29 Ağustos 2016 Pazartesi

KPSS tarihleri değişti

ÖSYM'nin sınav takviminde yapılan güncellemeye göre, 22 Ekim'de yapılacağı duyurulan 2016-KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Önlisans Düzeyi) 16 Ekim'de, 23 Ekim 2016'da yapılacağı duyurulan 2016-KPSS Ortaögretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi), 20 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yapılan açıklamaya göre, 22 Ekim’de yapılacağı duyurulan Kamu Personel Seçme Sınavı’nın (2016-KPSS Ortaögretim/Önlisans (Ön Lisans Düzeyi) 16 Ekim’de yapılmasına karar verildi. Ayrıca 23 Ekim’deki Kamu Personel Seçme Sınavı (2016-KPSS Ortaögretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi) 20 Kasım’a; 6 Kasım’daki Kamu Personeli Seçme Sınavı 2016-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) Testi 4 Aralık’a ve 20 Kasım’da yapılacağı duyurulan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2016-ALES Sonbahar Dönemi) 18 Aralık’a ertelendi.

17 Aralık’taki e-YDS’nin 24 Aralık’ta ve 18 Aralık’taki Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ise (2016-YDUS), 17 Aralık’ta yapılması kararlaştırıldı. 2016 Sınav Takvimi güncellenmiş haline ‘http://www.osym.gov.tr’ internet adresinden ulaşabilir.

Bilgi güncelleme uyarısı

Öte yandan ÖSYM, 2016 Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS ortaöğretim/önlisans) başvuru sürecinde eğitim bilgilerini güncelleyemeyen adayların, 31 Ağustos-5 Eylül arasında gerekli işlemleri tamamlamaları uyarısında bulundu.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, KPSS ortaöğretim ön lisans başvuru işlemlerinin, 9-24 Ağustos'ta tamamlandığı hatırlatıldı. Başvuru işlemleri sürecinde, eğitim bilgilerini ve sınava girecekleri öğrenim düzeyini YÖKSİS veya üniversitelerin sisteminde yaşanan yoğunluk nedeniyle güncelleyemeyen adayların, okullarıyla bağlantıya geçmeleri istenen duyuruda, "Adayların, bilgilerinin sisteme yansımasını sağladıktan sonra, bu bilgilerini 31 Ağustos-5 Eylül 2016 tarihleri arasında sadece YÖKSİS veya e-okul kaynaklı olmak koşuluyla ais.osym.gov.tr internet adresinden girerek güncellemeleri ve yeni bilgilerini sisteme kaydetmeleri gerekiyor." bilgisi paylaşıldı.
ÖSYM'nin duyurusunda, sınava girilecek öğrenim düzeyi ve eğitim durumu değişikliği ile ilgili kuruma gönderilen dilekçelerin işleme alınmayacağı kaydedildi.

TEOG 2. nakil sonuçları açıklandı

TEOG'da 2. nakil sonuçları 29 Ağustos 2016'da Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendi sitesinden açıkladı. Bugün açıklanan TEOG sonuçları üzerinden hareket edecek olan öğrenciler, hangi okulu kazandıklarını görebiliyor.


Velilerin ve öğrencilerin heyecanla beklediği sonuç, bugün 10:00-11:00 gibi MEB tarafından açıklanması bekleniyor. Sınavdan sonra yerleştirme stresine giren veliler ve öğrencileri için stres bugün sona eriyor.

Önceden Milli Eğitim Bakanlığı, birinci nakil yerleştirme sonuçlarını 22 Ağustos tarihinde yayınlamıştı. 

Sınava kaç kişi girdi, ilk tercihte istediği okulu kaç kişi kazandı?

TEOG sınavına 1 milyon 176 bin 711 öğrenci sınava girdi. Bu öğrencilerden 231 bin 425 kişi istediği listeyi kazandı.

Sonuçları nereden öğrenebilirim?

Sonuçlar Milli Eğitim Bakanlığı'nın sitesinden görebilirsiniz.

Öğrenci kaç kez nakil başvurusunda bulunabilir?

MEB, öğrenciye 3 kez hak sunuyor. İlk tercih başvurusu 15-19 Ağustos arası gerçekleşti. Tercih sonucu 22 Ağustos tarihinde yayınlandı. Bu tarihte öğrenci istediği liseye giremediyse, MEB ikinci kez tercih başvurusu hakkında bulunuyor. İkinci tercih başvurusu 22 Ağustos'ta başladı, 26 Ağustos'ta sona eriyor. Bu tarihlerdeki başvurunun sonucu 29 Ağustos'ta açıklanacak. Bu sonuçta da öğrenci bir liseye atanamadıysa, üçüncü ve son hak veriliyor. Bu son tercih başvurusu ise 29 Ağustos 2 Eylül tarihleri arasında gerçekleşiyor. Son tercih başvurusunun sonucu ise 5 Eylül.

Başvuruları hangi siteden yapabilirim?

Tercih başvuruları E-Okul sitesinden yapabilirsiniz.

LYS'de aldığı 487 puan sıfırlandı: Hayatımı kararttılar

LYS’de aldığı 487 puanlık başarısı nedeniyle okulu tarafından plaketle ödüllendirilen İzmirli Eda Nur Çelik (17), bir ay sonra puanının sıfırlanmasıyla ortada kaldı.


ÖSYM’ye dilekçe veren baba Mehmet Ali Çelik, durumun düzeltilmesi için dava açtı.
Habetürk'ten Mehmet İnmez'in haberine göre; İzmir’in Buca İlçesi’nde oturan Eda Nur Çelik (17), 13 Mart 2016 tarihinde girdiği YGS-4 sınavından 468 puan alarak, Türkiye genelinde 164’üncü oldu. Haziran ayında yapılan LYS’den de 487 puan alan Çelik, Türkiye genelinde 13. olarak büyük bir başarı elde etti.

Çelik mezun olduğu Mavi Şahin Temel Lisesi de, ÖSYM’nin sitesinden aldığı sonuçlar üzerine yaklaşık bin öğrencinin katıldığı bir törenle Eda Nur Çelik’i plaket ve altınla ödüllendirdi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Mütercim Tercümanlık (İngilizce) Bölümü’ne tam burslu olarak kabul edilen Çelik, 15 Ağustos’ta üniversiteden gelen bir telefonla şoke oldu. Üniversite yönetimi, sistemde yüzde 100 değil, yüzde 25 burslu olarak kayıtlı gözüktüğünü, bölüm olarak Meslek Yüksekokulu Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Bölümü’ne kaydının yapıldığını bildirdi.

"FETÖ kurbanı olabilir"

Üniversite görevlisinin söylediklerine inanamayan Çelik, babası Mehmet Ali Çelik’le beraber eve giderek tekrar ÖSYM’nin sitesine girdi. Sitede puanlarının ilk açıklandığı haliyle durduğunu gören öğrenci, ailesinin yardımıyla sonuçları kameraya aldı. Bir gün sonra tekrar ÖSYM’nin internet sitesine giren Çelik, bu kez YGS’den aldığı 468 puanının 298’e, LYS’den aldığı 487 puanının ise sıfıra düştüğünü gördü.

ÖSYM başkanlığına başvuran ancak sonuç alamayan baba Mehmet Ali Çelik, “ÖSYM’nin sitesinden bir öğrencinin puanı nasıl değiştirilir, anlamış değiliz. Kızıma bu tuzağı kuranlar ortaya çıkartılmalı. Kızım FETÖ’cülerin kurbanı olabilir. ÖSYM içerisindeki devleti zor duruma düşürmek isteyen grup, öğrencileri mağdur ederek, devleti kötülemek istemiştir. Dava açacağım” diye konuştu.

"Hayatımı kararttılar"

Gece gündüz çalışarak büyük başarı elde eden Eda Nur Çelik de, “Hayatımı kararttılar. Bütün emeklerim boşa gitti. Benim aldığım notları nasıl sıfırlarlar? Cumhurbaşkanı’ndan sesimi duymasını istiyorum. Tek güvencemiz elimizde bulunan sınav sonuçları ve çektiğimiz görüntüler. İnşallah bu delillerle gasp ettikleri puanları geri alacağım” dedi.

ÖSYM yetkilileri de, kendilerine sözlü ve yazılı şikâyeti olduğunu, iddianın incelendiğini ve araştırma sonrası öğrenci velisinin bilgilendirileceğini söyledi.

27 Ağustos 2016 Cumartesi

Doğa Okulları’nın hedefi okul sayısını 200’e çıkarmak

Doğa Okulları'nın yeni sahibi Ömer Ömer Saçaklıoğlu, hedeflerinin 5 yıl içinde 500 milyon dolar yatırımla okul sayılarını 200'e çıkarmak olduğunu söyledi.


106 okul, 70 bin öğrenci, 8 bin öğretmen ve 11 bin çalışanı olan Doğa Okulları, el değiştirdikten sonra hedef yükseltti. Metal Yapı Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu tarafından satın alınan Doğa Okulları, 5 yıl içinde 500 milyon dolar yatırım yaparak, okul sayısını 200'e çıkarmayı hedefliyor.

Doğa Okulları'nın yeni sahibi Ömer Saçaklıoğlu, öğrenci ve aileleriyle yüz binlerce kişilik dev bir aileyi bünyelerine kattıklarını belirterek, “Türk eğitim camiasının en büyük okullar zinciri olarak görülen Doğa Okulları, vizyonu ile çağa uygun, modern bir eğitim kurumu olarak yoluna devam edecektir. Doğa Okulları, eğitime kazandırdığı özgürlükçü, inovatif, kapsayıcı ve rekabetçi yaklaşımıyla, önemli bir marka olarak görüyoruz” dedi.

Doğa Okulları'nda sadece akademik başarıyı değil, sanat, spor, kültür ile içe içe, içinde yaşadığı topluma sorumluluk duyan, kaliteli bir yaşama sahip, özgüveni yüksek bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini anlatan Saçaklıoğlu, “15 Temmuz FETÖ/PDY darbe girişimi eğitimin bir kez daha önemini ortaya koymuştur”açıklamasında bulundu.

Doğa Okulları'nın yeni sahibi Ömer Saçaklıoğlu

Cumhuriyetin 100. yıl coşkusuna yakışacak şekilde yatırımlar yapacaklarını anlatan Ömer Saçaklıoğlu, “Darbe sonrası Türkiye'ye karşı yatırım yapılmaz algısına inat olarak bu satın almayı gerçekleştirdik. Metal Yapı Konut olarak, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yüce Türk halkının dik duruşu ve taviz vermez yaklaşımına millet olarak çok şey borçluyuz. Özellikle bu süreçte bize düşen bu satın almayı gerçekleştirerek, Cumhuriyetin 100. yıl kuruluş yıldönümüne yakışacak, çağa uygun modern bir eğitim – öğretim kurumu yapmayı hedefliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ BİR MARKASI

Bilim ve teknolojinin olanaklarını en verimli şekilde kullanarak öğrencilerinin yetenek, ilgi ve hedefleri doğrultusunda akademik kariyerlerine yön vermeyi amaçladıklarını anlatan Saçaklıoğlu, “Doğa Okulları, yüksek eğitim standartlarıyla Türkiye'nin önemli bir markasıdır. Cumhuriyet ışığında topluma lider ve model olabilecek, eğitimdeki tüm yeniliklere açık ve vizyon sahibi öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Ana sınıfından başlayarak, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi ile güçlü bir akademik yapıya sahip olduklarını vurgulayan Saçaklıoğlu, bünyelerine kuracakları veya başarısı güçlü bir üniversiteyi de katarak yola devam edeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Eğitim modelimizle her zaman fark yaratmaya devam edeceğiz. Güçlü akademik yönümüzle ve 5 yıl içindeyapacağımız 500 milyon dolar yatırımla, okul sayısını 200'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ayrıca kurulacak veya satın alınacak üniversite ile yola daha güçlü devam etmek istiyoruz.”

Saçaklıoğlu, iyi İngilizce eğitimi dışında mutlaka ikinci dilde de eğitim vereceklerini hatırlatarak, “Doğa Okulları, İngilizce dil eğitimi dışında mutlaka ikinci dil eğitimi ile dikkat çeken bir eğitim sürecini hayata geçirecektir. Öğrenci, veli, öğretmen ve idarecilerimizle büyük bir aile olmanın sorumluluğu içinde, eğitim ve öğretim kalitemizi sürekli yükselterek, ülkemizin gurur duyacağı öğrencileri yetiştireceğiz” dedi.

“ÜLKEMİZE ÇAĞDAŞ, MODERN OKULLAR KAZANDIRACAĞIZ”

Bugüne kadar ülkeye büyük yatırımlar kazandırdıklarını vurgulayan Saçaklıoğlu, “Yarattığımız katma değerle ülkemiz adına gurur verici işler yaptık. Ülkemizden kazandığımızı yine ülkemize yatırım yaparak yolumuza devam ediyoruz. Herşeyimizi bu ülkeye borçluyuz. Yarınlarımıza yönelik yüksek standartlarda eğitim yapacak okulların yenilerini eklemek bizleri gururlandıracaktır. Şimdi eğitim alanına yönelerek,ülkemize çağa uygun ve modern okullar kazandıracağız” dedi.

Okulları satın almasıyla birlikte algı operasyonuna maruz kaldıklarını anlatan Saçaklıoğlu, “Yüzde yüzü tarafımdan satın alınan okullarla ilgili, internet sitelerinde haberler yapılarak bir algı operasyonu yürütmeye çalışanlar var. Bu vesile ile bir kez daha belirtiyorum, okulların yüzde yüz sahibi benim. Gelecek hiçbir iç ve dış ortaklığa da kapalıyız. Metal Yapı Konut, satın alma operasyonunun tek başına gerçekleştirecek güçlü bir ekonomik yapıya sahiptir” dedi.

OKULLAR PLANLANAN TARİHTE AÇILACAK

Yapılan yalan haberlerle, öğrenci ve velileri rahatsız etmeye çalışanların olduğuna işaret eden Saçaklıoğlu, “Yaptırılan haberler, maalesef birilerine hizmet ediyor. Öğrenci ve velilerimize rahat olmalarını okullarımızla ilgili herhangi bir hukuki sürecin yürümediğini duyururuz. okullarımızın planlanan tarihte açılacaktır” ifadeseni kullandı.

Doğa Okulları'nın çağa uygun, modern eğitim sistemi ve çevre dostu olarak eğitim çalışmalarını sürdüreceğinin altını çizen Saçaklıoğlu, eğitim camiasının lideri olarak büyük bir sorumluluk içinde hareket edeceklerini söyledi. Sözcü

26 Ağustos 2016 Cuma

Öğrenim kredisi alanlara müjde!

Vergi borcu affı ve yapılandırma ile ilgili yasa yürürlüğe girerken, yeni çıkan tebliğe göre, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'dan alınan öğrenim ve katkı kredisi borçları da yapılandırılacak.


Vergi borcu affı ve yapılandırma ile ilgili çıkarılan ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına
İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği’ Resmi Gazete’de yayınlandı. Çıkarılan tebliğe göre, yapılandırma Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen ve süresinde ödenmemesi nedeniyle vergi dairelerine takip için intikal ettirilen öğrenim ve katkı kredisi alacaklarını da kapsıyor.

Bununla birlikte öğretim kredisini ödeyemeyen ve borcu bulunanların Maliye Bakanlığı’na, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ya da internet üzerinden direk başvuru yapması gerektiği belirtildi.

25 Ağustos 2016 Perşembe

Sabancı Üniversitesi girişimcilikte birinci oldu

Rektör Prof. Dr. Nihat Berker “Sabancı Üniversitesi yenilikçilik ve girişimcilik vizyonu ile çalışmalarını sürdürmektedir. Misyonumuz, sanayi-üniversite işbirliğidir” dedi


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, TÜBİTAK'ta düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin en girişimci ve en yenilikçi ilk 50 üniversitesinin sıralandığı, 2016 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'ni açıkladı. Sabancı Üniversitesi, 2012 yılından bu yana açıklanan endekste yine birinci oldu.

GÜÇLÜ AKADEMİK YAPI

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker “Sabancı Üniversitesi endeksin ilk açıklandığı 2012 yılından itibaren birinci ve ikinci sıralarda yer almıştır. Bu yıl beşincisi açıklanan endekste de, geçen yıl olduğu gibi, birinci sırada yer almak gerçekten büyük bir gurur. Sabancı Üniversitesi kurulduğu günden bu yana, yenilikçilik ve girişimcilik vizyonu ile çalışmalarını sürdürmektedir. Gerçekleştirdiği yenilikçi projeler ve işbirlikleri ile öncü oldu. Sabancı Üniversitesi'nin önemli bir misyonu da sanayi – üniversite işbirliğidir. Güçlü akademik ve teknolojik altyapısıyla, üniversitede üretilen bilimin yine güçlü sanayi işbirlikleri ile topluma fayda sağlamasına büyük önem veriyoruz. Üniversitemizde, her alanda yenilikçi ve girişimci fikirlerin, projelerin geliştirilmesi için her türlü desteği sağlıyoruz. Sabancı Üniversitesi olarak yenilikçi ve girişimci çalışmalarımızla adımızı duyurmaya devam edeceğiz. Bu başarılarımızı öğretim üyelerimizin, öğrencilerimizin, mezunlarımızın, çalışanlarımızın, sektörlerde ve toplumda paydaşlarımızın dinamizmine, katılımcılığına ve yoğun çalışmalarına borçluyuz” dedi.

İŞTE İLK 5'TEKİ ÜNİVERSİTELER

Bu yıl endekse öğretim üyesi sayısı 50'nin üzerinde olan 152 üniversite dahil edildi. Endeksin veri toplama sürecine 221 kurum katkı sağladı. Endeksin ilk beşinde yer alan üniversiteler şunlar: Birinci Sabancı Üniversitesi, ikinci Orta Doğu Teknik Üniversitesi, üçüncü, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, dördüncü İstanbul Teknik Üniversitesi ve beşinci Boğaziçi Üniversitesi.

FİKİR MÜLKİYETİ HAVUZU

Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi”, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme olmak üzere toplam 5 boyuttan oluşuyor.

ODTÜ’de 73 ek kontenjan var!

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün “Ek Kontenjan” başvuru sürecinde 73 kontenjanı olduğu bildirildi.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün 73 ek kontenjan içinde yüzde 100, yüzde 75, yüzde 50 ve burssuz kontenjanlar bulunuyor. Ek kontenjan tercihlerinin 26 -30 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi. Tüm öğrencilerini barındıracak yurt kapasitesine sahip olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, yeni gelen her öğrencisine ilk 2 yıl yurtlarda barınma garantisi veriyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektör Vekili Prof. Dr. Nebi Sümer, ODTÜ'nün Ankara, Kıbrıs ve Erdemli olmak üzere, 3 kampüslü bir üniversite olmasının önemine dikkat çekti. Sümer,“ ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, ODTÜ Senatosu'na bağlı olarak ve Ankara Kampüsü ile aynı yapıda ve standartlarda eğitim veriyor”dedi.

Adıyaman Üniversitesi’nde 62 kişi görevden uzaklaştırıldı

Adıyaman Üniversitesi'nde FETÖ ve PKK terör örgütüne üye olan ve destek veren 62 kişi görevden uzaklaştırıldı.


‘Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza atan Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güler Y., Sosyal Hizmet Bölümünde Ar. Gör. Mustafa A., Psikoloji Bölümünde Ar. Gör. Elif S., Felsefe Bölümünde Ar. Gör. Dr. Abdurrahman A., isimli akademisyenler geçirdikleri soruşturma sonrasında görevlerinden uzaklaştırıldı.

Diğer taraftan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Adıyaman Üniversitesi'nde FETÖ'cü akademik ve idari personel ile ilgili soruşturma başlatıldı. Üniversitede görev yapan 95’i akademik, 27’si idari olmak üzere toplam 122 kişi hakkında soruşturma yürütüldü. Soruşturma sonunda FETÖ ile bağlantıları olduğu tespit edilen 58 kişi görevden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırılan 58 kişiden yaklaşık 25'ini Rektör Talha Gönüllü dönemi öncesinde Adıyaman Üniversitesi'nde göreve başlayan kişiler oluşturuyor.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, 122 kişi hakkında soruşturmanın tamamlandığını ancak yeni bilgiler ışığında yeni soruşturmaların yürütüldüğünü kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü, “FETÖ kapsamında yapılan soruşturmada 8'i idari, 50'si akademik olmak üzere 58 kişi görevden uzaklaştırıldı. PKK'ya destek bildirisine imza atan 4 akademik personel ile ilgili yapılan soruşturma sonrasında, görevden uzaklaştırıldı. Üniversitemize herhangi bir örgütü mensup kişi veya kişilere müsamaha göstermiyoruz. Yaptığımız soruşturmalar dışında yeni bilgiler geldikçe, yeni soruşturmalar yapıyoruz” dedi. Sözcü

LYS YGS üniversite ek yerleştirme tercih işlemleri başlıyor

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, LYS YGS üniversite ek yerleştirme tercihleri yarın başlıyor. 30 Ağustos'a kadar sürecek tercih işlemleri internet üzerinden bireysel olarak yapılacak.

ÖSYM, LYS LGS üniversite ek yerleştirme tercih işlemlerinin yarın başlayacağını duyurdu. ÖSYM’den yapılan açıklama şöyle: 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre 2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.

Adaylar, 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, 26-30Ağustos 2016 tarihleri arasında İnternet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklardır.

Ek yerleştirme ücreti, tercih süresi tamamlandıktan sonraki ilk resmi iş günü saat 23.59'a kadar yatırılabilecektir. Bu süre tamamlandıktan sonra ek yerleştirme ücreti yatırılamaz. Bankalardan ücret ödeme işlemleri, resmi iş günlerinde ve resmi iş saatlerinde yapılacaktır.

2016-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2016-ÖSYS’ye başvuru yapılmış olması zorunludur. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 24’ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabileceklerdir.

2016-ÖSYS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

2016-ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilirler.

Ek yerleştirme işlemleri, 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile Ek'te yer alan 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen esaslara göre yapılacaktır.

24 Ağustos 2016 Çarşamba

Okullar ne zaman açılıyor? Okul Sütü programında son gelişme

Okullar ne zaman açılıyor sorusuna Milli Eğitim Bakanlığı "Eylül" ayında açılacak dedi. Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakan Binali Yıldırım'ın "geç açılacak sözlerine inanmayın" açıklamasından sonra, kendi sitesinden duyuruda bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı ve müşavirliği duyuruları haricindeki hiçbir habere inanmayın açıklamasında bulunuldu. Okul Sütü üzerine bakanlık açıklamada bulundu.


Temmuz'da yaşanan olaylardan ötürü birçok kurum, karmaşa bitene kadar sınav tarihlerini ileriye aldı. Bu durum sosyal medyada okullar ne zaman açılacak sorusuna sorulmasına sebep oldu. 3 Ekim'de açılacağına dair çıkan iddialara ilk olarak Başbakan Binali Yıldırım cevap verdi "Okullar zamanında açılacak". Başbakan Yıldırım'dan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı da kendi websitesinden resmi bir açıklamada bulundu. Açıklamanın en önemli kısmı, duyuruların sadece Milli Eğitim Bakanlığı Müşavirliği tarafından yapıldığını, bu duyurular haricindeki başka duyuruları ve söylemleri itibat edilmemesi ricasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi açıklaması:

Bugün bazı basın yayın organlarında, 2016-2017 eğitim öğretim yılının 3 Ekim 2016 tarihinde başlayacağına yönelik spekülatif haberlere yer verildiği görülmüştür. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Bakanlığımızca daha önce eğitim öğretim yılı çalışma takviminde açıklandığı gibi eğitim öğretim yılı 19.09.2016 tarihinde başlayacaktır.

Bakanlığımızla ilgili her türlü resmi açıklama, duyuru ve haber Müşavirliğimizce yapılmaktadır. Bunun dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesini rica ederiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Okullar ne zaman açılıyor: Takvim belirlendi

17 Haziran'da okullar kapandı

19 Eylül 2016 tarihinde okullar açılıyor.

Yarıyıl tatili: 23 Ocak 2017 ile 3 Şubat 2017 arasında olacak.

Ara dönemden sonra 6 Şubat 2017 tarihinde eğitim öğretime devam ediliyor.
ve son zil sesi 9 Haziran'da çalıyor.

Veliler ne diyor?

Sosyal medyada okulların geç açılacağına dair iddialardan sonra gerek Başbakan'ın gerek MEB'in açıklamalarından sonra velilerden "olumlu mesaj"lar gelmeye başladı. Veliler, çocuklarının zamanında okula başlaması isteklerini yeniledi ve geç açılması öğrenciler için iyi olmayacaklarını dile getirdiler.

Okul Sütü programı kaldığı yerden devam

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, okullarda dağıtılan "okul sütü" programına devam edilecğeini açıkladı.

2016-2017 eğitim tarihleri içinde çocuklara yönelik (anaokulu, uygulama sınıfı, ilkokul öğrencileri) okul sütü; Pazartesi, çarşamba ve cuma günü 200 mililitre  ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü dağıtılacak.

UHT nedir?

Ultra-High Temperature, Türkçesi: Uzun sağlıklı işleme teknolojisi. UHT genel olarak süt işletmelerinde kullanılır. Bu teknoloji sayesinde sütlerin ömrü uzun olur ve sağlık alanında herhangi bir olumsuzluk meydana getirmez.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, UHT işletme alanında oldukça hassas. Süt dağıtılımı sadece bu teknolojiye uygun olan firmalardan yapılacak.

Okul sütünün tüm koordiyasyon işlerini Ulusal Süt Konseyi üstlenmektedir.

Kapatılan üniversitelerin öğrencileri için tercih işlemi başladı

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan yükseköğretim kurumlarının öğrencileri, Türkiye'deki diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek için bugünden itibaren 26 Ağustos'a kadar tercihte bulunabilecek.


ÖSYM'nin internet sitesinden yaptığı duyuruya göre, 23 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 667 sayılı KHK ile kapatılan yükseköğretim kurumlarının öğrencileri, Türkiye'deki diğer yükseköğretim kurumlarına belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda yerleştirilecek.

Buna göre öğrenciler tercihlerini, 23-26 Ağustos tarihlerinde, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak yapacak.

Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak. Tercih işlemi 26 Ağustos saat 23.59'da sona erecek

Öğrenciler, tercih işlemlerini ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tamamlayacak.

En fazla 24 program tercih edilebilecek

Öğrenciler tercihlerini öğrenim görmekte oldukları program doğrultusunda ek tablolarda belirtilen lisans/ön lisans programlarından yapacak ve en fazla 24 program tercih edebilecek.

Öte yandan öğrenciler, yerleştirildiği programla veya yatay geçiş yaptığı programla aynı adı taşıyan programları (bazı programlarda eşdeğer programları) tercih edebilecek.

Öğrenciler, üniversite tercih işlemlerine ilişkin detaylı bilgiye, "www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

22 Ağustos 2016 Pazartesi

KPSS başvurusunda son gün ne zaman? (2016 KPSS başvurusu nasıl yapılır?)

2016 KPSS başvuruları devam ediyor. 9 Ağustos'ta başlayan KPSS Ortaöğretim/Önlisans başvuruları 24 Ağustos'a kadar devam edecek. KPSS başvurusu yapmak isteyenler Çarşamba günü 23.59'a kadar ÖSYM aday işlemleri sayfasından başvurusunu tamamlayabiliyor. KPSS sınavları 22-23 Ekim'de yapılacak.


Sınava başvuru işlemleri, 9-24 Ağustos 2016 tarihlerinde yapılacaktır. Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 25 Ağustos 2016 tarihinde mesai saati bitiminde;

ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için 25 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.59’da sona erecek olup başvuru süresi uzatılmayacaktır. KPSS sınav başvuru üceri 55 TL'dir.

* 2016-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisansa son başvuru tarihi olan 24 Ağustos 2016 tarihi itibariyle ön lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar, ortaöğretim düzeyinde sınava girmek için başvuramazlar.

* Başvuru ekranına yansıtılan MEB e-okul ile YÖKSİS kaynaklı eğitim bilgileri, ÖSYM başvuru merkezlerinde değiştirilemez. MEB e-okul ile YÖKSİS’teki eğitim bilgilerinde eksiklik/düzeltme olan adayların başvuru süresi içinde kendi okullarına/üniversitelerine başvurarak bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir. MEB e-okul ve YÖKSİS’te eğitim bilgisi bulunmayan adaylardan (KKTC hariç yurt dışı, askeri okul öğrencileri/mezunları ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais) yabancı uyruklu numarası edinen (0 ile başlayan YU numarası) adaylar), ÖSYM arşivinde de eğitim bilgisi bulunmayan veya ÖSYM arşivindeki eğitim bilgilerinde düzeltme/değişiklik bulunanların bu bilgileri, ÖSYM başvuru merkezlerince değiştirilebilecek/düzeltilebilecektir.

* Sınava başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından başvuru kayıt bilgileri iptal edilerek bu adayların bina/salon atamaları yapılmaz ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmez.

* Başvurusunu tamamlayan tüm adaylar, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) başvuru bilgilerini mutlaka kontrol etmeli, başvurusunun tamamlandığını teyit ederek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden aday başvuru kayıt bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinmelidir.

22-23 Ekim 2016 tarihlerinde yapılacak KPSS’nin süresi 2 saat (120 dakika) olacaktır. Sınavda adaylara Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri uygulanacaktır. Testler adaylara bir kitapçık hâlinde verilecek ve bir cevap kâğıdı kullanılacaktır.  DHBT, 6 Kasım 2016 tarihinde tek oturumda yapılacak ve cevaplama süresi 60 dakika olacaktır.

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internetadresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Sonuç bilgilerinde adayların testlere verdikleri doğru ve yanlış cevap sayıları veKPSS puanları yer alacaktır.

İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi KontrolSistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına,sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işlemehttps://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

TEOG 2016 1. nakil başvuru sonuçları için tıkla! Yeni boş kontenjanlar belli oldu!

TEOG 1. nakil sonuçları bugün e-okul üzerinden ilan edildi. TEOG sonuçlarının açıklanması sonrası bugün MEB'in e-okul platformu üzerinden ilk nakil sonuçları öğrenciler ve velilerle paylaşıldı. Ayrıca 1. nakil sonuçları ile belli olması ile boş kontenjanlar da açıklandı ve 2. nakil başvuru dönemi de başladı.

TEOG 2016 nakil sürecinde 2. hafta başladı. Bugün 1. nakil başvuru sonuçları, ilk nakil sonuçları sonrası boş kontanjanlar ve bu boş kontenjanlara göre tercih yapılacak 2. nakil başvuru dönemi başladı. TEOG tercih sonuçlarının açıklanması gibi nakil sonuçları da e-okul üzerinden ilan edildi. Öğrenciler nakil başvurularıda tercih ettikleri liseye yerleşip yerleşmediklerini öğrenebiliyorlar. Peki e-okul üzerinden TEOG 1. nakil başvuru sonucu nasıl öğrenilir?

Yukarıdaki bağlantı ile direkt olarak E-okul ana sayfasına erişebilirsiniz. TEOG 2016 1. nakil sonuçları ilan edildi ve yerleştirme sonucunuzu E-okul’a giriş yaparak öğrenebilirsiniz.

TEOG 2016 2. HAFTA BOŞ KONTANJANLAR VE NAKİL BAŞVURUSU

Temel Öğretimden Orta Öğretime geçiş kapsamında ilk nbakil başvurularının ardından boş kontanjanlar da bugün belli oluyor ki e-okul platformu güncellendiğinde boş kontenjanlara ve nakil başvuru ekranına yukarıdaki bağlantıdan erişebileceksiniz. MEB, boş kontenjanları açıkladığında ilgili bağlantı haberimize eklenecektir.

2016 TEOG BOŞ KONTENJANLAR VE NAKİL TAKVİMİ
Boş Kontenjanların İlan Edilmesi15 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması15-19 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı22 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması22-26 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı29 Ağustos 2016
Yerleştirmeye Esas 3. Nakil Tercih Başvurularının Alınması29 Ağustos 2016 – 02 Eylül 2016
Yerleştirmeye Esas 3. Nakil Sonuçlarının İlanı05 Eylül 2016
İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca İl/İlçe Sınırları İçerisinde Nakil Tercih Başvuruların Alınması05-08 Eylül 2016
İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Nakil Yerleştirme Sonuçlarının İlanı09 Eylül 2016
2016-2017 Öğretim Yılı Açılışı19 Eylül 2016

21 Ağustos 2016 Pazar

Doğa Koleji satıldı

Doğa Okulları'nın yüzde 100 hissesi için nihai satış anlaşması 20 Ağustos 2016 tarihinde imzalandı.

Satış işlemi, Metal Yapı Konut ile Fethi Şimşek ve Turkven tarafından danışmanlık verilen yabancı yatırımcılar arasındaki anlaşmanın imzalanmasıyla sonuçlanmış oldu.

Doğa Okulları kurucusu Fethi Şimşek yaptığı açıklamada, “Kurup yıllardır itinayla büyüttüğümüz okulumuzu bu kıymetli ve hayırsever işadamına devretmek bize gurur veriyor. Doğa Okulları yıllardır başarıyla taşıdığı liderlik bayrağını, Türkiye’nin en büyük gayrimenkul şirketlerinden birinin kurucusu ve sahibi olan Ömer Saçaklıoğlu ile daha yükseklere taşımayı hedeflemektedir” dedi.

1980 yılından beri gayrimenkul geliştirme konusunda Metal Yapı Konut şirketiyle faaliyet gösteren Ömer Saçaklıoğlu, özellikle üst segment eğitim kampüsleri, ofis, rezidans, AVM ve otel konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Yakın geçmişte birçok projeyi tamamlayan Metal Yapı Konut’un şu anda devam eden projeleri de bulunmaktadır.

20 Ağustos 2016 Cumartesi

Yabancı öğrencilere çalışma izni geliyor

Yabancıların Türkiye’de çalışma koşullarını düzenleyen yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Şirket yöneticisinden sağlık ve eğitim sektörü çalışanına, Turkuaz Kart’tan mültecilere kadar birçok yenilik getiren yasal düzenleme, Türkiye’de yükseköğrenim gören yabancı öğrencilere de çalışma izni hakkı tanıyor.


KPMG Türkiye Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri Şirket Ortağı Neslihan Raepers'ın değerlendirmesine göre, Türkiye'de ön lisans veya lisans düzeyinde öğrenim gören yabancı öğrenciler, öğrenimlerinin ilk yılını doldurduktan sonra çalışma izni için başvurabilecekler ve 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca kısmi süreli çalışabilecekler. Örgün öğretim programlarına kayıtlı lisansüstü yabancı öğrenciler için bu sınırlamalar da uygulanmayacak.

Yükseköğrenimini tamamlayan yabancı öğrenciler, mezuniyet tarihinden itibaren 1 yıl içinde çalışma izni başvurusu yapabilecekler ve başvuruları Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu tarafından değerlendirilecek.

Raepers, yabancı öğrencilerle ilgili şu bilgileri verdi: “YÖK'ün 2014-2015 verilerine göre Türkiye'de 68 bin 286 yabancı öğrenci bulunuyor. Üniversitelerimiz özellikle Orta Asya ülkelerinden gelen öğrencilerin yoğun ilgisini çekiyor. TÜİK'in Nisan 2016 verilerine göre ise Türkiye'de 15-24 yaş arası işsizlik oranı yüzde 16 seviyelerinde yer alıyor. Yabancı öğrencilerin Türkiye'deki iş gücü piyasasına katılımının, ülkemizdeki genç nüfus işsizlik seviyesine ne şekilde yansıyacağını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.”

Yürürlüğe giren 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu, öğrenimlerini Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunun mühendislik ve mimarlık fakültesinde veya yurtdışında ilgili ülke makamları ve YÖK'ün tanıdığı bir yükseköğretim kurumunda tamamlayan mühendis ve mimarların, proje bazlı veya geçici süre ile çalışma izni alarak mühendislik ve mimarlık mesleklerini icra etmelerini öngörüyor.

ŞİRKET YÖNETİCİLERİNE KOLAYLIK

Kanunun çalışma izin türlerini açıklayan maddesinde de yeni bir düzenleme var. Buna göre, limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü, anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yöneticisi olan komandite ortağı yabancılar, çalışma izni alarak Türkiye'de çalışabilecekler
Serbest bölgelerde çalışacak yabancılar çalışma izni başvurularını Ekonomi Bakanlığı'na yapacaklar.

SAĞLIK VE EĞİTİM SEKTÖRLERİNDE ÖN İZİN ŞARTI

Yeni kanuna göre, mesleki yeterlilik gerektiren sağlık hizmetlerinde çalışacak yabancılar Sağlık Bakanlığı, eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancılar ise Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ön izin almak zorunda. Yabancı uyruklu öğretim elemanları YÖK'ten ön izin alacak.
Ar-Ge merkezi belgesi olan firmalarda Ar-Ge personeli olarak çalışacak yabancıların da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın olumlu görüşü olması halinde çalışma izni başvuruları değerlendirilecek.

TURKUAZ KART UYGULAMASI

Kanun, ‘Turkuaz Kart' adıyla yeni bir uygulamayı çalışma hayatına dâhil ediyor. Buna göre eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı ile ülke ekonomisi ve istihdamına olumlu etkisi olacak yabancılara Turkuaz Kart verilecek. Bu etkinin değerlendirmesi Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu tarafından yapılacak önerilere göre değerlendirilecek ve bakanlıkça başvurusu uygun görülen yabancılar, ilk 3 yılı geçiş süresi olmak koşuluyla Turkuaz Kart almaya hak kazanacaklar.

KPMG'den Neslihan Raepers Turkuaz Kart'ın önemini “Bu karta sahip olan yabancı süresiz çalışma izninin sağladığı haklardan yararlanacak. Turkuaz Kart sahibi yabancının eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına da Turkuaz Kart sahibi yakını olduğunu gösteren ve ikamet izni yerine geçen bir belge verilecek. Geçici koruma sağlanan yani mülteci statüsündeki yabancılar ise Turkuaz Kart hükümlerinden yararlanamayacak” dedi.

MÜLTECİLERE ÖZEL DÜZENLEME

Kanunla ilgili  en çok tartışılan konulardan biri olan mültecilere çalışma izni verilip verilmeyeceği de hüküm altına alındı. “Uluslararası Koruma Kapsamında Olan Yabancılar” başlıklı maddeye göre, koruma talebinde bulunan ve henüz başvurusu hakkında karar verilmemiş mülteciler uluslararası koruma başvurusu tarihinden, geçici koruma sağlanan yabancılar geçici koruma kimlik belgesinin düzenlendiği tarihten 6 ay sonra çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti almak için başvurabilecekler. Bu başvuru hakkı olan yabancılar için İçişleri Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak, yani herhangi bir illegal faaliyet içinde bulunup bulunmadıkları kontrol edilecek. Geçerli çalışma izni veya çalışma izni muafiyetine sahip olunması bu yabancılara Türkiye'de mutlak kalış hakkı sağlamayacak.

BAŞVURU PROSEDÜRÜ DEĞİŞMEDİ

Başvurular Türkiye dışından ise ilgili ülkelerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri veya Başkonsolosluklarına, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılmaya devam edilecek. Çalışma izni, aynı işyeri veya bunların benzer işkolundaki bir işyerinde çalışmaları koşuluyla, ilk başvuruda en çok 1 yıl, ilk uzatma başvurusunda en çok 2 yıl, sonraki uzatma başvurularında ise en çok 3 yıla kadar verilecek. Türkiye'de uzun dönem ikamet izni ya da en az 8 yıl çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilecekler.

YABANCI BAŞINA 6 BİN LİRA CEZA

İşverenler, sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini kanuni süreleri içerisinde ilgili yasa hükümlerine göre yerine getirmeye devam edecekler. Bildirim yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen işverenleri, her bir yabancı çalışan başına 6 bin lira idari para cezası bekliyor.

Kapatılan okullar için ödenen ücretler geri alınabilecek

17 Ağustos'ta çıkarılan KHK'ya göre, kapatılan okullara ödeme yapan velilere ödeme yapılacak. Buna göre, kapatılan okulların öncelikle kamuya ve finans kurumlarına olan borçları, ardından elektrik, su ve iletişim borçları ödenecek. Tüm bu ödemeler yapıldıktan sonra öğrencilerin kayıtları esnasında ödeme yapan velilerin alacaklarına sıra gelecek. Velilerin ödemelerini geri alması için 60 gün içinde Maliye Bakanlığı ya da Vakıflar Genel Müdrülğü'ne başvuruda bulunması gerekiyor.


15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan okulların borç ödeme düzenlemesi 17 Ağustos’ta çıkarılan KHK ile yapıldı. Buna göre, kapatılan okullardan alacaklı olanlar 16 Ekim’e kadar Maliye Bakanlığı ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilecek. Bununla birlikte ödemeler, kamuya ve finans kurumlarına olan borçları, ardından elektrik, su ve iletişim borçlarının ödenmesinin ardından yapılacak.

17 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de, 670 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 5. Maddesinde yer alan düzenleme ile mal ve hizmet ilişkisinden dolayı alacaklı olanların başvuru şekli düzenlendi.

Kararnamenin 5. Maddesi 1. Fıkrasında, devir işlemlerine ilişkin tedbirler aşağıdaki şekilde açıklandı:

20.07.2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler gereğince kapatılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya Hazineye devredilen kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanallarının her türlü taşınır, taşınmaz, malvarlığı, alacak ve hakları ile belge ve evraklarının (devralınan varlık); her türlü tespit işlemini yapmaya, kapsamını belirlemeye, idare etmeye, avans dahil her türlü alacak, senet, çek ve diğer kıymetli evraka ilişkin olarak dava ve icra takibi ile diğer her türlü işlemi yapmaya, devralınan varlıklarla ilgili olup kanaat getirici defter, kayıt ve belgelerle tevsik edilen borç ve yükümlülükleri tespite ve hiçbir şekilde devralınan varlıkların değerini geçmemesi, ek mali külfet getirmemesi, kefaletten doğmaması ve Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY)’ne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olmayan kişilerle gerçek mal veya hizmet ilişkisine dayanması şartıyla bu varlıkların değerlendirilmesi suretiyle bunları uygun bir takvim dahilinde ödemeye, kapatılan kurum ve kuruluşların taahhüt ve garanti ettiği ancak vermediği mal ve hizmet bedellerinin ödemesini durdurmaya veya ödemeye, tahsili mümkün olmadığı anlaşılan veya tahsilinde ve takibinde yarar bulunmayan hak ve alacaklar ile taahhüt ve garantilerin tahsilinden vazgeçmeye, her türlü sulh işlemini yapmaya, devralınan varlıklarla ilişkili kredi veya gerçek bir mal veya hizmet ilişkisine dayanan borçlar nedeniyle konulmuş ve daha önce kaldırılmış takyidatları kredinin veya borcun ödenebilmesini sağlamak amacıyla kaldırıldığı andaki koşullarla tekrar koydurmaya ve ihyaya, menkul rehinleri dikkate almaya, devralınan varlıklara konulan takyidatların sınırlarını belirlemeye ve kaldırmaya, finansal kiralama dahil sözleşmelerin feshine veya devamına karar vermeye, devralınan varlıkların idaresi, değerlendirilmesi, elden çıkarılması için gerekli her türlü tedbiri almaya, gerektiğinde devralınan varlıkların tasfiyesi veya satışı amacıyla uygun görülen kamu kurum ve kuruluşlarına devretmeye, devir kapsamında olmadığı belirlenen varlıkları iadeye, kapatılanların gerçek kişiye ait olması halinde devralınacak varlıkların kapsamını belirlemeye, tereddütleri gidermeye, uygulamaları yönlendirmeye, bütün bu işlemleri yapmak amacıyla usul ve esasları belirlemeye, vakıflar yönünden Vakıflar Genel Müdürlüğü, diğerleri yönünden Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

48 BİN LİRA ÖDEMİŞTİ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ bağlantılı bin 61 özel okul kapatıldı. Bununla birlikte bu okulların FETÖ bağlantısını bilmeden bu okullara çocuklarını kaydeden ve öğretim ücretini ödeyen velileler de mağdur olduklarını belirtmişti. En son Atatürkçü olarak bildiği için çoğunu bu okullardan birine kaydeden bir veli iki çocuğu için 48 bin lira ödemiş, mağduriyeti basında yer almıştı.

60 GÜN İÇİNDE BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Esma Gülbenk, “Birinci fıkra kapsamında tespite konu edilebilecek borç ve yükümlülüklere ilişkin olarak hak iddiasında bulunanlarca, yani kapatılan özel okullara ödeme yapmış olan velilerce, 17 Ağustos 2016 tarihinden itibaren altmış günlük hak düşürücü süre içerisinde ilgili idareye ( Vakıflar Genel Müdürlüğü veya Maliye Bakanlığı) kanaat getirici defler, kayıt ve ödeme belgeleri ile müracaat edilmesi gerekiyor. 17 Ağustos 2016 tarihinden sonra kapatılan özel okullarda 60 günlük hak düşürücü süre kapatma tarihinden başlayacak.

60 günlük sürenin hak düşürücü süre olduğundan, bu süre içinde başvurulmaması halinde bir daha talepte bulunulmasının mümkün olmayacağını kaydeden Gülbenk, kapatılan okulların borçlarının ödenmesinde sıralamanın aşağıdaki gibi olacağını aktardı:

1-Malvarlığının aynından doğan vergi borçları( örneğin emlak vergisi ya da taşıtlarda motorlu taşıt vergisi)

2-Rehinli alacaklar( Kapatılan okula ait bina, arsa,taşıt vb üzerinde bulunan rehinli alacaklar)

3-Kapatılan okul çalışanlarının tahakkuk eden SGK prim borçları,

4-Kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, fon kesintisi, pay gibi borçlar,

5-Enerji, iletişim ve su kullanım borçları,

6-Çeşidine bakılmaksızın beşyüz Türk Lirasını geçmeyen borçlar ve diğerleri şeklinde sıralama esas alınacaktır.

Sıralamaya bakıldığında kapatılan okulların öncelikle kamuya ve finans kurumlarına olan borçları, ardından elektrik, su ve iletişim borçlarının ödeneceğine dikkat çeken Gülbenk, “Tüm bu ödemeler yapıldıktan sonra öğrencilerin kayıtları esnasında ödeme yapan velilerin alacaklarına sıra gelecek.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, öğrenci velilerinin yaptıkları ödemelerin iadesi talebi ile ilgili idareye, 60 gün içinde yani en geç 16 Ekim 2016 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor” diye konuştu. Sözcü

Devlet yurtlarında ücretsiz internet kaldırıldı

Devlet yurtlarında öğrencilerin ücretsiz faydalandığı internet hizmeti Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırıldı. Yaklaşık iki yıl önce başlatılan uygulamanın kalkmasının ardından öğrenciler interneti ücretli kullanacak.


Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlarda öğrencilere sunulan ücretsiz internet hizmeti sonlandırıldı. Mayıs 2014'te Bakanlar Kurulu'nun Bazı Hizmetlerin Evrensel Hizmet Kapsamına Alınmasına ilişkin kararına “Bilgi toplumunun oluşumuna katkı sağlanması ve internet kullanımının yaygınlaştırılması suretiyle bilgiye erişim imkanlarının arttırılması amacıyla Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı öğrenci yurtlarının internet erişim ve kullanım ücretlerinin ödenmesi” maddesi eklenmişti.

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla bu madde kaldırılarak, öğrenci yurtlarında ücretsiz internet dönemi sona erdi.

Kapatılan üniversiteler için tercihler 23 Ağustos’ta başlıyor

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, kapatılan üniversitelerin öğrencileri için tercih işlemi 23 Ağustos'ta başlayacak.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), 667 sayılı KHK ile kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının önlisans ve lisans programlarındaki öğrencilerin tercihlerinin ÖSYM tarafından 23 Ağustos 2016 Salı gününden 26 Ağustos 2016 Cuma günü saat 23.59'a kadar alınmasına ve esasların uygulanması sürecinde gerektiğinde değişiklik yapılabilmesi hususunda Yürütme Kurulu’na yetki verilmesine karar verildiğini bildirdi.

YÖK'ten yapılan açıklamada, 23 Temmuz 2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 667 karar sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname”nin 2'inci maddesi ile kapatılan vakıf yükseköğretim kurumları ile ilgili olarak 667 sayılı KHK'nın 2'inci maddesi 4'üncü fıkrası uyarınca kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin belirlenen diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesi ve ilgili işlemlerin yürütülmesine ilişkin olarak usul ve esaslar kapsamında, “Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının önlisans ve lisans programlarından mezun olanlar ile halen kayıtlı öğrencilere ilişkin belge ve kayıtların Ek-1 listede karşılarında gösterilen koordinatör üniversiteye aktarılmasına, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı tüm önlisans ve lisans öğrencilerinin (özel yetenek sınavı ile kayıt yaptıranlar dahil); kapatılan yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdıkları yıldaki ÖSYS/DGS puanları ile kayıt yaptırmış oldukları yılda diğer yükseköğretim kurumlarının aynı adı taşıyan programlarının taban puanları esas alınmak suretiyle yapacakları tercihler dikkate alınarak ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilmelerine, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki kayıtlı önlisans ve lisans öğrencilerinin ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilme işlemleri aşamasında öğrencilikle ilgili işlemlerinin kesintiye uğramaması için Yükseköğretim Kurulu tarafından YÖKSİS veri tabanında Ek-1 deki koordinatör üniversitelerine aktarılmalarına, ÖSYM tarafından yerleştirme işlemlerinin tamamlamasını müteakiben de yerleştikleri yükseköğretim kurumuna aktarılmalarına karar verilmiştir” denildi.
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Öğrencilerin tercih işlemlerinde kayıtlı oldukları programla aynı isimdeki (bazı programlar için eşdeğer isimlerdeki) programları tercih edebilmelerine, öğretim dili yabancı dil olan programlardaki öğrencilerin aynı isimli (bazı programlar için eşdeğer isimlerdeki) öğretim dili Türkçe programları da tercih edebilmelerine, öğretim dili Türkçe olan programlardaki öğrencilerin aynı isimli öğretim dili yabancı dil olan programları da tercih edebilmelerine (kayıtlı oldukları öğretim dili Türkçe programdan öğretim dili yabancı dil olan programa yerleştirilen öğrencilerin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumunun programa devam edebilmek için aradığı yabancı dil yeterlik şartını sağlamaları gerektiğine, yabancı dil yeterlik şartını sağlayamayan adayların hazırlık sınıfı okuyarak başarılı olmaları halinde programa devam edebilmelerine), uluslararası ortak lisans (çift) diploma programlarına kayıtlı öğrencilerin kayıtlı oldukları programla aynı adı taşıyan fakat uluslararası ortak (çift) diploma programı olmayan programları tercih edebilmelerine, tercihlere yerleştirmede öğrencinin kayıt olduğu yıla ait ilgili puanının dikkate alınmasına; tercih edilen programın ilgili yıla ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya puanına eşit olması durumunda yerleştirme yapılmasına; öğrencinin tercih ettiği programlardan birine yerleşememesi durumunda ilgili yılda adayın puanından düşük veya adayın puanına eşit puanla öğrenci alan program olması durumunda taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan programa yerleştirilmesine; öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilmesine, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapan öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıldaki varsa ilgili ÖSYS puanı, yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda ÖSYS puanı olmayan öğrencilerin ise programın puan türünde puanı 180 olarak kabul edilmesine, Özel Yetenek Sınavı sonucuna göre öğrenci alan programlarda kayıtlı öğrencilerin kayıt oldukları yıl ve ÖSYS puanları dikkate alınarak yukarıdaki esaslar çerçevesinde kayıtlı oldukları program adı ile aynı adı taşıyan programlara ÖSYM tarafından yerleştirilmesine, öğrencilerin kapatılan vakıf yükseköğretim kurumuna ödemekte olduğu ücreti, 667 sayılı KHK uyarınca eğitime devam edecekleri yükseköğretim kurumuna ödemelerine, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin şartları sağlamaları halinde ‘Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik’in kurumlar arası yatay geçişe ilişkin ilgili maddesi ile ek madde 1 uyarınca yatay geçiş yapabilmelerine, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yatay geçiş işlemleri için gerekli olan öğrenci belgesini e-devlet üzerinden alabilmesine ancak bu öğrencilerin kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarından yerleştirilip yerleştirilmediğine dair gerekli kontrollerin başvuru yapılan yükseköğretim kurumu tarafından YÖKSİS üzerinden yapılmasına, öğrencilerin kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarından daha önce aldıkları belgeler ile yatay geçiş için başvuru yapabilmelerine, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yaz öğretimine ilişkin işlemlerinin koordinatör üniversite tarafından düzenlenmesine, koordinatör üniversite tarafından yaz öğretimi yapılamaması durumunda yerine bütünleme sınavı yapılabilmesine, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin belge düzenlenmesi, staj gibi işlemlerinin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumu tarafından yürütülmesine karar verilmiştir.”

TERCİHLER 23-26 AĞUSTOS’TA

Tekemmül eden diploma ve diploma yerine geçen belgelerin düzenlenmesinin koordinatör yükseköğretim kurumu tarafından gerçekleştirileceği kaydedilen açıklamada, “Bu süreçte diploma veya diploma yerine geçen belgelerin imzalı olarak hazır olması halinde öğrencilere bu diplomaların verilmesine, diploma veya diploma yerine geçen belgelerin hazır olmaması durumunda diplomanın, öğrencinin yerleştirildiği yükseköğretim kurumu tarafından düzenlenmesine, ancak diplomanın üzerinde 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca söz konusu yükseköğretim kurumuna yerleştirildiği ibaresinin yer almasına, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin ÖSYM tarafından kayıt olduğu yıldaki puanları dikkate alınarak merkezi olarak yerleştirilmesinden sonra istemeleri halinde yükseköğretim kurumlarından özel öğrenci olarak ders alabilmesine ve bu derslerin yerleştirildiği yükseköğretim kurumunda saydırılmasına, isteyen vakıf yükseköğretim kurumlarının sadece kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinden 31 Ağustos 2016 tarihine kadar kontenjan sınırlaması olmadan kurumlar arası yatay geçiş başvurusu alabilmelerine ve kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerden tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın 100 üzerinden 50 veya 4 üzerinden 2 not ortalamasına sahip öğrencilerin yatay geçişlerinin kabul edilmesine, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yatay geçiş için istenen bilgi ve belgeleri temin edememeleri durumunda öğrencinin beyanı dikkate alınarak başvurularının alınarak değerlendirilmesine ve değerlendirme sonucunda kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtlarının yapılmasına, beyanı dikkate alınarak kayıt hakkı kazanan öğrencilerin bilgi ve belgelerinin daha sonra koordinatör üniversitesinden temin ederek kayıt hakkı kazandığı yükseköğretim kurumuna ibraz etmesi, beyan ettiği bilgilerin doğru olmadığı anlaşılanların kayıtlarının iptal edilerek bu öğrencilerin yükseköğretime kayıt oldukları yıldaki puanları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından yerleştirilmesine, 2016-2017 güz dönemi için yatay geçiş yapan öğrencilerin de ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmeye başvuru yapabilmeleri, bu durumdaki adaylar yatay geçiş yaptıkları ya da ÖSYM tarafından yerleştirildikleri programın birini tercih ederek kayıt yaptırabilmelerine, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında mezun duruma gelmiş olanların ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmamasına bu öğrencilerin diplomaları koordinatör üniversitesi tarafından düzenleneceğinden mezun duruma gelmiş adaylar tercih yaparak yerleştirilmiş olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesinin iptal edilerek diploma düzenlenme ve diğer işlemleri koordinatör üniversitesi tarafından yürütülmesine, ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işlemlerine tercih yapmayan adaylar haklarından vazgeçmiş kabul edilmesine ve tekrar yerleştirme yapılmamasına, ÖSYM tarafından öğrencilerin tercihlerinin 23 Ağustos 2016 Salı gününden 26 Ağustos 2016 Cuma günü saat 23.59'a kadar alınmasına (https://ais.osym.gov.tr), bu usul ve esasların uygulanması sürecinde gerektiğinde değişiklik yapılabilmesi hususunda Yürütme Kurulu’na yetki verilmesine karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. Sözcü

18 Ağustos 2016 Perşembe

Doğa Okulları 2017’de 30 kampüs açacak

Doğa Okulları Kurucusu Fethi Şimşek, hain darbe girişim sonrası birçok sektörde açıklar meydana geldiğini belirterek, “2017 planlarımız arasında en az 30 kampüs daha açmak var. 20 tanesini İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde, 10’unu da Anadolu’da faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bütün bunlar yaklaşık 70 milyon TL'lik bir yatırım gerektiriyor” dedi.


Kurulduğu 2002 yılından itibaren demokrasi kültürüne, özgürlüğe olan inancını kurumun DNA’sı haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Doğa Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Doğa Okulları’nın Kurucusu Fethi Şimşek, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin eğitimdeki yansımalarını ve gelecek hedeflerini anlattı.

Doğa Okulları’nın 35 yıllık eğitim hayatının son ürünlerinden biri olduğunu dile getiren Fethi Şimşek, “Eğitim sektöründe Türkiye'nin en yerli markalarından biriyiz. Türk milli eğitimine sistem üreten, değer katan önemli bir kurumuz. Doğa Okulları’nın sorumluluğu çok büyük. Türkiye genelinde 110 kampüsümüz var ve 70 bin öğrenciye eğitim veriyoruz. Bu kadar kabul görmemizin sebebi, Doğa Okulları markasının vatandaşın nabzını tutmasıdır. Biz herhangi bir elitist marka değiliz. Belli bir sınıfın veya belli bir ideolojinin kurumu da değiliz. Türkiye’deki bütün vatandaşların okuluyuz. Bu yüzden de çok fazla tercih edilen bir eğitim kurumuyuz. Kurulduğumuz günden beri globalleşen dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve uluslararası standartlarda öğrenciler yetiştirmek için vizyonumuzu oluşturuyoruz. Bu vizyon doğrultusunda dünya standartlarında eğitim vererek, sadece Türkiye’nin değil dünyanın takip ettiği eğitim modelleri geliştirip, öğrencilerimizin yurtdışı açılımlarını destekliyoruz. Bu anlamda hedefimiz her zaman bir adım ilerisi” ifadelerini kullandı.

70 MİLYON LİRALIK YATIRIMLA 2017’DE EN AZ 30 KAMPÜS AÇACAK

Doğa Okulları’nın gelecek planlarından da bahseden Şimşek, bütün kazanımlarını Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunmak için yine eğitim alanına yatırdığını dile getirerek şunları kaydetti:
“Biz bütün kazançlarımızı bu memleketin büyümesi ve eğitim sektörünün gelişmesi için kullanıyoruz. Özellikle bu son yaşanan hain darbe girişimi sonrası birçok sektörde açıklar meydana geldi. Bu boşluğun doldurulması için vatanını, milletini seven zeki, çalışkan bireyler yetiştirmeye devam edeceğiz. Tüm eğitimciler olarak çocuklarımızı bundan sonra da en doğru bakış açılarıyla eğitmeye devam edeceğiz. Doğa Okulları kazandığından da fazlasını harcayarak yatırımlarına devam edecektir. 2017 planlarımız arasında en az 30 kampüs daha açmak var. 20 tanesini İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde, 10'unu da Anadolu'da faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bütün bunlar yaklaşık 70 milyon TL’lik bir yatırım gerektiriyor. Yani kazandığımızın çoğunu yine eğitim alanındaki yatırımlarımıza harcayacağız.”

15 Temmuz’dan sonraki süreçte kurumların ülke ekonomisini ayağa kaldırmak için uyguladığı politikaları değerlendiren Şimşek, “Yapılan bu kampanyaları çok doğru buluyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın da dediği gibi, FETÖ terör örgütü siyasi savaşı kaybettiği gibi ekonomik savaşı da kaybedecektir. Çünkü bu hain örgütün bir hedefi de Türkiye’nin ekonomisini çökertmekti. Türkiye’deki ekonomik canlanmanın, büyümenin ve devasa yatırımların bundan sonra da hızla devam edeceğine inancımız tam. Para akışının sağlanması, stratejik sektörlerin desteklenmesi önemlidir. Bu eğitim alanı için de geçerlidir. Devletimiz sağ olsun öğrencilere ödediği teşvikleri daha da arttırdı. Önümüzdeki yıl bu daha da planlı bir hale getirilecek, 2023 hedefine doğru canla, başla, hızla yola devam edilecektir. Biz de eğitim kurumları olarak devletimizin 2023 hedefine uygun insan kaynağı yetiştiriyoruz. Ben Doğa Okulları’na bir ekonomik faaliyet olarak bakmıyorum. Çocuklarımızı eğitip vatanına, milletine bağlı bireyler olarak yetiştirmek bizim her zaman ki önceliğimizdir” dedi.

“ÖĞRETMEN ALIMLARINDA ÇOK DAHA DİKKATLİYİZ”

“Biz eskiden beri öğretmen alımlarımızı titizlik içinde yapıyorduk” diyen Şimşek, bundan sonra çok daha fazla dikkatli davranacaklarını açıkladı. Şimşek ayrıca, FETÖ terör örgütünün eğitim kurumlarıyla eskiden beri rekabet içerisinde olduklarını, 15 Temmuz’dan sonra bu terör örgütüyle bağlantısı bulunan öğretmenlerin açığa alındığını da hatırlatarak, “Şayet tespit edilirse onlarla teması olan hiç kimseyi kurumlarımızda barındırmayız. Çünkü bu kurumlar milletin malıdır. Bu kişiler de millete ihanet etmiş kişilerdir. Millete ait olan bir eğitim kurumda görev yapamazlar. Tabi alacağımız eğitimcilerimizin işin ehli olmasına da dikkat edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sözlerine “Türkiye’yi güzel günler bekliyor. 2023 hedefi Türkiye’nin stratejik hedefleridir. Bu vakte kadar çok güçlü bir şekilde ilerleyeceğiz” diyerek devam eden Şimşek, “Halkımız kaygılanmasın. Kapatılan FETÖ okullarının ve yurtlarının yerine çok daha iyisi yapılacaktır. Bunların eğitim sistemi yönlendirmeye dayalıydı. Genç beyinleri çok daha iyi eğitim sistemleriyle yetiştireceğiz. Toplum kendi milli değerlerine ve bağımsızlığına uygun insan kaynakları yetiştirecek. 15 Temmuz gecesi Türkiye güçlenerek birlik ve beraberliğini daha da sağlamlaştırdı. Biz de o geceden sonra kendimizi daha da güçlendirerek yolumuza devam ediyoruz. Bu beraberlik ekonomiye, topluma, eğitim sistemine de yansıyacak. Eğitim kurumlarının yüzde 25’lik kısmı bu FETÖ denilen hain terör örgütünün elindeydi. Şu an o boşluğu vatanını milletini seven başarılı kişiler yetiştirerek doldurmak bize düşüyor. Allah bizi büyük bir beladan korudu. 40 yılda yavaş yavaş haince işlenen bu yapıyı milletimiz 4 saatte bitirdi” ifadelerini kullandı.

Kapatılan üniversitelerin öğrencileri 23 Ağustos'ta tercihe başlıyor

YÖK, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının önlisans ve lisans programlarındaki öğrencilerin tercihlerinin, ÖSYM tarafından 23 Ağustos 2016 Salı gününden 26 Ağustos 2016 Cuma günü saat 23.59’a kadar alınmasına karar verildiğini açıkladı.


YÖK’ten yapılan açıklamada,

- “Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının önlisans ve lisans programlarından mezun olanlar ile halen kayıtlı öğrencilere ilişkin belge ve kayıtların Ek-1 listede karşılarında gösterilen koordinatör üniversiteye aktarılmasına,

- Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı tüm önlisans ve lisans öğrencilerinin (özel yetenek sınavı ile kayıt yaptıranlar dahil); kapatılan yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdıkları yıldaki ÖSYS/DGS puanları ile kayıt yaptırmış oldukları yılda diğer yükseköğretim kurumlarının aynı adı taşıyan programlarının taban puanları esas alınmak suretiyle yapacakları tercihler dikkate alınarak ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilmelerine,

- Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki kayıtlı önlisans ve lisans öğrencilerinin ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilme işlemleri aşamasında öğrencilikle ilgili işlemlerinin kesintiye uğramaması için Yükseköğretim Kurulu tarafından YÖKSİS veri tabanında Ek-1 deki koordinatör üniversitelerine aktarılmalarına,

- ÖSYM tarafından yerleştirme işlemlerinin tamamlamasını müteakiben de yerleştikleri yükseköğretim kurumuna aktarılmalarına karar verilmiştir” denildi.

Açıklama şöyle devam ediyor:

“Öğrencilerin tercih işlemlerinde kayıtlı oldukları programla aynı isimdeki (bazı programlar için eşdeğer isimlerdeki) programları tercih edebilmelerine,

- Öğretim dili yabancı dil olan programlardaki öğrencilerin aynı isimli (bazı programlar için eşdeğer isimlerdeki) öğretim dili Türkçe programları da tercih edebilmelerine,

- Öğretim dili Türkçe olan programlardaki öğrencilerin aynı isimli öğretim dili yabancı dil olan programları da tercih edebilmelerine (kayıtlı oldukları öğretim dili Türkçe programdan öğretim dili yabancı dil olan programa yerleştirilen öğrencilerin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumunun programa devam edebilmek için aradığı yabancı dil yeterlik şartını sağlamaları gerektiğine, yabancı dil yeterlik şartını sağlayamayan adayların hazırlık sınıfı okuyarak başarılı olmaları halinde programa devam edebilmelerine),

- Uluslararası ortak lisans (çift) diploma programlarına kayıtlı öğrencilerin kayıtlı oldukları programla aynı adı taşıyan fakat uluslararası ortak (çift) diploma programı olmayan programları tercih edebilmelerine,

- Tercihlere yerleştirmede öğrencinin kayıt olduğu yıla ait ilgili puanının dikkate alınmasına;

- Tercih edilen programın ilgili yıla ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya puanına eşit olması durumunda yerleştirme yapılmasına;

- Öğrencinin tercih ettiği programlardan birine yerleşememesi durumunda ilgili yılda adayın puanından düşük veya adayın puanına eşit puanla öğrenci alan program olması durumunda taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan programa yerleştirilmesine;

- Öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilmesine,

- Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapan öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıldaki varsa ilgili ÖSYS puanı, yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda ÖSYS puanı olmayan öğrencilerin ise programın puan türünde puanı 180 olarak kabul edilmesine,

- Özel Yetenek Sınavı sonucuna göre öğrenci alan programlarda kayıtlı öğrencilerin kayıt oldukları yıl ve ÖSYS puanları dikkate alınarak yukarıdaki esaslar çerçevesinde kayıtlı oldukları program adı ile aynı adı taşıyan programlara ÖSYM tarafından yerleştirilmesine,

- Öğrencilerin kapatılan vakıf yükseköğretim kurumuna ödemekte olduğu ücreti, 667 sayılı KHK uyarınca eğitime devam edecekleri yükseköğretim kurumuna ödemelerine,

- Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin şartları sağlamaları halinde 'Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik'in kurumlar arası yatay geçişe ilişkin ilgili maddesi ile ek madde 1 uyarınca yatay geçiş yapabilmelerine,

- Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yatay geçiş işlemleri için gerekli olan öğrenci belgesini e-devlet üzerinden alabilmesine ancak bu öğrencilerin kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarından yerleştirilip yerleştirilmediğine dair gerekli kontrollerin başvuru yapılan yükseköğretim kurumu tarafından YÖKSİS üzerinden yapılmasına, öğrencilerin kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarından daha önce aldıkları belgeler ile yatay geçiş için başvuru yapabilmelerine,

- Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yaz öğretimine ilişkin işlemlerinin koordinatör üniversite tarafından düzenlenmesine, koordinatör üniversite tarafından yaz öğretimi yapılamaması durumunda yerine bütünleme sınavı yapılabilmesine,

- Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin belge düzenlenmesi, staj gibi işlemlerinin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumu tarafından yürütülmesine karar verilmiştir.”
Öğrenciler tercihlerini 23-26 Ağustos tarihleri arasında yapacak
Tekemmül eden diploma ve diploma yerine geçen belgelerin düzenlenmesinin koordinatör yükseköğretim kurumu tarafından gerçekleştirileceği kaydedilen açıklamada:

“Bu süreçte diploma veya diploma yerine geçen belgelerin imzalı olarak hazır olması halinde öğrencilere bu diplomaların verilmesine, diploma veya diploma yerine geçen belgelerin hazır olmaması durumunda diplomanın, öğrencinin yerleştirildiği yükseköğretim kurumu tarafından düzenlenmesine, ancak diplomanın üzerinde 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca söz konusu yükseköğretim kurumuna yerleştirildiği ibaresinin yer almasına,

- Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin ÖSYM tarafından kayıt olduğu yıldaki puanları dikkate alınarak merkezi olarak yerleştirilmesinden sonra istemeleri halinde yükseköğretim kurumlarından özel öğrenci olarak ders alabilmesine ve bu derslerin yerleştirildiği yükseköğretim kurumunda saydırılmasına,

- İsteyen vakıf yükseköğretim kurumlarının sadece kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinden 31 Ağustos 2016 tarihine kadar kontenjan sınırlaması olmadan kurumlar arası yatay geçiş başvurusu alabilmelerine ve kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerden tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın 100 üzerinden 50 veya 4 üzerinden 2 not ortalamasına sahip öğrencilerin yatay geçişlerinin kabul edilmesine,

- Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yatay geçiş için istenen bilgi ve belgeleri temin edememeleri durumunda öğrencinin beyanı dikkate alınarak başvurularının alınarak değerlendirilmesine ve değerlendirme sonucunda kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtlarının yapılmasına,

- Beyanı dikkate alınarak kayıt hakkı kazanan öğrencilerin bilgi ve belgelerinin daha sonra koordinatör üniversitesinden temin ederek kayıt hakkı kazandığı yükseköğretim kurumuna ibraz etmesi, beyan ettiği bilgilerin doğru olmadığı anlaşılanların kayıtlarının iptal edilerek bu öğrencilerin yükseköğretime kayıt oldukları yıldaki puanları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından yerleştirilmesine,

- 2016-2017 güz dönemi için yatay geçiş yapan öğrencilerin de ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmeye başvuru yapabilmeleri, bu durumdaki adaylar yatay geçiş yaptıkları ya da ÖSYM tarafından yerleştirildikleri programın birini tercih ederek kayıt yaptırabilmelerine,

- Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında mezun duruma gelmiş olanların ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmamasına bu öğrencilerin diplomaları koordinatör üniversitesi tarafından düzenleneceğinden mezun duruma gelmiş adaylar tercih yaparak yerleştirilmiş olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesinin iptal edilerek diploma düzenlenme ve diğer işlemleri koordinatör üniversitesi tarafından yürütülmesine,

- ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işlemlerine tercih yapmayan adaylar haklarından vazgeçmiş kabul edilmesine ve tekrar yerleştirme yapılmamasına,

- ÖSYM tarafından öğrencilerin tercihlerinin 23 Ağustos 2016 Salı gününden 26 Ağustos 2016 Cuma günü saat 23.59’a kadar alınmasına (https://ais.osym.gov.tr), bu usul ve esasların uygulanması sürecinde gerektiğinde değişiklik yapılabilmesi hususunda Yürütme Kurulu'na yetki verilmesine karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. (cnntürk)