26 Kasım 2015 Perşembe

Kek yapmayı bilemeyen TEOG’dan tam puan alamayacak!

Birinci TEOG oturumunda öğrenciler hangi sorularda zorlandı? Uzmanlar birinci dönem TEOG sınavını değerlendirdi.

25 ve 26 Kasım 2015 tarihinde yapılan birinci dönem TEOG sınavları dün ve bugün yapılan oturumlarla tamamlandı.

Milli Eğitim Bakanlığınca 8. sınıflara yönelik yapılan merkezi ortak sınavlar, birinci dönemin TEOG sınavında da çok tartışılacak ve itirazlara neden olacak sorular içeriyor. 25-26 Kasım’da gerçekleştirilen birinci dönem TEOG sınavının son üç yılın en zor sınavı olduğunu vurgulayan uzmanlar, sınavdaki iki fen sorusunun hatalı olduğuna dikkat çektiler.

Kek yapmayı bilen öğrencilerin çözebileceği İngilizce Sınavı sorusu da TEOG’a damgasını vurdu. İkinci TEOG’da İngilizce sınavının sorusu öğrencilere kek yaptırdı. Kek yapmayı bilmeyen öğrenciler TEOG’dan tam puan alamayacak!

Birinci TEOG oturumunda öğrenciler hangi sorularda zorlandı? Uzmanlar birinci dönem TEOG sınavını değerlendirdi.

SON 3 YILIN EN ZOR SINAVI

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Yılmaz; ‘Her iki günde yapılan 6 sınavı genel olarak değerlendirdiğimizde son üç yılın en zor sınavı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yılki sınavlar öğrencilerin konularla ilgili edim ve kazanım çıkarma becerilerini de ölçmeye yönelik hazırlanmış.

Ayrıca sınavlar 8. sınıf konularından yapılmış olmakla birlikte özellikle Türkçe ve matematikte öğrencinin 6. ve 7. sınıf bilgilerine de sahip olması gerekiyor’ diyerek 6 sınavı ayrıntılarıyla ele aldı:

TÜRKÇE

“Son 3 yılın en zor Türkçe sınavı olarak değerlendirebiliriz”

A Kitapçığı

1. Soru: (Sözcükte Anlam) anlamı bulma açısından zorlayıcı. Her seçenekte değişik sözcük ve anlam var.

2. Soru: Kurcalamak deyiminin cümleye kattığı anlamla ilgili çeldiriciler çok güçlü. (A-D) doğru Yanıt B.

4. Soru: Ömer Dayı sorusunda öğrenciler öznel nesnel kavramını karıştırmış.

5. Soru: (Neden sonuç ilişkisi) alışılmışın dışında biraz daha zorlayıcı. (bir tık daha kapalı) Önceki TEOG’larda çok açık soruluyordu.

7. Soru: (Yazı Türü) zorlamışlar. Ama soru çok açık.

14 Soru: İtiraza sebep olabilir. Bu soru iki ayrı metnin karşılaştırması ortak yönü olmayanı soruyor. Teorik olarak iki cümlede karşılaştırma var. İki paragrafta da birer karşılaştırma cümlesi var. Birinde olması gerekiyordu, virgülün (soruyu hazırlayanlar) (Karşılaştırma değil, bilgi verme diyebilirler)

17. Soru: (;) geçmişe göre daha alt görevlerine değinilmiş. Sıkça bilinenden daha alt bir soru tipi. (Soru çok güzel hazırlanmış) Sorular genel anlamda anlaşılır.

MATEMATİK

“Geçen yıla göre biraz daha zor. 16 soru geçen yılla hemen hemen aynı. Öğrenciler, 4 soruda zorlanmışlar.”

A KİTAPÇIĞI

3. SORU: Üslü ve ondalıklı sayılar birlikte kullanılmış. Geçmiş bilgilerin kullanılmasını gerektiriyor. (Hem 8.sınıf hem 6. sınıf konusu)

6. SORU: Üslü sayılar. Sorunun çözümü için öğrencinin tam kare sayıları bilmesi ve yorum yapabilmesi gerekiyor. (Özellikle bu tarz sorular orijinal ve yorum gerektiren sorulardır.)

9. SORU: Köklü sayılarda sıralama sorusu. Mantık ve yorum gerektiriyor. En çok eleyen soru. Öğrencilerin büyük çoğunluğu ilk kez böyle bir soru tipi ile karşılaşmıştır.

18. -19. SORU: İkisi de kare köklü sayı sorusu. Çözüm için öğrencinin 7. sınıf geometri konularını da bilmesi gerekiyor.

Özetle geçen yıldan daha zorlayıcı cevabı net olan sorular. Öğrencinin mantık yürütme becerisini ölçmeye yönelik sorularla zorlamışlar.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 

“Geçen yıla göre daha seçici bir sınavdı. Yorum sorusu fazlaydı”

A KİTAPÇIĞI

9. SORU: Seçici soru okulda para bulan öğrenci davranışının ayet karşılaştırması ağırdı.

19. SORU: Kaza sorusu çok mantıklı olmamakla birlikte cevabı açıktı.

FEN VE TEKNOLOJİ

“Genel anlamda geçmiş TEOG sorularına göre daha eleyici. Hatalı olduğunu düşündüğümüz sorular dışındaki sorular çok güzel hazırlanmış”

A KİTAPÇIĞI

2. VE 3. SORULAR: Öğrencilerin bilimsel düşünme becerilerini ölçmeye yönelik paragraf soruları şeklinde sorulmuş. Bu tür sorularla ilk defa karşılaştılar. Bu iki soru aynı zamanda eleyici sorulardı. Son üç yılın en zor sınavı Fen Bilimleri sınavı olduğunu düşünüyoruz.

13. SORU: Soruda cismin yoğunluğunun suyun yoğunluğundan büyük ya da eşit olduğu belirtilmeliydi. Bu haliyle soru çift cevaplıdır. Hem B olabilir, bakış açısına göre C’ de olabilir.

16. SORU: Şekildeki terazinin eşit kollu terazi olduğunun belirtilmesi gerekiyordu. Soruyu çözememiş olanlar itiraz edebilir.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

“İnkılap tarihinden yorum ağırlıklı paragraf soruları sorulmuş. Soruların çözümü için hem bilmek hem de yorum yapabilmek gerekiyor”

A KİTAPÇIĞI

7. SORU: Soruyla öğrencilerin dikkati ölçmeye çalışılmış.

9. SORU: Öğrencilerin en çok zorlandığı soru olmuş. Bu soru öğrencinin bilgiyi yorumlayıp çıkarım yapmasını gerektiriyor.

Daha önceki TEOG’lara göre güçlük derecesi daha fazla olan bir sınav olmuş. Soruların büyük bölümü öğrencilerin anlama ve yorumlama becerisini ölçmeye yönelik hazırlanmış daha üst düzey davranışları içeriyor.

İNGİLİZCE

“Fırında kek yapmayı bilemeyen İngilizce’den bir soruyu kaçırdı. İngilizce soruları anlama ve yorumlamaya dayalı olduğu için dil alt yapısı gerektiriyor. Önce ki yıllarda olduğu gibi gramer ve sözcük ile ilgili sorulardan çok öğrencinin okuduğunu anlama ve uygun durumu düşen ifadeyi bulmaya yönelik sorular ağırlıkta idi”

C KİTAPÇIĞINDA

10. SORU: Fırında kek yapmakla ilgili bir sıralama sorusunda yanlış yapmışlar. Sınav soruları edinim ve kazanımlara bağlı hazırlanmış.

(sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder