Yeni uygulamaları ve değişiklikleriyle 2016 ÖSYS'yi İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet değerlendirdi.
2015 ÖSYS başvuru ve tercih süreci bir takım değişikliklere ve yeniliklere sahne olmuştu. Hukuk fakültesinin puan türünün TM-2'den TM- 3'e geçmesi, TM puan türlerinin katsayılarının hesaplanmasındaki değişiklikler, Tıp ve Hukuk Fakültelerine gelen “taban başarı sırası” uygulaması geçen yılın akılda kalan en esaslı değişiklikleriydi. ÖSYM ve YÖK 2016 yılında da sınav ve yerleştirme süreçlerinde iyileştirme ve yenileşme adına değişikliklere imza atmaya devam ediyor. Uygulamaya koyulan ve değişiklikler ve etkileri ise adaylar ve aileler tarafından en çok cevabı aranacak soru olacakmış gibi görünüyor.
Yeni uygulamaları ve değişiklikleriyle 2016 ÖSYS’yi İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet değerlendirdi.
Acet, 2016 ÖSYS süreciyle ilgili ayrıntıları ve yeni uygulamaları kısa başlıklar halinde şöyle özetledi:
Sonuçların açıklanacağı tarih açıklandı
ÖSYM bu yılki sınav takvimine 18 Temmuz 2016 tarihini LYS sonuçlarının açıklanacağı bir tarih olarak yerleştirerek geçtiğimiz yıllarda ne zaman açıklanacağına dair kesin bilgiler verilmeyen ve merakla beklenen süreci kesinleştirmiş oldu.
YGS Baraj puanı değişti
YGS' de 140 olan baraj 150'ye yükseltildi. Eski sistemde her testten 4'er toplam 16 soru yapan adaylar 140 barajını geçiyordu bu da toplam başarının %10 ‘ na karşılık geliyordu yeni baraj puanında ise her testten 5'er net toplamda 20 net yapan adaylar 150 puanı elde edebilecek bu da toplam başarının %12,5'na karşılık gelmektedir. LYS sınavına girmek için gerekli olan 180 Puan barajında herhangi bir değişiklik yapılmadı.
YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç), YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları olmadığı gibi bu adayların yerleştirme puanları (Y-YGS) puanları da hesaplanmayacak.
YGS'de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, LYS sınavlarına girme hakkı olmamakla beraber, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecekler.
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacak. YGS'de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekiyor.
Bölümlerin puan türlerine dikkat!
2015 yılında başta Hukuk olmak üzere bazı bölümlerin puan türleri değişmişti. Aşağıdaki listede 2016 ÖSYS'de puan değişiklik olan bölümler yer alıyor. Adayların bölümlerle ilgili değişikler için ÖSYM'nin sayfasında yayınlanan 2016 ÖSYS Kılavuzunu (2016-OSYS KILAVUZU) incelemeleri yararlı olacaktır.
Taban başarı sırası uygulamasının kapsamı genişletildi
2015 ‘te Tıp, Hukuk bölümlerine getirilen taban başarı sırası uygulamasının kapsamı bu yıl Mühendislik ve Mimarlık bölümleriyle genişletildi. Aşağıdaki tablo uygulamanın mevcut son halini göstermesi açısından adaylara ve ailelere faydalı olacaktır.
Tercih sayısı 30'dan 24'e düşürüldü
2010 yılında 24'den 30'a çıkarılan tercih sayısı bu yıl itibariyle eski uygulamaya dönülerek yeniden 24'e düşürülmüştür. Tercih ve yerleşme süreçlerinde yaşanan kayıt kayıplarının önlenmesinin amaçlandığı bu uygulamanın reel olarak çok büyük bir etkisi olmayacak gibi. Çünkü 2015 yılında adayların yaklaşık %2'lik kısmının 24 ve daha aşağıdaki tercihlerine yerleştiği göz önüne alındığında belirleyici ve adayları zora sokacak bir durum oluşmayacaktır.
Meslek Liselilere ek puan kalktı
Üniversiteye yerleşmede 30 Mart 2012 tarihinden sonra meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenciler ek puan / katsayı alamayacaklar. Yani Meslek Lisesi, Öğretmen Lisesi ya da İmam-Hatip Liseli öğrencilerin ek puan avantajı artık olmayacak. Bu duruma ek olarak 2 yıllık Ön Lisans program kontenjanlarının %60'nın meslek lisesi öğrencilerine / sınavsız yerleşmeye , %40'nın YGS puanlı öğrencilere ayrılmış olması bu yıldan itibaren meslek liseli öğrencileri üniversiteli olma yolunda oldukça zorlayacak ve onları yeni arayışlara sürükleyecektir.
Konuyla ilgili detaylara ÖSYM'nin sayfasında yayınlanan 2016 ÖSYS Kılavuzu'ndan ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder