18 Kasım 2015 Çarşamba

Öğrencilere ve ailelere TEOG tavsiyeleri!

Liselere giriş sınavı TEOG’un ilk aşaması için gün sayan aileler ve öğrenciler için Psikolog Ece Cengizalp Adanalı, TEOG tavsiyelerinde bulundu.

Gençlerin hedefledikleri lisenin kapılarını açan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı’na bu yıl 1 milyon 200 bin civarında sekizinci sınıf öğrencisi girecek. Sınava sayılı günler kala hem öğrenciler, hem de veliler için sıkıntılı bir süreç başlıyor.

Üsküdar SEV Ortaokulu’ndan Psikolog Ece Cengizalp Adanalı; 25-26 Kasım’da gerçekleşecek sınav öncesi, öğrencilerin ve ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda önerilerde ve uyarılarda bulundu.

ANNE BABALARA SINAV ÖNCESİ İÇİN ÖNERİLER:

· GÜÇLÜ DEĞİL DAYANIKLI OLMAYI ÖĞRETİN: Anne babalar olarak çocuklarımıza, ‘düşmemeyi’ değil, ‘düşünce nasıl kalkacaklarını’ öğretmemiz gerekiyor. Hayat belirsizliklerle doludur; insanın hep başarılı olması mümkün değil! Güçlü olmakla dayanıklı olmak aynı şeyler değildir. Dayanıklı olmak; inancını ve motivasyonunu yitirmeden devam etme gücünü kendinde bulma yeteneğidir. Önemli olanın, çocuklarımızın ‘dayanıklı olma kapasitesini geliştirmek’ olduğunu unutmayın.

· SINAV İÇİN DEĞİŞMESİNİ BEKLEMEYİN: Çocuğunuzun şimdiye kadar oluşturduğundan farklı bir kimliğe bürünmesini istemek gerçekçi değildir. Çocuğunuz siz ‘çok çalış’ dediğiniz için var olan alışkanlıklarını değiştirmeyecektir. Sizin elinizden gelen; sadece çocuğunuzun yetenek ve kapasitesini daha verimli kullanması için gerekli olanakları sağlayabilmenizdir.

· ‘ÇALIŞIR GİBİ YAPMASINA’ NEDEN OLMAYIN: Çocuğunuza ders çalışma konusunda yapacağınız baskı, çocuğunuzun verimli çalışmasını sağlamaz. Şunu bilmelisiniz ki; kendisi istemeden sadece anne baba baskısıyla çalışan öğrenci, aslında çalışırmış görünür ama verimli çalışamaz.

· SİSTEMİ ÖNÜNDE ELEŞTİRMEYİN: Sınavın yapılacağı gerçeğini değiştiremezsiniz. Çocuğunuzun yanında TEOG sınavlarıyla ilgili eleştirel yorumların hiçbir faydası olmaz. Bunu duyan çocuğunuz, sınava karşı olumsuz bir tutum geliştirmeye başlar ve bir direnç oluşturur. Bu direnç, sınava hazırlanma isteğini ve ders çalışma kalitesini olumsuz yönde etkiler.

· KAYGISINI ARTIRACAK KONUŞMA YAPMAYIN: Okulların kontenjanlarını değiştiremezsiniz. Bu konuda çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda konuşmak, onun kaygısını arttıracak, çalışma şevkini kıracaktır.

· ‘BAŞARIN DEĞİL ÇABAN ÖNEMLİ’ DEYİN: Özellikle ergenlik döneminde olan gençlerin, kendileriyle ilgili olumlu bir benlik imajı geliştirmeleri son derece kıymetlidir. Bu amaçla, her şeyden önce çocuğunuzun sizin için biricik olduğunu, bu sınavda önemli olanın başarısından çok, ‘elinden gelenin en iyisini yapması olduğu’nu ona hissettirin. Çocuğunuza başarılı olsa da olmasa da, ona olan sevginizden hiçbir şeyin eksilmeyeceğini, onu önemsemekten asla vazgeçmeyeceğinizi belirtin.

· BUNALDIĞINDA KEYİFLİ ETKİNLİKLER YAPIN: Çocuğunuz kendisini yorgun, gergin ya da umutsuz hissettiğinde onu dinleyerek anlamaya çalışın. Konuşmak istemediği zamanlarda ona saygı gösterin. Motivasyonunun düştüğünü, bunaldığını hissettiğinizde; çocuğunuzu rahatlatacak, enerjisini tazeleyebileceği etkinlikler planlayın.

· KILAVUZU MUTLAKA OKUYUN: Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavlar Kılavuzunu mutlaka okuyun. 2015-2016 eğitim yılı ortak sınav e-kılavuzuna, http://www.meb.gov.tr/sinavlar/dokumanlar/2015/kilavuz/OrtakSinavlar_E_Klavuz2015_2016.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

SINAVDAN BİRKAÇ GÜN ÖNCE BUNLARI YAPIN:

· DERSİ BIRAKIN OKSİJEN ALDIRIN: Çocuğunuzun okul sonrasında ders çalışması yerine, dinlenebileceği ve rahatlayabileceği bol oksijenli mekanlarda, sevdiği kişilerle birlikte, sevdiği aktiviteleri yapmasını sağlayın.

· BOL PROTEİNLİ AZ YAĞLI YEDİRİN: Beslenme düzenine dikkat edin. Protein odaklı, taze sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu öğünler hazırlamaya çalışın. Ağır, yağlı yiyeceklerden kaçının.

· YUMUŞAK MÜZİKLE ILIK DUŞLA RAHATLATIN: Sınavdan önceki geceler, çok geç saatte uyumaması ve az uykuyla sınav gününe başlamaması için çocuğunuzun uyku düzenine dikkat edin. Heyecan veya gerginliğinden dolayı uykuya dalmakta güçlük çekmeleri durumunda, dinlendirici bir müzik ve rahatlatıcı bir duş iyi gelebilir.

SINAV GÜNLERİ İÇİN TAVSİYELER:

· ENERJİ VEREN KAHVALTI HAZIRLAYIN: Çocuğunuzun her zaman yediği tarzda besleyici, enerji veren bir kahvaltı yapmasını sağlayın.

· RAHATLATICI KONUŞMA YAPIN: Onu rahatlatacak konuşmalar yapın, konuşmak istemezse üstüne gitmeyin.

· TRAFİĞİ İYİ HESAPLAYIN: Evden kendi aracınızla gelecekseniz, trafiği göz önünde bulunduracak şekilde çıkın.

ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ UYARILAR:

· MALZEMELERİ UNUTMAYIN: Yanınızda nüfus cüzdanı, yumuşak kurşun kalemler, kalemtıraş ve silgi olduğundan emin olun.

· RUTİNİNİZİ BOZMAYIN: Sınav saatinden ortalama 45 dakika önce okulunuzda olun. Okula her zaman servisle geliyorsanız, düzeninizi devam ettirin. Ailelerinizin desteğine ihtiyaç duyuyorsanız, bunu ailenizle konuşun. Önerimiz; sınavdan önceki mevcut rutini bozmayın.

· SÜRENİN TAMAMINI KULLANIN: Sınav esnasında her bir ders için 20 soru, 40 dakika süre veriliyor. Size verilen sınav süresini sonuna kadar kullanın. Unutmayın; erken bitirenlere ekstra puan verilmiyor!

· MOLALARDA SORULARI KONUŞMAYIN: Sınav aralarında verilen otuz dakikalık molalarda ve birinci günün sonunda sınava ilişkin değerlendirmeler yapmayın. Molalarda hiçbir arkadaşınıza “X sorusunu ne işaretledin?” diye sormayın. Unutmayın, bir sonraki dersin sınavını olumsuz etkileyebilir. Ailenizle de sınav günü çıkışı ve birinci günün akşamı sınav değerlendirmesi yapmayın.

· TAKILDIĞINIZ SORUYU GEÇİN: Sınav anında sorularda takılma vb. yaşadığınızda bunun geçici olduğunu bilin. Gerekirse takıldığınız soruya bir işaret koyarak, sınava devam edin.

· NEFES ALIN ÜÇE KADAR SAYIN: Sınavda heyecanlandığınızı hissettiğinizde, mevcut oturma pozisyonunuzu değiştirin, omuzlarınızı dikleştirin, arkanıza yaslanın. Aralarda nefes alın, içinizden üçe kadar sayın ve bırakın. Bu nefes egzersizleri; kaslarınızı gevşetecek ve yorulduğunuzda gereken enerjiyi tekrar hissetmeniz için size yardımcı olacaktır.

· SINIRLARINIZI KABUL EDİN: Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığınızdan emin olun. Aynı zamanda sınırlarınızı kabul edip, sınav olgusunu gerçekçi bir şekilde değerlendirmeye çalışın. Önemli olan; sınava hazırlandığınız bu dönemde çalışma sorumluluğunuzu üstlenmeniz ve sürece sahip çıkmanızdır. (sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder