14 Şubat 2017 Salı

AÖF kayıt yenileme 13 Şubat'ta başladı

AÖF kayıt yenileme işlemler 13 Şubat 2017 tarihinde resmen başlarken, işlemleri yapacak öğrenciler için 4 yol bulunmaktadır. Ders ekleme ve silme, ücret ödeme, kontrol etme ve kitapları temin etme. Bu dört işlem üzerinden kayıtlarını tamamlayacak öğrenciler için önemli bilgiler ve uyarılar haber içeriğimizde bulunmaktadır. Vize sınav tarihleri ve açık uçlu sorulara dair bilgiler...

AÖF kayıt yenileme 13 Şubat'ta mesai saatinin başlamasıyla başladı, 24 Şubat 2017 tarihinde mesai saatinin bitimiyle sona eriyor. 24 Şubat'tan sonra öğrenci kayıt işlemi yapamayacaktır. Açık Öğretim Fakültesi, başvuruların uzamayacağı doğrultusunda bir uyarıda bulundu. İşlemler 4 ana madde üzerinde toplanmaktadır: İlk olarak ders ekleme ve ders silme (kredilere dikkat) işlemi bulunmaktadır. İşlem bittikten sonra Ziraat Bankası şubesine gitmeden kredi kartı, internet bankacalığı veya da ATM'lerde ücretler yatırılmaktadır. Harç ne kadar sorusu ise okuduğunuz bölümle ilişkilidir. Açık Öğretim'in sitesinde gözükmektedir. Ücret ödendikten sonra ders silme aktif olmayacaktır. Son olarak yeni alınan derslerin kitap alımları bürolardan olacaktır.
Toplam kaç kredi seçilmektedir?
Ders kodu sırasına göre yapılacak sistemde 30 AKTS kredi geçilemeyecek. Bu sistem Fakülte tarafından yapılacaktır.
Öğrenci ne kadar kredi seçebilir?
Fakültenin atadığı dersleri silebilir veya ekleyebilir. Dersler 45 AKTS krediyi geçmeyecektir.
Ücret ödendikten sonra ders silme geçerli olacak mı?
Fakülte bu konuda öğrencileri uyarıyor. Ücret ödendikten sonra ders silme aktif olmayacaktır. Ödeme yapılmadan önce fakültenin sitesinden kayıt yenileme linkinden öğrencinin sorumlu olduğu dersler incelenerek işlem yapılması gerekmektedir.
Ücret nereye ödenecek?

2017 sınav tarihleri ne zaman?
Açık uçlu ve kısa cevaplı soruların sorulacağı bahar döneminde gerçekleşecek olan sınav tarihleri
Vize: 15 Nisan 2017, 16 Nisan 2017
Final: 27 Mayıs 2017, 28 Mayıs 2017
Üç ders sınavı: 22 Temmuz 2017
Açık uçlu sorular nasıl sorulacak?
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dor. Naci Gündoğan'dan kısa cevaplı soruların bahar sınavlarında çıkacağına dair dikkat çeken açıklamada bulundu, açık uçlu sorular üzerine öğrencilere önemli bilgiler verdi. Sınav sonuçların artık bir hafta içerisinde açıklanabildiğini söyleyen Gündoğan, YÖK'ün hazırladığı "açık uçu ve kısa cevaplı soruların" Açıköğretim sınavlarında da bahar dönemindeki sınavlarda uygulanacağını açıkladı. Gündoğan bahar döneminde Türk Dili ve Edebiyatı (Çağdaş Türk Romanı), Felsefe (Çağdaş Felsefe), Tarih (Hukuk Tarihi) programlarda kısa cevaplı ve açık uçlu soruların sorulacağını söyledi: 2 kısa cevaplu soru, 1 açık uçlu soru.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın yeni sınav sistemine dair yazısı aşağıda yer almaktadır
ÖĞRENCİDEN İSTENEN NEDİR? 4 YANLIŞ BİR DOĞRU SİSTEMİ YENİ SINAVDA UYGULANACAK MI?
Prof. Dr. Gündoğan, uygulamanın içeriğiyle ilgili olarak şu detayları aktardı: “Öğrencilerimizin kendi cümleleriyle bilgilerini ifade etmelerine olanak sağlayacak bu sorular, 4 yanlış 1 doğru uygulaması kapsamında yer almayacak. Kısa cevaplı sorular, cevabı yalnızca bir ya da iki kelimeden oluşan sorular olacaktır. Bir romanın yazarının ya da bir anlaşmanın tarihinin yoklandığı sorular kısa cevaplı sorulara örnek olarak verilebilir. Kısa cevaplı soruların her birinin puan değeri çoktan seçmeli sorunun puan değerine eşit olacaktır. Açık uçlu sorular ise, öğrencilerin kitapta yer alan bilgileri organize etme becerilerini ölçmeye yönelik olacaktır. Açık uçlu sorunun cevabı bir veya iki paragraf olabilecektir. Tarihsel bir dönemin özelliklerini yazmak, iki düşünürün bir olaya ilişkin görüşlerini kıyaslamak, iki roman yazarının üsluplarını belli bir açıdan karşılaştırmak açık uçlu sorulara örnek olarak verilebilir. Bu soruların cevapları aslında kitaplarında yer almaktadır. Öğrencilerden beklenen kitapta yer alan cevabı yapılandırmalarıdır. Bu nedenle açık uçlu sorulara biz yapılandırılmış cevaplı sorular demeyi tercih ediyoruz. Her öğrenci istenen bilgiyi zihninde farklı şekilde yapılandırmış olabilir. Biz olası tüm yapılandırmaları önceden hazırladığımız ve adına rubrik denen standart puanlama anahtarlarıyla eşleştirerek puan vereceğiz. Böylece öğrenciler, sahip oldukları bilgi düzeyine göre doğru-yanlış yaptı şeklinde değil; bilgi sahibi olmama durumundan konuya tam hakim olma durumuna göre puan alabilecekler.  Bu uygulamanın, öğrencilerimizin bilgilerini gerçeğe daha yakın ölçmemizde yardımcı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu soru türlerinin öğrencilerimizin biraz bile bilgi sahibi olsalar puan alabilmelerini sağlayacağını düşünüyoruz.”
AÇIK UÇLU SORULARDA SİSTEM NASIL UYGULANACAK?
Kısa cevaplı ve açık uçlu soruların değerlendirmesine ilişkin yöntemi de açıklayan Rektör Gündoğan, “Öğrencilerimizin cevap kâğıtları, alanında uzman en az iki farklı puanlayıcıya gidecek. Bu puanlayıcılar önceden hazırlanmış standart puanlama anahtarlarına (rubrik) göre her bir soruya puan verecektir. Kısa cevaplı sorular için verilecek bu puanlar doğru ya da yanlış şeklinde değerlendirilecektir. Açık uçlu sorular ise öğrencilerin bilgilerini ne kadar doğru ifade edebildiklerine bağlı olarak 5 düzeyde puanlanacaktır. Açık uçlu sorudan alınabilecek en yüksek puan, iki çoktan seçmeli sorunun puan değerine eşit olacaktır. Uygulamanın detayları ve örnek sorular öğrencilerimize ayrıca önümüzdeki süreçte duyurulacaktır.” ifadelerini kullandı.
YENİ SINAV SİSTEMİNDE BEKLENEN NEDİR?
Prof.Dr. Gündoğan, açık uçlu soru uygulamasının, açıköğretimde ölçme değerlendirme kalitesini yükselteceğine inandığını ve ilerleyen dönemlerde bu uygulamayı yaygınlaştıracaklarını da kaydetti. Gündoğan ayrıca, bu konuda kendilerini cesaretlendiren Yükseköğretim Kurulu’na ve YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç’a da teşekkürlerini iletti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder