10 Haziran 2016 Cuma

Yabancı öğrenci sayısı 2016 yılında arttı

2014-2015 yılında 72 bin 178 olan yabancı öğrenci sayısı, 2015-2016 döneminde 15 bin 725 artarak 87 bin 903'e yükseldi. Diğer yandan, son iki yıldır güvenlik nedeniyle yabancı öğrencilerin yeni kayıt olma oranı diğer yıllara göre düşüş göstermeye devam ediyor.


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2015-2016 eğitim-öğretim yılı yabancı uyruklu öğrencilere ilişkin yükseköğretim istatistiklerini açıkladı. Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısının 87 bin 903 olduğu bildirildi. 2014-2015 yılında bu sayı 72 bin 178 düzeyinde bulunan öğrenci sayısı 2015-2016 döneminde 15 bin 725 düzeyinde arttı.

“TÜRKİYE, ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN CAZİBE MERKEZİ”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı olan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın oluşan tablonun gurur verici ama yetersiz olduğunu, Türkiye olarak uluslararası öğrenci sayısının arttırılması gerektiğini vurgulayarak, “Uluslararası öğrenci pazarının dünya ekonomisine toplam katma değeri 200 milyar dolara ulaştı. Türk yükseköğretimi kazandığı tecrübelerle Balkanlar'dan Ortadoğu'ya, Avrupa'dan Asya, Afrika ve Latin Amerika'ya uzanan değerli bir uluslararasılaşma gerçekleştirmektedir. Giderek artan oranda tüm dünya ülkeleriyle eğitimde iş birlikleri yapıyoruz. Türkiye'deki üniversiteler de uluslararası öğrenciler için bir cazibe merkezi haline geldi” şeklinde konuştu.

GÜVENLİK ENDİŞESİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN TERCİHİNİ ETKİLİYOR

Türkiye'deki üniversiteleri tercih eden uluslararası öğrencilerin yeni kayıt olma oranı önceki yıllarda yıllık yüzde 50 üzerinde iken bu oran son iki yıldır yüzde 10'un altına düştü. Son yıllarda yaşanan terör olayları, mülteci sorunu ve güvenlik endişesi gibi nedenlerin uluslararası öğrencilerin Türkiye tercihlerini etkilediği düşünülüyor. Yaşam ve eğitim maliyetleri birçok Avrupa ülkesine göre oldukça uygun olan Türkiye; son yıllarda bu alanda yaptığı çalışmalarla artan uluslararası öğrenci sayısı ile birlikte birçok Avrupa ülkesini geride bırakabilecek. Yüz bine yaklaşan uluslararası öğrenci sayısına rağmen Türkiye hala dünyada bu alanda söz sahibi ülkeler arasında yer almıyor. ABD, Çin, İngiltere, Avustralya, Güney Kore, Malezya ve Kanada gibi ülkeler uluslararası öğrenci sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder