6 Mart 2017 Pazartesi

20 net çözen 150'yi 32 çözen 180'i geçiyor

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için geri sayım başladı. 12 Mart’ta yapılacak sınava beş gün kalmışken, adayların kafası, çalışmaya devam edip etmeme konusunda karışık. Son hafta nasıl bir çalışma temposu tutturulması gerekiyor? YGS’de 150 barajını geçebilmek için kaç net yapılmalı? Sınav kaygısıyla baş etmenin yolları neler? İki milyondan fazla adayın heyecanla beklediği sınav öncesi yapılacakları, değişiklikleri, dikkat edilmesi gerekenleri ve daha fazlasını derledik.

İki milyon 265 bin 902 adayın iyi bir üniversiteye girmek için katıldığı bir Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) zamanı daha geldi çattı. Şu günlerde ‘sınavın geldiğini müjdeleyen’ İstanbul Üniversitesi’nin devasa kapısını haber kanallarında, gazetelerde sıklıkla göreceksiniz. Üniversiteye giriş için ilk adım, 12 Mart Pazar günü yapılacak YGS ile atılacak. Son haftaya girilmişken adayların kafasındaki en önemli soru işareti, çalışmaya devam edip etmeme konusunda oluyor. Uzmanlara göre bunun yanıtı adayın temposuna, kişiliğine göre farklılık gösterse de, bu süreçte özellikle deneme sınavı çözmek hem tekrar yapmayı sağlayarak öğrenilenleri pekiştirdiği için, hem de zaman kullanımını gösterdiği için çok yararlı.
BARAJLARI GEÇMEK İÇİN NE KADAR NET YAPMALISINIZ?
YGS’de altı farklı puan türü var. Puanınızın hesaplanması için matematik, Türkçe, fen ve sosyalden yani 4 testin en az ikisinden yarımşar net yapmanız gerekiyor. Yarım neti yapabilmek için de bir testten 1 doğru soru ya da 1 doğru iki yanlış da yapmanız yeterli. YGS’nin altı puan türü, farklı testlerin netlerine göre hesaplandığı için ortak bir “Şu kadar net bu kadar puan getiriyor” gibi açıklama yapılamıyor. Ancak tüm YGS puan türünden 150 barajını geçmek için her testten en az 5 net yapmanız gerekiyor. 150 barajını geçince, açıköğretim ve ön lisans bölümlerinden tercih yapma hakkınız doğmuş olacak. Her testten soru yanıtlamasanız da belli puan türünde barajı geçebilirsiniz. Örneğin matematikten 10, fenden 5 ya da Türkçe'den 8, sosyalden 7 yani toplamda 15 netle belli puan türünde 150 barajını aşabilirsiniz.
Tüm YGS puan türlerinden 180’i geçmek için de her testten 8 net yapmanız gerekiyor. Öte yandan Türkçe’den 12, sosyalden 10 net, yani toplam 22 netle de belli puan türünde 180 barajını geçmek de mümkün. 180’i geçince de LYS’ye girmeye hak kazanıyorsunuz.


SİZİ BEKLEYEN BAZI DEĞİŞİKLİKLER VAR
Ayrıca sınavda, adayların bu yıl hatırlaması gereken önemli değişiklikler de var. Örneğin artık, adayların YGS başlamadan 15 dakika önce sınava gireceği binada olması gerekiyor. 10.00’da başlayacak YGS için 9.45’te binada bulunmalısınız. Geç kalanlar içeri alınmayacak. Öte yandan puanı değişen bölümler de oldu. Mesela, YGS-2’yle alan kimya öğretmenliği artık MF-3 ile öğrenci kabul edecek. Bu durumun adaylara etkisini, kaldırılan sınavsız geçiş uygulamasının sonuçlarını ve sınavdan önce hatırlanması gereken diğer önemli değişiklikleri yazı dizimizde paylaşacağız. Ayrıca nasıl bir beslenme uygulamanız gerektiği, sınavın iptal edilmesine neden olabilecek konuları, YGS günü yanınızda bulundurmanız gerekenleri de anlatacağız.
SINAVA 5 GÜN KALA DERS ÇALIŞILIR MI?
YGS, üniversiteye girişin önemli bir basamağı olduğundan öğrencilerin yoğun stres yaşamasına yol açabiliyor. Bu, sınava bir hafta kala en yüksek seviyeye ulaşıyor. Ondan uzak durulması, planlı ve programlı şekilde hazır olunması adına uygulanacak birkaç ipucu sınavın istenilen yönde sonuçlanması için oldukça faydalı.
YGS’ye UYGUN UYKU DÜZENİ: Sorulara odaklanmak, dikkati toplayabilmek için öğrenciler özellikle son hafta sınava uygun uyku düzeni geliştirmeli. Biyolojik saat, algının ve dikkatin açılması açısından önemli. Gece geç uyuyup sabah geç kalkmaya göre programlanmışsa sabah 10.00’da başlayacak bir sınava bedensel olarak uyanılsa bile zihinsel açıdan ayılmak mümkün olmaz.
KAHVE TÜKETMEYİN: Hazır gıdalar, asitli, kafeinli yiyecekler metabolizmaya kötü geliyor, uykuyu olumsuz etkiliyor. Son günlerde tüketilmemeli.
OKULU GÖRÜN: Okulun daha önceden keşfedilmesi, en hızlı ulaşımın nasıl sağlanacağı konusunda bilgi edinilmesi geç kalma kaygısını ve stresi azaltıyor. Ayrıca aşinalık sınavda öğrenciye tanıdık bir yerde olma hissi vererek kaygıyı hafifletiyor.
UFAK TEKRARLAR: Kuşkusuz sınava son bir hafta kala akıllara en sık gelen soru, bu sürede ders çalışmanın uygun olup olmadığı. Karar, çalışılması planlanan konu doğrultusunda verilmeli. Son gün ya da hafta hiç çalışmadığınız, zorlu bir konunun öğrenilmeye başlanması stres ve panik ihtimalini artırıyor. Yoğun konu çalışması yerine ufak tekrarlar yapmak veya deneme çözmek daha faydalı. Denemede özellikle sınav saatinde ve onun küçük bir provası mahiyetinde soruların çözülmesi YGS’ye güzel bir hazırlık.
AĞIR EGZERSİZ YAPMAYIN: Sınav öncesinde yapılan hafif egzersizler zihni ve bedeni dinlendiriyor, stresi azaltıyor. Özellikle hafif yürüyüşler sakin ve huzurlu bir zihnin anahtarı. Fakat sınava bir hafta kala ağır egzersiz yapmayın. Televizyon ya da bilgisayara ayrılan süreyi düşürün.
HAZIR OLUN: Özellikle karamsar kişilerin, kazandıkları başarılara odaklanarak iyi bir sınav geçireceği yönünde olumlu düşünceler oluşturması çok önemli. Hedefe ulaşmanın en önemli yollarından biri de, akademik olduğu kadar sınava fizyolojik ve psikolojik açıdan da hazır olmak.
SORU TİPLERİNİ GÖZDEN GEÇİRİN
Sınavda başarısızlık nedenlerinden biri de test tekniğini ve sorulardaki bilgi yoklama yöntemlerini, düzenlenme mantığını tam bilmemekten kaynaklanıyor. Soru tiplerini gözden geçirmeniz yararlı olabilir.
Kesin cevaplılar: Çoktan seçmeli soruların en basit şekli. Öğrenciden, verilen şıklar arasından doğru olanı bulması isteniyor. En çok yapılan hata, yanlış okuma veya işlem.
Seçeneği ‘en doğru’ olanlar: Tüm seçenekler doğru ama biri ‘en doğru’. Bunlar “En yakındır?”, “En önemli nedenidir?” biçiminde sorulabiliyor. Özellikle yorum gerektiren sorularda en büyük hata, bir-iki seçeneği okuyup işaretlemek. Doğal olarak çoğu bu hatayla ‘çeldirici seçeneğe’ takılıyor. Biraz sabırla seçeneklerin hepsi okunsa, doğru şık görülecek.
Olumsuz ifadeyle sorulanlar: “Hangisi kullanılamaz?” gibi sorularla öğrencinin olumsuzu bulması isteniyor. Olumsuz ifade dikkat çeksin diye ‘koyu’ yazılıyor. En sık hata, olumsuz ifadeyi okumadan soruyu cevaplandırmak. İlk karşılaşılan ‘söylenebilir’ işaretlenebiliyor.
Öncüllü sorular: Soru kökünde 3-4 madde halinde ön bilgi verilerek, öğrencinin belli bir özellik açısından bunları karşılaştırması ve doğru şıkkı bulması isteniyor.

HIZ HATAYA NEDEN OLABİLİR
Sürenin yetişmeyeceğini düşünerek, soruları hızlı cevaplamaya çalışmayın. Bu dikkatten kaçan noktalarda hataya neden olur. Bir soruda belli bir süre geçirdiğiniz halde çözümü bulamıyorsanız, bırakın. Bir sorunun, size zaman kaybettirmesine izin vermeyin. Hepsini cevaplandırdıktan sonra, yapamadığınıza döndüğünüzde kısa zamanda çözebilirsiniz. Çok zaman harcadığınızı düşünerek veya karışık göründüğü için soruyu atlamayın. Hiçbir fikriniz yoksa diğer soruya geçin.
GİRİŞ BELGENİZİ ÖNCEDEN HAZIRLAYIN
Sınava gitmeden önce kimliğinizi, sınav giriş belgenizi mutlaka hazırlayın. Giriş belgeniz ya da kimliğiniz olmadan sınava giremezsiniz. Kalem, silgi, peçete ÖSYM tarafından verilecek.
YGS’ye girerken yanınızda şeffaf şişede su götürebiliyorsunuz. Suyunuzun olmasında fayda var. Sınav sabahı unutmamak için önceden hazır bulundurun.
Bir gün önce sağlığınızı bozabilecek besinlerden uzak durmaya özen gösterin. Her ihtimale karşı temizliğinden emin olmadığınız, bilmediğiniz yerlerden yiyecekler tüketmeyin.
Sınav sabahı kahvaltıya da dikkat edin. Uzmanlar sınava girmeden önce mutlaka kahvaltı yapılması gerektiği görüşünde. Hafif şeyler tüketin.
Sınav merkezine girerken, üzerinizde takı, cüzdan, saat, cep telefonu olmasın. Bunların salona alınması yasak. Bu nedenle sınavı iptal edilen adaylar olabiliyor. Dalgınlıkla yanınıza aldıysanız, salona girmeden önce çıkartın, size eşlik eden ailenize ya da arkadaşlarınıza verin.
Son gün sizi yorabilecek faaliyetlerden kaçının.
Sizi strese sokabilecek insanlarla konuşmamaya özen gösterin.
TAKVİM
YGS, 12 Mart Pazar günü düzenlenecek. Sınav sonuçları ise 28 Mart’ta açıklanacak. YGS’de 150 olarak belirlenen baraj puanını geçenler ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanacak. LYS başvuruları 4-17 Nisan arasında alınacak. Haziran ayında beş oturumda düzenlenecek LYS’lerin sonuçları da 11 Temmuz’da açıklanacak. 
LYS tarihleri şöyle:
LYS-4 (Sosyal Bilimler): 10 Haziran
LYS-1 (Matematik): 11 Haziran
LYS-2 (Fen Bilimleri) ve
LYS-5 (Yabancı Dil): 17 Haziran
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 18 Haziran
(Kaynak:Esra Ülkar / hürriyet.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder