6 Ocak 2015 Salı

YGS sonuçları nasıl kullanılacak?

Üniversite adaylarının 15 Mart'ta katılacağı YGS başvuruları sürüyor. Peki Türkiye'deki yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavı olan YGS'de alınan puanlar nasıl kullanılacak?



5 Ocak Pazartesi günü başlayan 2015 YGS başvuruları 19 Ocak Pazartesi mesai bitimine kadar devam edecek.

Lise son sınıf öğrencileri veya mezun durumdakiler YGS için 5-19 Ocak arasında başvuru işlemlerini tamamlayabilir. 20 Ocak akşamına kadar da sınav ücretlerini ilgili bankalara yatırabilir.
Bu yıl üniversite sınavı başvurularında önce başvuru yapılacak, sonra ücret yatırılacak.
ÖSYM, 2015 YGS ücretini 50, LYS’lerin her oturumu için ise sınav ücretini 30 TL olarak belirledi.
YGS, 15 Mart Pazar günü tek oturumda yapılacak.

Peki YGS Sonuçları Nasıl Kullanılacak?

2015 ÖSYS Kılavuzu’na göre;
YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç).

YGS puanlarından 140’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır (Bkz. Tablo 1F ve Şekil 6).

YGS’de 140,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekir.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel
engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir (Bkz. 9. Özel Yetenek Sınavı İle Seçme Yöntemi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder