7 Aralık 2015 Pazartesi

Çocuk gelinlerin eğitime devamı yurtlarla sağlanacak!

Çocuk gelinler sorununun tek çözümü eğitim...Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, bu sorunu ilçelere yapılacak yurtlarla çözeceklerini belirtti.

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde her 3 evlikten birinin çocuk evliliği…Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, ülkemizin kanayan yarası ‘çocuk gelinler’ sorununu, kız çocukları için ilçelere yapılacak yurtlarla çözeceklerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre erken evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97.4’ü kız öğrenciler. 18 yaş altında evlenenlerin yarısının okuma-yazma bilmediği, yüzde 31.7’sinin de okuma-yazma bilmesine rağmen hiç okula gitmediği gerçeği de eğitimsizliğin etkisini gözler önüne seriyor.

Sözcü'nün haberine göre;Sorun gittikçe büyüyor, acı gerçek rakamlara yansıyor fakat bir türlü bu konunun çözümüne yönelik somut adımlar atılamıyor.

“ÇOCUK GELİNLER, YURTLARLA ÖNLENECEK”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, çocuk gelinlerin önlenmesi kapsamında kız çocuklarının ilkokuldan sonrada ortaokul, lise ve üniversiteye devam etmesi için ilçelere yurtlar yaptıracaklarını söyledi.

Kadın okuma yazma oranını yüzde 90′lara çıkardıklarını belirten Bakan Ramazanoğlu, “Kız çocuklarının ikinci, hatta üçüncü dört yıl ve üniversiteye kadar devam etmelerinin yolunu açacağız. Bu şekilde ‘çocuk gelinler’ dediğimiz sorunun önünü keseceğiz. Ve kız çocuklarını güçlendirerek meslek sahibi yapmış olacağız. Kadını güçlendirmekle aileyi güçlendirmiş olacağız” dedi.

Kız çocuklarının özellikle ilkokuldan sonra köylerden ve mahallelerden merkezdeki okullara gelemediğine ve kalacak yer sıkıntısı çektikleri için öğrenimlerine devam edemediklerine dikkati çeken Bakan Ramazanoğlu, “Kız çocukları merkezden uzak yerlerde ilk dört yıl okuyorlar ancak ikinci ve üçüncü 4 yıl için ilçe veya kent merkezlerine gelmek zorunda kalıyorlar. Kalacak yerleri olmuyor ya da aile göç etmek zorunda kalıyor, sosyal problemler ortaya çıkıyor. Orta öğretimdeki kız çocukları için yurtlar yapacağız. Denizli bu konuda örnek olacak. Şimdilik Çameli, Acıpayam ve Çivril’de üç kız yurdu yapacağız. Bakanlığımızın imkanları ve hayırseverlerin katkılarıyla hızlı şekilde bitireceğiz. Projeyi Denizli’den Türkiye’ye yaygınlaştıracağız.” Dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder