23 Mart 2015 Pazartesi

Başsavcılıktan KPSS soruşturması için açıklama

2010'daki KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin 19 ilde gözaltına alınan, aralarında yaklaşık 40 kamu görevlisinin bulunduğu 63 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor. Başsavcılık soruşturmayla ilgili açıklama yaptı. Soruşturma kapsamında aranan bir vakfın yöneticisinin de aralarında bulunduğu 10 kişinin yurtdışına kaçtığı iddia edildi. 10 kişinin ise halen yurt içinde arandığı kaydedildi.

Başsavcılık açıklaması şöyle:

-Bu soruşturmada, Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit  altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler  ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına  yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne  alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır.
 
-Bu kapsamda; yapılan soruşturmada 10 Temmuz 2010 tarihinde ÖSYM  tarafından eğitim Bilimleri (120 soru), Genel Yetenek (60 soru), Genel Kültür (60  soru) alanlarında yapılan KPSS'de, sınav sorularının sınavdan önce ele  geçirildiği ve dağıtıldığı yönünde önemli delillere ulaşılmıştır.

70'İ KARI-KOCA

-KPSS tarihinde daha önce hiçbir dönemde Eğitim Bilimleri Alanında 120  sorunun 120'sini ve 119'unu doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010 sınavında tam  350 kişinin 120 sorunun 120'sini de doğru cevapladığı görülmüştür. Bu 350 kişinin  70'inin karı-koca, 23'ünün akraba, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman,  site veya sokakta ikamet ettiği anlaşılmıştır.

ÇOĞU AKRABA, TANIDIK

-Yine aynı sınavda tam 423 kişinin 120 sorunun 119'unu doğru  cevapladığı, 100 ve üzeri net doğru yapan kişi sayısının 3 bin 227 olduğu,  bunlardan 637'sinin birinci derece akraba, 446'sının karı-koca oldukları  bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca bu kapsamda 980 adayın aynı adres, apartman, site  veya sokakta ikamet ettikleri görülmüştür.

-Anılan sınavın iptal edilmesi sebebiyle tekrarlanan ikinci sınava ise 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adaydan bin 174'ünün girmediği anlaşılmıştır.  Ayrıca 2 bin 260 adayın telefonla irtibatlı oldukları ve 2 bin 39 adayın 10 ve  üzeri işçi çalıştıran kurum ve şirketlerde kaydının bulunduğu tespit edilmiştir.

-Soruşturma kapsamında Genel Yetenek Alanında 2009 yılında 60 sorudan  60'ını doğru cevaplayan kişi sayısı 6 olduğu halde, 2010 sınavında 60 sorudan  60'ını bin 28 kişinin doğru cevapladığı, Genel Yetenek ve Genel Kültür Alanında  sınav sorularının deneme sınavı adı altında ve doğru cevapları koyulaştırılmış  olarak dağıtıldığı anlaşılmıştır. Genel Yetenek Alanında yer alan 30 matematik  sorusunu birçok adayın hiç işlem yapmadan veya çözüme yönelik işlem yapmadan  doğru cevapladığı, matematikçi bilirkişiler ile ölçme ve değerlendirme uzmanı  bilirkişilerin hazırladıkları rapordan anlaşılmıştır.

 - MASAK'tan alınan rapor, SGK, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı,  İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Kredi Yurtlar  Kurumu Genel Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda, ilk etapta gözaltı  kararı verilen 82 şüpheli ile toplamda bin 435 şüphelinin kamuoyunca bilinen  belirli bir yapıyla mali, sosyal ve ekonomik bağlarının olduğu tespit  edilmiştir."

'BİLİNEN BİR YAPIYLA BAĞLANTILARI VAR'

Açıklamada, "ilk etapta gözaltı  kararı bulunan şüphelilerin kamuoyunda bilinen bir yapıyla doğrudan  bağlantılarının olduğu ve bu kişilerin sınav sorularını sınavdan önce örgütlü bir  şekilde ele geçirip dağıttıkları, bu suretle atamalarda diğer adaylara göre  öncelik elde ederek, haksız ve hileli bir şekilde kamu kurumlarına memur olarak  atandıkları ve bu nedenle de yüz binlerce adayın haksızlığa uğratıldığı  anlaşılmıştır" bilgisine yer verildi.

SUÇLAMALAR NE?

İddiaya göre yaklaşık 1500 kişi şüpheli sıfatıyla incelemeye alındı. Bu kişilerin sınav öncesi ve sonrasında  iletişim halinde oldukları tespit edildi. Hakkında inceleme yapılanlardan  bazılarının akraba, bir bölümünün karı-koca olduğu tespit edildi.

Ankara Cumhuriyet Savcılığının talebiyle oluşturulan bilirkişi heyeti,  şüphelilerin soru kitapçıklarını da inceledi. Bilirkişi heyetinin raporunda,  şüphelilerin daha önceki sınavlarda aynı başarıyı gösteremediği belirlendi. Soru  kitapçıkları incelenen bazı şüphelilerin, işlem gerektiren bazı soruları hiç  işlem yapmadan çözdüğü, bazı sorularda ise işlemi yanlış yapıp doğru cevabı  işaretlediği, işlem yapıldığını göstermek için karalama yaptığı tespit edildi.

FLASH DİSKLE SIZDIRILMIŞ

Raporda, "Zorluk derecesi bu kadar yüksek bir sınavdan bu kadar çok  kişinin tam puan almasının güç olduğu" görüşüne yer verildi.

Soruların ÖSYM'den flaş belleklerle sızdırıldığı öne sürüldü.  (milliyet.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder