8 Aralık 2016 Perşembe

ALES sınav yerleri ÖSYM tarafından yayımlandı

ÖSYM 8 Aralık 2016 tarihinde ALES sınav yerleri giriş belgesini kendi sitesinden yayımladı. Sınav ne zaman başlıyor, sonuçlar ne zaman açıklanacak? Sonuçların geçerlilik süresi ne kadar? Sınavda alınacak puan durumu üzerinde değişiklikler nelerdir? Soru ve cevaplarla ALES…


Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ALES sınav yerleri, giriş belgelerini resmi web sitesinden yayımladı.

Giriş belgesi nasıl alınır?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin sitesine girerek, T.C. kimlik numarasını ve şifrenizi yazarak giriş belgesini alabilirsiniz.

Şifre unutulduysa ne olacak?
Unutulan şifreyi internetten almak kolay. T.C. nüfus cüzdanınızdan istenenleri yazarak yeni şifre oluşturabilirsiniz.

Sınav ne zaman başlıyor?

Sınav 18 Aralık 2016 tarihinde saat 09:30’ta başlıyor. Kurum önceki zamanlarda 120 soru için 150 dakikalık bir süre vermişti. Süre değiştirildi; Sorulacak soru: 120, Sınav süresi: 180 dakika.

Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Resmi bir tarih yoktur. Kurumun sınav-sonuç takvimine bakıldığında 15 gün önceden açıklanmamaktadır. Sonuçların açıklanacağı tarihler arası: 9 Ocak 2016 ila 17 Ocak 2016

Sonuçların geçerlilik süresi kaç yıl?

Kurumun belirlediği süre 3 yıl. Bu süre zarfında yeni sınavlara girilebilir, 3 yıl içinde aldığınız en yüksek puanla başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru süreci nasıldı?

20 Ekim'de yapılacak olan sınav ÖSYM tarafından değiştirildi. Yeni sınav tarihi 18 Aralık 2016. ÖSYM sınav başvurularını 27 Eylül'de başlattı. 10 Ekim'de başvurular sona erdi. Sınav ücretini 80 Lira olarak gösterdi. Başvuru hizmet ücreti ise 3 Lira. Fotoğrafınız eskidiyse, ücret 10 Türk Lirası. Sınav ücreti ÖSYM'nin kendi sayfasında olan "ÖDEMELER" kısmından ödeyebilirsiniz. İnternet üzerinden ödeme yapılmayacaksa şayet, kurumun belirlediği bankalardan bir tanesine giderek ücret ödenir. Aldıkları dekontu muhakkak saklamaları gerek.

Sınavda başarı puanı durumu?

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca sınavda puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu 2016-SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU 2 sınav sonuçları kullanacaklardır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.

Güzel sanatlar bölümü için şart aranır mı?

Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, Sınava girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca sınavda puan şartı getirilebilir. Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder