Sınav odaklı eğitim sistemi kapsamlı bir çözüm önerisi gerektiriyor. İşte, üniversiteye giriş sınavları için düşünülen yeni model...
Sınav odaklı eğitim sistemimize şimdi de çoklu YGS-LYS ekleniyor. Üniversiteye giriş sil baştan değiştirecek yeni modelle Yükseköğretime Geçiş Sınavı ile Lisans Yerleştirme Sınavları'nın yılda bir kez yerine bir kaç defa yapılması gündemde.
Eğitim sistemimizde öncelikli müdahale alanlarından birisi, sınavlar üzerine inşa edilmiş eğitim sisteminin öğrenciler ve ailelerin daha rahat hissetmelerine yardımcı olacak şekilde nasıl dönüştürüleceği olması gerekirken üniversite giriş sınav sayısının artırılması konuşuluyor.
Sabah’ın haberine göre; üniversiteye giriş sınavlarında 2019'a kadar köklü değişiklikler yapılması hedefleniyor. Düzenleme kapsamında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) yılda birkez yerine birkaç defa yapılması gündemde. Buna göre YGS'ler Ekim, Ocak ve Mart aylarında yılda 3 kez gerçekleştirilecek. Adaylar isterlerse sınavların hepsine ya da birine girebilecek. Yeni modelin ilk sinyalini Başbakan Binali Yıldırım verdi.
YÖK, MEB VE ÖSYM ORTAKLIĞI
Geçtiğimiz günlerde TBMM'de 65'inci hükümet programını açıklayan Yıldırım “Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılmasını temin edeceğiz” demişti.
Düzenleme hayata geçerse merkezi lise son sınavlarının sonuçları da yerleştirme puanına eklenecek. Yeni düzenleme konusunda YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM ortak çalışyor. Ancak
üniversiteye geçişte düzenleme yetkisi Yükseköğretim Kurumu'nda.
YÖK BAŞKANI “EN ADİL OLAN SİSTEM BU” DEMİŞTİ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Şu anki sistem sınav serüvenimizin en olgunlaşmış halidir ve adildir” açıklamasını yapmıştı. Önlisans programları ve özel yetenek sınavı ile alan programlar için de herhangi YGS ham puanı 180 ve üzeri olan adaylar başvurabilecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder