23 Temmuz 2016 Cumartesi

Kapatılan üniversitelerin öğrencilerine ne olacak?

Bugün yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 15 vakıf yüksek öğretim kurumu kapatılırken, gözler bu okullardaki öğrencilere çevrildi. KHK'nın 4'üncü fıkrasına göre, bu okullarda öğrenim gören öğrenciler YÖK tarafından devlet ya da vakıf üniversitelerine yerleştirilecek ve aynı ücreti bu okullara ödemeye devam edecek.


Bugün yayınlanan olağanüstü hal kapsmında alınan tedbirlere ilişkin Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) göre, bin 43 özel öğretim kurum ve kuruluşuyla özel öğrenci yurdu ve pansiyonu ile 15 vakıf yüksek öğretim kurumu da kapatıldı.

Bununla birlikte gözler, vakıf üniversitelerindeki öğrencilerin durumuna çevrildi. Aynı kararnamenin 2’inci maddesi, 4’üncü fıkrasında konuya açıklık getirildi. Buna göre, kapatılan yüksek öğretim kurumunda öğrenim gören öğrenciler YÖK tarafından devlet veya vakıf üniversitelerine yerleştirilecek ve aynı ücreti bu okullara ödemeye devam edecek.

KHK’nın ilgili maddesi şöyle:

Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından Devlet üniversitelerine veya vakıf üniversitelerine yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam ederler. Bu fıkranın uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görevli ve yetkilidir.

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Başkanı Vahdet Özkoçak, “Buradan çıkaracağımız sonuç ise öğrenciler eğitim öğretim haklarını kaybetmeden faaliyetlerine devam edebilecekler ve bu durumun kontrolü Yüksek Öğretim Kurulu'na teslim edildi. Öğrencilerin anayasal hakları KHK çerçevesinde korundu” diye konuştu.

EK KONTENJAN AÇILACAK

Kapatılan vakıf üniversitelerinden devlet ya da başka bir vakıf üniversitelerine yerleştirilen öğrencilerin aynı ücreti ödemeye devam edeceğini, bununla birlikte YÖK’ün ekstra kontenjan vereceğini kaydeden Özkoçak, “Yaklaşık 15 bin öğrenci açıkta kaldı. Eğitim görme hakkı, anayasal hak. Bu nedenle YÖK ekstra kontenjan açacaktır” dedi.

PUANLAR ESAS ALINCAK

Başka bir okula yerleştirmede yine puan hesabı yapılacağını kaydeden Özkoçak, “Dikey geçiş sınavı gibi düşünmek lazım. Yani isteyen Bilkent’e gidemeyecek. Puanı hangi okula yetiyorsa o okula gidecek” diye konuştu.

OKULLAR NE ZAMAN NORMALE DÖNECEK?

Okullardaki normalleşmenin Ağostus sonunda yaşanacağını söyleyen Özkoçak, şunları kaydetti: 5 Ağustos itibariyle rektörlerden gelecek olan listeler YÖK yürütme kurulu tarafından denetlenecek ve sonrasında istihbari soruşturma başlayacak. Ağustos ayının sonunda işlemlerin sona ereceğini, normalleşmenin başlayacağını bekliyoruz.”

ÖĞRETİM ELEMANLARININ DURUMU

Öğrencilerin yanında kapatılan bu üniversitelerde çalışan öğretim elemanları ve idari personelden FETO’ya karışmış olanların cezalandırılması gerektiğini söyleyen Özkoçak, bununla birlikte karışmamış olan kişilerin de görevine iadesinin gerektiğini kaydetti. Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder