20 Ocak 2015 Salı

Karnesinde zayıf olan çocuğa 6 doğru yaklaşım

Sömestr tatiline sayılı günler kala, öğrencileri de velileri de karne telaşı sardı. Kimi gurur ve heyecanla ‘teşekkür', ‘takdir’le çıkacak ailesinin karşısına kimi kırık ya da kırıklarının sıkıntısıyla.

Her iki durumda da velilere büyük görev düşüyor. Başarıyı abartıp çocuğu hediyeye boğmamak gerektiği gibi, zayıf notu olan çocuğa da fiziksel ve psikolojik şiddetten kaçınmak şart. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Özlem Şireli,karnenin dönem sonunda çocuğun yıl boyunca aldığı ders notlarının ortalamasını yansıttığını, çocuğun bilgi, beceri ya da yeterliliklerini tam anlamıyla yansıtmadığını belirterek “Notlarının zayıf olması çocuğun başarısızlığı olarak değerlendirilmemelidir. Hem çocukların hem ergenlerin anne babaları tarafından kabullendikleri ve desteklendiklerini hissetmeye ihtiyaçları vardır. Ağır eleştiriler, küçük düşürücü tutum ve cezalar çocuklarda reddedilmişlik hissi yaratacak, bu durum hayatın ileri dönemlerine de yansıyacak, özgüven eksikliği, yetersizlik duygusu gibi olumsuz kişilik örüntüleri gelişmesine neden olacaktır” derken, çocukların karne dönemi de dahil anne babaların destekleyici tutumlarına her dönem ihtiyaçları olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguluyor. Şüphesiz birçoğunuz “Peki ama karnesinde zayıf gelmiş, şimdi ona nasıl davranmamız gerekiyor” diyorsunuz. Dr. Şireli milliyet.com.tr okurları için, karnesinde zayıf getiren çocuğa anne-babaların 6 doğru yaklaşımını anlattı.

1.Başarısını görmezden gelmeyin

Düşük karne notları; anne babaların, çocuğun okul dönemi süresince gösterdiği çabanın görülmemesi, desteklenmemesine neden olmamalıdır. Karne notları anne babaların arzu ettiği gibi olmasa da çocuklarının çabalarını gördükleri ve takdir ettiklerini onlara hissettirmeleri gerekir.

2.  Cezalandırıcı davranmayın

Düşük notları nedeniyle üzgün olan çocuk, anne babasından cezalandırıcı bir tutum görürse baş etmede zorlanacağı yetersizlik duyguları yaşayabilir, davranım sorunları geliştirebilir. Kötü karne notlarıyla hayal kırıklığı yaşayan anne babalar, bunu tamamen çocuğun başarısızlığı olarak değerlendirip çocuğun kişiliğine yönelik suçlama ve eleştirilerde bulunmaktan kaçınmalıdır.

3.  Öz eleştiride bulunun

Anne babaların; çocuğun okulda başarılı olabilmesi için temel ihtiyaçlarının karşılanması, uygun çalışma ortamı sağlanması, düzenli okul ziyaretleri yapıp yapmadığı, öğretmeniyle iletişim halinde olup olmadığı, çocuğun okuldaki uyumu, dersteki zorlantıları hakkında yeterli bilgi sahibi olup olmadığı hususlarını gözden geçirmeleri, eksiklik gördüğü konularda telafi edici girişimlerde bulunmaları gereklidir.

4.   Çocuğun zorlandığı alanları belirleyin

Anne babaların; karne notları ve öğretmenlerin geri bildirimi dışında, çocuğunu dinleyerek ve anlamaya çalışarak zorlandığı alanları belirlemesi, çocuğun da onayını alarak yetersiz olduğu alanlarda gerek öğretmenlerinden gerek rehberlik servisinden yardım alarak alternatif çözümler üretmesi çocuğun başarısını artıracaktır.

5.  Tatil gereksinimini ön planda tutun

Kötü karne, çocuğun tatil gereksiniminin göz ardı edilmesine neden olmamalıdır.İstediklerini yapabildiği, eğlenebildiği bir tatil süreci; çocuğun enerji toplaması, yeni ders yılına motive bir şekilde başlaması için gereklidir. Anne baba ve çocukla birlikte; çocuğun yetersiz olduğu alanların telafisine yönelik hazırlanan çalışma programında çocuğun tatil gereksinimi ön planda tutulmalıdır.

6.  Özel yeteneklerini ve ilgi alanlarını destekleyin


Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Özlem Şireli,çocuklarınbaşarısız olduğu alanların desteklenmesinin yanı sıra başarılı oldukları, güçlü yanlarının belirlenerek desteklenmesinin de önemine dikkat çekerek “Özel yetenekleri ve ilgi alanlarının desteklenmesi hem çocuğun motivasyonunu çoğaltacak hem de kabul gördüğü ve takdir edildiğini hisseden çocuğun özgüvenini artıracaktır” diyor. (Milliyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder