26 Eylül 2016 Pazartesi

2016 DGS tercih başvuruları | DGS tercih kılavuzu yayımlandı

ÖSYM "silgi tozları" yüzünden Dikey Geçiş Sınavı'nın sonuçlarını 33 gün sonra açıklamıştı. Yüzbinlerce öğrencinin beklediği sınavlar açıklandıktan sonra, önlisans mezunları vakit kaybetmeden üniversiteye girmek istiyor. Üniversitelerin açıldığı bu dönemde adayların DGS tercih başvuruları ne zaman başlıyor, sorusuna kurumun bu hafta cevap vereceği bekleniyor. Kurumun yayınlandığı DGS tercih kılavuzu konusunda hassas bölümler, en önemlisi ise, başvurular ne yaparken neye dikkat edilmesi gerek?


33 gün sonra Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı, yeni bir süreçe geçiş yapıldı. Sınav kadar zor olan bu süreçte, adayların tercih konusunda dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Birçok aday, sınavı başarılı geçmesine rağmen, yerleştirme konusundaki hatalardan ötürü, herhangi bir üniversiteye giriş yapamıyor.

Tercihlerde dikkat edilmesi gerek husus nedir?

ÖSYM, sonuçları açıkladıktan sonra, önlisans mezunları kurumun kendi sitesinden öğrenecektir. Öncelik olarak tercih klavuzundan yararlanması gerekecektir.

Önemli olan burada önlisans mezunlarının tercih yaparken "klavuzu" iyi bir şekilde incelemesi gerekmektedir. Tablo-2 bölümü iyi bir şekilde analiz edilmeli.

Bu tablo dışında yapılan tercihler kurum tarafından geçersiz olarak kabul edilecektir.
Tablo-1 ise prosedür gereği lisansın kodlarını, adlarını, kontenjan sayısını, puan türünü, öğrenim süresini gösteriyor.
Önlisans mezunların yerleştirme zamanında en çok neye dikkat etmeli?

-Adaylar, tercih etmek istedikleri lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemeli.

-Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemeli.

-Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir.

-Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanıyor. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

-Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazmalılar.

-Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, en çok 30 tercih yapabilir.

-Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

-Tercih işlemi tamamlandıktan sonra tercih listesi çıktısı alınmalı ve saklanmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder