14 Mart 2016 Pazartesi

‘Zor’ sorular ayıklanacak

2 milyon 178 bin 563 aday dün, üniversiteye girişin ilk adımı olan YGS’de ter dökerken, ÖSYM soru havuzunu doldurmak için yeni formül açıkladı. Gerçek sınavlarda adaylar, hangileri olduğunu bilmeden deneme sorularını da çözecek. Zor-kolay sorular adaylar üzerinde denenip başka sınavlarda kullanılmak üzere ‘havuz’a alınacak.


Üniversiteye giriş için 2 milyon 178 bin 563 adayın başvurduğu Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün yapıldı. Sınav saat 10.00’da başladı ve 160 dakika sürdü. Adaylar her biri 40 soruluk Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında toplam 160 sorudan oluşan testleri cevapladı. Adaylar üniversite sınavında ter dökerken Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) soru havuzu için yeni bir düzenleme haberi geldi. Soru havuzu oluşturulduğu gerekçesiyle 3 yıldır soruların yüzde 20’sini açıklayan ancak geçen hafta tamamını kamuoyuna açma kararı alan ÖSYM’nin Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, düzenlemenin detaylarını gazetecilere şöyle anlattı:

FAZLADAN SORU

“Sınavlarda soruların açıklanmamasının birinci nedeni başka sınavlarda benzer soruların sorulabilmesi, ikinci nedeni de adayların üniversite sınavına konular üzerinden değil, sorular üzerinden çalışmasını engellemekti. Mevcut yöntemde, soruların zor mu kolay mı olduğu ancak sınavdan sonra öğrenilebiliyor. Adaylara gerçek sınavda deneme soruları sorulması yönünde yasal bir düzenleme hazırlığı içindeyiz. Taslakları kurumların görüşüne açtık. Bu görüşler doğrultusunda son şeklini vereceğiz. Gerçek sınavda, adayın değerlendirilmesine katılmayan, adayın da deneme olduğunu bilmediği bir soruyu sorup onu başka sınavlarda kullanmak üzere ayırmalıyız. Bir sorunun zor mu kolay mı olduğu ancak adaylar üzerinde denenirse bilinebilir.
Deneme soru sistemini örneklemek gerekirse; sınavda diyelim ki 45 soru soruluyor, bu soruları 50 adet olarak soracağız ve 50 soruya göre süre vereceğiz. Adaya ‘45 sorudan sorumlusun, ancak 5 soru da deneme sorusu olacak, bunların hangi sorular olduğu bilmeyeceksin’ diyeceğiz. Aday, soruların tümünü yanıtlayacak şekilde gayret sarf edecek. Yani aday, 50 soruyla sınava girecek ancak puanlama 45 soru üzerinden yapılacak. Bu 5 soru diğer sınavlarda sorulmak üzere ayrılacak.

HER GRUBA FARKLI DENEME SORUSU

2 tane aynı düzeyde soru varsa biri puanlamaya katılacak, diğeri ise başka sınavlarda eşitleme yapmak için ayrılacak. Diyelim ki yüzde 70 oranında aday, deneme sorusunu cevaplayabiliyor, bunu katsayılandırıp havuza koyacağız. Adayların yüzde 70’inin cevaplayabileceği bir soru gerektiğinde, bu soruyu kullanacağız. Başka türlü, zor ya da kolay soruları uzman tahminleriyle belirlemekteyiz.
Sistemde, sınava giren kitleyi alt gruplara ayıracağız ve her gruba ayrı deneme soruları soracağız. Adayları 2’şer bin 2’şer bin ayırıp, her birinin kitapçığına farklı deneme soruları koyacağız. Aynı sınıfta sizin deneme sorularınızla diğerinin deneme soruları aynı olmayacak. Sınavdan sonra soruları açıkladığımızda aday, ‘Ben şöyle bir soru görmüştüm ama açıklanmadığına göre deneme sorusuymuş’ diyecek, ancak o soruların herhangi bir yerde, bir kişi tarafından biriktirilmesi mümkün olmayacak. Bu yöntemle geniş bir havuz çıkarsa, o zaman denenmiş soruların biriktiği havuzumuz olacak.”

SONUÇLAR 25 MART’TA AÇIKLANACAK

YGS sonuçları, 25 Mart’ta ÖSYM’nin internet sitesinden öğrenilebilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, üniversiteye girişte ikinci adım olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girme hakkı kazanacak. LYS’ye başvurular 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacak. LYS’ler ise 18, 19, 25, 26 Haziran tarihlerinde beş oturum halinde düzenlenecek.

ALKIŞLIK SERVİS

İSTANBUL’da Bağcılar Belediyesi, ilçedeki Engelliler Sarayı’nda eğitim gören öğrencilere özel servis yaptı. YGS’ye giren engelli öğrenciler özel donanımlı araçlarla evlerinden alınarak sınava girecekleri okullara götürüldü. Sınav bittikten sonra da öğrenciler evlerine bırakıldı. Üniversite adayı Gözde Hazal Çınık, “Bu servis sayesinde sınava nasıl gideceğim, sınava yetişebilecek miyim endişesi kalmadı. Sadece sınavıma ve sorularıma odaklanıyorum” diye konuştu.

MAHSUR KALDI

ANTALYA’da önceki gün YGS öncesi okulu görmek için 75’inci Yıl Cumhuriyet Lisesi’ne giden Baran Demirci, görevlilerin kapıları kapatıp gitmesi nedeniyle içeride kilitli kaldı. Telefonla polisten yardım isteyen Demirci, 1.5 saat sonra çıkartıldı.  (Hürriyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder