29 Eylül 2017 Cuma

AÖF kayıt yenilemede sistem değişti!

AÖF kayıt yenileme işlemleri başladı ve Açık Öğretim Fakültesi sistemi üzerinden kayıt yenileme yapacak öğrenciler bir sürprizle karşılaştı. AÖF kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılacak? AÖF kayıt yenileme işlemlerindeki değişikler neler? İşte 2017 yılının AÖF kayıt yenilemeleri hakkındaki detaylar...
AÖF ders seçimi ve para ödemeleri hakkında yeni sistem başlıyor. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi kayıt yenileme sistemine ilişkin bir duyuru yayımlandı. Yayımlanan duyuru ile AÖF kayıt yenileme sisteminin değiştiği bildirildi. Kılavuza göre öğrenci 4 işlem üzerinden hareket edecek: Derslerini seç, ücretini öde, otomasyondan kaydını kontrol et, kitaplarını bürodan al. İşte, yeni dönemde gerçekleştirilecek AÖF kayıt yenileme işlemlerine dair detaylar…
AÖF KAYIT YENİLEMEDE NELER DEĞİŞTİ?
AÖF’de yeni sisteme göre bundan sonra ders seçimi yapılmadan banka ödeme bilgileri oluşmayacak ve öğrenciler kayıtlarını gerçekleştiremeyecekler. Yeni sisteme göre ders seçimi yapılmadan önce banka ödeme bilgileri oluşmayacak ve öğrenciler kayıtlarını gerçekleştiremeycekler. AÖF’ün yaptığı açıklamada uygulanacak yeni sistem şu şekilde; “Kayıt yenileme, Ders Seçimi (Ekle-Sil) işlemi ve Kayıt Yenileme Bedelinin Ödenmesiyle gerçekleşecektir.”
AÖF KAYIT YENİLEME ÜCRETLERİ HANGİ BANKALARA YATIRILACAK?
Anadolu Üniversitesi tarafından yayınlanan bilgilere göre AÖF kayıt yenileme ücretleri Ziraat Bankası ATM’lerinden yatırılabilecek. AÖF kayıt yenileme ücretleri hakkında yapılan açıklama şu şekilde; 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi Dönem Öğretim Gideri, Dönem Öğrenim Ücreti ve Dönem Öğrenci Katkı Payı ödemelerini, Ziraat Bankası ATM'lerinden, Mobil bankacılık veya İnternet bankacılığından gerçekleştirebilirler.
AÖF KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?
AÖF kayıt yenileme işlemleri ve kayıt yenileme ücreti ödemeleri kayıt yenileme tarihinin son günü olan 06 Ekim 2017 tarihinde İnternet, ATM ve Mobil bankacılığından saat 23:30'a kadar ödeme yapılabilecektir.

26 Eylül 2017 Salı

Üniversiteye giriş sistemi nasıl olacak? ODTÜ ve Boğaziçi’nin statüsü değişiyor…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada 10 araştırma üniversitesi seçildiğini belirterek, bu üniversitelerin isimlerini açıkladı. Peki araştırma üniversitesi ne demek? Bu üniversiteler nasıl belirlendi? Araştırma üniversite olmak için aranan kriterler neler? Cevabı YÖK Başkanı’nın konuşmasında...

Araştırma Üniversiteleri nasıl belirlendi?
Araştırma üniversiteleri belirleme sürecinde 58 Devlet Üniversitesi niyet beyanında bulundu.
İlk aşamada dünyadaki Araştırma Üniversiteleri kriterleriyle ngöstergelere göre puanları hesaplandı. Bu göstergeler; SCI indeksli yayın sayısı, Uluslararası işbirliği ile yapılan SCI indeksli yayın sayısı, bilimsel yayın puanı, atıf sayısı, proje sayısı ve proje bütçesi, Uluslararası işbirliği ile gerçekleşen proje fon bütçesi, Doktora mezun sayısı, Patent sayısı, TÜBA ve TÜBİTAK ödüllü öğretim üyesi sayısı, TÜBİTAK destekli TTO bulunup bulunmadığı ve YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı katılımı. 
Bu aşama sonunda ilk 25 üniversite belirlendi.
İkinci aşamada başvuran kurumun “Araştırma Üniversitesi Olma Talebi Kapsamında Hazırlamış Olduğu Öz Değerlendirme Raporu” dikkate alındı. Bu aşama sonunda 19 üniversite belirlendi.
Son olarak ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK, Kalite Kurulu, Devlet ve Vakıf Üniversite temsilcilerinden oluşan bir jüri, rektörler ve üniversitelerin üst yönetimi ile bir mülakat gerçekleştirildi ve süreç nihayetlendirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Araştırma Üniversitesi olacak üniversiteleri şöyle açıkladı;
Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
Bu alanda yedek olarak belirlenen üniversiteler de şunlar: Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi. Erdoğan konu hakkındaki sözlerini, 'asıl ve yedek olarak isimlerini saydığım bu araştırma üniversitelerimize yükseköğretim alanındaki hedeflerimize ulaşma konusunda çok büyük görevler düştüğünü bir kez daha hatırlatmak istiyorum.' diyerek tamamladı.
Araştırma Üniversitesi ne demek?
 YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, açılışta yaptığı konuşmada 'araştırma üniversitesi' kavramını şöyle açıkladı:
* Araştırma üniversitesi misyonu ve stratejik yol haritasını belirlemiş ve üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilen bir kurumdur. Bu süreçte üniversite yalnızca araştırma başlığında mükemmeliyeti amaçlamaz, eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da en iyiyi hedefler.
* Üniversite öğretim üyesi ders dışında da araştırma faaliyetlerine öğrenci dahil ederek eğitimin kapsamını ve katkısını arttırır. Öğrenciler araştırma kültürünün içinde öğrenerek bilgilerini geliştirir ve akademik araştırmanın işleyişine hakimiyet kazanır.
*Gerçekleşen araştırma faaliyetleri, üniversitelerin ürettiklerinin değer bulmasıyla bütçelerini geliştirmelerini, verimli araştırmalarla var olan araştırma fonlarından daha fazla pay almalarını ve oluşturdukları toplumsal değerle parçası oldukları toplumun yarınlarında pay sahibi olmalarını sağlar.
İdealimiz olan araştırma üniversitesi güçlü araştırmacılar yetiştiren, dünya bilimine ve ülkenin kalkınmasına katkı sunan doktora programları olan kurumlardır.
* İnsanlığın ortak değerlerine ülkesinin geçmişi ve geleceği ile ihtiyaçlarını dikkate alarak katkı sağlar. Hürriyet

Üniversiteye girişte yeni dönem! LYS-YGS ayrımı kalkıyor

Üniversiteye giriş sınavında sistem değişiyor. LYS-YGS ayrımı sona erecek, 4 puan türü olacak. Yeni sistemde Türkçe ve matematik sınavın merkezinde yer alacak. Temel Türkçe ve temel matematiğin her puan türünde etkisi olacak. Yeni sistem yüksek ihtimalle bu yıl uygulanacak.

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK), üniversite sınavında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ayrımının ortadan kalkacağı, yükseköğretim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları ile girileceği bildirildi.
YÖK'ten yapılan bilgilendirmeye göre, çalışmaların tamamlanması halinde üniversite sınavında yapılacak değişiklikle YGS ve LYS ayrımı kalkacak. Öğrenciler, yükseköğretim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları ile girecek. Toplam 4 puan türü olacak ve baraj puan uygulaması yine devam edecek. Belli alanlarda, uygulanan başarı sıralaması şartı da aranacak.
Diğer önemli değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. Halen uygulanan 18 puan türünde azaltmaya gidilecek. Bunlar, çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında, temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde Türkçe ve matematik, bu sınavın merkezinde olacak. Öte yandan, üniversite sınavında sorular, önceden olduğu gibi Milli Eğitim müfredatından oluşacak.
SINAVI BİR HAFTA SONUNDA BİTİRECEĞİZ
YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yapılan düzenlemelere ilişkin, "Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız. 18 puan türünü azaltmaya gidiyoruz. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkı derslerine sarılsınlar. Daha yalın, sade ve sistemli yönetilir hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
 YÖK Başkanı Yekta Saraç, "2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni"nde konuştu. Üniversiteye girişte yapılan düzenlemelere ilişkin Saraç şu ifadeleri kullandı:
"Akademik yıldaki hedefimiz araştırma üniversiteleri başlığımızdır. Araştırma üniversitelerinde YÖK olarak verimli, gelişmelerimize katkı sağlayacak ortaklıklar olacaktır. Yükseköğretim dünyanın her yerinde dinamiktir. Dolayısıyla bu durum belirli zaman aralıklarınsa değişiklik zorunlu olmaktadır. Üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmamakla birlikte sınav stresini azaltacak daha yalın sistemin Türkiye’ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu bir gerçek. Şu an uygulanan sistem iki aşamalı olarak gerçekleştirilmekte.
Şu andaki sisteme göre, ilki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız.
TÜRKÇE VE MATEMATİK BU SINAVIN MERKEZİNDE OLACAK
Diğer önemli bir değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. 18 puan türünde de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak.
SORULAR ESKİSİ GİBİ MEB MÜFREDATINDAN SORULACAK
Üniversite sınavları milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasın endişeye kapılmasınlar. Sorular aynı eskisi gibi MEB müfredatından sorulacak. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkı derslerine sarılsınlar. Daha yalın, sade ve sistemli yönetilir hale getirmeyi hedefliyoruz."
ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ
2017-2018 akademik yılı içinde öne çıkan başlığın, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önemini vurguladığı "Araştırma üniversiteleri" olduğunu dile getiren Saraç, "Araştırma üniversiteleri, akademinin, genç kuşakları, ülke kalkınmasına kazandırması sürecinde, Cumhuriyet tarihimizde gerçekleşen kazanımların daha ileriye taşınması hedefimizin temel fazıdır." şeklinde konuştu.
Saraç, şunları kaydetti:
"Bilim ve teknoloji alanında yönlendirici olan, bilim ve teknoloji ithal eden değil, bilim ve teknoloji merkezleri iken cazibe alanı haline gelen üniversiteler için sistemli ve kararlı adımlar atıyoruz. Bu üniversiteler ülkemizin dünyada bağımsız duruşunun, mazlumu koruma azminin ve dünyayı daha iyi bir yer kılma arzusunun mihenk taşı olacaktır. Bugün ilan edilecek, 10 araştırma üniversitesi ve motivasyon kaynağı olacak 5 aday araştırma üniversitesi, ülkemizin geleceği için önem taşıyan projenin ilk büyük adımdır."
- 58 devlet üniversitesi araştırma üniversitesine aday oldu
Araştırma üniversitesi belirleme sürecinde 58 devlet üniversitesinin niyet beyanında bulunduğunu, ilk aşamada araştırma üniversiteleri kriterleri ile nesnel göstergelere göre puanların hesaplandığını aktaran Saraç, 25 üniversite belirlendiğini söyledi.
İkinci aşamada ise başvuran kurumun "Araştırma Üniversitesi Olma Talebi Kapsamında Hazırlamış Olduğu Öz Değerlendirme Raporu"nun dikkate alındığını belirten Saraç, bu aşama sonunda da 19 üniversitenin tespit edildiğini anlattı.
Saraç, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK, Kalite Kurulu, devlet ve vakıf üniversite temsilcilerinden oluşan bir jürinin, rektörlerin ve üniversitelerin üst yönetimi ile bir mülakat gerçekleştirdiğini ve süreci nihayetlendirdiğini dile getirdi.
Saraç, "araştırma üniversitesi" kavramına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Araştırma üniversitesi, misyonunu ve stratejik yol haritasını belirlemiş ve üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilen bir kurumdur. Bu süreçte üniversite, yalnızca araştırma başlığında mükemmeliyeti amaçlamaz, eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da en iyiyi hedefler. Üniversite öğretim üyesi ders dışında da araştırma faaliyetlerine öğrenci dahil ederek eğitimin kapsamını ve katkısını artırır."
Doktora eğitiminin önemine de vurgu yapan Saraç, "Daha iyiyi hedefliyorsak, dünya bilim tarihinde bir iddiayı sürdürüyorsak iyi bir doktora eğitimini, bu eğitimde çeşitliliği ve bilim üretiminde etkin üniversitelerin standartlarını uygulamak zorundayız." dedi.
"Araştırma üniversiteleri" kavramının etkin inşasında beklenen performansın elde edilebilmesi için ihtiyaç duyulan kaynakların uygun destek
programları ile sağlanması ve kaynakların en iyi şekilde yönetilmesinin, öncelikli olduğunu dile getiren Saraç, uluslararasılaşmanın ise bu noktada devreye giren en önemli politika olacağını söyledi.  Saraç, son üç yılda yeni YÖK'ün bakan düzeyinde imzaladığı uluslararası mutabakat sayısının 32 yılda imzalanan mutabakat sayılarının neredeyse iki katı olduğunu belirterek, "Türkiye'de ilk defa uygulamaya koyduğumuz yeni bir konsept ile yabancı uyruklu öğrencilere burs verilmeye başlandı, artık YÖK olarak uluslararası araştırma projelerine imza atıyoruz, hedef ülkeler seçiyoruz, amaçlara yönelik anlaşmalar yapıyoruz. Bütün bu çalışmalar, ülkemizin dış alemde görünürlüğüne ve gücüne önemli katkılar sağlayacaktır." diye konuştu.
- Yabancı uyruklu öğrenci sayısında bu yıl artış oldu
"Yabancı uyruklu öğrenci sayısında gerileme yaşanacağına" yönelik değerlendirmeler olduğunu belirten Saraç, ellerindeki yeni verilere göre, geçen yıla oranla yabancı uyruklu öğrenci sayısında artış gerçekleştiğini kaydetti. "Ecdadımızın 'Marifet iltifata tabidir' sözünü hatırlayarak, bugün burada devletinin ve ülkesinin güçlü yarınlarına katkı sunacak olan çalışmaları ödüllendirmek istedik. Vereceğimiz ödüller aşk ile dolu olduğumuz vatanımız için çalışan akademinin her ferdinin kıymetini bildiğimizin sade bir nişanesidir." vurgusu yapan Saraç, YÖK Üstün Başarı Ödüllerinin, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki ana başlık altında verildiğini dile getirdi. Saraç, bireysel dalda, fen ve mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler alanlarında verilecek "Yılın Doktora Tezi Ödülü"ne ilişkin değerlendirmenin, tezin bilimsel ve yenilikçi yönü, özgün olmasının yanı sıra tez sonuçlarının ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer katkıları göz önüne alınarak yapıldığını söyledi.
- Öğrenci ve hoca birlikte ödüllendirilecek
YÖK olarak bu ödüllerde de bir yeniliğe gittiklerini kaydeden Saraç, hoca-talebe ilişkisine dikkat çekmek, bu konuya ehemmiyet verildiğini göstermek için, doktora öğrencisinin ve danışman hocasının birlikte ödüllendirilmesinin kararlaştırıldığını vurguladı.
Saraç, kurumsal alanda ise "Topluma Hizmet", "Uluslararası İş birliği", "Üniversite-Sanayi İş birliği" ile "Yerel Kalkınmaya Katkı" olmak üzere dört kategoride ödül verileceğini belirtti.
Saraç, tüm ödüllerin diğer çalışmaları ve iş birliklerini teşvik etmesini diledi.
"Akademimiz hızla değişen dünyanın yaşadığı zorlukların aşılmasında, ülkemizin kalkınma yolundaki ciddi gayretlerine destek olma konusunda kararlıdır. Bu konuda da devletimizin tüm kurumlarına desteğe hazırız." ifadesini kullanan Saraç, sanayi ile iş birliğini geliştirme, insanlığın sorunlarına çözüm üretme, bilim ve teknolojinin sayılı merkezleri olma iddiasındaki üniversitelerin çoğaldığını görme temennisinde bulundu. (Kaynak:hürriyet.com.tr)

ALES başvurusu nasıl yapılır?

ALES başvurularının başlamasıyla öğrenciler internete akın etti. ALES başvurusu yapmak isteyen adaylar ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvurularını yapacaklar. ALES başvuruları bugün başladı ve 4 Ekim tarihine kadar sürecek. Peki ALES sınavı ne zaman yapılacak? Değişen sistemle yeni ALES'in getirdikleri neler? İşte detaylar...

Akademik hayatlarına başlayacaklar için büyük önem taşıyan ALES başvuruları başladı. ALESE girecek öğrencileri bu sene sınavda yeni bir düzen bekliyor. ALES başvurusu nasıl yapılacak, ALES’in yeni sisteminde değişenler neler? ALES kaç soru olacak ve kaç dakika sürecek sorularının yanında ALES’in 2017 başvuru ücretleri de merak ediliyor.
ALES 2017 SINAV NE ZAMAN, ÜCRETİ NE KADAR?
2017 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı 19 Kasım 2017 tarihinde saat 10.00’da yapılacak. Sınav başvuru ücreti ise 90 lira olarak belirlendi. Yeni yönetmeliğe göre sınav geçerlilik süresi 5 yıl olacak.
ALES BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?
ALES için Sonbahar Dönemi başvuruları bekleniyor. YÖK tarafından belirlenen ALES tarihlerine göre, ALES başvurusu 26 Eylül 2017 tarihinde alınmaya başlanacak ve 4 Ekim 2017 tarihinde sonlanacak.
ALES’DE YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?
Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılmaya başlanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES), Yükseköğretim Kurulu köklü değişikliğe gidiyor. YÖK'ten konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Buna göre ALES’te test sayılarında azaltmaya gidildi. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirildi. Yeni ALES, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacak. Böylelikle Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırıldı.
Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapıldı. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarından oluşacak. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanıyor. ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.

21 Eylül 2017 Perşembe

2018’de kaç öğretmen atanacak?

Türkiye eğitim alanında büyük değişiklikler yaşadığı bir haftayı yaşıyor. TEOG'un kaldıırlmasının ardından Cumhurbaşkanı LYS ve YGS'de de değişiklier olabileceğinin sinyalini verdi. TEOG hakkında açıklamalar yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sözleşmeli öğremenlik ve öğretmen atamaları hakkında da bilgi verdi. Sözleşmeli öğretmenlik hakkında değişiklik var mı? Bu sene kaç öğretmen ataması yapılacak?

Sözleşmeli öğretmenlik hakkında ve öğretmen atamaları hakkında çıkan haberler öğretmen adayları tarafından merakla takip ediliyor. TEOG’un kaldırılmasına dair açıklamalar yapan İsmet Yılmaz öğretmen atamaları hakkında da konuştu.
2018’DE 20 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK!
Öğretmen atamaları hakkında merak edilen soruları cevaplayan Yılmaz, “Geçen yıl 50 bin öğretmenin atmasını yaptık. Bu yıl 20 bin yaptık. Gelecek yıl da talebimizi sunacağız ve bütçenin durumuna göre izin verecekler. 2018 yılında 20 bine yakın öğretmenin atamasını yapacağız.” dedi.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK HAKKINDA AÇIKLAMALAR…
Sözleşmeli öğretmenliği “iyi ki getirdiniz” dediler. Bir yıllık eğitim süresi ile öğretmenlerin öğrencilerini tanıyabilmesi mümkün değildir. Her yıl sözleşme imzalayacağız, performansına bakacağız. Bir özel okul zincirine sahip bir kardeşimiz, “sayın Bakanım en iyi öğrenciler, en iyi öğretmenler sizde” dedi. 4 yıl kalacak, 4 yılın sonunda başarılı olan kadroya alınacak. 2 yıl daha kalacak. Biz bu sistemle Milli eğitimin temel kanunun gereğini yapmış oluyoruz. Mülakat, mevcut kanunumuzda da var.
ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?
LYS ve YGS kalkacak mı sorularına da cevap veren Yılmaz, “Ne zaman olur bilmiyorum. Aybüke öğretmenimizin şehit olduğu gün kardeşi o gün sınava girdi. Bazen böyle, kişinin ailesinde kayıp olduğu gün sınava girmek durumunda da kalıyordu. Bizim programımızda var, ‘üniversite sınavları birden fazla yapılacaktır’ diye. Üzerinde çalışıyorlar. Olgunlaştığında inşallah halkımızın önünü sunulacak.” açıklamasında bulundu. Sözcü

17 Eylül 2017 Pazar

Karikatürün olduğu sayfa nasıl imha edilecek?

Yeni müfredat ders kitapları yayımlandığında tartışılan konulardan biri de 6. Sınıf Türkçe Dersi Öğrenci Çalışma Kitabı’nda uygunsuz hareket yapan kutup ayısı karikatürü oldu.

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre; karikatürist Selçuk Erdem’in kutup ayısının pençesi ile yaptığı uygunsuz karikatürün ders kitabına nasıl girdiği tartışılırken, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş karikatürün kitabın bir sayfasında bir milimetre civarında yer kapladığını söyleyerek, “Bu sayfanın imha edilmesi gerekiyor diye arkadaşlarımıza talimat gönderdik. Bütün il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimiz öğrencilere dağıtılmak üzere bekletilen Türkçe 6. Sınıf kitaplarından sayfa 13’ü imha etmiş durumdalar. Öğrencilerimizin eline gitmeyecek” dedi.
ÖĞRETMENLER ÖĞRENCİLERE DAĞITMADAN ÖNCE YIRTACAK
Kitapların okullara ulaşmasıyla “kutup ayılı” karikatürün olduğu sayfanın “imha” edilmediği ortaya çıktı. Okul yönetimleri kitaplardan bu sayfaları yırtma görevini öğretmenlere verdi. Öğretmenler öğrencilere dağıtmadan önce bu sayfaları yırtacak.

Burs veren kurumlar hangileri?

Üniversite hayatlarına başlayan öğrenciler geçim sorunlarını atlatmak için burs veren kurumlarla ilgili detayları merak ediyor. Burs başvurularını yapmak için burs başvurularının nasıl yapılacağını araştıran öğrenciler hangi kurumun, hangi şartlarla ve ne kadar burs verdiğini merak ediyor. İşte burs veren kurumların merak edilen ayrıntıları...

Öğrencilik geçim derdinin en yoğun çekildiği dönemlerden biri. Öğrenciler geçim sorunlarını atlatmak için hangi kurumlardan burs alabileceklerini ve burs veren kurumların ne kadar burs verdiğini merak ediyor. Burs veren kurumları ve burs veren vakıfların başvurularına dair detayları haberimizde bulabileceksiniz.
HANGİ VAKIFLAR VE KURUMLAR BURS VERİYOR?
TEKFEN Vakfı
500 başarılı üniversite öğrencisine burs sağlayan TEKFEN Vakfı, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 4 yıllık üniversite öğrencilerine burs verecek. Verilecek burs miktarı henüz açıklanmazken, burs almak isteyen öğrencilerde aranan şartlar arasında adayların ailesinde en fazla kazanan kişinin yıllık brüt gelirinin maaş, ikramiye ve prim dahil 63 bin 880 TL ve altında olması ve T.C. vatandaşı olması aranmaktadır.
TEKFEN Vakfı’ndan burs almak isteyen öğrencilerin en geç 24 Eylül tarihine kadar burs başvurusu yapması gerekmektedir.
İstanbul Ticaret Odası
Üniversite öğrencilerine burs imkanı sağlayan kurumlar arasında İstanbul Ticaret Odası da yer alıyor. İstanbul’da yer alan devlet üniversitelerinde ve vakıf(özel) üniversitelerde yüzde 100 burs ile eğitim gören öğrencilerin faydalanabildiği burs ile üniversite öğrencilerine maddi yardım hedefleniyor.
İstanbul Ticaret Odası’ndan eğitim bursu almak isteyen öğrencilerin 24 Eylül 2017 tarihine kadar burs başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Geçtiğimiz yıl lisans öğrencilerine 500 TL, yüksek lisans öğrencilerine 650 TL, doktora öğrencilerine ise 800 TL burs veren İstanbul Ticaret Odası, bu yıl öğrencilere verilecek olan burs miktarı hakkında bir açıklama yapmadı.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
Burs veren kurumlar listesinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de yer alıyor. Üniversite öğrencilerine sunulan burs ile 2017-2018 eğitim-öğretim yılında öğrencilere aylık 200 TL burs veren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden burs almak isteyen öğrencilerin 8 Eylül’den 18 Eylül’e kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir.
GEÇTİĞİMİZ SENE BURS VEREN KURUMLAR
TEV
2016 Aylık Burs Ödemeleri
Yüksek Lisans Burs Ücreti: Aylık 750 TL
Doktora Burs Ücreti: Aylık 1100 TL
http://www.tev.org.tr/burslarimiz/detay/Yurt-Ici-Burslarimiz/43/39/0TÜBİTAK
TUBİTAK
Aylık Burs Ödemeleri
Yüksek Lisans Bursu: Aylık 400-1000 TL
Doktora Burs Ücreti: Aylık 500-1800 TL
http://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar/lisansustu/egitim-burs-programlari/icerik-2211-yurt-ici-lisansustu-burs-programi
Avrupa Koleji Yüksek Lisans Burs Programı 2016-2017
http://www.ab.gov.tr/index.php?p=46814/
MEB YÜKSEK LİSANS BURSU
http://abdigm.meb.gov.tr/www/burslar/kategori/9
İTO YÜKSEK LİSANS BURSU
http://www.ito.org.tr/wps/portal/egitim?initView=true
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)
www.cydd.org.tr
Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV)
www.cev.org.tr
Vehbi Koç Vakfı (VKV)
www.vkv.org.tr
Tekfen Vakfı
www.tekfenburs.org
KYK BURSLARINA BAŞVURMA KOŞULLARI
Burs / öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere dair belgeler ise istenmemekte olup, beyan edilen bilgilere ait kontroller ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamda alınarak, yapılmaktadır. İstenilen belgeler Kurumun kyk.gsb.gov.tr adresinde ilan edilmektedir. Sözcü

16 Eylül 2017 Cumartesi

Özel teşvik sonuçları açıklandı..

Özel okul teşvik sonuçları dün akşam saatlerinde açıklandı. Şimdi velilerin gözü diğer detaylara çevrildi. Sonuçların açıklanmasının ardından en merak edilen konulardan biri özel okul teşvik ücretlerinin ne kadar olduğu ve hangi koşullarda teşviklerin kesildiği yönünde oldu. İşte özel teşvik sonuçları ve diğer merak edilen detaylar

Özel Okul Teşvik sonuçları dün MEB tarafından açıklandı.. Adaylar, Veli Bilgilendirme Sistemi ve e-okul üzerinden de sonuç sorgulama sayfasına ulaşabiliyorlar.. Şimdi öğrencilerin kayıt süreci başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen eğitim desteğinden faydalanacak öğrenciler kayıt yaptıracaklar. Sonuçlar 'başvurular.meb.gov.tr' adresi üzerinden sorgulanıyor. İşte diğer detaylar
Özel okul teşvik desteğinden yararlanmak isteyen özel okulların MEBBİS üzerinden başvuruları 10 Ağustos - 06 Eylül 2017 tarihleri arasında yapılmıştı. Özel okullar teşvik sonuçları ise nihayet açıklandı. Özel okul nakil ve kesin kayıt işlemleri 15-22 Eylül 2017 tarihleri arasında ek yerleştirme sonuçları 25 Eylül 2017 tarihinde, ek yerleştirme kayıt işlemleri 25-29 Eylül 2017 tarihleri arasında yapılacak. Sorgulama sayfasına aşağıdaki linkten erişebileceğiniz Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ana sayfasından ulaşabilirsiniz. 
TEŞVİK HANGİ KOŞULLARDA KESİLİYOR?
İlkokul, ortaokul ve ortaöğretimde okuyan ve teşvik almaya hak kazanan öğrenciler eğitim kademesinin sonuna kadar bu haktan yararlanıyor. Örneğin ilkokulda teşvik alan öğrenci 4 yılın sonuna kadar teşvik alıyor, ortaokulda tekrar başvuruyor. Teşvik almaya hak kazanan öğrencilerden uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç olmak üzere, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlanma hakkını kaybediyor.
YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
a) Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde, yerleştirme puanları her sınıf seviyesinde ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak.
b) Sınıf seviyelerinin her birine okulun destek kontenjanının yüzde 25’i kadar öğrenci yerleştirilir. Her sınıf seviyesine bina kontenjanının yüzde 25’inden fazla öğrenci yerleşemeyecektir.
c) Temel liselerde 9, 10 ve 11’inci sınıf seviyesinin her birine, okulun eğitim ve öğretim desteği kontenjanının yüzde 20'si kadar; 12’nci sınıf seviyesine ise okulun destek kontenjanının yüzde 40'ı kadar öğrenci yerleştirilecektir.
ç) Bina kontenjanlarının boş kalan bölümlerine, özel okulu dışarıdan tercih eden öğrenciler ve özel okula kayıtlı olan öğrencilerden en yüksek puana göre öğrenciler yerleştirilecek olup, okulun bina kontenjanının dolması halinde ilgili özel okula kayıtlı öğrencilerden puan üstünlüğüne göre yerleştirme işlemi yapılacaktır.
d) Öğrencilerin tercihleri sonucunda ilgili özel okul için iki yerleştirme puanı ilan edilecektir. Yerleştirmede oluşan en düşük puanlar; kurum dışından yerleşen öğrenci ile okulun kayıtlı öğrencisinin en düşük puanları olacaktır.
e) Okulların eğitim ve öğretim destekli kontenjanlarının üzerinde destek kapsamında yerleştirme işlemi yapılmayacak.
f) Ek Yerleştirme işlemi için ayrıca tercih alınmayacak olup ilk tercihlere göre okulların boş kalan kontenjanlarına yukarıdaki esaslar doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.
İŞTE ÜCRETLER
Eğitim ve Öğretim Desteği Verilecek Okul Türleri
Özel Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
Özel Anadolu Lisesi
Özel Ermeni İlkokulu
Özel Ermeni Okul Öncesi Kurumu
Özel Ermeni Ortaokulu
Özel Ermeni Ortaöğretim Okulu
Özel Fen Lisesi
Özel Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu Lisesi
Özel Hazırlık Sınıfı Bulunan Fen Lisesi
Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Özel Musevi İlkokulu
Özel Musevi Okul Öncesi Kurumu
Özel Musevi Ortaokulu
Özel Musevi Ortaöğretim Kurumu
Özel Rum İlkokulu
Özel Rum Ortaokulu
Özel Rum Ortaöğretim Kurumu
Özel Süryani Okul Öncesi Kurumu
Özel Sosyal Bilimler Lisesi
Özel spor Lisesi
Özel Temel Lise
Özel Türk İlkokulu
Özel Türk Okul Öncesi Kurumu
Özel Türk Ortaokulu
Özel Laboratuvar Lisesi
Özel Fen ve Teknoloji Lisesi
Sıra No Kurum Türü Adı Destek Tutarları Destek Verilecek Öğrenci Sayıları
1 Okul Öncesi 3.060,00 TL 6.000
2 İlkokul 3.680,00 TL 15.000
3 Ortaokul 4.280,00 TL 15.000
4 Ortaöğretim 4.280,00 TL 15.000
5 Temel Lise 3.680,00 TL 24.000
Toplam 75.000
DESTEKTEN YARARLANMAK İSTEYEN ÖĞRENCİ VELİLERİNİN/ VASİLERİNİN YAPACAKLARI İŞLEMLER
Veliler/vasiler, öğrencinin kayıtlı bulunduğu resmi/özel okul müdürlüklerinde, e Okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvurularını yapacaktır.
Veliler/vasiler, Yönetmelik eki Eğitim ve Öğretim Desteği Verilebilecek Öğrencilerin Tespit Formu’nda (Ek-12) yer alan bilgilerin doğruluğundan sorumlu olacaktır. Yanlış bilgi ve belge sunanların başvuruları ve eğitim ve öğretim desteği hakları geçersiz sayılacak olup haklarında yasal işlem yapılacaktır.
Veliler/vasiler, uluslararası federasyonlarca yapılmış olan ve öğrencinin katılmış olduğu olimpiyatlar ve resmi makamlarca ulusal ve il düzeyinde yapılan yarışmalarda alınan derecelere (birinci, ikinci, üçüncü) ait belgelerin aslını ibraz ederek bir örneğini başvuru esnasında okul müdürlüğüne teslim edecektir.
Veliler/vasiler, eğitim ve öğretim desteği alacak öğrencinin birlikte yaşadığı aile bireylerine ait (anne ve baba veya veli/vasi) 2017 yılı Mayıs-Haziran-Temmuz aylarından herhangi birinin toplam gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimleri veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak belge ve bu e-Kılavuz ekinde yer alan Gelir Beyan Taahhütnamesini başvuru esnasında okul müdürlüğüne teslim edecektir. Belirtilen aylara ait bordrosu alınamayan kişiler için 2017 yılına ait son alınan bordroya göre işlem yapılacaktır. Herhangi bir gelir beyan etmeyen anne, baba veya veli/vasi ise; Mal Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumlarından 2017 yılında gelir getirici herhangi bir işi olmadığına dair resmi belgeyi alarak okul müdürlüğüne teslim edecektir.
Veliler/vasiler, üniversitede öğrenim gören diğer kardeşlerin öğrenim durumunu veya üniversitede okumaya hak kazandığını gösteren belgeleri ile e-Okul sistemi dışındaki kardeş öğrencilerin öğrenim belgelerini başvuru esnasında okul müdürlüklerine teslim edecektir.
Eğitim ve öğretim desteği tercihi yapmaya hak kazanan öğrencilerin velileri/vasileri Başvuru ve Yerleştirme Takviminde belirtilen tarihlerde e-Okul üzerinden en fazla 15 okul tercihi yapabilecektir. (Kaynak:hürriyet.com.tr)

AÖF ikinci üniversite başvuru şartları neler?

AÖF ikinci üniversite başvuru şartları, belirlenen bölümlerde eğitim görmek isteyen bireyler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. İkinci bir diploma şansı verecek olan AÖF ikinci üniversite başvurusu, Anadolu Üniversitesi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilecek. İşte, AÖF ikinci üniversite başvuru şartları ve gerekli evraklar hakkında detaylı bilgiler.

AÖF ikinci üniversite başvurusu ile eğitim hayatlarını yeni bir bölümle desteklemek isteyen vatandaşlar, Anadolu Üniversitesi üzerinden gerçekleştirecekleri müracaat detaylarını sorguluyor. Belirli bölümlerde Lisans ve Ön Lisans dallarından eğitim alma hakkına sahip olacak olan vatandaşlar, başvurularını belirlenen tarihe kadar gerçekleştirebilecek. Peki, AÖF ikinci üniversite başvurusu ne zaman sona erecek? İşte, detaylı bilgiler
Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar ile Merkezî Açıköğretim ve Uzaktan Eğitim Sistemine göre eğitim-öğretim yapan fakülteler dışında yükseköğretim programında kayıtlı öğrenciler, AÖF ikinci üniversite imkanından faydalanabiliyorlar.
Anadolu Üniversitesi 2017-2018 öğretim yılı ikinci üniversite kayıtları 5 Eylül 2017 Salı günü saat 09.00’da başlayıp, 18 Eylül 2017 Pazartesi günü saat 17.00’de sona erecek. Bu tarihten sonra internetten veya başka bir yöntemle başvuru yapılamayacak. AÖF bürolarından kayıt işlemleri 05 Eylül 2017 Salı günü başlayıp, 18 Eylül 2017 Pazartesi günü sona erecek.
16 Eylül 2017 Cumartesi günü AÖF büroları kayıt işlemleri için açık olacak. 05 - 16 Eylül 2017 tarihleri arasında mazeretleri nedeniyle kayıt yaptıramayanlar 18 Eylül 2017 tarihinde AÖF bürolarına bizzat veya yakınları aracılığıyla başvurarak kayıt yaptırabilirler.
İKİNCİ ÜNİVERSİTE BAŞVURU ŞARTLARI
Örgün/uzaktan eğitim yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programların mezunlarından,
a) Meslek yüksekokullarında okuyan/mezun olanlar ile örgün lisans programlarından ön lisans diploması alarak ayrılmış olanlar,
b) Lisans programlarında okuyan/mezun olanlar,
c) Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerden mezun olanlar (halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar) ve diğer yükseköğretim kurumlarının açıköğretim programlarında okuyan/mezun olanlar;
Herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin ön lisans /lisans programlarından birine,
Herhangi bir yükseköğretim kurumunun ön lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim Fakültesinin ön lisans programlarından birine okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak kaydıyla, sınava girmeden ve örgün/uzaktan öğretimdeki kayıtlarını sildirmeden doğrudan Anadolu Üniversitesine başvurmak suretiyle kayıt yaptırabilirler.
İKİNCİ ÜNİVERSİTEYE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR? 
1) İnternet Başvuru Belgesi
2) Öğrenci Bilgi Formu
3) Kayıt Bilgileri Sorgulama Sonuçları
4) Öğrenim Belgesi

13 Eylül 2017 Çarşamba

LYS ek yerleştirme sonuçları açıklandı!

ÖSYM LYS ek yerleştirme sonuçları için heyecan gitgide artmıştı ve sonuçlar açıklandı. LYS ek tercih sonuçları ÖSYM sonuç sayfası olan https://sonuc.osym.gov.tr/ adresenden duyuruldu. Haberimizden sonuç sayfasına ulaşabilir ve LYS ek yerleştirme sonuçlarınızı sorgulayabilirsiniz.

ÖSYM, 2017 LYS ek yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Beklenen LYS ek tercih sonuçları  ÖSYM sonuç sayfasında ( https://sonuc.osym.gov.tr/) duyuruldu. Hayatlarını şekillendirecek sınava girerek puanları belirlenen öğrenciler, gelecekte yapmak istedikleri mesleklere göre üniversite ek tercihlerini yapmışlardı. İşte ÖSYM sonuç sayfası ve LYS ekl yerleştirme sonuçları.sonuçları.
ÜNİVERSİTELERE EK YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILACAK?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.
LYS İLE KAZANDI, KAYIT YAPTIRAMADI
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku bölümünde görevliyken KHK ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, LYS sonucunda kazandığı aynı üniversiteye internet üzerinden kaydını yaptıramayınca bu kez gerekli belgeleri dilekçe ile okula teslim etti.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 6 Ocak'ta ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, LYS sonuçlarının açıklamasının ardından ihraç edildiği okulun İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü kazandı. Ancak geçtiğimiz gün E-devlet üzerinden kayıt yapmaya çalışan Yiğiter, ‘kayıt hakkı bulunmadığına' ilişkin bir notla karşılaşınca, bugün beraberinde CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ile birlikte kayıt yaptırmak için Tandoğan Meydanında bulunan Ankara Üniversitesine geldi. Çok sayıda polis ile özel güvenlik ekipleri okulun önünde önlem aldı.

10 Eylül 2017 Pazar

Türkçe Dersi Öğrenci Çalışma Kitabı’nda uygunsuz hareket!

Yeni eğitim öğretim yılı öncesi okul kitabı tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. 6'ncı sınıf Türkçe Dersi Öğrenci Çalışma Kitabı’nda yer alan bir karikatürde kutup ayısının yaptığı uygunsuz hareket eğitim camiasında tepkiye neden olurken, uygunsuzluğun fark edilmesi üzerine kitabın toplatıldığı öne sürüldü.

2017- 2018 eğitim-öğretim yılında okutulacak kitaplar okullara ulaştırıldı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun izni ile basılan ders kitaplarında yer alan soruların içeriği ve bazı görseller tartışmalara konu oldu. Dikkat çeken görsellerden biri de 6’ncı Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı’nda yer aldı.
Talim Terbiye Kurulu’nun 10.02.2017 tarih ve 7 sayılı kurul kararıyla 2017- 2018 öğretim yılından itibaren 5 yıl süreyle ders kitabı olarak kabul edilen ve öğrencilere ücretsiz verilen kitap paketinin içinde yer alar kitabın 13’üncü sayfasında bulunan 8 karikatür şaşırttı. ‘Karikatürü yorumlayalım' başlıklı etkinlikte, karikatürist Selçuk Erdem'in buz parçası üzerindeki bir kutup ayısının sudaki bir adama pençesini uzatarak, konuşma balonunda ‘Tut elimi’ demesi tasvir ediliyor. Yapılacak çalışmada ise öğrencilerin karikatürün iletisi üzerinde düşünmesi ve düşüncelerini arkadaşları ile paylaşması isteniyor.

PENÇEDEKİ UYGUNSUZ HAREKET
Ancak ayının pençesi ile yaptığı uygunsuz hareketi içeren karikatürün ders kitabında yer alması eğitim camiasında tepki çekti. Konu ile ilgili açıklama yapan Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, şunları söyledi:
“Ders kitaplarında daha önceki yıllarda da öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini, milli ve manevi değerlerini olumsuz yönde etkileyebilecek benzeri örnekleri yaşadık. Bu konularda gerekli mercileri her defasında uyardık. Güncellenen müfredat ve ihale süreçleri, basım ve dağıtım süreçleri de düşünüldüğünde bu türden hatalarla karşılaşabiliyoruz. Bu konuda hassasiyetimizin en üst düzeyde olması gerekmektedir. Milli Eğitim yetkililerinden kitabın toplatıldığı bilgisini aldık. Ancak bu durum çözüm değildir. Kitap konusunda ne kadar hassas davranmamızın gerektiğine dair net bir örnektir. Zaman içerisinde eksiklerin tamamlanacağını düşünüyorum. Kitap inceleme komisyonlarında görev yapacak arkadaşlarımızın seçiminde özen göstermemiz gerektiği anlaşılıyor.” DHA


8 Eylül 2017 Cuma

MEB Özel Okul teşvik sonuçları sorgula! Devlet teşvikleri ne kadar?

Haberimizden açıklanan MEB Özel okul teşvik sonuçlarını öğrenebilirsiniz. MEB'in resmi sitesi olan meb.gov.tr adresinden Özel okul teşvik sorgulaması yapabilirsiniz. Devlet teşvik ücretleri ne kadar? İşte heyecanla beklenen 2017 özel okul teşvik sonuçları ve ücretleri...

2017 özel okul teşvik sonuçları meb.gov.tr adresinden açıklandı. Hayallerindeki okullara gitmek isteyen öğrenciler ve onların geleceğe umutla bakmasını isteyen veliler okul seçimlerinde dikkatli davranıyor. Veliler çocuklarının daha iyi eğitim alabileceklerini düşündükleri okullara kayıt ettirmek için çaba gösteriyor. Bu yüzden de MEB özel okul teşvik başvurularında bulunuyorlar. MEB özel okul teşvik sonuçları sorgulama sayfası haberimizde.
Az önce gelen duyuruya göre 2017 özel okul teşvik sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okullarda okuyan öğrencilere sağlanan eğitim öğretim desteği kapsamında 2017-2018 öğretim yılı için, okul öncesi eğitim kurumlarında okuyan öğrencilere 3 bin 60 lira, ilkokul ve temel lise öğrencilerine 4 bin 280 lira, ortaokul ve diğer liselerde okuyan öğrencilere ise 4 bin 280 lira destek ödemesi yapılacağı açıklandı.
Teşvik sonuçları 7 Eylül'de MEB sitesinden yayımlandı
İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütlerle diğer ilgili hususlar Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanacak kılavuzda belirtilecek.
SONRAKİ ADIM TERCİHLER
Eğitim öğretim desteğine hak kazanan öğrenciler, özel okul tercihlerini 7-14 Eylül’de yapacak. Yerleştirme sonuçları 15 Eylül’de ilan edilecek. Öğrencilerin, yerleştiği özel okula nakil ve kesin kayıt işlemlerini 15-22 Eylül tarihleri arasında tamamlaması gerekiyor. Boş kalan kontenjanlar için ise aynı tercihler üzerinden 25 Eylül’de ek yerleştirme işlemi yapılacak ve ek yerleştirme kayıt işlemleri 25-29 Eylül 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
ÖZEL OKUL TEŞVİK TUTARLARI NE KADAR?
Okul öncesi eğitim kurumlarındaki 6 bin öğrenciye 3 bin 60 lira, ilkokuldaki 15 bin öğrenciye 3 bin 680 lira, ortaokuldaki 15 bin öğrenciye 4 bin 280 lira, lisedeki 15 bin öğrenciye 4 bin 280 lira ve temel lisedeki 24 bin öğrenciye ise 3 bin 680 lira destek verilecek. 75 bin öğrenci, bu yıl ilk kez eğitim öğretim desteğinden yararlanacak.
Yeni eğitim öğretim yılında, önceki yıllardakiler de dahil olmak üzere 340 bin öğrenciye destek verilecek.

TEOG 3. nakil sonuçları MEB tarafından açıklandı

TEOG nakil sonuçlarının bugün açıklayacağı MEB tarafından duyurulmuş hatta resmi sosyal medya hesabından gönderilen mesaj ile nakil sonuçlarının açıklanacağı saatte verilmişti. TEOG nakil sonuçları açıklandı. Peki TEOG 3. nakil sonuçları nasıl sorgulanacak? İşte detaylar

TEOG 3. nakil yerleştirme sonuçları örgün eğitim alacakları liselere kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler için son şans oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın değerlendirmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılan TEOG 3. nakil yerleştirme sonuçları, öğrenci ve velilerin erişimine açıldı. İşte, TEOG 3. nakil yerleştirme sonuçları ve lise kayıtları öncesinde merak edilen bazı detaylar
TEOG sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesi üzerinden öğrenci ve velilerin erişimine açıldı. TEOG 3. nakil yerleştirme sonuçları sonrasında lise öğrenimlerini görecekleri okulu öğrenecek olan vatandaşlar, sürece kayıt işlemleri ile devam edecek. İşte, TEOG 3. nakil yerleştirme sonuçları ve diğer detaylar
YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?
8’inci sınıfta öğrenim gören, açık öğretim ortaokulunda mezun durumda olan ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri; tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre, YEP üstünlüğü, esas alınarak yapılacak.
Tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, sistem tarafından açık ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecek. Ancak , özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yerleştirme işlemleri kılavuzun 1. 7, 1.8 ve 1.9 maddelerine göre gerçekleştirilecektir.
14-18 Ağustos 2017, 21-25 Ağustos 2017, 28 Ağustos-06 Eylül 2017 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemi gerçekleştirilecek. Yerleştirmeye esas nakil işleminde 3 tercih alınacak ve YEP üstünlüğüne göre yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezî olarak yapılacak.
Açık ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin, talep etmeleri hâlinde İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca, nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 11-14 Eylül 2017 tarihlerinde, 3 tercih alınarak , YEP üstünlüğüne göre il/ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacak.
Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.
KAYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
Kayıt işlemleri yerleştirme işlemleri ve esaslarına göre sistem üzerinden otomatik olarak yapılacak.
Pansiyonlu okulları kazanarak kayıtlarını yaptıran ve yatılı olarak öğrenim görmek isteyen öğrencilerden yatılı okuma şartlarını taşıyanlara, cinsiyetine uygun pansiyon bulunması hâlinde, yatılılık kontenjanı çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği hükümleri gereğince yatılı olarak öğrenim görme imkânı sağlanır.
Mesleki eğitim merkezlerine yerleştirilen öğrenciler çıraklık eğitimine başlayacakları iş yerleri ile yerleştirildikleri tarihten itibaren en geç 2 ay içinde sözleşme imzalayacaklardır. Sözleşme imzalamayanların kayıtları silinerek açık öğretim kurumlarına yönlendirilecektir.
Pansiyonlarda paralı yatılı kalmak isteyen öğrenciler ise kontenjanlar ölçüsünde paralı yatılı kalabileceklerdir.
Açık Ortaöğretim Kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, kesin kayıtlarını yaptırmak üzere 15 Eylül 2017 tarihi mesai bitimine kadar Açık Ortaöğretim Kurumları irtibat bürolarına başvurmaları gerekmektedir.
YATILILIK TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILIYOR?
Örgün resmî ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden öğrenimlerine yatılı olarak devam etmek isteyenler pansiyonlu okullarda doğrudan okul müdürlüğüne, pansiyonu bulunmayan okullarda ise il/ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonlarına belgeleri ile birlikte 11-14 Eylül 2017 tarihleri saat 17.00’ye kadar müracaat edeceklerdir.
İOKBS sonucu burslu okumaya hak kazanan öğrenciler de kayıt yaptırdıkları/öğrenim gördükleri okul müdürlüğüne en geç 29 Eylül 2017 tarihi saat 17.00’ye kadar müracaat edeceklerdir.
Konu ile ilgili genel açıklamalar, Parasız Yatılılık ve Bursluluk e-Kılavuzunda belirtilmiştir. Hürriyet

7 Eylül 2017 Perşembe

ALES’te soru sayısı da sınav süresi de azaldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES) önemli değişikliklere gitti. Buna göre 160 olan soru sayısı 100'e, 180 dakika olan sınav süresi ise 150 dakikaya indirildi. ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartıldı. Yapılan yeni düzenlemeler 2017 Ekim ayında yapılacak ALES'te geçerli olacak.

Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılmaya başlanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’nda (ALES), Yükseköğretim Kurulu köklü değişikliğe gidiyor. YÖK’ten konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Buna göre ALES'te test sayılarında azaltmaya gidildi. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirildi. Yeni ALES, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacak. Böylelikle Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırıldı.
Yeni ALES’te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapıldı. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarından oluşacak. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanıyor. ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.
Yeni ALES'te soru sayısı azaltılarak, soru başına düşen süre artırıldı, bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltıldı. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken, yeni düzenleme ile 50'şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecek. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlendi. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı bekleniyor. Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, eşit ağırlıklı hale getirildi. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin yüzde 50, Sözel Testinin de yüzde 50 etkili olmasına karar verildi. ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartıldı.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Yeni YÖK olarak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’nda (ALES) yapmış olduğumuz yeni düzenlemeyle ALES'in kapsamında uluslararası benzer sınavlarla olabildiğince bir ortaklık sağlamış olup, bilgiden çok adayların sayısal ve sözel alanlara ilişkin mevcut bilgilerini kullanarak üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi ve belirlenmesini hedefledik. Adayların aleyhine olan süre, soru sayısı, kapsam ve puanların hesaplaması, sınavın geçerlilik süresi gibi konularda iyileştirmeler yaptık. ALES'in yeniden düzenlenmesi öncesinde uluslararası benzer sınavları inceleyerek, ilgili paydaşların ve alan uzmanlarının görüşlerini aldık. Konuya ilişkin oluşturduğumuz komisyon çeşitli alternatifleri değerlendirmiş ve neticesinde bu düzenlemeyi yapılmıştır. Önümüzdeki 2017 Ekim ayında yapılacak ALES'te yapılan yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacaktır” ifadelerine yer verdi.
Düzenlemelere ilişkin bilgi veren Saraç, “ALES'te test sayılarını azalttık. Yeni ALES'te soru sayısını azaltarak, soru başına düşen süreyi artırdık, bununla birlikte toplam sınav süresini kısalttık. Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanını artık eşit ağırlıklı hale getirdik. ALES sonuçlarının geçerlilik süresini üç yıldan beş yıla çıkarttık” dedi.

DGS sonuçları sorgula!

ÖSYM DGS sonuçlarını sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurdu. Ertelenen DGS sonuçları saat 17.00 itibari ile açıklandı. Haberimizden 2017 DGS sonuçlarını sorgulayabilir ve ÖSYM sonuç saydası olan sonuc.osym.gov.tr adresine ulaşabılirsiniz.

Kurban Bayramı tatili nedeniyle ertelene 2017 DGS sonuçları 6 Eylül saat 17.00’da açıklandı. Onbinlerce aday sonuçlarını sorgulayıp tercih yapamak için heyecan içinde bekliyordu. Beklenen sonuçlar sonuc.osym.gov.tr adresi ile erişimi sunuldu. Ön lisans programlarından lisans programlarına geçmek isteyen adayla Dikey Geçis Sınavına (DGS 2017) katılmıştı. İşte ÖSYM sonuç sayfası ve DGS sonuçları sorgulama sayfası…
DGS SONUÇLARI SONUC.OSYM.GOV.TR ADRESİNDEN ÖĞRENİLECEK
DGS sınav sonuçları açıklanıyor, DGS sınav sonuçları ÖSYM aday işlemleri üzerinden açıklanacak, aday işlemleri sistemine girmek için TC kimlik numaranızın yanında aday şifreniz de gerekmekte. Aday şifresi sınava başvuru yaptığınızda sisteme giriş yaptığınız şifreyle aynı şifredir, bu şifreyi unuttuğunuz takdirde farklı yöntemlerle tekrar şifre edinebilirsiniz.
DGS, ÖSYM tarafından yapılan ve eğitimine 4 yıllık bir lisans programında devam etmek isteyen meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin girebildiği 2000 yılından bu yana yapılan bir sınavdır. ÖSYM'nin hazırladığı tüm sınavlarda olduğu gibi DGS sınavı da ÖSYM'nin sonuç açıklama sistemi üzerinden açıklanacak. DGS sonuçlarına adaylar sonuc.osym.gov.tr sitesi üzerinden erişecek. Sonuçları sorgulamak için TC kimlik numaralarını ve aday işlemleri sistemi şifrelerini girmeleri gerekecek.

5 Eylül 2017 Salı

4 bin 900 öğretmenin özür grubu ataması yapıldı

4 bin 900 öğretmenin eş durumu atamaları yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özür grubundan iller arası ataması gerçekleşmeyen 4 bin 900 öğretmenin atamasını, eşlerinin bulunduğu illere yaptı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın imzasıyla, özür grubundan iller arası ataması gerçekleşmeyen 4 bin 900 öğretmenin ataması, eşlerinin bulunduğu illere yapıldı.
Atanan öğretmenlerin kararnameleri, yarın sabah itibarıyla illere gönderilecek.

3 Eylül 2017 Pazar

Burs başvuruları ne zaman? Burs veren kurumlar

KYK yurt başvuru sonuçları için bekleyiş son buldu, gözler burs başvurularına çevrildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu’nun öğrenim kredisi ve başbakanlık bursu tarihini merak eden öğrenciler, 'Burs başvuruları ne zaman?' sorularına net yanıt arıyor. Öte yandan burs veren diğer kurumlar da araştırılıyor. İşte KYK burs başvurularıyla ilgili son durum ve burs veren kurumlar!
2017 burs başvuruları için araştırmalar hız kazandı. Kredi ve Yurtlar Kurumu, 14-20 Ağustos tarihlerinde başvurularını aldığı yurt sonuçlarını resmi sayfası üzerinden açıkladı. Sonuçlar Yurtkur'un resmi web sitesinde görünüyor. Şimdi ise tüm üniversite öğrencileri merakla burs başvurularının başlayacağı tarihi araştırıyor. Peki burs başvuruları başladı mı? Burs veren kurumlar ve başvuru şartları neler? İşte detaylar!
BURS BAŞVURU TARİHİ BELLİ OLDU MU?
 Kredi ve Yurtlar Kurumu burs başvurularının başlama tarihiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Yurt başvuru sonuçlarının netleşmesi ardından burs başvuru tarih aralıklarının ve bu yıl için verilecek olan meblağların önümüzdeki haftalarda netleşmesi bekleniyor.
BURS VEREN KURUMLAR
KREDİ ve Yurtlar Kurumu: T.C. vatandaşı olan, başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burs veriyor. Başvuru tarihleri henüz açıklanmadı. Yıllara göre burs artışı Bakanlar Kurulu’nda alınan kararla belirleniyor. Ön lisans, lisans, açıköğretim (sadece öncelikliler; şehit-gazi çocuğu, anne-babası vefat edenler, vb.), dikey geçişle ara vermeden kayıt yaptıranlar, master ve doktora yapanlar, vakıf üniversitesi öğrencileri, LYS’de her alanda ilk 100’e girenler, üniversite kontenjanından bildirilenler, milli olmuş amatör sporcular, ikinci öğretim öğrencileri yararlanabiliyor. www.kyk.gov.tr
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK): LYS MF puan türünde ilk 25 binde yer alarak matematik, fizik, kimya ve biyolojiye yerleşen; bunlarda çift anadala kayıt yaptıran veYGS-1’de ilk 25 bine girerek felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatına giren ve bu alanlarda çift anadala kayıt olanlara aylık 750 TL burs veriyor. Başvurular ekimde. ww.tubitak.gov.tr/tr/burslar
Türk Eğitim Vakfı (TEV): Beş burs programı var. Başvurular 1-30 Eylül arasında. Eğitim Bursu’nu üniversite, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencileri alabiliyor. Ara sınıfların not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50 olup bir üst sınıfa geçmesi gerekiyor. Üstün Başarı Bursu’na 40-50 öğrenci seçiliyor. LYS’de 5 bine girip, mühendislik-mimarlık, hukuk ile sağlık; idari, temel ve sosyal bilimlere yerleşenler başvurabiliyor. LYS’de ilk 5 bine giren, genel not ortalaması 3.50 olan ikinci sınıflar da yararlanabiliyor. Yüksek lisans, doktora ile teknik ve endüstri meslek lisesi öğrencileri için de burs var. www.tev.org.tr
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD): Burslara, ÇYDD şubelerinin bulunduğu illerdeki devlet üniversitesi öğrencileri başvurabiliyor. Burslar eylül- haziran arasında ödeniyor. T.C. vatandaşı olan, ÇYDD şubelerinin olduğu illerdeki devlet üniversitelerde okuyan, dernek tüzüğündeki ilke ve amaçlara uygun olanlar başvuruyor. www.cydd.org.tr
Sabancı Vakfı: Her yıl 400’ü yeni olmak üzere 1.500’e yakın üniversiteliye burs sağlıyor. Ekim - haziran arasında nakit ödeniyor. Başvurular, üniversitelerin belirlediği tarihe kadar Öğrenci İşleri/Burs Ofisi’ne yapılıyor. Okul başka bir tarih belirlemezse son başvuru günü 14 Ekim. Burs kontenjanı verilen Boğaziçi, Ankara, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Marmara, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerine yerleşenler için dört program var. Hepsine farklı şartlar aranıyor. www.sabancivakfi.org
Vehbi Koç Vakfı: Lisans öğrencilerine burs veriyor. Ödemeler aralık, şubat ve mayısta yapılıyor. Eğitim dönemi başında üniversitelerin burs ofisleri veya fakülte sekreterlikleri duyuru yapıyor. Başvuru için örgün lisans eğitimi almak, maddi yardıma ihtiyaç duymak, disiplin cezası ve başka burs almamak, başarı notunun 100 üzerinden en az 60; 5 üzerinden 3.00; 4 üzerinden 2.50 olması gerekiyor. www.vkv.org.tr
21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV): Başarılı ancak eğitimlerini sürdürürken zorlanan öğrencilere burs sağlıyor. Online başvurular 2-4 Ekim arasında. www.yekuv.org
Mehmet Zorlu Vakfı: Her yıl, 1.700 öğrenciye burs sağlıyor. Başvurular eylülün sonuna kadar üniversitelerin burs ofislerine yapılabiliyor. Şartlar ve detaylı bilgiye www.mzv.org.tr adresinden ulaşılabilir.
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: Vakıflar Genel Müdürlüğü Ortaöğrenim ve Yükseköğrenim Bursu, öncelikli olarak anne ve/veya babası hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz öğrencilere veriliyor. Ortaöğrenim Bursu, Vakıflar Yönetmeliğinin, Yükseköğrenim Bursu ise Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Burs Yönetmeliğinin ilgili hükümleri doğrultusunda değerlendiriliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, yükseköğrenim bursu başvuruları 15 Eylül – 30 Ekim 2017 tarihleri arasında alınmaya başlanacak.
hürriyet.com.tr