27 Kasım 2017 Pazartesi

Türkiye’nin en çok ve en az okuyan şehirler hangileri? (Okuma haritası)

Online kitap platformu İdefix, Türkiye’nin son 6 aylık okuma haritasını çıkarttı. Yapılan araştırmalara göre, okurlar en çok, roman ve çocuk öykülerini tercih ederken, Türkiye’nin en çok okuyan illeri de açıklandı.

24 Kasım 2017 Cuma

YÖKDİL sınav sonuçları açıklandı!

Heyecanla beklenen YÖKDİL sınav sonuçları açıklandı. YÖKDİL sınav sonuçlarını kontrol etmek isteyenler Anadolu Üniversitesi resmi internet sitesi üzerinde sonuçlarını kontrol edebilecekler. YÖKDİL’ile İlgili mevzuatsal düzenlemelerde olduğu ve YDS sınavında uygulandığı gibi, doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde de en az 65 olması gerekecektir. İşte YÖKDİL sınav sonucu sorgulama ekranı...

23 Kasım 2017 Perşembe

YÖKDİL sınav sonuçları ne zaman açıklanıyor?

Bu yıl toplam üç kez gerçekleştirilen YÖKDİL, sınavın gerçekleştirildiği 5 Kasım tarihinin ardından vatandaşların araştırdığı konu oldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın başarılı olduğunu açıkladığı YÖKDİL yabancı dil sınav sistemi, gelecek sene itibariyle de yapılmaya devam edecek. Peki, bu yılın sonuncu yabancı dil yeterlilik sınavı olan YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, sınavla ilgili bazı bilgiler

21 Kasım 2017 Salı

Dünyanın en iyi teknoloji ve bilişim eğitimi veren üniversiteleri

Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesi ile pek çok meslek yavaş yavaş tarih olurken bilişim sektöründeki imkanlar gözle görülür bir artışa sahne oluyor. Bu sektörde iş bulmak için en iyi adresler Forbes tarafından belirlendi. İşte bu alanda en iyi eğitim sunan üniversiteler...

Öğretmenler Günü şiirleri ve mesajları

24 Kasım Öğretmenler Günü'nün yaklaşması ile öğretmen ile ilgili şiirler ve mesajlar araştırılmaya başlandı. 24 Kasım Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Öğretmenler günü, öğretmenlerimiz ve öğrenciler arasındaki sevgi ve saygının doruk noktasına ulaştığı bir gündür. İşte en güzel seçenekler ile Öğretmenler Günü mesajları ve şiirleri...

18 Kasım 2017 Cumartesi

ALES saat kaçta? İşte ALES’te yeni sistem…

Akademik hayat planlayanlar için büyük önem taşıyan ALES yarın sabah gerçekleştirilecek. Sınava girecek öğrenciler ALES'te değişen sistemi merak ederken sınava geç kalmamak için ALES'in saat kaçta başlayacağını da araştırıyor. ALES'e girmek için gerekli olan ALES sınav giriş belgesi haberimizde...

AÖF sınav giriş yerleri

Açık Öğretim Fakültesi sınavlarına girecek olan öğrenciler sınav giriş belgelerini ve sınava nerede gireceklerini kontrol ediyorlar. AÖF sınav giriş yerleri belli oldu mu? AÖF sınav giriş belgesi nasıl çıkarılacak? İşte merak edilenler...

16 Kasım 2017 Perşembe

KYK burs ve kredi sonuçları açıklandı

KYK burs ve kredi başvuruları 16 – 24 Ekim tarihleri arasında alındı. Sonuçlar KYK'nın resmi sitesinde duyuruldu.
KYK burs ve kredi başvuruları açıklandı.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) 2017-2018 eğitim öğretim yılı burs ve kredi başvuru sonuçları duyuruldu.
KYK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yükseköğrenim gören öğrencileri maddi yönden desteklemek amacıyla ödenen burs ve kredi başvurularına ilişkin sonuçlar belli oldu. Burs-kredi sonuçlarına "https://sonuc.kyk.gov.tr/" adresinden ulaşabilecek.
Kurum, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilere ekim ayı dahil olmak üzere ödeme yapacak.
KYK'nın ödeme yapabilmesi için burs ve kredi hakkı kazanan öğrencilerin en geç 21 Kasım Salı saat 23.59'a kadar e-Devlet üzerinden taahhütnamelerini okuyup onaylamaları gerekiyor.
Burs ve kredinin hangi durumlarda kesileceği, kredi geri ödemesinin ne zaman ve ne şekilde yapılacağı gibi öğrencinin sorumluluğunda olan bilgilerin yer aldığı burs ve kredi taahhütnamesinin dikkatli şekilde okunması uyarısında bulunuldu.
Burs veya kredi tahsis edilen 15-18 yaş arası öğrencilerin anne ve babalarının e-Devlet şifreleriyle burs ve kredi taahhütnamesi için veli onayını tamamlamalarının ardından öğrenciler kendi e-Devlet şifreleriyle taahhütname onayını gerçekleştirebilecek.
15 yaşından küçük ya da anne ve babası olmayan öğrenciler ise kanuni vasileri ile birlikte kendilerine en yakın KYK İl Müdürlüğüne belgeleri ile giderek taahhütnamelerini onaylayabiliyor.
İLK ÖDEME KASIM AYINDA İKİ AYLIK OLARAK YAPILACAK
Taahhütnamesini onaylayan öğrencilere kasım ayı sonunda, ekim ve kasım olmak üzere iki aylık ödeme yapılacak. Taahhütnamesini onaylamayan öğrencilere 2017-2018 eğitim öğretim yılı için ödeme yapılmayacak. Ancak dileyen öğrenciler (normal öğrenim süresi içerisinde olmak kaydıyla) bir sonraki eğitim öğretim yılında burs ve kredi için tekrar başvurabilecek.
Yurt dışında öğrenim gören öğrenciler, 15 Ocak'a kadar e- Devlet üzerinden taahhütname onaylama ve kefaletname hazırlatma işlemlerini yapmaları gerekiyor. Taahhütname onayı e-Devlet mobil uygulamasından yapılamayacak.
Öğrencilerin kefaletname senedini yurt içinde noterler, yurt dışında elçilikler aracılığıyla hazırlatarak, en geç 15 Ocak tarihine kadar ilgili belge ile durumunu anlatan dilekçeyi ilgili adrese elden veya posta yoluyla teslim etmeleri gerekiyor.
Kurum tarafından, lisans öğrencileri için aylık 425, yüksek lisans öğrencileri için 850, doktora öğrencilerine de bin 275 lira ödenecek. ntvmsnc

TEOG yerine ne geldi?

TEOG'un yerine gelen yeni sistemin adı ve detayları belli oldu. "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" adı verilen sistemin temel mantığı, adrese dayalı yerleştirme, isteğe bağlı sınav...

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine gelecek olan yeni sistemin detaylarını açıkladı.
Peki "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" adı verilen yeni sistem neler getiriyor?
İşte madde madde liseye geçişte yeni sistem...
İsmi "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak açıklanan yeni sistem adrese dayalı yerleştirme öngörüyor.
Buna göre, öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek. Evlerine yakın okullara yerleştirilen öğrencilerin oranı yüzde 90 civarında olacak.
Belirlenecek nitelikli okullara girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri için ise Milli Eğitim Bakanlığı'nca merkezi sınav yapılacak.
İsteğe bağlı yapılacak sınav, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacak sınav tek oturumda yapılacak.
90 dakika sürecek merkezi sınavda 60 soru yer alacak. Sınavda 6, 7 ve 8'inci sınıf müfredatından sorular yer alacak.
Sınava girecek öğrencilerin de 5 tercih hakkı bulunacak.
Merkezi sınav haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak.
Okulların kontenjanı dolduğunda ise okul başarı puanı esas alınacak.
Yabancı eğitim kurumları isterlerse kendi sınavlarını yapabilecek. İsterlerse bakanlığın merkezi sonuçlarıyla kayıt da yapabilecekler.

15 Kasım 2017 Çarşamba

ALES giriş yerleri açıklandı

ALES'e girecek öğrenciler bu pazar önemli bir sınav verecekler. ALES saat kaçta başlayacak, kaç saat sürecek soruları sınava girecek adaylar için büyük önem arz ederken ALES sınav giriş yerleri de merak ediliyor. İşte ALES sınav giriş belgesi çıkarma ve ALES sınav giriş yerleri...

ALES’e girecek öğrenciler için ALES sonbahar dönemi sınavı geliyor. ALES sonbahar sınavına girecek olan öğrenciler şimdiden merakla sınav tarihinin ne zaman olduğunu ve ALES sonbahar sınavı giriş yerlerinin belli olup olmadığını merak ediyor. ALES sınav yerleri geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından açıklandı. ALES sınav giriş belgesini çıkarmak isteyenler aşağıdaki link üzerinden Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yaparak giriş belgelerini edinebilirler.
SINAVIN GEÇERLİLİĞİ KAÇ YIL?
Yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı'nın (ALES) sonuçları, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak.
Ayrıca, yönetmeliğe eklenen geçici madde ile daha önce yapılan ALES sonuçları da açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli sayılacak.
SORU SAYISI VE SÜRE AZALDI
Yeni ALES'te soru sayısı azaltılarak, soru başına düşen süre artırıldı, bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltıldı. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken, yeni düzenleme ile 50'şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecek. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlendi. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı bekleniyor. Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, eşit ağırlıklı hale getirildi. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin yüzde 50, Sözel Testinin de yüzde 50 etkili olmasına karar verildi. ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartıldı.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Yeni YÖK olarak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’nda (ALES) yapmış olduğumuz yeni düzenlemeyle ALES'in kapsamında uluslararası benzer sınavlarla olabildiğince bir ortaklık sağlamış olup, bilgiden çok adayların sayısal ve sözel alanlara ilişkin mevcut bilgilerini kullanarak üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi ve belirlenmesini hedefledik. Adayların aleyhine olan süre, soru sayısı, kapsam ve puanların hesaplaması, sınavın geçerlilik süresi gibi konularda iyileştirmeler yaptık. ALES'in yeniden düzenlenmesi öncesinde uluslararası benzer sınavları inceleyerek, ilgili paydaşların ve alan uzmanlarının görüşlerini aldık. Konuya ilişkin oluşturduğumuz komisyon çeşitli alternatifleri değerlendirmiş ve neticesinde bu düzenlemeyi yapılmıştır. Önümüzdeki 2017 Ekim ayında yapılacak ALES'te yapılan yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacaktır” ifadelerine yer verdi. Sözcü

KPSS lisans ve ön lisans için beklenen tarihler…

KPSS sınavı için net tarih bilgisi öğrenmek isteyen vatandaşlar araştırmalarını sürdürüyor. Kamu personeli olmak isteyen adaylar KPSS'ye girerek herdeflerindeki puanları almayı planlıyorlar. KPSS tarihleri bu noktada büyük önem taşıyor. KPSS lisans (üniversite) KPSS ön lisans (iki yıllık üniversite) ve KPSS lise sınavları ne zaman?

ÖSYM 2018 sınav takvimine göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları için tarihler belli oldu. Memur olma hayaliyle KPSS sınavına girecek olan adaylar, ÖSYM tarafından açıklanacak sınav tarihlerine odaklandı. KPSS sınav tarihlerine dair detaylar haberimizde…
KPSS NE ZAMAN? KPSS SINAV TARİHLERİ…
KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), Temmuz 2018'de yapılacak sonuçlar Haziran 2018'de açıklanacak. Sınav başvuruları Mart 2018'de alınacak. KPSS ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) ise Temmuz 2018'de yapılacak, sonuçlar Ağustos 2018'de duyurulacak.Sınav başvuruları Mart 2018'de alınacak.
2018-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ön Lisans Düzeyi)
Ekim 2018 / Ağustos 2018
2018-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ortaöğretim Düzeyi)
Ekim 2018 / Ağustos 2018
2018-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)
Kasım 2018
KPSS Lisans Düzeyi Başvuru:
Mart 2018
KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans Düzeyi Başvuru:
Ağustos 2018
DHBT Başvuru:
Eylül 2018
ÖSYM SINAV TAKVİMİNDE 2018 KPSS
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Lisans 22 Temmuz’da düzenlenecek. Adaylar bu sınav için 10-21 Mayıs tarihleri arasında başvuruda bulunabilecek.  Sonuçlar 31 Ağustos tarihinde açıklanacak.
KPSS Lisans (Alan Bilgisi) birinci gün 28 Temmuz, KPSS Lisans (Alan Bilgisi) ikinci gün 29 Temmuz, KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) oturumu ise 5 Ağustos’ta düzenlenecek. Bu sınavlar için başvurular 10-21 Mayıs tarihlerinde alınacak. Sonuçlar ise 31 Ağustos'ta açıklanacak.
Ortaöğretim KPSS 7 Ekim 2018 tarihinde düzenlenecek. Sınav için başvurular 3-19 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Sonuçlar ise 8 Kasım 2018 tarihinde açıklanacak. ‘2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi’ne ÖSYM'nin internet adresinden erişilebilecek.
15 dakika kuralı: Sınav merkezi bu sene uygulanan ve tartışılan 15 dakika kuralını 2018 yılında uygulamayacaktır.
Açık uçlu ve kısa cevaplı sorular: Bu sene de açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kurum tarafından sınavlarda sorulacaktır

MEB liselere geçişte yeni sistemi açıkladı!

Alınan son dakika haberine göre Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Meclis Grubu'nda liselere geçişte yeni sistemin ayrıntılarını paylaştı. Milletvekillerine yeni sistemle ilgili bir sunum yapan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, TEOG yerine gelen yeni sistemi anlattı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz AK Parti Kapalı Grup Toplantısı’nda yeni sistemi anlattı. Liselere giriş sınavına girecek öğrenciler, sınav puanlarına göre 5 okul ve ayrıca adrese dayalı sisteme göre 5 okulu tercih edecekler. İşte yeni sistemin ayrıntıları…
3 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEK
NTV’den Celal Çamur’un haberine göre Sınava girmeyen öğrenciler ise kendilerine sunulan farklı okul türlerinden 9 okul arasından 5 tercih yapacak.
Yeni sistemle hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağı vurgulandı.
Sunuma göre, sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjan doğrultusunda sınav puanına göre, okul türleri arasında da 10.sınıfa kadar ikamet edilen eğitim bölgesine göre nakil işlemi yapılabilecek.
TEOG sistemi ile bir okula yerleşerek eğitimlerini sürdüren öğrenciler de TEOG’dan aldıkları puana göre nakil başvurusunda bulunabilecek.
Örnek sorular aralık ayı içerisinde yayımlanacak, sınavda 3 yanlış bir doğruyu götürecek.
ÖZEL OKULLAR MERKEZİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK
Özel okullar da merkezi sınavla öğrenci alacaklar. Ancak merkezi sisteme dahil olmadan kendi yerleştirmelerini yapacaklar.
Özel okul temsilcileri teknik ayrıntıları konuşmak için Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’le görüştü. Bakanlıkla üzerinde mutabakata varılan takvime göre özel okullarda kayıt süreci resmi okullardan önce başlayacak.
Derneğin açıklaması şöyle:
“Sınavla öğrenci almak isteyen özel okullarla yapılan toplantıda, ortak bir görüşle bu yıl için bakanlığın yapacağı sınavın sonuçlarına göre değerlendirme ve yerleştirme yapılacağı daha önce belirtilmişti. Bakanlıkla, onay alma ve teknik detaylar konusunda yapılan görüşme sonucu, sınavla öğrenci almak isteyen özel okullarımıza, bakanlığın yapacağı sınavın sonuçları kullanılarak yerleştirme yapılacağı netleştirildi. Özel okullara öğrenci alımı ile ilgili kayıt takvimi geçen yıl olduğu gibi yapılacak. Kayıt süreci ve yerleştirmeye dair esaslar, Bakanlığın sınav sistemi ile ilgili açıklayacağı bilgiler çerçevesinde ayrıca kamuoyu ile paylaşılacak.”

10 Kasım 2017 Cuma

UNESCO: Türkiye, kitap okuma oranında 86'ıncı sırada

Türkiye’de, kitap okuma alışkanlığı yayıncılara göre ne durumda? Türkiye’de kitaba ne kadar zaman ve para harcanıyor? Bu soruların cevapları, pek iç açıcı değil. Çözüm önerilerinin odak noktasında ise, çocuklar var.


İstanbul’da Kadıköy-Beşiktaş vapurundaki yüzlerce yolcudan Merve Ulus, 20-25 dakikalık o sefer sırasında kitap okuyan yalnızca birkaç kişiden biriydi. Oysa, İstanbul vapurları kitap okumak için belki de en konforlu toplu taşıma aracı. Ancak, diğerlerinde de olduğu gibi kitap okuyanların sayısı oldukça az.
30 yaşındaki doktora öğrencisi Ulus, önünde engel bulunmadığı her ortamda okumaya çalıştığını anlatıyor. “Okuma alışkanlığım ailemden geliyor. Hem annem hem babam hem de dedelerim, hepsi kitap okumayı bana küçük yaşta öğreten insanlar oldular. Benim çevremde kitap okunuyor, arkadaşlarım da okuyor” diyor Ulus, “Sanırım bu, hem sosyo-ekonomik ve kültürel yapıyla, hem de alışkanlıklarla alakalı. Okuduğumuz kitapları tartışıyoruz sonra aramızda.”
Araştırmalar, Ulus gibi okuyucuların Türkiye’de çok az olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçen yıl yayınladığı verilere göre, Türkiye'de kitap okumaya kişi başına ayırılan süre günde yalnızca bir dakika. Buna karşın, televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcanıyor.
İstanbul’da dün 36’ncısı açılan Uluslararası Kitap Fuarı’nın 9 gün içinde en az yarım milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Yayıncılara göre, İstanbul’daki fuar dünyanın en çok ziyaretçi çeken kitap fuarı. Ama, Türkiye'de düzenli kitap okuyanların oranı neredeyse binde bir. Bu oran, en fazla kitap okuyan ülkelerin başında gelen İngiltere ve Fransa’da yüzde 21, Japonya'da yüzde 14, ABD'de yüzde 12 civarında.
UNESCO: Türkiye, kitap okuma oranında 86'ıncı sırada
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride. TÜİK’e göre ise Türkiye'de kitap, ihtiyaç listesinin 235'inci sırasında yer alıyor. Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1,3 dolarken, Türkiye’de çeyrek dolar.
Yalnızca İstanbul’daki değil, dünyadaki önemli kitap fuarlarının da gediklilerinden yazar Esmahan Aykol, İstanbul Kitap Fuarı'nı ziyaret edenlerin önemli bir kısmının aslında okuyucu olmadığını gözlemlediğini söylüyor. "Çevredeki semtlerden, sitelerden ve hatta İstanbul’a komşu kentlerden pazar günü ya da hafta sonu yapacak işi olmayan, bir gezelim görelim, diyerek gelen pek çok kişi var” diyor.
Kadıköy’deki Akademi Kitabevi’nin sahiplerinden yayıncı Özcan Sapan da İstanbul’da en çok kitapçı ve sahafın bulunduğu birkaç semt arasında bulunan Kadıköy’e gezmeye ve eğlenmeye gelen pek çok kişinin kitap alıcısı olmadığını belirtiyor. Sapan, "Kitap alanlar Kadıköy’ün yerlileri ve öğrenciler” diyor, “Bir de, bazı ebeveynler çocukları için kitap alıyor. Ama, kendileri okumuyorlar. Satışlar iyi bir yerde değil. İyi edebiyat, felsefe ve araştırma kitaplarının çok az okuyucusu var.”
Kitap endüstrisi büyüyor
Buna karşın, Türkiye’de kitap endüstrisi hızla büyüyor. Türkiye, 2 milyar 100 milyon doları aşan hacmiyle dünya sıralamasında 11'inci en büyük kitap cirosuna sahip ülke. Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yıllık baskı sayısının 660 milyonu aştığını belirtiyor. 2016’da 56 bin yeni kitap çıkmış. Bu sayının  yıl sonunda 60 bine yaklaşmasını bekliyor.
Kocatürk, “Bir şehir efsanesi var, ‘Türkiye'de kitap okunmuyor' deniliyor. Elbette, istenen durumda değil, ideal durumda hiç değil, yapısal pek çok sorun var. Ama, okunmasa bu kadar kitap üretimi nasıl olabilir? Üretim artıyor sonuçta” diyor.
Ancak, bu üretimin önemli bir kısmı, devletin okullarda ücretsiz olarak dağıttığı eğitimle ilgili kitaplar. Sınavlara hazırlık kitapları ve yardımcı kitaplar da bu kategoride önemli yer tutuyor. Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu verilerine göre, bu yıl eylül ayında basılan 45 milyondan fazla kitabın kategorileri hakkındaki veriler, Türkiye’deki okurların hangi kitapları okuduğu hakkında da bilgi veriyor.
Bu verilere göre, eğitimle ilgili yayınların oranı yüzde 63. Yetişkin inceleme, araştırma kitaplarının payı yüzde 15. Bunu, yüzde 8’le çocuk ve gençlik kitapları, yüzde 7’yle inanç kitapları takip ediyor. Yetişkin edebiyat ve sanat kitaplarının oranı ise, yüzde 4.
Çocuk kitaplarının satış payı artıyor
Peki, neden kitap okuma oranları çok düşük Türkiye’de? Pek çok yazar ve yayıncı, bunun siyaset ve yarattığı atmosferden bağımsız olmadığı görüşünde. Çocuk kitapları yazarı ve eski gazeteci Hakan Bayhan, “İktidarın okuyana, yazana karşı bir öfkesi var. Bütün siyasi argümanlarında, söylemlerinde bunu kullanmaya başladılar ve bunu kullanırken de tabanlarına yaydılar” diyor; "ve bu o kadar çok konuşulur, dile getirilir oldu ki, insanlar artık kitap okuyana, kitap yazana, kitapla ilgilenene farklı bakmaya başladı.”
UNESCO'ya göre Türkiye, birkaç yıl önce çocuklara kitap hediye etme konusunda 180 ülke arasında 140'ıncı sıradaydı. Yayıncılar ve yazarlar, son yıllarda çocuk kitaplarının satışındaki payda önemli yükselişlere dikkat çekiyor. Ancak yazar Bayhan, yalnızca kitaba ulaşabilmelerinin, sahip olmalarının, çocukların kitap okuma alışkanlığı edinebilmeleri için yeterli olmayacağının altını çiziyor.
“Çocuklar rol model olarak anne-babalarını örnek alır” diyor yazar Bayhan, “ama siz televizyon seyretmek, telefonunuzla ilgilenmek gibi başka şeylerle uğraşıyorsanız, çocuklar da aynısını yapar. Eğer hakikaten okumasını istiyorsanız, iyi bir insan olması için, bu dünyayı anlaması için, adalet duygusunun gelişmesi için kitap en önemli araçlardan biri. Ancak, bu alışkanlığı kazandırmanız için önce kendinizin okuması lazım.”
(Kaynak: dw.com/turkish)

Yeni üniversite sınavı YKS tarihleri belli oldu!

Yeni üniversite sınavının ne zaman yapılacağını merak edenler için YKS tarihleri belli oldu... YKS Temel Yeterlilik Testi 23 Haziran Cumartesi günü yapılacak. İkinci oturum ve dil testi ise 24 Haziran'da gerçekleşecek...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi 23 Haziran, ikinci oturum ile Dil Sınavı İSE 24 Haziran 2018’de yapılacak.
SORU DAĞILIMLARI DA AÇIKLANDI
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik, Kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacağı kaydedildi.
SINAV SÜRESİ 135 DAKİKA OLACAK
Soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe ve kısıtlamaya gidilmediği belirtilen açıklamada, soru sayısı dikkate alınarak sınav süresinin 135 dakika olarak belirlendiği kaydedildi.

8 Kasım 2017 Çarşamba

Sınav sistemi değişti 100 milyon kitap elde kaldı

TEOG, YGS ve LYS'de yapılan değişiklikler binlerce kitabının ortada kalmasına neden oldu.
TEOG, YGS ve LYS'deki değişiklikler, bu sınavlar için basılan binlerce kitabının ortada kalmasına neden oldu. 200'e yakın yayınevinin elinde kalan kitapların sektöre yaşatacağı zararın boyutunun milyarlarca lira olacağı belirtildi.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, “Sınavlarla ilgili geçen yıl ve bu yıl üretilmiş kitapların yaklaşık 30 milyonu TEOG, 70 milyonu da YGS ve LYS kitapları. Bunların kaldırılmasıyla beraber şu anda 100 milyona yakın kitabı yayıncılar ne yapacağını bilemiyor. Kitapta kullandığımız kağıdı ithal ediyoruz.
Sadece kağıdın ithalat bedeli 100 milyon dolar civarında. İçeriği ve diğer masraflarıyla beraber ciddi bir rakamla karşı karşıyayız. Bütün bunlarla beraber 580 milyon dolarlık bir ciro kaybından söz ediyorum. Yani sektörü 2 milyar liralık bir ciro kaybı bekliyor. 200 eğitim yayıncımız var bu alanda faaliyet gösteren. Eğitim yayıncılığının da sektörün içindeki payı yüzde 52. Hiç küçümsenecek bir rakam değil. Yılda 240 milyon civarında kitap üretiyorlar.
Ürettikleri kitapların şu anda 100 milyonu ne yazık ki yaşadığımız bu sınav meselesinden dolayı kayıp durumda. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni açıkladığı sınav yönetmeliğine göre çocukların bir kısmı yine bu sınava girecekler ve yine bu bilgilere ihtiyaçları var. Bir kısım kitapların hala satılabilir olduğunu düşünüyorum. Bazı yayıncı arkadaşlarımız kapakları değiştiriyorlar. Bu ne kadar doğru ya da yanlış ayrı mesele. Kitaplar eğer kullanılamazsa maalesef geri dönüşüme gidecek" dedi.
“SATIŞLARINDA YAKLAŞIK YÜZDE 70 ORANINDA DÜŞÜŞ VAR"
Palme Yayınevi Pazarlama Müdürü Hakan Budak da, “Şu an hiçbir şey yapamıyoruz. Kitaplar çöpe atılacak. Kapağı değişen kitaplara öğrencilerden aynı talep gelmiyor. Öğrenciler kitabın kapağının değiştiğini öğrenince yeni bir şeyler istiyorlar. TEOG, LYS ve YGS kitaplarının satışlarında yaklaşık yüzde 70 oranında düşüş var. Yetkililer zamanında açıklama yapmış olsalardı herkes daha az zarar görecekti. Şu anda zarar gerçekten çok büyük" şeklinde konuştu.
“BASILMIŞ METARYELİN DEĞİŞİMİ ÇOK ZOR OLACAKTIR"
MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan ise “Basılmış materyalin değişimi çok zor olacaktır. Kitapçılar için üzgünüm. Ben öğrenci olsam soru çıkması muhtemel olmayan ya da çok az soru çıkacak bir alanda olan kitapla vaktimi harcamak istemem. Çünkü en son karar ne ise ona yoğunlaşmak isterim. Şu anda bakanlığın orta okuldan liseye geçişte yaptığı sınavda neleri soracaksa bana sattığınız kitabında onun için tasarlanmış olmasını isterim. Geri kalanı beni motive etmez, motivasyonumu öldürür" diye konuştu.
ÖĞRENCİLER MORALSİZ
Öğrenciler ise talepleri azalsa da kitapları almaya devam ediyor. Bazı öğrenciler yaz döneminde aldıkları kitapları şimdiler de okula yardımcı olarak kullanırken, bazı öğrenciler ise kaynakların yetersiz olmasından şikayetçi. Öğrenciler bu nedenle moralsiz olduklarını ifade ediyorlar. DHA

7 Kasım 2017 Salı

KPSS ne zaman? KPSS 2018 tarihi…

KPSS lisans ve önlisans sınavları ne zaman yapılacak? Lise mezunları için KPSS ne zaman yapılacak? Memur olmak isteyenlerin odaklandığı tarihler geliyor, KPSS sınavı için net tarih bilgisi öğrenmek isteyen vatandaşlar araştırmalarını sürdürüyor... İşte Kamu Personeli Seçme Sınavı tarihleri!
KPSS ne zaman? Memur olmak isteyenler bu tarihlere kilitlendi! KPSS 2018 tarihi…
Memur olma hayaliyle KPSS sınavına girecek olan adaylar, ÖSYM tarafından açıklanacak sınav tarihlerine odaklandı. KPSS’ye girecek adaylar, KPSS tarihlerini araştırırken detaylar ortaya çıkmaya başladı. Memur olmak için başlıca gerekliliklerden olan KPSS için başvuru tarihleri ve sınav tarihleri büyük önem taşıyor işte memur adaylarının araştırdığı tarih!
KPSS 2018 NE ZAMAN YAPILACAK?
ÖSYM tarafından net tarih açıklaması yapılmasa da, 2018 Mart ayında başvuruya açılması beklenen KPSS, Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri alanları ile Mayıs 2018'de gerçekleştirilecek, sonuçları ise Haziran 2018'de duyurulacak. KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınavının, Temmuz 2018'de, sonuçlarının ise Ağustos 2018'de duyurulması beklenmektedir.
KPSS LİSANS VE ÖNLİSANS SINAVI NE ZAMAN?
KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), Temmuz 2018’de yapılacak sonuçlar Haziran 2018’de açıklanacak. Sınav başvuruları Mart 2018’de alınacak. KPSS ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) ise Temmuz 2018’de yapılacak, sonuçlar Ağustos 2018’de duyurulacak.Sınav başvuruları Mart 2018’de alınacak.
2018-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ön Lisans Düzeyi)
Ekim 2018 / Ağustos 2018
2018-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ortaöğretim Düzeyi)
Ekim 2018 / Ağustos 2018
2018-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)
Kasım 2018
KPSS Lisans Düzeyi Başvuru:
Mart 2018
KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans Düzeyi Başvuru:
Ağustos 2018
DHBT Başvuru:
Eylül 2018
SINAV ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?
Resmi duyuru yapılmaması nedeniyle sınav ücretlerinin ne kadar olacağı net olarak bilinmemektedir. Fakat geçtiğimiz dönem gerçekleşen sınavda, alanlara katılım sağlayacaklardan 40, genel yetenek ve eğitim bilimleri sınavına katılım sağlayacaklardan ise 60 lira talep edilmişti. Bu yıl fiyatlarda artış olması beklenebilir.

5 Kasım 2017 Pazar

TEOG'un yerine gelen sistem açıklandı. İşte madde madde yeni sistem

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un ardından yeni sistemin adı, 'Veli Tercihli Kayıt Sistemi' oldu. İşte madde madde yeni sistem...

TEOG neden kaldırıldı?
Sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı nedeniyle...
Sistemin adı ne olacak?
"Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak yeni sistemi açıklayan Bakan Yılmaz, yeni sistemin kısa adına ilişkin soruya, "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi" diyebiliriz yanıtını verdi.
Liseye geçişte yeni sistem nasıl işleyecek?
Öğrenci, adrese en yakın okula yerleştirilecek. Başvuru esnasından bir ekran gelecek, ekrandan 5 tercihte bulunacak. Öğrencinin tercihi esas olacak.
Liseye geçişte yeni bir sisteme geçmenin amacı ne?
Liselere sınavsız geçişi sağlayabilmek.
Yeni liseye giriş sisteminde sınava girmek mecburi mi?
Hayır. Veliler çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değil.
Sınava girmeyen öğrenciler hangi liseye yerleşecek?
İkamet ettiği bölgedeki en yakın okula.
Liseye yerleşmek için sınava girmek isteyen öğrencileri nasıl bir sınav bekliyor?
Soruları Milli Eğitim Bakanlığı hazırlayacak. Öğrenci sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek.
Kaç soru olacak?
60 soru yer alacak.
Sınav ne zaman yapılacak?
Sınav haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak.
Sorular nasıl olacak?
6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak.
Sınav süresi ne kadar?
Sınav süresi 90 dakika olacak.
Sınava giren öğrenciler lise için kaç tercih yapabilecek?
Sınava giren öğrenciler için 5 tercih verilecek.
Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
Adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin de merkezi sistem sınavına girecek öğrencilerin de duyurusu aynı anda yapılacak.
Özel okullar kendi sınavlarını yapabilir mi?
Özel okullar isterlerse kendileri özel sınav yapabilirler.
cnntürk

2017-2018 KYK burs ücretleri belli oldu

2017-2018 KYK kredi-burs ücretleri Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun resmi web sitesinde belli oldu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, üniversite öğrencilerinin ne kadar ücret alacağını açıkladı. Ücretler ne zaman ödenmeye başlanacak sorusuna kurum cevap verdi.

Anadolu Üniversitesi resmi web sitesinde bu sene (2017-2018) yapacağı güz ve bahar dönemlerinde yapılacak olan vize ve final sınavlarını açıkladı. Sınav tarihleri resmi olarak yayımlanırken, üniversitesınav tarihlerinde değişiklik olduğunda kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.
Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilecek olan burslara dair üniversite öğrencilerinin (lisans, yüksek lisans, doktora) ne kadar ücret alacakları belirlendi. Maliye Bakanı Naci Ağbal “Bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 18’ini tek başına eğitime ayırıyoruz” açıklamasında bulundu, 2018 yılında ücretlerin ne kadar olacağını açıkladı.
Buna göre;
Lisans ve önlisans bölümlerinde okuyan öğrenciler 2018 yılında 470 Türk Lirası alacak.
Yüksek lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler 2018 yılında 940 Türk Lirası alacak.
Doktora bölümlerinde okuyan öğrenciler 2018 yılında 1410 Türk Lirası Alacak.
ÖDEMELER NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK?
Kredi ve Yurtlar Kurumu, üniversite öğrencilerinin T.C. vatandaşlık numarasına göre ödemeleri yapıyor. Buna göre;
TC vatandaşlık numarasının son hanesi 0 olanlar, 2017 Ocak ayı ve diğer aylar ayın 6’sında ücretleri alacak.
TC vatandaşlık numarasının son hanesi 2 olanlar, 2017 Ocak ayı ve diğer aylar ayın 7’sinde ücretleri alacak.
TC vatandaşlık numarasının son hanesi 4 olanlar, 2017 Ocak ayı ve diğer aylar ayın 8’inde ücretleri alacak.
TC vatandaşlık numarasının son hanesi 6 olanlar, 2017 Ocak ayı ve diğer aylar ayın 9’unda ücretleri alacak.
TC vatandaşlık numarasının son hanesi 8 olanlar, 2017 Ocak ayı ve diğer aylar ayın 10’unda ücretleri alacak.

TEOG'un yerine "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" geldi

Liseye geçişte kaldırılan TEOG sistemi yerine getirilecek sistem Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı. Yeni sistemin adı; "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" oldu. Yılmaz, bu sistemle sınav zorunluluğun kalktığını açıkladı. ''Öğrencilerin yüzde 90'ı adresine yakın okullara yerleştirilecek. Kalan yüzde 10 için, isteyen 8. sınıf öğrencilerinin gireceği bir sınav sistemi hazırladık' dedi. Yılmaz yeni sistemin adının ise, 'Veli Tercihli Yeni Kayıt Sistemi' olduğunu açıkladı.
TEOG'un yerine liselere geçişteki yeni sistem açıklandı. Yeni sistemde sınava girmek isteğe bağlı oldu. Adrese dayalı olan yeni sistemi Bakan Yılmaz, "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak açıkladı. Sınav, Haziran ayının ilk haftasında yapılacak. Farklı illerdeki belirli okullara girmek isteyen öğrenciler, ayrıca Haziran ayının son haftasında gerçekleştirilecek, merkezi sisteme dayalı bir sınava da girebilecek. Sınav süresinin 90 dakika olduğu, soru sayısının ise 60 olduğunu açıklandı. 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak. Bakan Yılmaz, yeni sistemin felsefesini, "Sınava girmek isteğe bağlı" olarak açıkladı.
Yılmaz yeni sistemin adının ise, 'Veli Tercihli Yeni Kayıt Sistemi' olduğunu açıkladı.
Konuşmasından satır başları:
 Yeni sistem tamamlandı. Mevcut sistem bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi. Bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı var.
İşte yeni sistem
'Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirelecek.Esas şey bu. Bizim biliyorsunuz AK Parti hükümetlerinin programında da var. en iyi okul, eve en yakın okuldur diye sözümüz de var. Peki 2012 yılında 10’ncu kalkınma planı hazırlanıyor. 2014-2018 yıllarını içeren. Deniyor ki eğitimle ilgili bunlar bunlar bunlar yapılsın.
Evlatlarımızı kendi tercihlerine alacağız, başvuru esnasında bir ekran önüne gelecek, bu ekrandan 5 tercih yapacak. Hiçbir öğrenci istemediği okula gitmeyecek. Bundan sonra her okul da her öğrenci de başarılı olacak. Bundan sonra, adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimdeki öğrenciler gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu, okulun başarı seviyesini yükseltecek. Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için ne yapmak lazım bütün okulları fen liseleri ayarına çıkarmaktır.
11 bin 57 lisemiz var. 1 milyon 200 bine yakın, 8. sınıfta öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza, isteyen 8. sınıf öğrencilerin girebileceği bir sınav hazırladık. Bu liselerin ismini ve sayısı mayıs ayı gibi açıklayacağız.
İsteyen sınava girecek 
Bu sistem kaldırıldığında Hakkari'deki bir çocuk istediği liseye girebilecek mi? Bu sistemle onu getirmiş olduk. Haziran ayının ilk hafta sonunda bu sınav yapılacak. Tek sınav olacak. Sonuçlar haziran ayında açıklanacak. Sınav 60 sorudan oluşacak, 90 dakika olacak ve tek oturum olacak. 6.7.8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak. Çoktan seçmeli olacak, sayısal ve sözel bölümleri olacak. Öğrenciler sınava girince 5 tercih yapabilecekler. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin yerleştirme sonucu aynı anda açıklanacak.
Yeni sistemin temel felsefesi isteyenin sınava girmesi. TEOG'da sınava girmek zorundaydınız.
3 model geri çevrilmişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinden 84 saat sonra, 19 Eylül’de TEOG kaldırılmıştı. Liselere geçişte açık uçlu sorulardan oluşacak bir sınav yapılacağı, hem Başbakan Binali Yıldırım hem de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından duyurulmuştu. Bu sınava ise yüzde 5 ile yüzde 10 diliminde yer alan öğrencilerin katılacağı, geri kalanların da adrese dayalı olarak liselere yerleştirileceği gündeme gelmişti. Veliler, gözde liselere yerleşmenin mümkün olması için “Taşınalım mı?” sorusunu sıkça sormaya başlamıştı. Daha önce MEB tarafından hazırlanan 3 model, Cumhurbaşkanlığı tarafından “uygun” bulunmayarak geri çevrilmişti.
Çocuğu 6. sınıftan itibaren yarışa sokacak değil de, stresi kaldıracak bir sistem getirelim dedik.
(cnntürk.com.tr)