12 Mart 2016 Cumartesi

YGS öncesi nasıl beslenmeli?

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği YGS, yarın (13 Mart Pazar günü) yapılacak. Bu akşam yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Ayrıca ağır yiyecekler uyku kalitesini bozar ve sınav esnasında odaklanmayı azaltabilir…


Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, sağlıklı ve doğru beslenmenin öğrenme ve konsantrasyon üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Köse, YGS’ye girecek adaylara önemli önerilerde bulundu:

Stresi azaltmak için meyve tüketin!

Beslenmenize bugün 3 adet taze meyve ekleyin. Meyvelerdeki antioksidanlar stresi azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini de sağlam tutacaktır.

Kahve tüketimini azaltın

Sınav öncesinde kafein alımı azaltılmalıdır. Yapılan çalışmalarda kafein alımı yüksek öğrencilerde odaklanmada sorun yaşandığı görülmüştür. Bu yüzden günde 2 kahveden fazlası artık odaklanmaya yardımcı olamaz sadece boş kafein alınmış olur. Onun yerine rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir. Papatya, rezene, adaçayı gibi antioksidan içeriği de olan çaylardan tüketilebilir. Böylece sıvı alımı da arttırılmış olur.

Cumartesi akşamı hafif yemek yiyin

Sınav öncesindeki akşam yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hafif bir akşam yemeği uykudan 4 saat önce tüketilmiş olmalıdır. Ağır yiyecekler uyku kalitesini bozar ve sınav esnasında odaklanmayı azaltabilir. Ayrıca son ara öğün olarak uykudan 2 saat önce taze meyve ve ceviz tercih edilebilir. Kaliteli bir uyku için sınav öncesindeki gün kalitesiz besinlerden uzak durulması gerekiyor.

Pazar sabahı mutlaka kahvaltı yapın

Artık o gün geldi ve en rahat şekilde atlatmanın yolu aranmalı. Sınav öncesinde stresi azaltmak için iyi bir kahvaltı şart. Bu kahvaltıda önceden tüketilmeyen hiçbir şey olmamalı. Konsantrasyonu artıran ya da zihni birdenbire açan mucizevi besinler yoktur. Bu yüzden standart kahvaltının yanına birkaç ek ile de odaklanma arttırılabilir.

Çay yerine süt için

Sabah erken saatte yapılacak kahvaltıya yumurta, peynir, çeri domates, maydanoz, ceviz ve pekmez ile başlamak sınav esnasında da kan şekerinin sabit kalmasını sağlar. Sınav sabahı kahvaltıdaki sıvı alımı çay ya da kahveden değil 1 bardak sütten olursa tansiyon ve şeker dengelenir böylece odaklanma arttırılabilir. Süt, protein içeriği sayesinde midenin geç boşalımını sağlar ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede sınav esnasında öğrencilerin dikkati dağılmaz ve sınava odaklanabilir.Öğrencilerimize sınavlarında bol bol başarılar!”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder