24 Şubat 2017 Cuma

Açıköğretim'de kayıt yenileme süresi uzatıldı

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim İktisat ve İşletme fakültelerinin bugün sona erecek 2016-2017 öğretim yılı bahar dönemi kayıtlarının süresi 26 Şubat Pazar gününe kadar uzatıldı.

AÜ'nün internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, AÜ Açıköğretim, İktisat ve İşletme fakültelerinin 2016-2017 öğretim yılı bahar dönemi kayıt yenileme işlemleri 26 Şubat Pazar günü saat 22.59'a kadar uzatıldı.
Öğrenciler, ders ekle-sil işlemlerini "http://aof.anadolu.edu.tr" adresi "kayıt otomasyonu" bağlantısı "kayıt yenileme" bölümünden yapabilecek.
Ders ekle-sil işlemlerini yapan öğrenciler 2016-2017 öğretim yılı bahar dönemi öğretim gideri ve öğrenim ücreti/öğrenci katkı payı ödemelerini 26 Şubat'a kadar kredi kartı/banka kartıyla, Ziraat Bankası ATM'lerinden (kartlı veya kartsız), mobil bankacılık veya internet bankacılığından gerçekleştirebilecek.
Öğrenciler ders kitaplarını 27 Şubat Pazartesi gününden itibaren bürolardan teslim alabilecek.

23 Şubat 2017 Perşembe

MEB'den okullara yeni yabancı dil: Urduca, Farsça ve Korece

Bakanlar Kurulu'nun aldığı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bazı dillerde eğitim ve öğretim yapılması hakkında karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre okullarda Farsça, Korece ve Urduca eğitim ve öğretim yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda öğretilebilecek yabancı dillere yenileri eklendi. Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bazı dillerde eğitim ve öğretim yapılması hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 2923 sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi ile Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkındaki Kanun'un 2'nci maddesi doğrultusunda okullarda Farsça, Korece ve Urduca dillerinin eğitim ve öğretiminin yapılması kararlaştırıldı.

2017 Direksiyon sınavı ne zaman? | MEB ehliyet sınav sonuçları açıklandı

Dün öğlen saatlerinde 2017 ehliyet sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlardan başarılı olanlar ( En az 70 puan alınması gerekiyor) direksiyon sınavına girmeye hak kazanmaktadır. Peki direksiyon sınavı ne zaman olacak? Sınavda yapılması gerekenler nelerdir sorusuna cevap verilirlen, emniyet kemeri konusunda uzmanlar uyarıyor... Sonuçlar ve sınava dair önemli bilgiler haber içeriğimizde yer almaktadır.

2017 ehliyet sınav sonuçları dün Milli Eğitim Bakanlığı'nın sitesinde açıklandı. Sonucu öğrenmek isteyenler aşağıdaki linki tıklayarak öğrenebilirler... Sonuçlardan 70 puan alanlar direksiyon sınavına girebilecekler. Direksiyon sınavı ne zaman gerçekleşecek? Milli Eğitim Bakanlığı bu soruya net cevap vermezken, sınava katılanların başarı durumuna göre belirlenecektir. 
Direksiyon sınavı ne zaman yapılacaktır?
Sınava giren kişi sayısı ile orantıda olan direksiyon sınavı genellikle sınavdan 15 veya 22 gün sonra yapılmaktadır. Sınava katılan kişi sayısı fazla ise 1 ay sonra da sınav yapılmaktadır.
Sınav başlamadan önce ne yapılması gerekmektedir?
Direksiyon sınavına katılacak görevliler; adayın her halini, her davranışını yakından takip eder ve gözlemler. Aday kapıyı sol elle açması gerekir. Oturur oturmaz, koltuk ayarını düzenler. Koltuk düzenleme işleminin ardından aynaları kontrol eder. Eğer aday koltuk ayarını değiştirdiyse muhakkak aynaları düzeltmesi gerekmektedir. Aynalar düzenlendikten sonra unutulmaması gereken en büyük kural emniyet kemeridir. Emniyet kemeri takıldıktan sonra vites boşta değilse boşa alınır. Motor çalıştırılır.
Sınıflar için yaş sınırı kaçtır?
A1 için yaş sınırı: 16, A2 için yaş sınırı: 18, A sınıfı için yaş sınırı: 20, B1 sınıfı için yaş sınırı 16, B sınıfı için yaş sınırı: 18, C1 sınıfı yaş sınırı: 18, C1E sınıfı yaş sınırı: 18, C sınıfı yaş sınırı 21, CE sınıfı (yen tır sınıfı) yaş sınırı: 21, D sınıfı yaş sınırı: 24.

Sınavda hangi konular sorulmaktadır?
Bakanlık, sınavda 4 konudan soru sormaktadır. İlk yardım 12 soru, Trafik 23 soru, Motor 9 soru, Trafik adabı 6 soru. Toplam 50 soru, sınav süresi ise 60 dakika.
Sınıflar nelerdir?
M, A1, A2, A, B1, B, D1, D, C1, C ve F sınıfları sınavda İlkyardım, trafik, çevre, araç tekniği, trafik adabı konularındaki sorulardan sorumludur.
Sınav hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Sınava giren kişinin geçerli kimlik kartı yoksa, sınav giriş belgesini getirmediyse,
Sınavda kopya çekilme durumunda
Sınava başka kişin girdiğinde
Tüm sınavlarda olduğu gibi sınava cep telefonu, fonksiyonlu saat, telsiz, not, defter, kitap, hesap makinesi, cetvel gibi araç gereçleri getirildiğinde
Yanlış cevap doğru cevabı etkiler mi?
Hayır, sınav sisteminde yanlış sorular dikkate alınmıyor. Doğru sayısı adedi dikkate alınmaktadır. 100 puan üzerinden 70 puan alan kişi sınavı başarı ile geçmiş olmaktadır.
Çıkan sorular nerede yayınlanmaktadır?
Milli Eğitimin Bakanlığı’nın resmi sitesinde sonuçlar yayınlanmaktadır. Soruları görmek için  TIKLAYINIZ
Sınav sonrası prosedür nasıl işlenmektedir?
Sınavı sonrası, sınava giren kişi başarılı geçtiyse; 2 yıl olmak üzere stajyer belgesine sahip olacak. Bu süre zarfında; 5 kez kırmızı ışık ihlali olursa, 5 kez hız limiti aşılırsa, 2 yıl süre zarfında toplam ceza 75 puan olursa, ölümcül veya yaralanma kazasına suçlu görünürse, stajyer belgesi geri alınacak ve normal belgesi verilmeyecek. 2 yıl sonra trafik kurallarına uyan ve yapılmaması gerekenlere dikkat eden stajyer belgesine sahip olan sürücü, 1 yıl içerisinde normal belgeyi alabilir. cnntürk

15 Şubat 2017 Çarşamba

ÖSYM'de TUS ve STS’ye referandum ertelemesi

ÖSYM'nin 2017 sınav takviminde yer alan TUS ve STS sınavları, 16 Nisan Pazar günü 
yapılacak anayasa referandumuna denk geldiği için ÖSYM'nin kararıyla bir hafta sonraya ertelendi. ÖSYM, bu kararla birlikte 2017 TUS ve STS sınavlarını 22 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirecek

Türkiye 16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumuna hazırlanırken, aynı tarihte yapılması planlanan TUS ve STS’nin ertelenip ertelenmeyeceği ile ilgili ÖSYM açıklama yaptı. Buna göre, her iki sınav da referendumdan bir hafta sonra yani 22 Nisan tarihinde yapılacak.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından daha önce yapılan açıklamaya göre, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ile Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı’nın (STS) 16 Nisan’da düzenlenmesi planlanıyordu. Ancak aynı tarihte anayasa referandumunun yapılacak olması nedeniyle sınav tarihinin değiştirilip değiştirilmeyeceği merak konusu oldu. ÖSYM’den yapılan açıklamada ise her iki sınavın da 22 Nisan’da uygulanacağı duyuruldu:
“16 Nisan 2017 tarihinde yapılacağı duyurulan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nın (2017-TUS İlkbahar Dönemi) ve Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı’nın (2017-STS Tıp İlkbahar Dönemi), referandum nedeniyle 22 Nisan 2017’de uygulanmasına ve 17 Mayıs 2017’de sınav sonuçlarının açıklanmasına karar verildi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda; Devlet Hizmet Yükümlülüğü ataması sonrası atama işlemleri yapılan hekimlerin TUS’u kazanarak görev yerlerinden ayrılmaları yapılan atamaların hükümsüz kalması ve atama yerlerinde sağlık hizmet sunumunda yaşanan aksamalar nedeni ile TUS ve STS Tıp Sonbahar Dönemi Sınavlarının, 27 Ağustos’ta uygulanmasına, sınav sonuçlarının 20 Eylül’de açıklanmasına; 2018 yılından itibaren TUS ve STS Tıp Birinci Dönem sınavının şubat, TUS ve STS Tıp İkinci Dönem sınavının ağustos ayında yapılmasına karar verildi. 2017 sınav takvimi güncellenmiş haliyle http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir.”

14 Şubat 2017 Salı

AÖF kayıt yenileme 13 Şubat'ta başladı

AÖF kayıt yenileme işlemler 13 Şubat 2017 tarihinde resmen başlarken, işlemleri yapacak öğrenciler için 4 yol bulunmaktadır. Ders ekleme ve silme, ücret ödeme, kontrol etme ve kitapları temin etme. Bu dört işlem üzerinden kayıtlarını tamamlayacak öğrenciler için önemli bilgiler ve uyarılar haber içeriğimizde bulunmaktadır. Vize sınav tarihleri ve açık uçlu sorulara dair bilgiler...

AÖF kayıt yenileme 13 Şubat'ta mesai saatinin başlamasıyla başladı, 24 Şubat 2017 tarihinde mesai saatinin bitimiyle sona eriyor. 24 Şubat'tan sonra öğrenci kayıt işlemi yapamayacaktır. Açık Öğretim Fakültesi, başvuruların uzamayacağı doğrultusunda bir uyarıda bulundu. İşlemler 4 ana madde üzerinde toplanmaktadır: İlk olarak ders ekleme ve ders silme (kredilere dikkat) işlemi bulunmaktadır. İşlem bittikten sonra Ziraat Bankası şubesine gitmeden kredi kartı, internet bankacalığı veya da ATM'lerde ücretler yatırılmaktadır. Harç ne kadar sorusu ise okuduğunuz bölümle ilişkilidir. Açık Öğretim'in sitesinde gözükmektedir. Ücret ödendikten sonra ders silme aktif olmayacaktır. Son olarak yeni alınan derslerin kitap alımları bürolardan olacaktır.
Toplam kaç kredi seçilmektedir?
Ders kodu sırasına göre yapılacak sistemde 30 AKTS kredi geçilemeyecek. Bu sistem Fakülte tarafından yapılacaktır.
Öğrenci ne kadar kredi seçebilir?
Fakültenin atadığı dersleri silebilir veya ekleyebilir. Dersler 45 AKTS krediyi geçmeyecektir.
Ücret ödendikten sonra ders silme geçerli olacak mı?
Fakülte bu konuda öğrencileri uyarıyor. Ücret ödendikten sonra ders silme aktif olmayacaktır. Ödeme yapılmadan önce fakültenin sitesinden kayıt yenileme linkinden öğrencinin sorumlu olduğu dersler incelenerek işlem yapılması gerekmektedir.
Ücret nereye ödenecek?

2017 sınav tarihleri ne zaman?
Açık uçlu ve kısa cevaplı soruların sorulacağı bahar döneminde gerçekleşecek olan sınav tarihleri
Vize: 15 Nisan 2017, 16 Nisan 2017
Final: 27 Mayıs 2017, 28 Mayıs 2017
Üç ders sınavı: 22 Temmuz 2017
Açık uçlu sorular nasıl sorulacak?
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dor. Naci Gündoğan'dan kısa cevaplı soruların bahar sınavlarında çıkacağına dair dikkat çeken açıklamada bulundu, açık uçlu sorular üzerine öğrencilere önemli bilgiler verdi. Sınav sonuçların artık bir hafta içerisinde açıklanabildiğini söyleyen Gündoğan, YÖK'ün hazırladığı "açık uçu ve kısa cevaplı soruların" Açıköğretim sınavlarında da bahar dönemindeki sınavlarda uygulanacağını açıkladı. Gündoğan bahar döneminde Türk Dili ve Edebiyatı (Çağdaş Türk Romanı), Felsefe (Çağdaş Felsefe), Tarih (Hukuk Tarihi) programlarda kısa cevaplı ve açık uçlu soruların sorulacağını söyledi: 2 kısa cevaplu soru, 1 açık uçlu soru.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın yeni sınav sistemine dair yazısı aşağıda yer almaktadır
ÖĞRENCİDEN İSTENEN NEDİR? 4 YANLIŞ BİR DOĞRU SİSTEMİ YENİ SINAVDA UYGULANACAK MI?
Prof. Dr. Gündoğan, uygulamanın içeriğiyle ilgili olarak şu detayları aktardı: “Öğrencilerimizin kendi cümleleriyle bilgilerini ifade etmelerine olanak sağlayacak bu sorular, 4 yanlış 1 doğru uygulaması kapsamında yer almayacak. Kısa cevaplı sorular, cevabı yalnızca bir ya da iki kelimeden oluşan sorular olacaktır. Bir romanın yazarının ya da bir anlaşmanın tarihinin yoklandığı sorular kısa cevaplı sorulara örnek olarak verilebilir. Kısa cevaplı soruların her birinin puan değeri çoktan seçmeli sorunun puan değerine eşit olacaktır. Açık uçlu sorular ise, öğrencilerin kitapta yer alan bilgileri organize etme becerilerini ölçmeye yönelik olacaktır. Açık uçlu sorunun cevabı bir veya iki paragraf olabilecektir. Tarihsel bir dönemin özelliklerini yazmak, iki düşünürün bir olaya ilişkin görüşlerini kıyaslamak, iki roman yazarının üsluplarını belli bir açıdan karşılaştırmak açık uçlu sorulara örnek olarak verilebilir. Bu soruların cevapları aslında kitaplarında yer almaktadır. Öğrencilerden beklenen kitapta yer alan cevabı yapılandırmalarıdır. Bu nedenle açık uçlu sorulara biz yapılandırılmış cevaplı sorular demeyi tercih ediyoruz. Her öğrenci istenen bilgiyi zihninde farklı şekilde yapılandırmış olabilir. Biz olası tüm yapılandırmaları önceden hazırladığımız ve adına rubrik denen standart puanlama anahtarlarıyla eşleştirerek puan vereceğiz. Böylece öğrenciler, sahip oldukları bilgi düzeyine göre doğru-yanlış yaptı şeklinde değil; bilgi sahibi olmama durumundan konuya tam hakim olma durumuna göre puan alabilecekler.  Bu uygulamanın, öğrencilerimizin bilgilerini gerçeğe daha yakın ölçmemizde yardımcı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu soru türlerinin öğrencilerimizin biraz bile bilgi sahibi olsalar puan alabilmelerini sağlayacağını düşünüyoruz.”
AÇIK UÇLU SORULARDA SİSTEM NASIL UYGULANACAK?
Kısa cevaplı ve açık uçlu soruların değerlendirmesine ilişkin yöntemi de açıklayan Rektör Gündoğan, “Öğrencilerimizin cevap kâğıtları, alanında uzman en az iki farklı puanlayıcıya gidecek. Bu puanlayıcılar önceden hazırlanmış standart puanlama anahtarlarına (rubrik) göre her bir soruya puan verecektir. Kısa cevaplı sorular için verilecek bu puanlar doğru ya da yanlış şeklinde değerlendirilecektir. Açık uçlu sorular ise öğrencilerin bilgilerini ne kadar doğru ifade edebildiklerine bağlı olarak 5 düzeyde puanlanacaktır. Açık uçlu sorudan alınabilecek en yüksek puan, iki çoktan seçmeli sorunun puan değerine eşit olacaktır. Uygulamanın detayları ve örnek sorular öğrencilerimize ayrıca önümüzdeki süreçte duyurulacaktır.” ifadelerini kullandı.
YENİ SINAV SİSTEMİNDE BEKLENEN NEDİR?
Prof.Dr. Gündoğan, açık uçlu soru uygulamasının, açıköğretimde ölçme değerlendirme kalitesini yükselteceğine inandığını ve ilerleyen dönemlerde bu uygulamayı yaygınlaştıracaklarını da kaydetti. Gündoğan ayrıca, bu konuda kendilerini cesaretlendiren Yükseköğretim Kurulu’na ve YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç’a da teşekkürlerini iletti.

13 Şubat 2017 Pazartesi

ABD'nin en pahalı üniversiteleri belli oldu

CNN Money ABD'deki en pahalı okulları belirledi. İşte bir yıllık eğitim ücretleri baz alınarak oluşturulan listemin ilk 10'unda yer alan üniversiteler...

10- Haverford College 66,490 dolar
9- Dartmouth College 66,579 dolar
8- University of Southern California 66,631 dolar
7- New York Üniversitesi 66,640 dolar
6- Scripps College 66,664 dolar
5- Claremont McKenna College 66,685 dolar
4- Sarah Lawrence College 66,990 dolar
3- Chicago Üniversitesi 67,584 dolar
2- Columbia Üniversitesi 68,405 dolar
1- Harvey Mudd College 69,717 dolar

Çalışan liselilere 1000 TL maaş geliyor

Meslek lisesi öğrencilerinin çalışma ve üretim yapıp satmalarına olanak sağlayacak yeni düzenlemeye gidiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yeni düzenlemeye göre lise öğrencileri saat başı 11 TL'den ayda bin TL kazanabilecek.

Çalışma hayatının 'taze gücü' liseliler olacak. Meslek lisesinde okuyan öğrenciye saat başı brüt 11 TL'den aylık bin TL maaş bağlanacak. Yeni modelle maddi sorun yaşayan öğrencilerin çalışmak için okulu bırakmaları gerekmeyecek, sektörler ise nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde üretim yapılmasının önü açıldı. Yeni düzenleme ile özel meslek ve teknik Anadolu liselerinde okuyan öğrenciler, belirlenen bölümlerde, standartlara uygun laboratuvar ve atölyelerde ürettimde bulundukları sürece para kazanabilecekler.
Yarıyıl tatilinde iş
Öğrenci hafta içi günlerde en fazla 3 saat, cumartesi günü ise en fazla 8 saat, yarıyıl ve yaz tatillerinde ise pazar günleri hariç günde en fazla 8 saat çalışabilecek. Buna göre yarıyıl ve yaz tatillerinde çalışmadan bir öğrenci eğitim görürken ayda bin TL maaş alabilecek. SadecE yaz tatillerinde ve yarıyıl tatilinde çalışan bir öğrenci ise toplam 6 bin 688 TL ücret alabilecek. Öğrencilere ürettiğini satma imkânı verilen özel meslek liseleri ise biyomedikal, elektrikelektronik, endüstriyel otomasyon, gıda, hayvan yetiştiriciliği, kimya, makine, matbaa, metal, mobilya, motorlu araçlar, tarım, tekstil, tesisat ve yenilenebilir enerji, bilişim, gemi yapımı, inşaat, kuyumculuk, metalürji, plastik, raylı sistemler, seramik cam, tarım ve uçak bakım alanları olarak belirlendi.
Sektörlerin talepleri ile kamunun ihtiyacı belirlendi
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, yeni modelle özel meslek liselerinin ülke ekonomisine katkısını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Şamlıoğlu, "Sektörlerden gelen taleplerle, kamunun ihtiyaçlarını harmanlayarak ihtiyaç olan alan ve dalları belirledik. Buralarda üretilen malların satışından elde edilecek gelir eğitim, öğretim ve yönetim hizmetlerinde kullanılacak" dedi.
Asgari ücrete yaklaşıyor
Uygulamayla özel meslek liselerinde okuyan öğrencilerin eğitim öğretimin yanı sıra, yaklaşık asgari ücretli çalışan kadar para kazanmalarının önü açılıyor.

Müfredat önerisine en fazla talep Atatürk'e

13 Ocak'ta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görüş ve öneriye sunulan 52 derse ilişkin askı süreci sona erdi. 1 aylık sürede Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesine 175 bin görüş ve öneri iletilirken bakanlığı kurumsal elektronik posta adreslerine de 8 bin 700 görüş gönderildi. En fazla görüş Atatürk'e daha fazla yer verilmesi ve evrim teorinisin yeniden kitaplarda yer alması. Öneriler arasında Nutuk'un ders kitabı olarak öğrencilere okutulması önerisi de geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 13 Ocak’ta görüş ve öneriye sunduğu 52 dersin taslak öğretim programına ilişkin askı süreci sona erdi. Bir aylık sürede ‘müfredat.meb.gov.tr’ adresinde 175 bin 342 görüş ve öneri iletildi. Bakanlığın kurumsal e-posta adreslerine ise 8 bin 700 görüş gönderildi. Hürriyet gazetesinin haberine göre en fazla görüş ve öneri, lise 4’üncü sınıf müfredatında bulunan evrim teorisinin tekrar kitapta yer alması ve Atatürk’e daha fazla yer verilmesi konularında yapıldı. Taslak programlara, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması ve Nutuk’un ders kitabı olarak öğrencilere okutulması önerileri de geldi. 175 bin 342 görüş, öneri, şikâyet ve talebin eğitim kademeleri ve derslere dağılımı şöyle:
Yurttaşlık ve demokrasi dersi
İlkokuldaki 11 ders için toplam 33 bin 648 görüş iletildi. 7 bin 882 görüşle insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi ilk sırada yer aldı. Bunu 5 bin 76 iletiyle Türkçe, 3 bin 621 iletiyle görsel sanatlar, 3 bin 579 görüşle hayat bilgisi, 3 bin 21 iletiyle fen bilimleri, 2 bin 863 iletiyle matematik takip etti. İlkokulda en az görüş 499 iletiyle trafik güvenliği dersine bildirildi.14 dersin taslak programının askıya çıkarıldığı ortaokul kademesinde 47 bin 536 görüş iletildi. Atatürk kazanımlarının azaltıldığı T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi 12 bin 799 görüş ve öneriyle ilk sıraya yerleşti. 8 bin 67 öneriyle sosyal bilgiler, 4 bin 553 öneriyle fen bilimleri, 3 bin 477 öneriyle görsel sanatlar dersi en çok görüş bildirilen dersler oldu.
Tarih için 41 bin ileti
Lisede okutulacak 25 ders için 94 bin 158 görüş iletildi. En çok öneri ve şikâyet 41 bin 10 iletiyle tarih dersine yapıldı. 2. Dünya Savaşı incelenirken İnönü’nün çıkarıldığı çağdaş Türk ve dünya tarihi dersiyle ilgili de 1674 görüş geldi. Tarihi, 15 bin 743 öneriyle fizik, 9 bin 958 öneriyle evrim teorisinin çıkarıldığı biyoloji ve 4 bin 467 öneriyle felsefe dersi takip etti. Lisede en az öneri ise 71 görüşle Fransızca, 90 görüşle trafik kültürü ve ilk yardıma yapıldı.
Son şekil 23 Şubat'ta
Bugünden itibaren ders komisyonları uygun buldukları görüşleri taslaklara ek yaparak Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı ile paylaşacak. TTK Başkanlığı, 23 Şubat’a kadar taslak öğretim programlarına son şeklini verecek. Bundan sonra da ders kitaplarının yazım süreci ve öğretmen eğitimleri başlayacak. Din kültürü ve ahlak bilgisi taslak öğretim programı açıklanmamıştı. Derse ilişkin olarak hazırlanan taslak müfredatın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderildiği öğrenildi. Dersin programı, AİHM değerlendirmesinin ardından açıklanacak. cnntürk

9 Şubat 2017 Perşembe

Öğretmen atamaları başlıyor! 20 bin öğretmen ataması yapılacak

Öğretmen atamaları konusunda beklenen açıklama Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan geldi. Yılmaz açıklamasında 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Uzun zamandır atamam bekleyen öğretmenler, öğretmen atamalarının ne zaman yapılacağını merak ediyor. Öğretmen atamasının 2016 Ağustos'tan 2017 Şubat'a kaydırılmasının ardından, atamalar konusunda somut adım atılması büyük heyecan yarattı.

Öğretmen adayları büyük bir heyecanla 2017 öğretmen atamaları için bekliyor. Bu konuda akıllarda hala pek çok soru işareti bulunuyor. Öğretmen atamaları konusunda belirsizlikler sürerken beklenen açıklama Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan geldi. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında yapılması beklenen atamalar gerçekleşmemişti. Öğretmen adayları büyük hayal kırıklığı yaşasa da, atamaların Şubat'ta yapılacağının açıklanması adayları oldukça sevindirmişti. Bakan İsmet Yılmaz açıklamasında öğretmen atamalarının başlayacağını müjdeledi ve 20 bin öğretmen alımı yapılacağını söyledi. 20 bin öğretmen ataması açıklaması, uzun süredir atanmayı bekleyen öğretmen adaylarında büyük heyecan yarattı. Peki atamalar ne zaman başlayacak? İşte öğretmen atamaları konusunda detaylar...
20 bin öğretmen ataması başlıyor
Öğretmen atamaları konusunda açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmen atamalarının başlayacağını söyledi. Yılmaz, ''Başbakanımız, Maliye Bakanımız ve Çalışma Bakanımızın talimatıyla, önümüzdeki hafta duyurusunu yapacağız, 20 bin öğretmenin alımını yapacağız'' dedi.
Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ilana çıkılmasının ardından başvuru süreci başlayacak. Başvurular KPSS puanlarına göre sıralanacak ve branşlardaki ihtiyaca göre her branşta atanacak öğretmen sayısının 3 katı kadar aday mülakata çağrılacak. Bu 60 bin aday içinden 20 bini de sözleşmeli öğretmen olarak atanacak.
Şubat değil, Mart'ta
Daha önce CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a öğretmen atamaları konusunda bir soru önergesi verdi. Ardından Twitter hesabından paylaşımda bulunan Özdemir, "Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal'ın Şubat ayında öğretmen atamalarına ilişkin soruma yanıtı: Olacak. Kadro ve alanlarla ilgili çalışma yapılıyor." paylaşımında bulundu.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI: "İHTİYAÇ 67 BİN ÖĞRETMEN"
Geçtiğimiz aylarda öğretmen atamaları konusunda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz açıklamasında, "Bizim şu anda yaklaşık 67 bin öğretmen açığımız var. Dolayısıyla da bir arkadaşım '100 bin öğretmen atanması gerekir' derken ihtiyacı dikkate alması lazım. Bazı illerimizdeki öğretmen sayısı halihazırda ihtiyacımızın da üzerindedir. Niçin böyle oluyor? Kimisi sağlık nedeniyle, kimisi mazeret ataması nedeniyle, eş tayini gerekçesiyle -ihtiyacımız olmadığı halde- bazı öğretmenleri bazı illere atamak durumunda kaldık. Dolayısıyla da atanamayan öğretmenler sorunu var. Ama, ihtiyacın 67 bin olduğu yerde 100 öğretmenin atamasını bekliyoruz, 400 bin kişi bekliyor." ifadelerini kullandı.
ATAMALAR ARTIK ŞUBAT'TA YAPILACAK
Öğretmen atamaları konusunda yeni bir uygulamaya geçtiklerini ifade eden Yılmaz, bundan sonra atama işlemlerinin Temmuz'da değil Şubat ayında yapılacağını belirtti. Yılmaz, "Biz bu ağustosta bir atama yapmıyoruz. Biz yeni bir uygulama başlattık, ağustosta atadığımız 30 bine yakın öğretmeni, şubatta atadığımız 30 bin öğretmeni bir uyum sürecinden, bir adaptasyon sürecinden geçiriyoruz ve eylülde yeni eğitim yılıyla birlikte hepsini okullarında görevlendireceğiz. Bundan sonraki öğretmen alımını da şubatta ihtiyaçlarımızı dikkate alarak yapacağız" dedi.
BAKAN MÜEZZİNOĞLU MÜJDELEDİ
2017 yılında kamuya 60 bin alım yapılacağının açıklanması iş ve atama bekleyenleri umutlandırdı. Öğretmen adayları 2017 Şubat öğretmen atamasında kaç kişinin kadroya alınacağını merak ediyor. Bu konuda beklenen açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan geldi. Katıldığı bir programda 60 bin memur alımı konusuna değinen Müezzinoğlu, bu sayının kurumlara dağılımının nasıl olacağını açıkladı.
Alımların çoğunun Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılacağını belirten Bakan Müezzinoğlu en büyük payın Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılacağını söyledi.

7 Şubat 2017 Salı

YDS başvurusu nasıl yapılır? YDS başvuruları ne kadar sürecek?

Yabancı Dil Sınavı (YDS) başvuruları bugün başladı, YDS başvuru ücreti ne kadar? YDS'ye nasıl başvurulacak? YDS başvurularında son gün ne zaman? İşte YDS başvuru süreci hakkında merak edilenler...

YDS bugün yani 8 Şubat 2017 günü başladı. YDS’ye başvurmak isteyen adaylar başvuruların son gününü ve YDS sınav ücretinin ne kadar olduğunu merak ediyor. YDS başvuruları 16 Şubat 2017 tarihinde bitecek. Dil yetkinliğini kanıtlamak için yapılan YDS sınavı, 2 Nisan 2017 günü gerçekleşecek ve YDS sonuçları 20 Nisan tarihinde açıklanacak.
YDS BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK
YDS başvuruları ÖSYM’nin AİS adlı aday işlemleri sisteminden yapılacak. YDS’ye başvurmak isteyen adaylar AİS sistemi üzerinden TC kimlik numaraları ve şifrelerini girerek başvurabilecekler. YDS başvuru ücreti geçtiğimiz sene 80 TL olarak belirlenmişti. Bu sene de aynı ücretin olması bekleniyor.
AİS ŞİFRESİ NASIL ALINIR
Aday şifrelerini (İnternet erişim şifresini) kaybeden veya unutan adaylar, yeni şifrelerini aşağıda belirtilen şekilde edinebilirler:
YGS adayları, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresli İnternet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen İnternet adresinden “Şifremi Unuttum” alanına girmeleri, burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olmalıdır.) gerekmektedir.
Sorulara doğru cevap veremediği için İnternet erişim şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar, yeni şifre edinmek için ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine veya YGS’de Başvuru Merkezi olarak görev yapan yetkilendirilmiş Başvuru Merkezlerine geçerli nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte şahsen başvurarak, 5,00 TL ücret karşılığı yeni şifrelerini edinmek zorundadır. ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri ve yetkilendirilmiş Başvuru Merkezleri’nin adreslerine aşağıda verilen bağlantıdan erişilebilir. Adayın kendisinden başka hiç kimse aday adına şifre edinemez.

ÖSYM şifresini kuzeniyle paylaştı, gelen sonuçla şaşkına döndü

Mersin'de ÖSYM şifresini kuzeniyle paylaşan Irmak Uysal, yerleştirme sonuçları geldiğinde hiç tercih etmediği bir okulu kazandığını gördü

Mersin'in Anamur ilçesinde LYS'den 357 puan alan ve tercih etmediği bir yer gelen Irmak Uysal'ın üniversite tercihlerinin kuzeni tarafından değiştirildiği ortaya çıktı.
ÖSYM tercih sonuçları gelince şoka uğrayan Irman Uysal, isteği dışında tercihler yapılarak mağdur edildiği iddiasıyla Anamur 2. Asliye Ceza Mahkemesine başvurarak ÖSYM'ye dava açtı. Yapılan araştırmalar sonucu IP adresi tespiti yapılmasıyla gerçek ortaya çıktı. ÖSYM giriş şifresini bilen kuzeni Cansu S. tarafından sisteme girilerek tercihlerinin tamamen değiştirildiği tespit edildi.
Şok yaşayan Irmak Uysal, başından geçenleri şu şekilde anlattı:
''Anamur'da LYS'ye hazırlandım, LYS'den 357 puan aldım. İlk 5 tercihim de ilköğretim Matematik bölümü vardı. Kontrol ettiğimde Artvin Çoruh Üniversitesi Matemetik bölümü tutuyordu. Ama tercih sonucuna baktığımda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ebelik Bölümü olduğunu gördüm. Benim tercihlerimde böyle bir bölüm de böyle bir şehirde yoktu. Ben de mahkemeye başvurdum. ÖSYM'nin sistem hatası olduğunu düşündüm. Mahkemeden gelen sonuç ise ÖSYM'nin bir suçu olmadığı tercihlerimin kuzenim tarafından değiştirildiği ortaya çıktı. Kuzenim mahkemenin sonuçlanmasına rağmen hala suçunu inkar ediyor. Ben yapmadım diyor. Bunun sonucunda ben tekrar ÖSYM ile görüştüm, tercihlerimin tekrar değiştirilip değiştirilemeyeceğini sordum. ÖSYM tercihlerimi tekrar değiştiremeyeceğimi aynı bölümde devam etmem gerektiğini bildirdi. Hala ben istemediğim bir şehirde istemediğim bir bölümde okumaktayım. Benim eğitim hayatım suistimal edildi. Okuduğum onca yıl boşa gitti, 4 yıl boşu boşuna başka bir bölümde okuyorum'' dedi.
Baba Mehmet Şahap Uysal ise "Benim kızım istemediği bir okulda istemediği bir bölümde okuyor. Lütfen en yakınınız bile olsa şifrelerinizi kimseye vermeyin. Kızım mağdur oldu, başkası mağdur olması'' dedi.

ÖSYM'den çipli kimlik kartı açıklaması

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı 12 Mart'ta yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na başvuran öğrencilerin "çipli kimlik kartı" ile girmesinin zorunlu olmadığı uyarısında bulundu.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca (ÖSYM), Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvuran adayların "çipli kimlik kartı" ile girmesinin zorunlu olmadığı uyarısında bulunuldu. AA muhabirinin ÖSYM Basın Müşavirliğinden aldığı bilgiye göre, üniversite adaylarının 12 Mart 2017'de yapılacak YGS'ye "çipli kimlik kartı" ile girme zorunluluğu bulunmuyor.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılmayacak durumda olan kimlik kartlarının yenilenmesi başvurularında, yeni kimlik kartı düzenleninceye kadar 15 gün geçerli "geçici kimlik belgesi" düzenleneceği düşünülerek, kimlik değişikliği talebi olan adayların yeni kimlik kartı edinme işlemlerini sınav günlerine bırakmamaları gerekiyor. Adaylar, mevcut nüfus cüzdanları, geçerlilik süresi dolmamış pasaportları veya yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar düzenlenen 15 gün süreli "geçici kimlik belgesi" ile de sınava girebilecek.

MEB'den din dersine AİHM ayarı

Zorunlu ders olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yeni müfredatı AİHM kararına göre yeniden düzenlendi. Buna göre müfredatta ‘bir dinin sahiplenilmesi’ anlamına gelen ifadeler çıkarılacak.Dinimiz yerine “İslam dini”, “Peygamber’imiz” yerine “Hz. Muhammed” denilecek. “İnancımız” ifadesi yerine “İslam inancı” gibi ifadelere yer verilecek.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hafta başında yapılan Bakanlar Kurulu’na zorunlu ders olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yeni müfredatı hakkında sunum yaptı. Habertürk gazetesinde yer alan habere göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde ses getirecek bazı değişiklikler yapılacak. Buna göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “çoğunluğun inandığı din de olsa devletin bir dini sahiplenir şekilde ders vermesinin inanç özgürlüğüne aykırı olduğu” tespiti de göz önüne alınarak ders programında birçok yeniliğe yer verilecek. Dışişleri Bakanlığı’nın hukuk müşavirleri ve uluslararası hukuk uzmanları tarafından da gözden geçirilen din dersine ilişkin müfredatta ‘bir dinin sahiplenilmesi’ anlamına gelen ifadeler çıkarılacak. Örneğin, dinimiz yerine “İslam dini”, “Peygamber’imiz” yerine “Hz. Muhammed” denilecek. “İnancımız” ifadesi yerine “İslam inancı” gibi ifadelere yer verilecek.
Alevilik konusu genişletilecek
Alevilik-Bektaşilik konusu mevcut müfredatta, “İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar” ünitesi altında yer alıyor. 12. sınıf Din Kültürü ders kitabında sadece 4 sayfa yer verilen Alevilik konusunun kapsamı genişletilecek. Bakanlık, müfredatın geliştirilmesi için Alevi dedeleriyle ortak bir komisyon oluşturdu. Alevilikle ilgili cemevi, ‘cem’in yapılışı ve Muharrem Orucu ayrıntılı anlatılacak.
AİHM 'özgürlüğe aykırı' demişti
AİHM, eğitimde zorunlu din ve ahlak kültürü derslerine karşı Ankara’dan davacı olan 14 Türk vatandaşının 2011’de açtığı davayı, 14 Eylül 2014’te karara bağladı. AİHM, kullanılmakta olan din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarında Türkiye’de çoğunluğun ait olduğu Sünni İslam’a daha fazla yer ayrılmasının “beyin yıkamak” anlamına gelmediğini belirtti. Dersin, Alevi öğrencileri kendi değerleri ve okulları arasında bir çatışmaya ittiğine dikkat çekildi. AİHM, çoğunluğun inandığı din de olsa devletin bir dini sahiplenir şekilde ders vermesinin inanç özgürlüğüne aykırı olduğu tespitinde bulundu.

1 Şubat 2017 Çarşamba

YÖKDİL Sınavı başvuruları başladı

YÖKDİL Sınavı, ilk kez 5 Mart 2017 tarihinde tek oturumda 30 ilde gerçekleştirilecek

Yükseköğretim tarihinde ‘alana özgü’ dil yeterliliğini belirlemeye yönelik tek dil sınavı olan Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı için (YÖKDİL) başvurular alınmaya başlandı.
Geçtiğimiz hafta YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından ilk kez kamuoyu ile paylaşılan ve yükseköğretim tarihinde ‘alana özgü’ dil yeterliliğini belirlemeye yönelik tek dil sınavı olan YÖKDİL'e başvurular alınmaya başlandı. Adaylar, 30 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında, http://yokdil.yok.gov.tr adresinden YÖKDİL Sınavına başvurularını yapabilecek. Ücreti ise 75 TL olan sınava girecek olan adayların sınav giriş belgeleri 27 Şubat 2017 tarihinde yayımlanacak. YÖKDİL Sınavı, ilk kez 5 Mart 2017 tarihinde tek oturumda 30 ilde gerçekleştirilecek.
YÖKDİL Sınavı, mevcut YDS sınavının yanında adayın alanındaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak kurgulanmış bir akademik yabancı dil sınavı niteliğinde.
YÖK tarafından başlatılan YÖKDİL Sınavı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenecek. YÖKDİL sınav soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanacak, sınav organizasyonunu ise Anadolu Üniversitesi gerçekleştirecek.
SINAVA KİMLER KATILABİLECEK
YÖKDİL Sınavına başta yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar olmak üzere yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da katılabilecek.
SINAVIN DEĞERLENDİRMESİ
İlgili mevzuat düzenlemelerinde olduğu ve YDS sınavında uygulandığı gibi adayların doktora başvuru süreci için en az 55, doçentlik başvuru süreci için ise en az 65 puan alması gerekecek.
Bu dönem için sadece İngilizce alanında yapılacak sınav gelecek dönemlerde Almanca, Fransızca, Arapça olarak da genişletilerek yılda iki kez gerçekleştirilecek.
Mevcut YDS sınavı devam edecek, adaylar her iki sınava da girebilecek ve her iki sınavın da eşit geçerliliği olacak.