Bakanlık, Üsküdar Amerikan Koleji’ni isteyen ancak üç dersten puanı yetmeyen öğrenciyi TEOG puanıyla istediği okula yerleştirdi. Eğitimciler, tepeden inme bu yerleştirmenin o puan aralığındaki diğer öğrencilere haksızlık olduğunu söyledi. Okul Aile Birliği, Bakanlığa şikâyette bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı önceki hafta çok tartışılacak bir karara imza attı. Bir öğrenci kolej puanlamasına göre başka bir okula giriyorken, TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) puanı göz önüne alınarak Üsküdar Amerikan Lisesi’ne yerleştirildi. Normal prosedürde TEOG yerine kolej puanına göre öğrenci alan lisenin karara itiraz ettiği, Okul Aile Birliği’nin ise Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) dava açacağı öğrenildi.
ÜSKÜDAR’A GİDEN YOL
Öğrencinin Saint Joseph Lisesi’nden Üsküdar Amerikan’a yerleştirilme süreci şöyle gelişti: Bu yıl 1 milyon 270 bini aşkın 8’inci sınıf öğrencisi gibi öğrenci de TEOG’a girdi. Hedefi iyi bir kolejde okumaktı. Özel okullar bu yıl öğrencileri 3 dersten (Türkçe, matematik, fen ve teknoloji) ve 8’inci sınıf başarı notlarından oluşan bir puanla almaya karar verdi. Öğrencinin TEOG puanı 500 üzerinden 477, özel okular puanı ise 800 üzerinden 782 hesaplandı. Yabancı bir okula yerleşmek istiyordu.
KOLEJDE 7 PUAN DÜŞÜK
Bunun için de üç ders notuna göre Saint Joseph Lisesi’ne kayıt yaptırdı. Ama hedefi Üsküdar Amerikan Lisesi’ydi. Üsküdar Amerikan Lisesi bu yıl özel okullar puanına göre en düşük 789 puanlı öğrenciyi kaydetti. Öğrenci bu okula giremedi. Ancak, velisi Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak özel okullara TEOG puanıyla girebileceğini belirterek, okula müfettiş gönderilmesini talep etti.
OKULA ‘ÖZEL’ YAZI GELDİ
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 10 Ekim’de İstanbul Valiliği’ne, oradan da ilçe ve okula bir yazı gönderilerek öğrencinin TEOG puanına göre Üsküdar Amerikan Lisesi’ne alınmasını istedi. Bu arada e-okuldan öğrencinin kaydı, Saint Joseph Lisesi’nden Üsküdar Amerikan Lisesi’ne gönderildi.
BAKANLIK ŞÜPHELENDİ
Lise, nakil süresinin sona erdiğini ve öğrenciyi TEOG puanına göre alamayacağını ve haksızlık olacağını yetkililere ilettiyse de durum değişmedi. Bakanlık yetkilileri önce durumun tuhaflığından şüphelendi, hatta okula öğrenciyi almaması için telkinde bulundu, ama sonra bu kararından vazgeçerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip TEOG puanıyla koleje alınması kararını aldı. Türkiye’de ilk kez yapılan bu kayda okulun velileri isyan etti. Üsküdar Amerikan Lisesi Okul Aile Birliği, bu yılki özel okullara yerleştirme düzenini alt üst edecek uygulama karşısında dava açacaklarını söyledi. Bakanlığa şikâyet dilekçesi yazdığı öğrenilen okul yetkilileri, Hürriyet’in sorularını yanıtlamadı.
10 bin kadar öğrencinin hakkı yendi
UZMANLAR ise bunun bir emsal olacağını diğer veliler için bir hak doğuracağını açıkladılar. Çünkü, her puan aralığında yaklaşık 2 bin öğrenci bulunduğu göz önüne alınırsa bu öğrencinin de 10 bine yakın öğrenciyi aşarak bu okula Bakanlık kararıyla geldiği belirtiliyor.
Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı): “Bütün yabancı okullarımız TEOG puanına göre değil de, 3 dersin puanına göre öğrenci aldı. Bu öğrenci velisi kendine çıkar yol bulmuş, hak etmediği, açık bulduğu kapıdan girmiş. Bunu onurlu bulmuyorum.”
MEB’le özel arasındaki anlaşmazlık
TEOG’un 3’üncü kayıt döneminde MEB, müfettişlerini bazı okullara göndererek “Niçin ayrı öğrenci alıyorsunuz? Hangi puanlamaya göre kayıt yapıyorsunuz? Buna izniniz var mı” sorularını sordu. Aralarında yabancı ve Türk özel okullarının da bulunduğu birçok okul bu soruşturmayı geçirdi ancak, ceza almadı. Soruşturmanın nedeni ise özel okulların üye oldukları Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nin ortak kararıyla puan ilan edip başvuranlar arasında sıralama yaparak öğrenci alması, kontenjanını doldurmasıydı.
ALTERNATİFİ YOK
Bakanlık yetkilileri de, “Dernek adına özel okulların alternatif yerleştirme hakları yok. Birden fazla okulun puan sıralaması yapılıyor. Buna itiraz ediyoruz. Tek tek her okul istediği gibi öğrenci alabilir. İster İngilizce, ister 3 dersle alır. Ancak, toplu halde yerleştirme yapılıyor” diye tepki göstermişti.
(Nuran Çakmakçı/Hürriyet)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder