TEOG sınavlarında daha üst düzey bir başarı yakalayabilmek için bu hususlara dikkat! İşte uzmanından önemli tavsiyeler...
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Merkezi Sınavlarının ikinci ayağı 27-28 Nisan 2016 tarihlerinde yapılacak. Yaklaşık 1 milyon 200 bin sekizinci sınıf öğrencisi TEOG Sınavı’na girecek. Peki, sınavdan önce ve sınav günü yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir? Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, sınav öncesi ve sınav gününe dair önerilerini paylaştı.
TEOG adaylarına sınav öncesi önerilerde de bulunan Ünsal, sınavlara yönelik şunları söyledi:
“SINAVINA GİRECEĞİNİZ HİÇ BİR DERS ÖNEMSİZ DEĞİL”
- Öncelikle sınav öncesi akademik, teknik ve zihni hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Akademik hazırlıktan kastımız Eylül ayından sınavın yapılacağı tarihe kadarki 8. sınıf müfredatına ait dersler içeriklerinin iyi kavranması. Sınav 6 dersten oluşacağından bu derslere ait bilgilerin taze, güncel ve pekişmiş olması gerekiyor.
Tabi her adayın bu konudaki yeterliliğini eşitlemek mümkün değil. Bazı adaylar akademik anlamda kendilerini sınava tam hazır hissederken çoğu adayın hala eksik ve pekişmemiş konudan şikâyetçi olduklarına şahit oluyoruz. Bu algı aslında merkezi sınavlara katılan pek çok adayın genetiğinde var. Aday öğrenci ne kadar eksik olsa da sonuçta sınavın zorluk kolaylık derecesi öğrencinin yaş ve eğitim düzeyine çok uzak değil. Belki tüm sınavlardaki birkaç soru bu düzeyi zorlayacak nitelikte olabilir ama genel olarak sınavın zorluk derecesi yapılabilir sorulardan oluşuyor.
- Sınava az bir süre kalıncaya kadar akademik yönde yapılacak hazırlıkların daha çok tekrar mahiyetinde yürütülmesini tavsiye ediyoruz. Özellikle son haftaya girdiğimizde yeni şeyler öğrenmeye çalışmanın eğitim pedagojisi açısından yararlı olmadığı yapılan çalışmalarla gözlemlenmiş durumda. Zihne kaydedilmeye çalışılan her yeni bilgi, pekişmemiş, sağlamlaşmamış eski bilgilerin de daha karmaşık hale gelmesine yol açıyor. O halde son hafta yeni şeyler öğrenmek yerine tekrar nitelikli çalışmalarla zaman verimli kullanılabilir.
- Öğrenci zihnine bilgi kaydı sadece konu çalışarak değil, test çözerek, sınavın yapısına uygun çalışmalar yapmak suretiyle de mümkün. Bu nedenle özellikle son haftanın tekrara dayalı çalışmalarını test çözümüyle desteklemenizi öneririz. Zira testle zenginleştirilen çalışmalar hem bilgi güncellemesi yapmanızı sağlıyor hem de test ve sınav tekniği bakımından sizi geliştiriyor. Diğer bir ifade ile zamanla yarışı da bu yöntemle öğrenebiliyorsunuz.
- Sınavına gireceğiniz hiç bir ders önemsiz değil. Sistemin doğası gereği bazı dersler daha yüksek etkiye sahipken, bazıları puanları daha düşük etkiliyor olsa bile öğrenci önyargılardan arınmış bir
zihinle her bir derse yeterli zamanı ayırması gerekiyor.
- Teknik bakımdan en önemli hazırlık test çözme becerisini geliştirecek yol ve yöntemler konusunda çalışma yapılıyor olması.
- Hızlı ve doğru okuma, doğru anlama, problem çözme teknikleri bakımından kendinizi geliştirmeniz sınav performansınıza olumlu yansıyor.
- TEOG sınavını diğer merkezi sınavlardan farklı kılan en önemli unsur, yanlış cevapların doğru cevapları etkilemeyecek olması. Bu da sizi bu soruyu boş bırakayım tedirginliğinden uzaklaştıran bir unsur. Bu sınavda hiçbir sorunun boş bırakılmaması gerekiyor. Belki de bu sınavın en kıymetli teknik bilgisi bu.
- Sınava yönelik psikolojik hazırlığında nispeten diğer merkezi sınavlardan daha kolay olduğunu söylemek mümkün… Zira diğer merkezi sınavlar çoğunlukla tek oturumluk ve çok sayıda sorudan ve içerikten oluşan bir sınavken, TEOG’un 6 farklı oturumda ve daha az sayıda sorudan oluşması, sınavın aday öğrenci üzerindeki psikolojik gerilimini düşürüyor. Eğer aday bu sınav için kaygı ve stres besliyorsa bunun büyük ölçüde veli ve aile beklentilerinden kaynaklı bir kaygı ve stres olduğunu belirtmeliyiz.
- Sınavın öğrencinin kendi okulunda yapılıyor olması da bir başka olumlu unsur… Öğrenci lokasyon farklılığından kaynaklı yabancılık duygusu yaşamıyor. Sınav öncesi ve sınav aralarında arkadaşlarıyla vakit geçirerek bu süreci daha keyifli geçirebiliyor.
Ünsal, sınav günü ile ilgili hem velilere hem de öğrencilere şu önerilerde bulundu;
VELİLER SINAV GÜNÜ BUNU YAPMAYIN!
Öncelikle velilere bir öneri ile başlayayım. Geçmişten beri alışageldiğiniz sınav günü okul bahçesinde oturma, bekleme eylemini şayet yapmayı planlıyorsanız sakın yapmayın. Bütün bir yıl boyunca sizi okulda görmeyen çocuğunuz o gün sizi bahçede bekliyor olarak görünce durumu içselleştirir ve daha kaygılı bir sürece yol açmış olursunuz. Yapmayın bunu. Nasıl olsa çocuk kendi okulunda ve en az 6-7 aydır birlikte olduğu, eğlendiği, güldüğü oynadığı arkadaşları ile birlikte ve size bu gün de hiç ihtiyacı yok.
“SORULARA OBJEKTİF VE OLUMLU BİR ZİHİNLE YAKLAŞIN”
- Her bir sınava girmeden önce bu sınavın ait olduğu dersle ilgili önyargılarınızı sınıfın kapısına bırakın. Sorulara objektif ve olumlu bir zihinle yaklaşın.
- Soru köklerini okumadan ve anlamadan cevaplandırma işlemine geçmeyin. Zira her bir derste cevaplandırmanız gereken 20 soru ve 40 dakikanız var.
- Zorlandığınız sorular olacak mutlaka. Bunlar doğru ve adil bir eleme yapabilmek adına sınavda olması gereken sorular. Bunlarla zamanınızı öldürmeyin. Sorunun başına bir işaret koyup birinci turda tüm kolay ve hemen cevaplarını bulabileceğiniz sorularla zamanınızı değerlendirin. Bu tür sorular ikinci turda cebelleşmeniz, mücadele etmeniz gereken sorulardır.
- Bazen şıklardan giderek doğru cevabı aramaya çalışın. Test tekniğinin en somut faydalarından birisi budur. Cevap mutlaka o 4 şıktan biridir.
- İşlem gerektiren sorularda yazmaktan, çizmekten, sınav soru formunu karalamaktan çekinmeyin. Temiz olan tek şey optik cevap formunuz olsun ve o formda sadece kimlik ve cevap şıklarını doldurmayı unutmayın.
- Arada bir zamanı kontrol etmeyi unutmayın. Soru cevaplandırmak hızınızı ayarlamanız açısından zaman kontrollü ilerlemek çok doğru bir sınav stratejisidir.
- Sınava iyi konsantre olmak için arada bir dinlenin, derin nefes alın, masada hep aynı pozisyonda oturmayın, postürünüzü sık sık değiştirin. Sınıfta olup biten her tür uyarıcıyı algılıyorsanız, en ufak bir ses dikkatinizi dağıtıyorsa bu sizin sınava iyi konsantre olamadığınızın bir işaretidir.
- Kodlama disiplinine de kesinlikle riayet edin. Soru kaydırmak, cevabı yanlış şıkka veya yanlış soru numarasına işaretlemek en sık karşılaşılan kodlama hatalarıdır. Bir de hemen cevabı bulduktan sonra kodlamayı tamamlamanızı öneririz. Sınavın sonlarına bırakmak sizi hataya sevk eder.
- Yanlış cevaplar doğru cevaplarınızı etkilemeyeceği için kesinlikle hiçbir derste, hiçbir sınavda boş geçmeyin. Mutlaka yanlış da olsa her sorunuzun bir cevabı olsun.
- İki sınav arasındaki boşlukları sınavda çıkan soru ve konuları tartışarak değerlendirmeyin.
- Sınav ve sorular dışında farklı konularda arkadaşlarınızla sohbet ederek zamanınızı değerlendirin. Küçük şeyler atıştırabilirsiniz, okul bahçesinde, açık havada bu zamanı geçirebilirsiniz.
- Sınav anında sınavın sonucuyla, ailenizin, öğretmenlerinizin, arkadaşlarınızın ve çevrenizin sizden beklentileriyle ilgili duygu ve düşüncelerden uzak durmaya özen gösterin.
- Bütün bir yıl boyunca defalarca girdiğiniz yazılı sınavlarından farklı bir sınav olmayacak aslında sizin için TEOG. Tek farkı bütün ülkede aynı anda uygulanıyor olması ve sizinle aynı düzeydeki her adaya aynı soruların sorulmuş olması.
- Sınav günlerinde uyku ve beslenme düzeninizle ilgili genel alışkanlıklarınızda önemli değişikliklere gitmemenizi öneririz. Rutin yaşam akışınız o güne kadar nasıl ilerliyorsa sınav günlerinde de aynı akışa gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz. (sözcü.com.tr)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder