30 Ekim 2016 Pazar

Artık öğrenciler, öğretmenlere not verecek!

Milli Eğitim Bakan Yılmaz, öğretmenlere performans kriteri getirdiklerini belirterek, "Öğrenci öğretmene not verecek" dedi.



Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, geçen yıl uygulanması ertelenen öğretmen rotasyonuna yeşil ışık yaktı.

YEDİ BÖLGEDE YEDİ YIL

Mesleki ve Teknik Eğitim' temalı Eğitim Kongresi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, özetle şunları söyledi:

"Türkiye'de 163 proje okulu var. Bunlarda 4 bin 86 öğretmen görev yapıyor. Bunların arasında aynı okulda, aynı unvanla en fazla 8 yıl görev yapan 950 öğretmen başka okullara kaydırıldı. Daha önce bu okullarda çalışan öğretmenlerin 132'si yüksek lisans yaparken, atamalarla bu rakam 186'ya yükseldi. İstanbul'daki 1.492 öğretmenden 275'i ayrıldı. 23 ve 28 yıl aynı okulda çalışan öğretmenlerimiz vardı. Onların başarılarını diğer okullara aşılamasını istedik. Yaşadıkları şehirleri de değiştirmedik. Kanunda öğretmenin Türkiye'nin dört bir yanında görev yapması esastır. Öğretmenlerin Türkiye'nin yedi bölgesinde yedi yıl görev yapmasını isteriz.

VELİLER DE DEĞERLENDİRECEK

Öğretmenlere performans kriterleri geliyor. Bu yıl içinde uygulayacağız. Hem velilerden hem de öğrencilerden öğretmeni değerlendirmesini isteyeceğiz. Yani öğrenci, öğretmene not verecek. Değerlendirme yıl yıl yapılacak. Sadece mezun öğrenciler değil, mevcut öğrenciler de değerlendirme yapacak. Öğrencilerin sınav ve akademik başarıları da performansta etkili olacak.

YENİ MÜFREDATLA EĞİTİM

Bu ay sonuna kadar bütün kitaplar öğrencilerin elinde olacak. Öğretmenlerimiz kitaplardan derslerini anlatabilecek. Yıl sonuna kadar müfredat çalışmalarımız tamamlanacak. Gelecek yıl yeni müfredatla eğitim vermeye başlayacağız.

325 ÖĞRETMEN FİRARİ

Bakanlıkta soruşturmalar sürüyor. İhraç edilen personel sayısı 28 bin 163. Şu anda uzaklaştırma tedbiri devam eden personel 20 bin 88. Açığa aldıklarımızdan da göreve iade ettiklerimiz var. Yani hata olabilir, kendisinin bu yapıyla hiçbir alakası olmadığını söyleyen 5 bin 78 kişi iade edildi. 20 Ekim itibarıyla ihraç edilen personelden gözaltında olan sayısı 193. Tutuklanan personel sayısı 2 bin 829, adli kontrol şartıyla serbest bırakılanlar 2 bin 648. İhraç edildikten sonra yargı tarafından çağrılıp da davete icabet etmeyen eski öğretmen sayısı 325. PKK ile ilişkisi nedeniyle uzaklaştırma talebi devam eden şu anda 10 bin 877 kişi var. Bunlar, 'Bölücü terör örgütü ile bir iltisakı var mı, yok mu?' diye değerlendirilen öğretmenlerimiz. Açığa aldık, fakat 424'ünü iade ettik."

Kaynak: Hürriyet

Derste telefonu açık tutmaya disiplin cezası geldi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre, özürsüz devamsızlık, öğrencinin okul kütüphanesi, atölye, laboratuvar, pansiyon veya diğer bölümlerden aldığı kitap, araç-gereç ve malzemeyi zamanında vermemesi disiplin suçu olmaktan çıkarılırken, ders saatleri içerisinde bilişim araçlarının açık tutulmasına ilişkin fiile disiplin cezası getirildi.


“Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğreti̇m Kurumları Yönetmeli̇ği̇nde Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Yönetmeli̇k”, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeyle 7 Eylül 2013 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğindeki bazı hükümler değiştirildi. Yeni düzenleme, yargı kararları, 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile askeri okulların kapatılması, 6638 sayılı kanunla polis kolejlerinin kapatılması, eğitim kurumlarındaki uygulamalar sonucunda belirlenen hususlar, ortaöğretim birimlerinde değişen ve gelişen şartlar ile ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, yazılı sınavların açık uçlu maddelerden oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılması esası getirildi. Ancak her dersin sınavlarından biri, kısa cevaplı, doğru-yanlış, eşleştirmeli veya çoktan seçmeli testlerle de yapılabilecek.
Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarında, bir ders saati okulda 40 dakika, işletmelerde ise 60 dakika olarak uygulanacak.

İşletmelerdeki mesleki eğitim, günde 8 saat olarak yapılacak. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının çerçeve öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinde yer alan mesleki alan ve dal uygulamalarına ilişkin dersler, işletmelerde yapılması durumunda “işletmelerde mesleki eğitim” olarak adlandırılacak.

Okullarda öğretime ara verildiği dönemlerde, okul yönetimleri ve Milli Eğitim Müdürlüklerince gerekli önlemler alınacak, işletmelerde beceri eğitimi gören öğrenciler de bu kapsamda değerlendirilecek. Düzenleme ile ayrıca eğitim kurumlarında okul spor kulübünün kurulabilmesine imkân verildi.

YURTDIŞI DENKLİKLERİ

Yeni düzenlemeye göre, 8’inci sınıfı tamamlayan ve Diyanet İşleri Başkanlığınca “hafızlık” belgesi verilen ancak yerleştirmeye esas puanı bulunmayan ya da herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler, tercihleri de dikkate alınarak hafızlık programı uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerine komisyon tarafından yerleştirilecek.

Değişikliğe göre, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarında bir şubeye alınacak öğrenci sayısı 30 olacak.

Kültürler arası öğrenci değişim programları çerçevesinde veya ailesinin işi nedeniyle 9, 10 ve 11’inci sınıfları Türkiye’de okuyup 12’nci sınıfı yurt dışında tamamlayarak gelen öğrencilere, düzenlenen denklik belgesine dayalı olarak kayıtlı olduğu okul müdürlüğünce ortaöğretim diploması verilecek.
Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu teknik programlarına, ortaöğretim kurumlarının 9’uncu sınıfını doğrudan geçen ve yıl sonu başarı puanı 70 olan öğrenciler geçiş yapabilecek.
Gençlik ve Spor Bakanlığınca belirlenen faaliyetin hazırlık dönemi ve organizasyon sürecine katılan öğrenciler, okula devam edemedikleri sürece faaliyet izinli sayılacak ve bu süre devamsızlık süresine dahil edilmeyecek.

Sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmi raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınan öğrenciler için de özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanacak.

Yarıyıl ve yaz tatili süresince işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin 3308 sayılı kanun kapsamında kullandıkları ücretli ve ücretsiz izin süreleri devamsızlıktan sayılmayacak ancak özürsüz devamsızlık süresi ücretsiz izin süresinden düşülecek.

NAKİL GEÇİŞLERİ TEMMUZ AYI SONUNDA

Okullar arasındaki 10’uncu sınıf öğrencilerinin nakil ve geçiş süresi temmuz ayının sonu olarak belirlendi.

669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan askeri okullar ile 6638 sayılı kanunla kapatılan Polis Kolejlerinin öğrencileri için yönetmelikte bulunan ilgili hükümler kaldırıldı.

Nakil ve geçiş başvurusu, aralık ve mayıs ayları hariç olmak üzere her ayın ilk iş gününden başlayarak son iş gününden önce veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile yapılacak.

Okullara nakil başvurularında, başvurunun açık kontenjandan fazla olması halinde 9’uncu sınıflar için Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) üstünlüğüne göre kayıt ve nakil yapılacak.

Klasik sanatlar ve musiki programı uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerinde açık kontenjan bulunması halinde, sadece diğer ortaöğretim kurumlarının 9’uncu sınıflarından Bakanlıkça belirlenen esaslara göre eylül ayının son haftasında yapılacak yetenek sınavı ile öğrenci nakil ve geçişi yapılabilecek.

Uygulamalı nitelikteki dersler ile Kur’an-ı Kerim dersi sınavları, her dönemde iki defadan az olmamak üzere ve dersin özelliğine göre yazılı ve uygulamalı olarak veya bunlardan yalnızca biriyle ortak olarak ya da ayrı ayrı yapılabilecek.

YABANCI DİL DERSİNE YAZILI VE UYGULAMALI SINAV

Dil ve anlatım ile yabancı dil derslerinin sınavları, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. Performans çalışması, proje ve diğer çalışmalar ile ilgili değerlendirme ölçekleri zümre kararlarıyla belirlenecek.

Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre birinci ve ikinci dönemin ilk haftası içerisinde iki alan öğretmeni, bulunmaması halinde biri alan öğretmeni olmak üzere iki öğretmen tarafından yapılacak.

Eğitim ve öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavı sonunda tek dersten başarısız olan son sınıf öğrencileri için aynı usulle takip eden hafta içinde bir sınav daha yapılacak.

Özürleri nedeniyle, hazırlık sınıfı öğrencileri hariç okula devam edemeyen, okula devam ettikleri halde iki dönem puanı alamayan öğrenciler, durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılacak.

Ders kesiminde, mezuniyet puanı en yüksek olan öğrenci, öğretmenler kurulunca okul birincisi olarak tespit edilecek. Ancak bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlar, mezun olduğu ders yılının tamamını bulunduğu okulda okumayan öğrenciler okul birincisi olamayacak.
Öğretmenlerin görev ve sorumluluklarına, öğrencilerin daha iyi öğrenmelerini sağlamak amacıyla “öğretim programları doğrultusunda kazanım ve becerileri hedefleyen” etkinliklerin planlanarak uygulanması da eklendi.

ENGELLİ ÖĞRETMENE ÖNCELİK

Engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin nöbetlerinin belirlenmesinde gün ve saat tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılacak. Özel eğitim sınıflarında görev yapan özel eğitim öğretmenleri ile çocuk gelişimi alanına ait uygulama ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri, nöbet görevinden muaf tutulacak.

STAJ SÜRESİ 40 GÜN

Uluslararası sözleşmelere ve mevzuata uygun olarak eğitim yapılan havacılık ve denizcilik alanlarında, öğrencilere söz konusu belgelerde belirtilen akredite yeterliklerin kazandırılabilmesi için öğretmenle birlikte alanında yetkin usta öğreticiler de görevlendirilecek.

Anadolu teknik programı ile işletme kapasitesi yeterli olmadığından mesleki eğitim için işletmeye gönderilemeyen Anadolu meslek programı öğrencileri, uygulamalı eğitimlerini işletmelerle imzalanacak protokole göre işletmenin eğitim biriminde sürdürecek.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinin staj süresi 40 iş günü olacak, bu stajın 15 iş gününe kadar olan kısmı 10’uncu sınıfın sonunda yapılabilecek.

Yarıyıl ve yaz tatilinde işletmede yapılan mesleki eğitim ve staj çalışmaları tam gün tam yıl eğitim kapsamında değerlendirilmeyecek.

Öğrenci nakil olduğunda okul veli sözleşmesinin yenileneceği hususu da düzenlemeyle hükme bağlandı.

“ÖZÜRSÜZ DEVAMSIZLIK” DİSİPLİN SUÇU OLMAYACAK

Yeni düzenlemede, özürsüz devamsızlık ile öğrencinin okul kütüphanesi, atölye, laboratuvar, pansiyon veya diğer bölümlerden aldığı kitap, araç-gereç ve malzemeyi zamanında vermemesi disiplin suçu olmaktan çıkarıldı.

Ders saatleri içerisinde bilişim araçlarının açık tutulmasına ilişkin fiile disiplin cezası getirildi. Kişilere, arkadaşlarına, okul yöneticilerine, öğretmenlerine ve diğer çalışanlarına karşı okul içinde ve dışında sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret etmek, paylaşmak, yaymak veya başkalarını bu davranışa kışkırtmak fiili de disiplin suçu olarak değerlendirilecek.

Zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere disiplin cezası verilmemesi hüküm altına alındı. Son sınıf öğrencilerine verilen disiplin cezasının dönem sonunda görüşülebilmesine ve okul değiştirme cezasının zamana bağlı olmadan uygulanmasına imkan sağlandı.

Bakanlığın yeni düzenlemesinde, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında görev yapan atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmeninin adı “atölye ve laboratuvar öğretmeni” olarak değiştirildi. Sözcü

26 Ekim 2016 Çarşamba

Türkiye'nin en iyi 10 kütüphanesi

Dijital dünyada kitaplar eski önemini yitirmiş gibi mi görünüyor? Kabul, internet hız kazandırıyor ama gerçek bilgi hâlâ tarihi beş bin yıla giden mabetlerde, kütüphanelerde... İtalyan düşünür Umberto Eco ile sinemacı Jean-Claude Carriere, “Kitaplardan kurtulabileceğinizi sanmayın” derken haklı değil miydi? Kütüphanelerde nadir belgelere, yazmalara, koleksiyonlara ulaşabilir, telaşsız ve sessiz okumanın tadına varabilirsiniz.


ATATÜRK KİTAPLIĞI / İSTANBUL

Akademisyenlere ve serbest araştırmacılara, bünyesindeki 500 bine yakın eserle hizmet veriyor. 24 saat açık. 1928 öncesi neşriyat, matbu kitaplar, elyazmaları, kartpostallar, salname ve gazete arşiviyle oldukça zengin. Taksim’deki kütüphane Boğaz manzarasıyla da dikkat çekiyor.

BEYAZIT DEVLET KÜTÜPHANESİ / İSTANBUL

Avrupa’daki milli kütüphanelerin benzerini kurmak için Padişah II. Abdülhamit’in emriyle 1884’te kuruldu. Toplanan elyazmaları, kitaplar, gazeteler ve dergilerle bir milyona yakın esere sahip. Görme engelliler için sesli arşiv bölümü var. Beyazıt’ta, eski şehrin kalbinde.

İSLAM ARAŞTIRMALARI MERKEZİ / İSTANBUL

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1984’te kurulan kütüphanede Osmanlı ve İslam coğrafyası hakkındaki dokümanlara ulaşacaksınız. Jüri üyelerimizden Kansu Şarman, “Araştırdığınız konuda yayımlanmış tez çalışmalarına kadar detaylı olanaklar sunuyor” diyor. Kütüphane, Üsküdar İcadiye’de

MİLLİ KÜTÜPHANE / ANKARA

Eski harfli Türkçe yayın arşivinde, nadir kitap, gazete, dergi, fotoğraf ve afiş gibi üç milyondan fazla eseri barındırıyor. Jüri üyelerimizden İhsan Yılmaz’a göre, sahip olduğu birikimle Türkiye’nin hafızası olarak kabul edilebilir. Çankaya’da,sabah 09.00’dan gece yarısına kadar açık.

İZMİR MİLLİ KÜTÜPHANE / İZMİR

Ülkede bir sivil toplum örgütü (İzmir Milli Kütüphane Cemiyeti) tarafından kurulması açısından ilk olma özelliğine sahip. 23 Nisan 1912’de Konak’ta açıldı. ‘Neo-Klasik Türk Mimarisi’ ekolünün İzmir’deki en önemli yapısı. İçinde 700 bine yakın kitap, beş bine yakın dergi ve sekiz bin civarında gazeteden oluşan koleksiyon barındırıyor.

SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ / İSTANBUL

Kütüphane arşivinin temelini, Kanuni Sultan Süleyman’ın kütüphanesindeki eserler oluşturuyor. 70 bini aşkın yazma esere sahip. UNESCO’nun Dünya Belleği Listesi’ne giren İbn-i Sina’nın elyazmaları da burada bulunuyor. Süleymaniye Camii medreselerinde, 1927’de kuruldu.

DOĞAN HIZLAN KÜTÜPHANESİ / ANTALYA

Duayen gazeteci Doğan Hızlan’ın bağışladığı 20 bin kitap ile açılan kütüphane, 900 metrekarelik alanda hizmet veriyor. Envanterinde gezi, sosyoloji, inceleme ve araştırma kitapları yer alıyor. Muratpaşa’da her gün 09.30- 18.30 saatleri arasında açık.

KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ / İSTANBUL

Kim bilebilirdi ki, 1987’de sadece 100 kitaplık koleksiyonla kurulan kütüphanenin bugün bir milyondan fazla esere sahip olacağını. Üstelik tümü Türkiye’deki kadın örgütlerine ait belge, özel arşiv, efemera ve kadın sanatçılar koleksiyonundan oluşuyor. Fener semtinde.

SALT GALATA / İSTANBUL

Karaköy Bankalar Caddesi’nde, neo-klasik ve oryantalist mimarisiyle 1892’de inşa edilen benzersiz bir binada hizmet veriyor. Doğu Avrupa, Türkiye ve Akdeniz havzasına ait eserleri bulabilirsiniz. Ayrıca bünyesinde müze ve çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor.

İNEBEY YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ / BURSA

Yıldırım Beyazıt döneminde yaptırılan medrese binasında hizmet veriyor. Kütüphane olarak 1969’da Orhan Camii’ndeki elyazması ve basılı eserlerin getirilmesiyle kullanılmaya başladı. 9 bin cilt elyazması ve 20 bin civarında basılı eser barındırıyor. (ntvmsnc)

22 Ekim 2016 Cumartesi

İzmir'de 149 öğretmen hakkında göreve iade kararı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında İzmir'de açığa alınan 149 öğretmen hakkında göreve iade kararı verdiği öğrenildi.



İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında açığa alınan öğretmenlerden bazılarının göreve iade edilmeleri kararlaştırıldı.

Bakanlıkça İzmir'deki soruşturmada açığa alınan öğretmenlerden 149'u için göreve iade kararı verildi.

Öğretmenlerin kararın tebliğinin ardından görevlerine dönebilecekleri öğrenildi.

Açıköğretim’de yeni dönem

Yeni yapısıyla Açıköğretim’de yüz yüze öğrenim başladı. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Bu hizmet Açıköğretim öğrencisinin amfi havası soluması, hocalarla yüz yüze iletişim kurması ve dersleriyle ilgili takıldığı noktaları danışmasını sağlayan bir sistem” diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi'nin Merkezi Açıköğretim ve Uzaktan Eğitim Sistemi dahilinde eğitim ve öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri öğrencilerine yönelik yüz yüze öğretim hizmetleri yönergesi yürürlüğe girdi.

Açıköğretim öğrencilerinin öğretim elemanlarıyla yüz yüze öğretim ihtiyacını karşılamak, kütüphane, bilimsel ve sosyal etkinlikler gibi üniversite olanaklarından faydalanmalarını ve öğrencilerin öğretim üyeleriyle daha fazla etkileşim kurmalarını sağlamak amacıyla yürütülen yüz yüze öğretim hizmeti için Ağustos ayında bir yönerge oluşturulmuştu.

Geçmişte akademik danışmanlık olarak anılan yüz yüze öğretim hizmetlerindeki bu gelişme hakkında Açıköğretim Sistemi'nden sorumlu Rektör Yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yücel Güney, “Bu yönergenin oluşturulmasındaki amacımız hem bizim açımızdan hem de tüm illerde bulunan koordinatörlerimiz açısından yüz yüze öğretim hizmetleriyle ilgili yazılı bir dayanağa duyulan ihtiyacın giderilmesidir. Herhangi bir ildeki koordinatörümüz işleyişle ilgili bir soru sorduğunda yanıtların belirli bir sisteme göre verilmesine ve yüz yüze öğretim hizmetleriyle ilgili yazılı kurallara ihtiyaç olduğunu fark ettik. Her bir kelime üzerinde uzunca bir süre çalışarak, bu hizmette görev alan herkesin görev ve sorumluluklarını açıkça görebileceği bir yönerge oluşturduk. Böylece telefon trafiğinden kaynaklanan zaman kaybı ve bilgi kirliliğinin de önüne geçmiş olacağız. Koordinatörlerimizden çok olumlu geri dönütler alıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Önceki adı akademik danışmanlık hizmetleri olan bu sistemin, derslere katılan öğrenci sayısındaki artışla birlikte işlevinin azaldığını fark ettik. Bu hizmet aslında merkeze uzak olan Açıköğretim öğrencisinin amfi havası soluması, hocalarla yüz yüze iletişim kurması ve dersleriyle ilgili takıldığı noktaları danışmasını sağlayan bir sistem. Fakat isminden ötürü örgün sistemdeki akademik danışmanlık hizmetlerini çağrıştırıyordu.
Eskiden öğrenci dersini çalışıp sınıfa geliyordu, eğer sorusu varsa hocaya soruyordu. Zaman içerisinde öğrenci sayısı arttı, bu sebeple öğrencilerin soru sormak için bir araya geldiği bu ortamlar aslında akademik danışmanlıktan çıkıp, yüz yüze ders görmeye dönüşmüştü. Yaptığımız toplantılarda bu hizmetin içeriğinin ve öneminin tam olarak anlaşılabilmesi için isim değişikliği yapılması gerektiği ortaya çıktı. Böylece ilk aşama olarak akademik danışmanlık hizmetlerinin adı ‘Yüz yüze Öğretim Hizmetleri' şeklinde güncellendi. Ardından, aslında kuralına uygun olarak yürütülen bu hizmetin bazı noktalarda yazılı dayanağa ihtiyaç duyduğunu fark ettik. İkinci aşama olarak da yüz yüze öğretim hizmetleri yönergesi oluşturuldu. Bu yönerge sayesinde yüz yüze öğretim hizmetlerinde yer alan koordinatörler de, öğretim üyeleri de, öğrenciler de sorumluluk alanlarını ve görevlerini açıkça görebilecekler” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Anadolu Üniversitesi'nin Merkezi Açıköğretim ve Uzaktan Eğitim Sistemi dahilinde eğitim ve öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri öğrencilerine yönelik yüzyüze derslerin Güz Dönemi tüm yurtta 22 Ekim 2016 Cumartesi günü başlayıp, 13 Ocak 2017 Cuma günü sona ereceği belirtildi. Tüm illerde ve 9 ilçede (Alanya, Bandırma, Biga, Çorlu, Elbistan, Fethiye, İnegöl, İskenderun, Polatlı) olmak üzere 93 merkezde (İstanbul 2 Merkez; Ankara, Eskişehir 2 Merkez) gerçekleştirilen yüz yüze derslere Açıköğretim öğrencileri, öğrenci kimliklerini göstererek hiçbir ücret ödemeksizin katılabilecek.

Öte yandan öğrencilerin, derslerin yapılacağı derslikleri, derslerin gün ve saatlerini, bulundukları merkezdeki AÖF Bürosundan ve http://ana.do/uK adresinden öğrenebileceği de bildirildi.

Okulda İstiklal Marşı krizi: Müdür yardımcısına soruşturma

Bodrum’daki Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı 34 yaşındaki P.K. hakkında, bayrak töreninde İstiklal Marşı okunması için ses sistemini kurmadığı ve marşın okunması sırasında kahkaha atarak saygısızlıkta bulunduğu iddialarıyla soruşturma başlatıldı.



Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı P.K. hakkında, sorumlu olmasına rağmen bayrak törenlerinde İstiklal Marşı’nın okunması için ses sistemini kurmadığı ve İstiklal Marşı okunurken kahkaha atarak saygısızlıkta bulunduğu iddialarıyla Okul Müdürü Filiz Candaş tarafından geçen 30 Eylül’de tutanak tutuldu. Tutanağa okuldaki dört öğretmen de imza attı. Müdür Candaş, tutulan tutağı da ekleyerek bir dilekçeyle Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurup, aynı zamanda okulda matematik öğretmeni de olan Müdür Yardımcısı P.K.’den şikayetçi oldu.

"İstiklal Marşı’nın okunmasını sabote etti"

Müdür Filiz Candaş dilekçesinde, Mudur Yardımcısı P.K.’nın İstiklal Marşı’nın okunmasını sabote ettiğini ileri sürerek şöyle dedi: "16 Eylül pazartesi sabahı bayrak töreni sırasında İstiklal Marşı’nın okunacağı sırada ses sisteminin kurulmadığını fark edince ilgili ve sorumlu olan müdür yardımcısı P.K.’yi uyardım. Ardından 30 Eylül cuma günü akşam saatlerinde düzenlenen bayrak töreninde yine ses sisteminin kurulmadığını fark edip, P.K.’ya dönüp, ’Ne oluyor niye ses sistemi kurmadınız’ dercesine mimiklerimle ifade ettim, ardından İstiklal Marşı’nın seslendirme olmadan okunması talimatını verdim. Hep bir ağızdan İstiklal Marşı’nın okunmaya başladığı sırada P.K.’nin kahkaha atarak güldüğünü gördüm. Dayanamayıp, marşın okunmasının ardından dört öğretmen arkadaşımızın da imzasının bulunduğu bir tutanak tuttuk."

3 müfettiş geldi

Okul Müdürü Filiz Candaş, Müdür Yardımcısı P.K.’nin hem çalıştığı kuruma, hem de İstiklal Marşı’na yaptığı bu saygısızlığı amirlerine bildirmek zorunda kaldığını da kaydetti. Candaş’ın dilekçesi üzerine idari soruşturma başlatılırken, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen üç müfettiş, Okul Müdürü Candaş, Müdür Yardımcısı P.K. ve tutanakta imzaları bulunan dört öğretmenin ifadelerine başvurdu.  Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, durumu bildirdikleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen müfettişlerin hazırlayacağı rapora göre konuyla ilgili gereken neyse yapılacağını bildirdi.

"Tamamen kurgu ve iftira"

Hakkındaki iddiaların tamamen kurgu ve iftira olduğunu ileri süren Müdür Yardımcısı P.K. kendini şöyle savundu: "Ne amaçla suçlama yapıp, hakkımda şikayette bulundular bilmiyorum. İstiklal Marşı’na karşı bir saygısızlığım söz konusu olamaz. Okulda olmadığım dönemde boya, badana yapılırken ses sistemi sökülmüş. Ses sistemini kurulması görevini ben üstlenmiştim ancak bu resmi bir görevlendirme değildi. Şu anda da okulumda görevime devam ediyorum. Soruşturma açılabilir, incelenebilir sonunda suçsuz olduğum ortaya çıkacaktır." (Yaşar Anter / Bodrum / DHA)

ÖSYM KPSS önlisans sorularını yayımladı

ÖSYM 2016'da yaptığı KPSS önlisans sorularını kendi sitesinden yayımlarken, sınava giren memur adayları soruları üzerinden ne kadar net yaptıklarını görebilecekler. Soruların doğru ve yanlışı hesapladıktan sonra çıkan netler üzerinden yıllara göre puan sistemi oluşabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken durum ise: Standart sapma. Standart sapma durumunda hangi soruların daha çok doğru-yanlış yapıldığı üzerine gösteren bir sistemdir. Genel olarak +-5 puan üzerinden hareket edilir. KPSS önlisans soruları ve sonrası için yapılacak işlemler içeriğimizde...


KPSS önlisans sonuçları yayınlanmadan soruları yayınlanarak sınava giren adayların ne kadar net yapabildiklerini görebilme durumu oluştu. Binlerce önlisans mezunun girdiği sınavda en çok zorlanılan bölüm tarih oldu.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS önlisans soruları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, kendi sitesinden yayınlandı. 12 Ekim’deki sınav adaylar için oldukça zor geçti. Bilhassa tarih sorularında yorumdan çok bilgi soruları dikkat çekti. Önceki yıllarda kurum tarih sorularında “öncüllü” sistemini çok fazla kullanırken, bu sene 5 tane öncüllü soru sorması, o tarz soruların yerine daha çok bilgi soruların çok olmasından ötürü adaylar zorlandı. Öncüllü sorular daha çok coğrafya alanında fazlaydı. Devlet dairesinde memur olarak çalışmak isteyen önlisans mezunları sınav sonuçlarını beklerken, ÖSYM sınav sorularını kendi sitesinden yayınladı.

KPSS puanı nasıl hesaplanır? Standart sapma nedir?

Kurum 120 soru sormaktadır. 60 tane genel yetenek, 60 tane genel kültür. 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Ve bu sayede net durumu oluşuyor. En önemli durum standart sapma konusu. Adayların en çok yapamadığı soru, belirli adaylar tarafından yapıldığında o sorunun puan değeri +5 veya -5 olarak hesaplanabiliyor. KPSS puan hesaplamasında öngörülen bir puan sistemi mevcuttur. Klasik olarak 0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla ortalama puan belli olmaktadır. Genel Kültürden ve genel yetenekten doğru ve yanlış soruların oranında net belli olmaktadır ve net üzerinden 0.5 ile çarpma işlemi yapılır. En son olarak + veya – 5 puan üzerinden puan belli olur.

2016-2017 devlet kurumlarına başvurma

15 Temmuz darbe girişiminden sonra birçok kurum personel ilanları vermeye başladı. En son Sağlık Bakanlığı “önlisans” mezunu olarak memur alımı başvurularını gerçekleştirdi. Devlet kurumlarının en düşük istediği 70 puandır. Bu seneden itibaren kurumun belirlediği ve istediği koşulları gerçekleştiren önlisans mezunları sözlü mülakat sınavına katılacaktır. KPSS’den aldığı puan ve sözlü mülakat sınavının toplamı en yüksek olan aday memur olmaya hak kazanacaktır.
Önemi not: Kurumun yayınladığı sorular basılamaz ve çoğaltılamaz. cnntürk

21 Ekim 2016 Cuma

2016 Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2016’nın son Motorlu Taşıtlar Sürücü Adayları Sınavını (MTSAS) 8 Ekim’de yaparken sınava giren adaylar ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusunu sormaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimine bakıldığında sınav sonuçları ne zaman açıklanır? Sonuçlardan sonra direksiyon sınavına girecek adaylar nelere dikkat etmesi gerekiyor?


Milli Eğitim Bakanlığı 8 Ekim 2016 tarihinde ehliyet sınavını yaptıktan sonra sınava giren ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. Adayın ehliyet alabilmesi için “Trafik, motor, ilkyardım, trafik adabı, göstergeler ve direksiyon” konularını öğrenmesi ve o konulardan geçmesi gerekiyor. Toplam 50 soru sorulmaktadır. İlkyardım 12, Trafik ve Çevre: 23, Araç Tekniği: 9, Trafik Adabı: 6. Sınav toplam 60 dakikadır. ÖSYM sistemi Motorlu taşıtlar sınavında geçerli değildir, yanlış yapılan sorular doğru yapılan soruları götürmez. Sınavı geçmek için 50 sorudan en az 35 tanesi doğru olması gerekir. Her soru 2 ile çarpılır. 35*2=70 puan. Sınavı geçecek olan adaylar “direksiyon sınavı”na girmektedir.

Sonuçlar ne zaman açıklanır?

Milli Eğitim Bakanlığı sınav sonuçlarını, sınavdan iki hafta sonra açıklamaktadır. 8 Ekim 2016 tarihinde olan sınav 21-22-23-24 Ekim tarihlerinde açıklayabilir. 22-23 Ekim hafta sonu olduğu için sınav sonuçları 21 Ekim veya 24 Ekim 2016 tarihinde açıklanma durumu vardır

Direksiyon sınavında yapılması gerekenler nelerdir?

Direksiyon sınav ücreti ödendikten sonra, ehliyet kursundaki hocalar adaylara direksiyon dersi vermektedir. Sınavda yapılması gerekenler neler olması gerekir:

-          Heyecan olmamalı

-          Direksiyon hocasının sınav öncesi yapılması gerekenleri (koltuk ayarlama, ayna ayarlama, emniyet kemerini bağlama, motoru çalıştırmadan önce vitesi boşa alma, vs..) harfiyen yapılması gerekir.

-          Adaya soru sorulmadığı müddetçe konuşmaması, gözünü yoldan ayırmaması gerekir

-          Şerit değiştirme olduğunda, hangi şeride geçilecek ise o tarafa sinyal verilmeli ve yan aynadan bakarak yavaşça şerit değiştirmeli (Notu verecek olanların en hassas olduğu konu)

Direksiyon sınavına giren adayın arabada kalma süresi 35 dakika ise, o aday sınavı geçmiş demektir.

19 Ekim 2016 Çarşamba

2017 sınav takvimi açıklandı

ÖSYM, '2017 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi'ni yayımladı.



Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2017 yılında uygulanacak sınavlara ilişkin ‘2017 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi’ ÖSYM'nin internet adresinde yayımlandı.

ÖSYM, 2017 yılında uygulanacak sınavlara ilişkin 2017 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimini internet sitesinde duyurdu.

Takvime göre, 2017 yılının ilk sınavı 21 Ocak'ta yapılacak olan e-YDS 2017/1 Sınavı olacak.
2017 yılında üniversite adayları 12 Mart 2017 tarihinde Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) ter dökecek.

YGS'ye giren adaylardan taban baraj puanı olan 180'i alan adayların başvuruda bulunabildiği Lisans Yerleştirme Sınavları ise 10 Haziran'da yapılacak olan LYS4 (Sosyal Bilimler) ile başlayacak.

Ardından LYS1 (Matematik) 11 Haziran 2017,

LYS2 (Fen Bilimleri) ve LYS5 (Yabancı Dil) 17 Haziran 2017,

LYS3 (Edebiyat-Coğrafya) ise 18 Haziran 2017 tarihinde uygulanacak.

2017 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik (Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) 21 Mayıs 2017,

2017-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik (Alan Bilgisi) 28 Mayıs 2017,

2017-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) 16 Temmuz 2017 tarihinde yapılacak.

ÖSYM tarafından uygulanacak sınavlara ilişkin ‘2017 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi’ne http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2016/GENEL/2017SinavTakvimi18102016.pdf adresinden ulaşılabilecek.

18 Ekim 2016 Salı

KPSS Önlisans sınav soruları | ÖSYM yayınladı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 16 Ekim 2016 tarihinde yaptığı Kamu Personeli Seçme Sınavı önlisans sınav sorularını kendi sitesinden yayınladı. Sınava giren memur adayları, soruları görerek ne kadar doğru ve ne kadar yanlış yaptıklarını görebilir, puanlarını hesaplayabilirler. Unutulmaması gereken durum ise: Standart sapma.


KPSS önlisans sınav soruları ÖSYM tarafından yayınlandı. Pazar günü sınava giren öğrenciler, en çok tarih bölümünde zorlandılar. Öncüllü sorularıyla bilinen tarih sorularında öncüllü sorulardan sadece 5 tane çıkmasından ötürü sınava girenler tarihin zor geçtiğini açıkladılar. Öncüllü soruların coğrafya bölümünde daha çok gözüktüğü görüldü. Memur olmak için bir yıl boyunca çalışan önlisans mezunları 16 Ekim’den sonra heyecanlı ve stresli bekleyişi başladı. Sonuçların ne zaman açıklanacağı tam belli olmasa da ÖSYM’nin sınav takvimine bakıldığında sonuçlar iki hafta içerisinde açıklanabilir. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz, içeriğimizde görülecektir

PUAN NASIL HESAPLANIR? (STANDART SAPMAYA DİKKAT)

KPSS puan hesaplamasında öngörülen bir puan sistemi mevcuttur. Klasik olarak 0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla ortalama puan belli olmaktadır. Genel Kültürten ve genel yetenekten doğru ve yanlış soruların oranında net belli olmaktadır ve net üzerinden 0.5 ile çarpma işlemi yapılır. Önemli olan ise standart sapma puanı. Bir sorunun ne kadar doğru veya ne kadar yanlış yapıldığına dair soruların standart sapma puanı belli olmaktadır. Özellikle tarih sorularında bu sıklıkla gözükmektedir.

MEMUR ALIMI NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Adayın puanı belli olduktan sonra, kurumların açacağı personel alımı ilanı üzerinden koşullar belli olacaktır. O koşullar üzerinden alımlar gerçekleşecektir. Her kurum taban alt puanını kendisi belirler. Standart en düşük KPSS puanı 70 olarak bilinmektedir.

Önemli not: Terör örgütü ile bağlantısı belli olan ve şüpheli olan kişilerin puanlarına bakılmaksızın alımlar gerçekleşmeyecektir.
Önemli not2: ÖSYM tarafından yayınlanan sorular, hiçbir yerde basılamaz ve çoğaltılamaz.

İşte yeniden açılan 53 okulun listesi!

Dün TBMM Genel Kurulu'nda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin verdiği önergeyle kapatılan FETÖ okullarından 53 tanesine faaliyet izni verildi. İşte faaliyet izni verilen 53 kurumun listesi....


Darbe girişimi sonrası FETÖ terör örgütüyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan okullardan 53 tanesi Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin verdiği önergeyle yeniden faaliyet izni aldı.
İşte AKP Grup Başkanvekili İlknur İnceöz’ün “53 özel öğretim kurumu ve bir özel öğrenci yurdunun FETÖ/PDY ile herhangi bir ilgisinin olmadığı tespit edilmiş. Bir yanlıştan dönülmüştür” dediği ve yeniden faaliyet izni alan okulların listesi:

1ÇAYCUMA KOLEJİ ÇAYCUMA İLKOKULUZONGULDAK
2ÖZEL DIYARBAKIR DİCLE FIRAT İLKOKULUDİYARBAKIR
3ÇAYCUMA KOLEJİ ÇAYCUMA ORTAOKULUZONGULDAK
4ÖZEL DIYARBAKIR DİCLE FIRAT ORTAOKULUDİYARBAKIR
5ÖZEL ELAZIĞ LALEGÜL ANAOKULUELAZIĞ
6ÖZEL HİRA ANAOKULUİSTANBUL
7ÖZEL CACABEY MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİKIRŞEHİR
8ÖZEL DOSYA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİANKARA
9ÖZEL SİVEREK FARABİ ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİŞANLIURFA
10ÖZEL SAMSUN ARMADA ANADOLU LİSESİSAMSUN
11ÖZEL KIRŞEHİR FİNAL ANAOKULUKIRŞEHİR
12ÖZEL DOSYA ANADOLU LİSESİANKARA
13ÖZEL KÜTAHYA BOĞAZİÇİ ÇÖZÜM ORTAOKULUKÜTAHYA
14ÖZEL ANKARA ANIL İLKOKULUANKARA
15ÖZEL KÖRFEZ AKŞAM LİSESİHATAY
16ÖZEL KARS ORHANGAZİ TEMEL LİSESİKARS
17ÖZEL BİLGİFEN TEMEL LİSESİANKARA
18ÖZEL ÖNDER TEMEL LİSESİESKİŞEHİR
19ÖZEL ÇUBUK KAYI TEMEL LİSESİANKARA
20ÖZEL BOĞAZİÇİ ÇÖZÜM TEMEL LİSESİKÜTAHYA
21ÖZEL SALİM FİNAL TEMEL LİSESİAKSARAY
22ÖZEL ŞİLE BİLGİ TEMEL LİSESİİSTANBUL
23ÖZEL AHMET YAPAR TEMEL TEMEL LİSESİKAYSERİ
24ÖZEL ÖZ KAYAPINAR TEMEL LİSESİDİYARBAKIR
25ÖZEL KAHRAMANMARAŞ AÇI TEMEL LİSESİKAHRAMANMARAŞ
26ÖZEL YALOVA BİREY TEMEL LİSESİYALOVA
27ÖZEL KONYAALTI BİL TEMEL LİSESİANTALYA
28ÖZEL YENİ ALANYA TEMEL LİSESİANTALYA
29ÖZEL IŞIKLAR TEMEL LİSESİANTALYA
30ÖZEL ATAK TEMEL LİSESİADIYAMAN
31ÖZEL DÜZCE UĞUR TEMEL LİSESİDÜZCE
32ÖZEL BAĞLARBAŞI FİNAL ORTAOKULUİSTANBUL
33ÖZEL FINDIKZADE BİL TEMEL LİSESİİSTANBUL
34ÖZEL BAŞKENT VATAN TEMEL LİSESİANKARA
35ÖZEL KARTAL AÇI ORTAOKULUİSTANBUL
36ÖZEL EDREMİT AREL TEMEL LİSESİBALIKESİR
37ÖZEL BURHANİYE UĞUR TEMEL LİSESİBALIKESİR
38ÖZEL BURDUR BAHÇEŞEHİR ANAOKULUBURDUR
39ÖZEL BURDUR BAHÇEŞEHİR İLKOKULUBURDUR
40ÖZEL BURDUR BAHÇEŞEHİR ORTAOKULUBURDUR
41ÖZEL BURDUR BAHÇEŞEHİR ANADOLU LİSESİBURDUR
42ÖZEL KIRŞEHİR ÇÖZÜM TEMEL LİSESİKIRŞEHİR
43ÖZEL SAFRAN TEMEL LİSESİİSTANBUL
44ÖZEL VİRANŞEHİR ERDEM ORTAOKULUŞANLIURFA
45ÖZEL MALATYA FIRAT TEMEL LİSESİMALATYA
46ÖZEL UŞAK SEÇKİN GRUP TEMEL LİSESİUŞAK
47ÖZEL BÜYÜK KOCAELİ TEMEL LİSESİKOCAELİ
48ÖZEL MAVİ DENİZ ANADOLU LİSESİBURSA
49ÖZEL SEFERİHİSAR ÇÖZÜM TEMEL LİSESİİZMİR
50ÖZEL SAMSUN ÇÖZÜM TEMEL LİSESİSAMSUN
51ÖZEL ŞANLI DİCLE TEMEL LİSESİŞANLIURFA
52ÖZEL DİYARBAKIR DİCLE FIRAT ANAOKULUDİYARBAKIR
53ÖZEL İZMİR TAÇ TEMEL LİSESİİZMİR
54ÖZEL ACAR YÜKSEKÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDUERZURUM(öğrenci yurdu)