3 Ocak 2017 Salı

Açık uçlu sorular nasıl olacak? Cevaplar nasıl okunacak? İşte tüm detaylar!

ÖSYM tarafından dün 2017-ÖSYS kılavuzu açıklandı. Açıklamada en çok dikkat çeken konulardan bir tanesi'de açık uçlu (kısa cevaplı ) sorulardı. Tüm öğrencilerin merak ettiği konu ise, açık uçlu sorular nasıl olacak?

İşte açık uçlu sorular ve cevapların nasıl okunacağına ilişkin detaylı açıklama.
ÖSYM, açıklamış olduğu kılavuz'da konuya ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu. İşte kılavuza göre açık uçlu sorular.
'' LYS’ler de kısa cevaplı sorular da yer alacaktır. Kısa cevaplı sorular da adaylar sorunun cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacaklardır. Bu soruların optik cevap alanları cevap kâğıtlarının arka yüzünde de yer alabilecektir. Kısa cevaplı sorularda cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır. ''
Buna göre öğrenciler kısa cevapları optik okuyucuya kodlanacak.
ÖSYM, açıklamanın devamında konuya ilişkinde birde uyarıda bulundu. Buna göre, işaretlenen bir cevabı silme işlemi yapılacaksa eğer, sorun yaşanmaması adına bunun çok iyi bir şekilde yapılması gerekmekte. Peki Matematik ve diğer derslerde açık uçlu sorular nasıl olacak? İşte haberimizin detayları.
Matematik'te kısa cevaplı sorular nasıl olacak?
Kılavuzda yapılan açıklamaya göre, LYS-1 Matematik Testi yer alacak olan 80 soruda 3 soru, kısa cevaplı soru şeklinde olacak. Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacaklar. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak bundan dolayı kodlama işlemine dikkat edilmesi gerekmekte.
ÖSYM, konuya ilişkin yine doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacağı uyarısında bulundu.
Fen Bilimleri'nde Açık Uçlu Sorular Nasıl Olacak?
Kılavuza göre, LYS-2'de Fizik, Kimya ve Biyoloji Testleri yer alacaktır. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1’er soru, kısa cevaplı soru şeklinde olacaktır. Adaylar soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında (cevap kâğıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacaklar. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. ÖSYM tarafından doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır uyarısı bu alanda da yapılmıştır.
Kılavuza göre, LYS-3'te bulunan Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 2 soru, Coğrafya-1 Testinde 1 soru, kısa cevaplı soru şeklinde olacak. Adaylar bu soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında (cevap kâğıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır
Sosyal Bilimler Sınavı'nda Açık Uçlu Sorular Nasıl Olacak?
Kılavuza göre, LYS-4'te bulunan Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, kısa cevaplı soru şeklinde olacak. Adaylar bu soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında (cevap kâğıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.
Yabancı Dil Sınavı'nda Açık Uçlu Sorular Nasıl Olacak?
Kılavuza göre, LYS-5'de bulunan Yabancı Dil Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacaktır. Adaylar soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında (cevap kâğıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.
Öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi olan, açık uçlu soruların nasıl okunacağı/değerlendirileceği üzerineydi. ÖSYM, paylaşmış olduğu kılavuzla aslında sistematik bir şekilde cevapların okunacağını belirtti. Öğrencilerin en çok dikkat etmesi gereken konu ise, optik okuyucuya yanıtların doğru bir şekilde kodlanması olacak.
ÖSYM ayrıca kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılmayacağını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder