1 Nisan 2016 Cuma

Üniversite adayları için LYS başvuru zamanı!

2016 LYS başvuru süreci bugün başlıyor. Bu süreçte LYS başvuru kılavuzu çok önemli. İşte haberin detayları ve LYS başvuru kılavuzunun indirileceği adres...


Bu yıl 1 Milyon 600 bin 49 aday 2016 LYS’ye girmeye hak kazandı. Lisans yani 4 yıllık üniversite eğitimi almak isteyen ve YGS sonucunda en az bir puan türünde 180 ve üstü puan almayı başlamış olan adayların asıl hedefi olan LYS başvuruları bugün başlıyor. 14 Nisan’da sona erecek başvurularda  her bir LYS için 35 TL ödenecek.

Geçen yıl 1 Milyon 369 bin 147 aday 180 barajını en az bir puan türünde geçerek LYS’ye başvuru hakkı kazanmıştı. Bu yıl 1 Milyon 600 bin 49 aday bu başarıyı yakaladı. Bu yıl 221 bin kadar daha fazla sayıda aday LYS’ye  (Lisans Yerleştirme Sınavları ) girme hakkı kazanmış oldu.
Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavlarına başvurular bugün başladı. ÖSYM, LYS başvurularında başvuru kılavuzu da yayınlıyor. Adayların bu kılavuz doğrultusunda başvurularını yapmaları gerekiyor. 1-14 Nisan 2016 olarak açıklanan son başvuru süresi uzatılmayacak.

LYS 2016 BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN!

Alt türleri hariç tutarsak LYS sonucunda oluşabilecek 4 tane puan türü var:

1. MF (Matematik – Fen Bilimleri)

2. TM (Türkçe – Matematik)

3. TS (Türkçe – Sosyal)

4. DİL (Yabancı Dil)

Bu puan türlerinin oluşmasında esas olan sınav sayısı ise beş. Bu sınavlar ve içerikleri şu şekilde:

1. LYS-1 Matematik (80 soru)

a. Matematik – 50 soru

b. Geometri – 30 soru

2. LYS-2 Fen Bilimleri (90 soru)

a. Fizik – 30 soru

b. Kimya – 30 soru

c. Biyoloji – 30 soru

3. LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı/Coğrafya (80 soru)

a. Türk Dili ve Edebiyatı – 56 soru

b. Coğrafya_1 – 24 soru

4. LYS-4 Sosyal Bilimler (90 soru)

a. Tarih – 44 soru

b. Coğrafya_2 – 14 soru

c. Felsefe Grubu/Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi – 32 soru

I. Psikoloji – 8 soru

II. Sosyoloji – 8 soru

III. Mantık – 8 soru

IV. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi – 8 soru

5. LYS-5 Yabancı Dil (80 soru)

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI

MATEMATİK SINAVI (LYS-1): 19 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak olan LYS-1, sabah saat 10.00′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-1′de, Matematik Testi ve Geometri Testi yer alacak. Matematik Testinde 50 soru
bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri Testinde 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar, LYS-1’de ilk testin (Matematik Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Geometri Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2): 25 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-2, sabah saat 10.00′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-2′de, Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar, LYS-2’de birinci ve ikinci testin (Fizik Testi ve Kimya Testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (Biyoloji
Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3): 26 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak olan LYS-3, sabah saat 10.00′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. LYS-3′te, Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya-1 Testi yer alacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-1 Testinde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar, LYS-3’te ilk testin (Türk Dili ve Edebiyatı Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Coğrafya-1 Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4): 18 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-4′te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacak. Tarih Testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-2 Testinde 14 soruya 20 dakika cevaplama süresi, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soruya 50 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar, LYS-4’te birinci ve ikinci testin (Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5): 25 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-5, öğleden sonra saat 14.30′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. Sınavda adaylara 80 soru sorulacaktır. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek. Adaylar, LYS-5’te sınav süresinin ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

 LYS BAŞVURULARINDA HEDEFİNİZE YÖNELİN!

* (İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden yalnızca birisinden) Mühendislik, Mimarlık, Tıp, Diş Hekimliği ve benzeri sayısal programlara yerleşmek isteyen adaylar MF puanlarının hesaplanmasına esas olan LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmek zorunda. Hukuk Fakültesi, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ya da İktisadi ve İdari Bilimler programlarına yerleşmek isteyen adaylar ise LYS-1 ve LYS-3 sınavlarında başarı göstererek yeterli TM puanını almalı.

LYS-3 ve LYS-4 sınavlarındaki netleri ile TS puanı oluşacak adaylar, İletişim Bilimleri programları ile Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Coğrafya Öğretmenliği programlarını tercih etme hakkı kazanacak.

Son olarak LYS-5 ile hesaplanan DİL puan türü kullanılarak Mütercim-Tercümanlık, İngilizce Öğretmenliği ya da İspanyol Dili ve Edebiyatı gibi yabancı dil programlarına öğrenci alınacak.
Adayların dikkat etmesi gereken ilk nokta, hedefledikleri programın puan türüne katkısı olmayan sınavlardan kaçınmak olmalıdır. Örneğin, MF-4 puan türündeki Makine Mühendisliği programına yerleşmek isteyen bir adaya yalnızca LYS-1 ve LYS-2 puan katkısı sağlayacak. Bu aday, LYS-3 sınavına girip 80 soruya da doğru cevap verse bile MF-4 puan türüne katkısı sıfır olan bu sınavdan fayda sağlayamayacaktır. Bu adayın LYS-3′e girmek için TM puan türlerinden birisi ile öğrenci alacak bir başka programı daha hedeflemek gibi geçerli bir sebebi olması gerekir.
İşin psikolojik ve nörolojik kısmı daha da fazla önem taşımaktadır. Kimi adaylar, sadece “şansını denemek” için hedefi dışındaki bir sınava da girmek isteyebilir. Örneğin, LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına girerek ile TS-2 puanı ile Türk Dili ve Edebiyatı programına yerleşmeyi hedefleyen bir aday “belki şansım yaver gider ve iyi net yaparsam Hukuk Fakültesi tercih ederim” düşüncesi ile LYS-1 (matematik ve geometri) sınavına da girmek isteyebilir. Bu konuda hiçbir hazırlık yapmamış bir adayın sıfırın altında net elde etmesi hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak, ona asıl zarar verecek olan, kazanma ihtimali yok denecek kadar düşük olan bir kumar oynamak suretiyle zihnini ve bedenini yormuş olması olacaktır. Beynimiz, hiçbir bilgiyi yok saymaz. Hiç çalışmadığı bir sınava gireceğini bilmek bile öğrencinin hazırlandığı sınavla ilgili bilgilerin de bu karmaşadan olumsuz etkilenmesine sebep olacaktır.

Bazı adaylar ise ilerleyen yıllarda fikir değişikliği yaşayarak üniversitede okuduğu bölümü değiştirme ihtimalini düşünerek hazırlandıkları sınavların dışındaki sınavlara da girmeyi düşünmektedir. Örneğin, TM-1 puan türü ile öğrenci alan İşletme bölümünü hedefleyen bir öğrenci, çocukluk hayali olan mimarlık programına yatay geçiş yapabilme ihtimali için LYS-2 (fizik, kimya ve biyoloji) sınavına da girmek zorundadır. YÖK’ün yatay geçiş ile ilgili belirlediği kurala göre bir adayın kayıtlı olduğu yükseköğretim programından başka bir programa yatay geçiş yapması için, ÖSYM’ce yerleştirildiği sene yapılan sınavda, geçmek istediği programın en düşük puanla öğrenci almış olan emsalini kazanacak kadar puan almış olması gerekir.

Başka bir deyişle, Mimarlık Fakültesine yatay geçiş yapmak isteyen bir aday, üniversiteye yerleştiği sene Türkiye’deki en düşük puanlı mimarlık programını kazanmasına yetecek kadar MF-4 puanı elde etmiş olmalıdır. MF-4 puan türü de LYS-1 ve LYS- 2 sınavlarındaki başarı ile hesaplandığı için başka bir programa yerleşip de sonradan Mimarlık Fakültesine geçmek isteyen aday, bu iki sınava da girmiş ve yeterince yüksek bir başarı elde etmiş olmalıdır. Aksi takdirde, MF-4 puanı hesaplanmaz.

Bütün bunları göz önünde bulundurarak, adayların hedefleri doğrultusunda onlara kazanç sağlayacak sınavları tercih etmesi, hem onlar hem de cüzdanları için daha iyi netice almalarını sağlayacaktır; her bir LYS için 35 TL ödenmesi gerekmekte. Oldukça karışık olan bu sistemin içinde boğulmak çok kolay olduğu için adayların bu konularda uzman olan Rehber Öğretmenlerden destek almaları en doğrusu olacaktır.

LYS BAŞVURUSU ve SINAV ÜCRETLERİ

LYS’ye başvurmak için adayın en bir puan türünden 180 puan almış olması gerekiyor. Adaylar LYS başvuru işlemleri kapsamında girmek istedikleri her bir LYS için 35 TL ödeyecek. ÖSYM kılavuzuna göre ücret ödeme için son tarih 15 Nisan 2016. Başvuru hizmeti ücreti ise 3 TL. Adayın fotoğrafını güncellemesi veya yeniden şifre edinmesi gerekiyorsa bunlar da ücrete tabi. Şifre değişimi 5 TL, fotoğraf güncellemesi ise 10 TL.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder