22 Temmuz 2017 Cumartesi

DGS 2017 puan hesaplama işlemi nasıl yapılır!

DGS sınav yerleri, puan hesaplama işlemi ile birlikte araştırılmaya başlandı. Ön Lisans bölümlerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerin merakla beklediği DGS sınav yerleri, lisans bölümüne geçmek isteyenler için fırsat niteliğinde olacak. Peki, DGS puan hesaplama ve sınav yerleri nasıl öğrenilecek? İşte, DGS 2017 puan hesaplama ve sınav yerleri detayları
2017 DGS sınav giriş belgesinin nasıl alınacağı sınava girecek adaylar tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. DGS sınavına az bir zaman kala hazırlıklarını tamamlamaya çalışan öğrenciler ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden sınav giriş belgelerini almaya çalışıyorlar. Öte yandan ÖSYM'den sınava girecek adaylara 15 dakika uyarısı yapıldı. Peki, 2017 DGS sınav giriş belgesi nasıl alınır? İşte, ÖSYM'nin 15 dakika kuralı.
DGS sınav giriş belgesi, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden erişime açıldı ve adaylar T.C. Kimlik Numarası ve Aday Şifresi ile sisteme giriş yaparak DGS sınav giriş belgelerini edinebilecekler. 

15 DAKİKA UYARISI
Yüz binlerce öğrencinin katılımıyla ülke genelinde tek oturumda yapılacak DGS için, 23 Temmuz 2017 tarihinde uygulanacak. Sınav saat 10:00'da uygulanacak. Sınavda "15 dakika kuralı" geçerli olacak ve 09:45'ten sonra sınav binalarına girmek isteyen adaylara izin verilmeyecek.
DGS SINAVI KAPSAMI HAKKINDA
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 120 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
DGS PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.
ÖN LİSANS BAŞARI PUANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?
2017-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.
ÖBP’nin hesaplanmasında Meslek Yüksekokulu Müdürlükleri ve AÖF Merkez Bürosu tarafından ÖSYM’ye ulaştırılan akademik ortalamaları kullanılacaktır. Bu bilgiler ÖSYM’ye ulaştıktan sonra bu bilgilerle ilgili değişiklik istekleri işleme alınmayacaktır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca, 4 Ağustos 2012 tarihli ve 28374 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1 nci
maddesi ile 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmeliğin 7nci maddesinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“Akademik not ortalamalarından elde edilecek Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarakDikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda yer alır.”
2017-DGS’de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:
Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.
SÖZEL VE SAYISAL STANDART PUANLAR NASIL ELDE EDİLECEK?
Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. (Kaynak:hürriyet.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder