29 Nisan 2016 Cuma

MEB’den öğrencilere çarşamba sürprizi

MEB'in Çankaya'dan başlatttığı proje kapsamında öğrencilere çarşamba günleri ödev verilmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere yarıyıl tatilinde ödev verilmesinin yasaklanmasının ardından, bir sürpriz de Ankara’nın en büyük ilçesi olan Çankaya’dan geldi.

Çankaya İlçe Milli eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan proje kapsamında öğrencilere çarşamba günleri ödev verilmeyecek. Şimdilik pilot bölgede uygulanan sistem, olumlu sonuç verirse yurt genelinde yaygınlaştırılacak.

YARIYIL TATİLİNDE DE YASAK

Milli Eğitim Bakanlığı ocak ayında, sömestr tatilinde öğrencilere ödev verilmemesi konusunda il müdürlüklerine yazı göndermişti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzalı yazıda, öğrencilerin yarıyıl tatillerini verimli bir şekilde geçirmelerini, dinlenmiş bir şekilde yeni döneme sağlıklı başlangıç yapabilmelerini ve ilgi alanlarına da zaman ayırabilmelerini sağlamak için öğrencilere yarıyıl tatilinde ödev verilmemesi istenmişti.

28 Nisan 2016 Perşembe

Prof. Aziz Sancar’ın çalışması TEOG sınav sorusu oldu

Nobel ödüllü gururumuz Prof. Aziz Sancar'ın çalışması TEOG-2'de soruldu. Uzmanlar, bilimsel gündemi takip eden öğrenciler için avantaj olduğunu belirtti.


İki aşamalı gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavlarının (TEOG) ikinci aşaması bugün tamamlandı. DNA’nın yapısı ile ilgili 2015 Nobel Kimya ödülünü alan Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalışması da sınav sorusu oldu.

1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katılımının öngörüldüğü TEOG ortak sınavları, yurt içinde 970 merkezde, yurt dışında ise 15 merkezde gerçekleştirildi. Tüm öğrenciler TEOG-1 sınavına göre çok daha fazla kazanımdan sorumlu oldukları TEOG-2’den iyi bir sonuç alabilmek için ter döktü.
TEOG-2 maratonunun birinci gün oturumu, 27 Nisan Çarşamba günü (dün) yapılan Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi sınavlarıyla tamamlandı.

İkinci sınav günü sırasıyla Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınava giren öğrencilere her dersten 20 soru soruldu.


Bilfen Ortaokulları Bölüm Başkanları TEOG sınavları sonrası ilk değerlendirmelerini yaptı. Uzmanlar, bu seneki soruların geneline bakıldığında geçtiğimiz iki yıldaki sorulara göre soru zorluk derecelerinin daha yüksek olduğu görüldüğünü vurguluyor.

Bilfen Ortaokulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Yasemin Dündar’ın Fen ve Teknoloji Sınavı Değerlendirmesi:

“BİLİMSEL GÜNDEMİ TAKİP EDEN ÖĞRENCİLER İÇİN AVANTAJ OLDU”

“TEOG sınavının ikinci gününde Fen ve Teknoloji sınavı kazanımlara uygun olup orta güçlükte sorulardan oluşmuştur. Beklenildiği gibi sorular son konular ağırlıklı sorulmuştur. Sınavda hatalı soru bulunmamaktadır. Deney düzeneklerinin yoğun olarak kullanıldığı sorularda öğrencilerin yorum yeteneği ölçülmeye çalışılmıştır. “Maddenin Halleri ve Isı” ünitesinden ayırt edici sorular sınavda belirleyici olmuştur. TEOG – 1 konusu olan DNA’nın yapısı ile ilgili 2015 Nobel Kimya ödülünü alan Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalışmasının yorumuna dair bir soru gelmiştir. Bu da bilimsel gündemi takip eden öğrenciler için avantaj olmuştur.”

e-YDS 2016/5 başvuru süreci başladı!

14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul ve İzmir’deki e-sınav uygulama binalarında yapılacak e-YDS 2016/5 için başvuru süreci bugün başladı.

ÖSYM, e-YDS 2016/5 başvuru sürecinin başladığını ve kontenjanın, Ankara’da 196, İstanbul’da 424, İzmir’de 80 olacağını duyurdu.

Bugün başlayan 2016 Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS )2016/5 başvuru süreci 2 Mayıs’ta sona erecek. Sınav, 14 Mayıs’ta Ankara, İstanbul ve İzmir’deki e-sınav uygulama binalarında yapılacak.
Sınava alınacak aday sayısı, e-YDS sınav binalarının aday kapasitesi ile sınırlı olacağından bu sınavda kontenjan, Ankara’da 196, İstanbul’da 424, İzmir’de 80 olacak.

e-YDS yani ‘Elektronik Yabancı Dil Sınavı’ her ay olmak üzere yılda 12 defa yapılıyor. Kontenjanların sınırlı olması nedeniyle bu nedenle sınava girmek isteyenlerin oyalanmadan başvuru işlemlerini tamamlamalarında fayda var.

ÖSYM duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

“e-YDS 2016/5 İngilizce alanında, 14 Mayıs 2016 tarihinde Ankara, İstanbul ve İzmir’deki e-sınav uygulama binalarında yapılacaktır. Sınava başvurular, 28 Nisan-2 Mayıs 2016 tarihleri arasında olacaktır. Sınav, saat 14.00’te başlayacak ve 2,5 saat (150 dakika) sürecek.

6114 sayılı Kanun’un 3. Maddesi 2. Fıkrasının (a) bendinin verdiği yetki ile 2014 yılında Merkezimiz tarafından bilgisayar üzerinde (elektronik sınav) uygulanmaya başlanan ve 2016 yılında da devam edecek olan e-YDS’lerin sınav ve başvuru tarihleri ÖSYM’nin internet adresinden yayımlandı.
e-YDS’ye katılmak isteyen bir aday, bir takvim yılı içerisinde (12 ay) aynı dilden sadece bir kez sınava girmek için sınav ücreti ödeyebilir. e-YDS’ye katılmak amacıyla sınav ücreti ödeyen bir adayın, sınava katılsın veya katılmasın ödeme tarihinden itibaren bir takvim yılı (12 ay) boyunca yeniden sınav ücreti ödemesi sistem tarafından engellenecek.

Sınava katılmak isteyen adaylar sınav ücretini, sınava başvuru tarihleri içinde ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi/banka kartı ile yatıracaklardır. Sınav ücreti ödeme işlemi, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihinin ilk günü saat 14.00’te başlayacak, kontenjan dolduğunda sona erecek. Kontenjan dolmadığı takdirde sınav ücreti ödeme işlemi, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihinin son günü saat 17.00’de sona erecek.

Sınava katılmak için sınav ücretini ödeyen adaylardan Merkezimiz kayıtlarında geçerli fotoğrafı olmayanlar, fotoğraf güncelleme işlemlerini başvuru tarihleri içinde ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden, resmi iş gününde ve resmi iş saatlerinde yapacaklar. Merkezimiz kayıtlarında geçerli fotoğrafı olmayan adaylara Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecek. (Geçerli fotoğraf; son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.)

Sınava alınacak aday sayısı, e-YDS sınav binalarının aday kapasitesi ile sınırlı olacağından bu sınavda kontenjan, Ankara’da 196, İstanbul’da 424, İzmir’de 80 olacaktır. Sınav ücretini ilk ödeyen adaylar kontenjana dâhil edilmiş olacak. Kontenjan dolduğu takdirde adayların sınav ücretini yatırması sistem tarafından engellenecek, ödeme kabul edilmeyecek ve e-YDS için sınav ücreti ödeme süresi sonlandırılacak.

e-YDS, elektronik ortamda yapılacağından, adayların sınavda uygulanacak ara yüzleri sınav öncesinde tanıması ve sisteme aşinalık kazanması amacı ile bir deneme e-sınavı hazırlandı. Bu sınavlara katılacak adayların sınavdan önce deneme sınavından yararlanmaları önemlidir.”

TEOG soruları ve cevapları yayınlandı - Tıkla hemen öğren...

TEOG soruları ve cevaplarının açıklanmasını bekleyen öğrenciler büyük heyecan içerisindeydi. 27-28 Nisan tarihlerinde yapılan TEOG 2. dönem sınavlarının soruları ve cevapları az önce açıklandı. TEOG soru ve cevaplarını haberimizden ders ders kontrol edebilirsiniz.


TEOG soruları ve cevapları az önce açıklandı... MEB tarafından ortaokul 8’inci sınıflar için düzenlenen TEOG ortak sınavları tamamlandı. Öğrenciler sınavda çıkan soru ve cevapları inceleyerek tahmini net doğru sayısını hesaplayabilir. Cevap anahtarları her testin son sayfasında bulunuyor.

İyi bir liseye girmek için yarışan 1 milyon 167 bin 854 öğrencinin iki gün süren TEOG maratonu sona erdi. Öğrenci ve velilerin merak ettiği TEOG soru ve cevapları da açıklandı. Sınava giren adaylar, bu soruları inceleyerek tahmini net doğru sayısını hesaplayabilir, hangi okulda şansı olduğunu öğrenebilir.

Dün yapılan ilk oturumda Türkçe, Matematik ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi derslerinin sınavları yapıldı. Öğrenciler bugün ikinci oturumda, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınava girdiler.

29 NİSAN TATİL Mİ?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarına giren öğrenciler “Cuma günü tatil olacak mı?” sorusununun yanıtını merak ediyor. TEOG ikinci dönem sınavları 27-28 Nisan’da yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, şu an için 29 Nisan Cuma tatil değil. Olağanüstü haller ve özel durumlar dışında 8’inci sınıf öğrencileri kendi okulunda sınava girecek. Sınavın olduğu okullarda o günlerde ders işlenmeyecek.

YIL SONU BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR?

Öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanları hesaplanacaktır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yıl sonu başarı puanı elde edilecektir. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar, 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacaktır.

AĞIRLIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI NASIL HESAPLANIR?

Ortak sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacaktır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.

YERLEŞTİRMEYE ESAS PUAN NASIL HESAPLANIR?

Öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

27 Nisan 2016 Çarşamba

Bakanlıktan sınav ücreti açıklaması

Bakanlık hafta sonu yapılan Merkezi Sistem Sınavlarında görev alan öğretmen ve idarecilere yönelik sınav ücretleriyle ilgili açıklama yaptı.


Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, hafta sonu yapılan Merkezi Sistem Sınavlarında görev alan öğretmen ve idarecilere yönelik sınav ücretlerinin, ilgili esaslara göre ödeneceği bildirildi.

“Açık Öğretim Okulları Sınavları ile Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavlarında görev alan öğretmen ve idarecilerin ek ders ücretlerine ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur” denilen bildiride, “Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklarına İlişkin 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 3. dönem toplu sözleşme hükümleri gereği, Bakanlığımızın Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce hafta sonu yapılan Merkezi Sistem Sınavlarında görev alan öğretmen ve idarecilerin sınav ücretleri, ‘Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara’ göre ödenecektir” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, “Bugüne kadar yapılan sınavlarda görev alan bütün personelin sınav ücretlerinin de en kısa sürede toplu sözleşme hükümlerine uygun olarak ödeneceği” aktarıldı.  DHA

25 Nisan 2016 Pazartesi

AÖF sınav sonuçları açıklandı!

AÖF sınav sonuçları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. Açıköğretim - AÖF sınav sonuçları akşam saatlerinde açıklandı. Sınav sonucunu öğrenmek isteyen adaylar AÖF'ün resmi internet sitesine akın etti. AÖF sınav sonuçlarını kontrol etmediyseniz haberimizde bulunan linkten AÖF sınav sonucunuzu sorgulayabilirsiniz.


Ay sonunda açıklanması beklenen AÖF sınav sonuçları bugün açıklandı. AÖF sınav sonuçlarının bu kadar erken açıklanmasını beklemeyen öğrenciler büyük şaşkınlık yaşadı. AÖF sınav sonucunuzu aşağıdaki linkten sorgulayabilirsiniz.

AÖF SINAV SONUÇLARINI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ..
Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi "Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları” ve “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esasları”na göre belirlenir.
Sınavlarda soru kitapçığı ve cevap kâğıdı olarak iki tür belge kullanılmaktadır. Sınavların değerlendirilmesi, notların kaydı, çizelgelere geçirilmesi, saklanması, öğrenci kütüklerine yazımı ve öğrencilere duyurulmasında bilgi işlem yöntemleri kullanılır. Sınav sonuçlarına, ilan edilme tarihinden itibaren 5(beş) işgünü içinde itiraz edilebilir. Bu süre geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmaz. Her dersin cevabı, o dersin isminin yazılı olduğu sütuna işaretlenmelidir. Yanlış sütuna yapacağınız işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmez. Cevap kâğıdında mutlaka ilgili ders için ayrılan ve açıkça dersin adı yazılan sütunu kodlayınız.

Sınavlarda öğrenci sayısına bağlı olarak, tek (A), iki (A,B) veya dört (A,B,C,D) kitapçık türü kullanılabilmektedir.

Sınavlarda cevap kâğıdına kurşun kalem ile test grubunun mutlaka kodlanması gerekmektedir. Tüm sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde hazırlanmakta ve bilgisayar ortamında değerlendirilmektedir. Bu sınavlarda öğrencilerin, derslerin her birinden ayrı ayrı başarılı olmaları gerekmektedir. Cevaplar değerlendirilirken doğru cevaplara puan verilecek, yanlış cevaplar için puan düşürülmeyecektir. Başka bir deyişle, yanlış cevaplar doğru cevapları götürmeyecektir. Bu nedenle soru kitapçıklarındaki soruların cevapsız bırakılmaması, öğrencilerin yararınadır.

AÖF BAHAR DÖNEMİ FİNAL SINAVLARI NE ZAMAN?

Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı 04 - 05 Haziran 2016

2015-2016 Tek Ders Sınavı 16 Temmuz 2016

AÖF SORULARI VE CEVAP ANAHTARLARI YAYINLANDI

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültesi öğrencilerinin sınav soruları ve cevap anahtarları sınavın yapıldığı günü takip eden üç iş günü içerisinde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınav Yayınlama Sisteminden yayınlanmaktadır. http://sinav.eogrenme.anadolu.edu.tr adresinden Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınav Yayınlama Sistemine erişebilirsiniz

ARA SINAV NOTUNUN BAŞARI NOTUNA KATKISI NE KADAR?

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapılan programlarda (İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan dersler ve ödevi olan dersler hariç) yapılan sınavlar sonucunda alınan notların, başarı notuna katkı oranları; ara sınav notunun % 30’u, dönem sonu sınav notunun %70’tir.
Bir Dersin Başarı Notu = (Ara Sınav Notu X %30) + (Dönem Sonu Sınav Notu X %70) değerlerinin toplamı ile hesaplanır.

Örneğin; “Çağdaş Felsefe” dersinin ara sınavında 60, dönem sonu sınavında 80 alan bir öğrencinin başarı notu şu şekilde hesaplanmaktadır.

Başarı Notu = (60 X %30) + (80 X %70) => Başarı Notu = 18 + 56 => Başarı Notu = 74

BAHAR DÖNEMİ DÖNEM SONU SINAV YERİ DEĞİŞİKLİĞİ

Bahar Dönemi Dönem sonu sınavına yeni sınav merkezinde girmek isteyen öğrenciler için sınav merkezi değiştirme süresi 24 Nisan 2016 Pazar günü saat 23.30’da sona eriyor.
Bu tarihten sonra yapılacak olan sınav merkezi değişikliği sonraki dönem için geçerli olacaktır. Sınav merkezinizi değiştirmek isteyen öğrenciler;
www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinin Öğrenci Girişi bağlantısından, AÖF bürolarından veya Açıköğretim Etkileşim Merkezinin 0850 200 46 10-19 (10 Hat) ve 444 10 26 telefon numaralarını arayarak yaptırabilirler.

23 Nisan 2016 Cumartesi

LYS başvurusu yapamayanlara ek başvuru süreci!

Sokağa çıkmaya yasağının olduğu yerlerdeki LYS adayları için yeni başvuru süreci başlıyor. Yeni süre 27 Nisan'da başlayacak ve 3 Mayıs'ta sona erecek.


ÖSYM, 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları (2016-LYS) için sokağa çıkma yasağının uygulandığı il ve ilçelerdeki adaylara yeni bir başvuru şansı tanındığını duyurdu.

LYS başvurusu yapamayan ve 1-14 Nisan 2016 başvuru yapma tarihleri arasında Mardin’in Nusaybin, Hakkâri’nin Yüksekova, Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın İdil, Silopi ve Cizre ilçelerinde ve Şırnak Merkez’de ikamet eden LYS adayları, ÖSYM’nin 27 Nisan-3 Mayıs 2016 tarihleri arasındaki yeni başvuru sürecinden yararlanabilecek.

Konuya yönelik ÖSYM duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

“1 Nisan 2016 tarihinde başlayan 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları (2016-LYS) başvuru işlemleri 14 Nisan 2016 tarihinde tamamlanmıştır. 2016 yılı içinde uygulanacak olan 2016 LYS başvurularında sokağa çıkma yasağı uygulanan Mardin’in Nusaybin, Hakkâri’nin Yüksekova, Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın İdil, Silopi ve Cizre ilçelerinde ve Şırnak Merkez’de görevli olup 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan kamu görevlileri ile bu yerleşim yerlerinde ikamet eden diğer adayların, aşağıda belirtilen çerçevede başvurularının alınmasına karar verildi:

- Kamu görevi yapan asker, polis ve diğer görevliler, genel amaçlı dilekçe ve 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında görevli olduklarını gösterir üst amir onaylı resmi belgeleri ile birlikte 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında bulundukları il/ilçe sınav koordinatörlüklerine giderek sınav başvurularını yapacak ve sınav ücretini yatırarak başvurularını en geç 3 Mayıs 2016 tarihine kadar tamamlayabilecektir. Başvuru esnasında kullanılan tüm belgeler, il sınav koordinatörü veya başvuru merkezi yetkilisi tarafından ÖSYM Başkanlığına gönderilecek.

- Kamu görevlisi olmayan adaylar, genel amaçlı dilekçe ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemine göre 1-14 Nisan 2016 başvuru yapma tarihleri arasında bu ilçelerde ikamet etmekte olduklarını gösterir onaylı resmi belge ile birlikte 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında bulundukları il/ilçe sınav koordinatörlüklerine giderek sınav başvurularını yapacak ve sınav ücretini yatırarak başvurularını en geç 3 Mayıs 2016 tarihine kadar tamamlayabilecek.
Başvuru ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak adaylar için 3 Mayıs 2016 tarihi mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “Ödemeler” alanından kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapacak adaylar için de aynı tarihte saat 23.59′da sonlanacak.”

21 Nisan 2016 Perşembe

TEOG sınavı öncesi ve sınav günü bu önerilere dikkat!

TEOG sınavlarında daha üst düzey bir başarı yakalayabilmek için bu hususlara dikkat! İşte uzmanından önemli tavsiyeler...

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Merkezi Sınavlarının ikinci ayağı 27-28 Nisan 2016 tarihlerinde yapılacak. Yaklaşık 1 milyon 200 bin sekizinci sınıf öğrencisi TEOG Sınavı’na girecek. Peki, sınavdan önce ve sınav günü yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir? Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, sınav öncesi ve sınav gününe dair önerilerini paylaştı.

TEOG adaylarına sınav öncesi önerilerde de bulunan Ünsal, sınavlara yönelik şunları söyledi:

“SINAVINA GİRECEĞİNİZ HİÇ BİR DERS ÖNEMSİZ DEĞİL”

- Öncelikle sınav öncesi akademik, teknik ve zihni hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Akademik hazırlıktan kastımız Eylül ayından sınavın yapılacağı tarihe kadarki 8. sınıf müfredatına ait dersler içeriklerinin iyi kavranması. Sınav 6 dersten oluşacağından bu derslere ait bilgilerin taze, güncel ve pekişmiş olması gerekiyor.

Tabi her adayın bu konudaki yeterliliğini eşitlemek mümkün değil. Bazı adaylar akademik anlamda kendilerini sınava tam hazır hissederken çoğu adayın hala eksik ve pekişmemiş konudan şikâyetçi olduklarına şahit oluyoruz. Bu algı aslında merkezi sınavlara katılan pek çok adayın genetiğinde var. Aday öğrenci ne kadar eksik olsa da sonuçta sınavın zorluk kolaylık derecesi öğrencinin yaş ve eğitim düzeyine çok uzak değil. Belki tüm sınavlardaki birkaç soru bu düzeyi zorlayacak nitelikte olabilir ama genel olarak sınavın zorluk derecesi yapılabilir sorulardan oluşuyor.

- Sınava az bir süre kalıncaya kadar akademik yönde yapılacak hazırlıkların daha çok tekrar mahiyetinde yürütülmesini tavsiye ediyoruz. Özellikle son haftaya girdiğimizde yeni şeyler öğrenmeye çalışmanın eğitim pedagojisi açısından yararlı olmadığı yapılan çalışmalarla gözlemlenmiş durumda. Zihne kaydedilmeye çalışılan her yeni bilgi, pekişmemiş, sağlamlaşmamış eski bilgilerin de daha karmaşık hale gelmesine yol açıyor. O halde son hafta yeni şeyler öğrenmek yerine tekrar nitelikli çalışmalarla zaman verimli kullanılabilir.

- Öğrenci zihnine bilgi kaydı sadece konu çalışarak değil, test çözerek, sınavın yapısına uygun çalışmalar yapmak suretiyle de mümkün. Bu nedenle özellikle son haftanın tekrara dayalı çalışmalarını test çözümüyle desteklemenizi öneririz. Zira testle zenginleştirilen çalışmalar hem bilgi güncellemesi yapmanızı sağlıyor hem de test ve sınav tekniği bakımından sizi geliştiriyor. Diğer bir ifade ile zamanla yarışı da bu yöntemle öğrenebiliyorsunuz.

- Sınavına gireceğiniz hiç bir ders önemsiz değil. Sistemin doğası gereği bazı dersler daha yüksek etkiye sahipken, bazıları puanları daha düşük etkiliyor olsa bile öğrenci önyargılardan arınmış bir
zihinle her bir derse yeterli zamanı ayırması gerekiyor.

- Teknik bakımdan en önemli hazırlık test çözme becerisini geliştirecek yol ve yöntemler konusunda çalışma yapılıyor olması.

- Hızlı ve doğru okuma, doğru anlama, problem çözme teknikleri bakımından kendinizi geliştirmeniz sınav performansınıza olumlu yansıyor.

- TEOG sınavını diğer merkezi sınavlardan farklı kılan en önemli unsur, yanlış cevapların doğru cevapları etkilemeyecek olması. Bu da sizi bu soruyu boş bırakayım tedirginliğinden uzaklaştıran bir unsur. Bu sınavda hiçbir sorunun boş bırakılmaması gerekiyor. Belki de bu sınavın en kıymetli teknik bilgisi bu.

- Sınava yönelik psikolojik hazırlığında nispeten diğer merkezi sınavlardan daha kolay olduğunu söylemek mümkün… Zira diğer merkezi sınavlar çoğunlukla tek oturumluk ve çok sayıda sorudan ve içerikten oluşan bir sınavken, TEOG’un 6 farklı oturumda ve daha az sayıda sorudan oluşması, sınavın aday öğrenci üzerindeki psikolojik gerilimini düşürüyor. Eğer aday bu sınav için kaygı ve stres besliyorsa bunun büyük ölçüde veli ve aile beklentilerinden kaynaklı bir kaygı ve stres olduğunu belirtmeliyiz.

- Sınavın öğrencinin kendi okulunda yapılıyor olması da bir başka olumlu unsur… Öğrenci lokasyon farklılığından kaynaklı yabancılık duygusu yaşamıyor. Sınav öncesi ve sınav aralarında arkadaşlarıyla vakit geçirerek bu süreci daha keyifli geçirebiliyor.

Ünsal, sınav günü ile ilgili hem velilere hem de öğrencilere şu önerilerde bulundu;

VELİLER SINAV GÜNÜ BUNU YAPMAYIN!

Öncelikle velilere bir öneri ile başlayayım. Geçmişten beri alışageldiğiniz sınav günü okul bahçesinde oturma, bekleme eylemini şayet yapmayı planlıyorsanız sakın yapmayın. Bütün bir yıl boyunca sizi okulda görmeyen çocuğunuz o gün sizi bahçede bekliyor olarak görünce durumu içselleştirir ve daha kaygılı bir sürece yol açmış olursunuz. Yapmayın bunu. Nasıl olsa çocuk kendi okulunda ve en az 6-7 aydır birlikte olduğu, eğlendiği, güldüğü oynadığı arkadaşları ile birlikte ve size bu gün de hiç ihtiyacı yok.

“SORULARA OBJEKTİF VE OLUMLU BİR ZİHİNLE YAKLAŞIN”

- Her bir sınava girmeden önce bu sınavın ait olduğu dersle ilgili önyargılarınızı sınıfın kapısına bırakın. Sorulara objektif ve olumlu bir zihinle yaklaşın.

- Soru köklerini okumadan ve anlamadan cevaplandırma işlemine geçmeyin. Zira her bir derste cevaplandırmanız gereken 20 soru ve 40 dakikanız var.

- Zorlandığınız sorular olacak mutlaka. Bunlar doğru ve adil bir eleme yapabilmek adına sınavda olması gereken sorular. Bunlarla zamanınızı öldürmeyin. Sorunun başına bir işaret koyup birinci turda tüm kolay ve hemen cevaplarını bulabileceğiniz sorularla zamanınızı değerlendirin. Bu tür sorular ikinci turda cebelleşmeniz, mücadele etmeniz gereken sorulardır.

- Bazen şıklardan giderek doğru cevabı aramaya çalışın. Test tekniğinin en somut faydalarından birisi budur. Cevap mutlaka o 4 şıktan biridir.

- İşlem gerektiren sorularda yazmaktan, çizmekten, sınav soru formunu karalamaktan çekinmeyin. Temiz olan tek şey optik cevap formunuz olsun ve o formda sadece kimlik ve cevap şıklarını doldurmayı unutmayın.

- Arada bir zamanı kontrol etmeyi unutmayın. Soru cevaplandırmak hızınızı ayarlamanız açısından zaman kontrollü ilerlemek çok doğru bir sınav stratejisidir.

- Sınava iyi konsantre olmak için arada bir dinlenin, derin nefes alın, masada hep aynı pozisyonda oturmayın, postürünüzü sık sık değiştirin. Sınıfta olup biten her tür uyarıcıyı algılıyorsanız, en ufak bir ses dikkatinizi dağıtıyorsa bu sizin sınava iyi konsantre olamadığınızın bir işaretidir.

- Kodlama disiplinine de kesinlikle riayet edin. Soru kaydırmak, cevabı yanlış şıkka veya yanlış soru numarasına işaretlemek en sık karşılaşılan kodlama hatalarıdır. Bir de hemen cevabı bulduktan sonra kodlamayı tamamlamanızı öneririz. Sınavın sonlarına bırakmak sizi hataya sevk eder.

- Yanlış cevaplar doğru cevaplarınızı etkilemeyeceği için kesinlikle hiçbir derste, hiçbir sınavda boş geçmeyin. Mutlaka yanlış da olsa her sorunuzun bir cevabı olsun.

- İki sınav arasındaki boşlukları sınavda çıkan soru ve konuları tartışarak değerlendirmeyin.

- Sınav ve sorular dışında farklı konularda arkadaşlarınızla sohbet ederek zamanınızı değerlendirin. Küçük şeyler atıştırabilirsiniz, okul bahçesinde, açık havada bu zamanı geçirebilirsiniz.

- Sınav anında sınavın sonucuyla, ailenizin, öğretmenlerinizin, arkadaşlarınızın ve çevrenizin sizden beklentileriyle ilgili duygu ve düşüncelerden uzak durmaya özen gösterin.

- Bütün bir yıl boyunca defalarca girdiğiniz yazılı sınavlarından farklı bir sınav olmayacak aslında sizin için TEOG. Tek farkı bütün ülkede aynı anda uygulanıyor olması ve sizinle aynı düzeydeki her adaya aynı soruların sorulmuş olması.

- Sınav günlerinde uyku ve beslenme düzeninizle ilgili genel alışkanlıklarınızda önemli değişikliklere gitmemenizi öneririz. Rutin yaşam akışınız o güne kadar nasıl ilerliyorsa sınav günlerinde de aynı akışa gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz. (sözcü.com.tr)

19 Nisan 2016 Salı

Zekanızı daha da geliştirecek 10 ipucu

Kim daha zeki olmak istemez ki. 

Zekanızı daha da geliştirmek için günlük hayatta rahatça uygulayabileceğiniz 10 öneri.



1- İNTERNETTEKİ ZAMANINIZI DAHA İYİ DEĞERLENDİRİN

İster telefonla, ister bilgisayarla, online dünyaya bağlandığınızda zamanınızı kedi - köpek videoları izlemekten daha yararlı kullanabilirsiiz.

İnternette geçirilen sürede, online dersler alabilir, TED konuşmalarını dinleyebilir veya zihin geliştirici birçok şey yapabilirsiniz.

2- ÖĞRENDİKLERİNİZİ YAZIN

Gün içinde öğrendiğiniz şeyleri bir yere not etmek, onların zihninizde daha kalıcı olmasını
sağlayacaktır.

Hergün öğrendiğiniz şeylere dair 300 kelime uzunluğunda yazılar yazmanız zihninizin hızlanmasına yardımcı olur.

3- YAPTIKLARIM/BAŞARDIKLARIM LİSTESİ OLUŞTURUN

Araştırmalar zekanın mutluluk ve özgüvenle oldukça ilişkili olduğunu gösteriyor.
Şimdiye kadar önerilen “yapılacaklar listesi” hazırlamanın aksine başardıklarınızı size tekrar tekrar gösterecek ve yeni başarılar için sizi motive edecek bir yaptıklarım/başardıklarım listesi hazırlayabilirsiniz.

4- MASA OYUNLARINDA SEVİYE ATLAYIN

Satranç, Go ya da Scrabble gibi oyunlarda kendinizi geliştirin.
Dışarıdan yardım almadan oynayacağınız Scrabble bile zekanızı güçlendirmek için yardımcı olabilir.

5- ZEKİ ARKADAŞLARINIZ OLSUN

Sürekli kendinizden zeki insanlarla vakit geçirmenin kendinize olan saygınızı ve güveninizi zedeleyebileceğini düşünebilirsiniz ama daha zeki insanlarla takılmak öğrenmenin en hızlı yoludur.
Unutmayın zeka katsayınız (IQ) sürekli vakit geçirdiğiniz 5 kişinin IQ ortalaması kadardır.

6- KİTAP OKUMAK YARDIMCI OLUR

Zekayla ilgili verilen tavsiyelerin başında gelir “Çok oku” önerisi.
Okumak zihin kapasitenizi hızlandırmanıza yardımcı olur.

7- ÖĞRENDİKLERİNİZİ ANLATIN

Yeni öğrendiğiniz bilgilerin daha kalıcı olması için onları mutlaka başka birilerine anlatın.
Başkasına anlatırken zihniniz o bilgileri sizin düşünme yapınızla işleyecek ve daha derinlerde yer edinmesini sağlayacaktır.

Ne kadar anlatabildiğiniz ne kadar anladığınızı gösterecektir.
“Eğer bir şeyi basitçe anlatamıyorsanız, yeterince iyi anlamamışsınız demektir.” Albert Einstein

8-  YENİ ŞEYLER DENEYİN

Yaratıcılığınızı geliştirmek için birbiriyle uzaktan yakından alakası olmayan şeylerle ilgilenin.
Denediğiniz şeylerden edindiğiniz bilgiler ileride karşılaşacağınız sorunlara daha yaratıcı öneriler getirmenizi sağlayacaktır.

9- YENİ BİR DİL ÖĞRENİN

Dil öğrenmek insan beynini en verimli şekilde çalıştırmanın önemli kurallarındandır.
Yeni diller öğrenerek hem kendi dilinizin sizi zorladığı düşünme kalıplarını aşar hem öğrenme sürecinde zihninizi çalıştırmış olursunuz.

Üstelik yeni bir diil öğrenmek artık eskisi kadar zor değil internette ücretsiz dil eğitimi veren birçok site bulabilirsiniz.

10- KENDİNİZE VAKİT AYIRIN
Mesele sadece öğrenmekle bitmiyor, aynı şekilde beyninizin yeni bilgileri yeterince derine işleyebilmesi için biraz zamana ihtiyacı var.

Günde yarım saat zihninizi dinlendirmek onun işlevini arttıracaktır.

Tematik spor liseleri geliyor!

MEB ve GSB arasında imzalanan protokole göre nüfus ve sporcu başarıları dikkate alınarak illerde tematik spor liseleri de açılacak.


Gençlik ve spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı arasında bugün 14.00’de imzalanan protokol ile milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren değişiklikler hayata geçirilecek.

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından bugün imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait tesisler okul dışı zamanlarda gençlik ve spor faaliyetlerinde kullanılacak.

Protokol ile öğrencilerin spor yapmalarının, spora devam etmelerinin ve sporcu olmalarının önündeki engellerin ve zorlukların aşılması amaçlanıyor. Protokol kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait tesisler okul dışı zamanlarda gençlik ve spor faaliyetlerinde kullanılacak. Bunun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı insan kaynağı ve tesisleri de Milli Eğitim Bakanlığı’nın faaliyetlerinde kullanılabilecek.

ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNE GÖRE BRANŞLARA YÖNLENDİRİLECEK

Protokole göre, yetenek taramasının yapılacağı 5. sınıf öğrencileri, sonraki yıllarda yeteneklerine göre ilgili branşlara yönlendirilecek.

Protokole göre ayrıca, nüfus ve sporcu başarıları dikkate alınarak illerde tematik spor liseleri de açılacak. Protokol Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kurumlarında, gençlik ve spor kulüplerinin kurulması ve desteklenmesini de öngörüyor.

Aday öğretmen sınav sonuçları internette!

MEB, aday öğretmenlik sınav sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Sonuçlar, MEBBİS Aday Öğretmen Modülü aday bilgileri kısmında ilan edildi.


MEB, aday öğretmenlerin nihai sınav puanını belirleyecek olan yazılı ve sözlü sınav sonuçlarını açıkladı.

MEB’in aday öğretmen sınav sonuçlarına yönelik duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

“Aday öğretmenlere 81 il’de 19 Mart 2016 tarihinde yazılı sınav uygulanmış 21 Mart 2016 – 15 Nisan 2016 tarihleri arasında da sözlü sınavları yapılmıştır. Aday öğretmenlerin sınav sonuçları adayların MEBBİS Aday Öğretmen Modülü aday bilgileri kısmında ilan edilmiştir.”

14 Nisan 2016 Perşembe

2016 YDS sonuçları açıklandı

ÖSYM, 2016-YDS sınav sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Fransızca testinin bir sorusu iptal edildi, Bulgarca testinde ise 2 sorunun şıkkı değişti.

2016-YDS (İlkbahar Dönemi) sonuçlarını açıklandı. Sınav sonuçlarını bugün 12:00’den itibaren adayların erişimine açan ÖSYM, Fransızca Testi’ndeki bir sorunun iptal edildiğini Bulgarca Testi’ndeki iki sorunun da şıkkının değiştirildiğini duyurdu.

27 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavının (YDS) sonuçları bugün ilan edildi. Sonuçlar, ÖSYM’nin sonuç açıklama sisteminden öğrenilebilir.
1 SORU İPTAL, 2 SORUNUN ŞIKKI DEĞİŞTİ!

ÖSYM’den YDS sonuçlarına yönelik yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi: 

“27 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (2016-YDS İlkbahar Dönemi) ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş olup Fransızca Testi Temel Soru Kitapçığındaki 8. sorunun iptal edilmesine, Bulgarca Testi Temel Soru Kitapçığındaki 7. sorunun “C” olarak girilmiş cevabının “E” olarak ve 23. sorunun “C” olarak girilmiş cevabının “D” olarak değiştirilmesine karar verilmiştir. 2016-YDS (İlkbahar Dönemi) değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır.

Sınav sonuçları, 14 Nisan 2016 tarihinde saat 12:00’den itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden açıklanacaktır. Adaylar, sınav sonuçlarını yukarıda belirtilen İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.”

SONBAHAR DÖNEMİ YDS BAŞVURULARI 29 HAZİRAN’DA!

YDS Sonbahar Dönemi Sınavı ise sadece Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılıyor. Sonbahar Dönemi Sınavı 4 Eylül 2016 tarihinde yapılacak. Sınava başvurular 29 Haziran-18 Temmuz 2016 tarihleri arasında alınacak.

SONBAHAR DÖNEMİ YDS TAKVİMİ:

SONBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TARİHLERİ: 29 Haziran-18 Temmuz 2016

SONBAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHİ, SAATİ VE SÜRESİ: 4 Eylül 2016, 9.30, 2,5 saat (150 dakika)

SINAV ÜCRETİ: 80,00 TL

BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ: 3,00 TL

13 Nisan 2016 Çarşamba

Özel okul seçiminizi kolaylaştıracak 7 nokta

Özel okul seçiminde okulların tahlillerini iyi yapabilmek büyük önem taşıyor. İşte, okul seçiminizi kolaylaştıracak 7 nokta...

Özel okullar arasında rekabet büyük. Ancak kalite nasıl? Hangi okullar nasıl eğitim veriyor? Bunların iyi araştırılması gerekiyor. Velilere çocuklarını yazdıracağı okula karar vermeden önce büyük görevler düşüyor.

Bilgiye verilen değerin her şeyin önüne geçtiği bir zamanda, okul seçimi yapmak, giderek güçleşiyor. Bilgi çağına sahip oldukları en değerli varlıklar olan çocuklarını iyi hazırlamak isteyen ailelerin, okul seçimi konusunda kararsızlık yaşamaları doğal karşılanmalı. Son yıllarda teknolojideki hızlı gelişime paralel olarak çocukların gelişim ve büyüme şartlarının da değişmesi, doğal olarak eğitim kurumlarının yenilenmesini ve farklılaşması gerektirirken, çocuklarına kolej seçecek ebeveynler de bu farklılaşan eğitim kurumları arasında seçim yapmakta güçlük çekebiliyor.
ERA Kolejleri Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin, aylar öncesinden okul araştırmaya başlayan velilere seçim yapmalarını kolaylaştıracak önerilerde bulundu. Çetin, özel okul seçimini kolaylaştıracak 7 noktayı şöyle sıraladı:

1-Okul Çocuğu Her Yönden Geliştirmeli: Bu tablo içinde, Z Kuşağının okul seçiminde dikkat edilmesi gereken başlıca kriterler, özel okul yaşamının çok yönlü olması yani öğrencilerin kendilerini geliştirmesi için oluşturulmuş fırsatların çokluğu; öğrenim sürecinde odaklanma, dikkat, akıl yürütme, karar verme, işitsel beceriler, görsel beceriler, psiko-motor beceriler ve sosyal-duygusal becerilerin geliştirilmesine verilen önem; fiziksel gelişimde öğrencilerin bireysel gelişimine uygun beslenme ve spor programları; yaratıcı düşünme becerisi, eleştirel düşünme becerisi, sosyal gelişim ve takım çalışması yeteneği, kendine güven duyma, iletişim, ikna ve karar verme becerilerini kazandıracak sosyal bir ortamın varlığı olmalı.

2-Teknoloji: Çocuklarımız, teknoloji odaklı bir bilgi çağına hazırlanıyor. Dolayısıyla öğrenciler için seçilecek özel okulların bu teknolojik altyapıya sahip olması lazım. Kullanılan eğitim sistemi, teknolojik altyapı, mimari olarak eğitime uygunluk, okul seçiminde dikkat edilmesi gereken faktörlerdir.

3-Yabancı Dil: Her geçen gün globalleşen dünyada, yabancı dil eğitimde, uluslar arası geçerliliği olan metotlar ve sınavlara hazırlık önemsenmesi gereken bir konudur. Yurt dışı ile teması geliştiren kültürel alışverişler, seyahatler ve yaşama çağdaş bir yaklaşım, öncelikle iyi yabancı dil eğitimini gerektirir. Bu, en çok önemsenmesi gereken kriterlerin başında gelmektedir.

4-Eğitim Kadrosu: Teknoloji ile birlikte eğitimcinin rolü değişse de bugün bile eğitim, öğretmenle birlikte ele alınmalıdır. Bu anlamda eğitim kurumu seçerken, öğretmen kadrosunun genç, dinamik kendini geliştirmeye açık olması gerektiğini belirtmek gerek.

5-Ulaşılabilir Mesafe: Başta İstanbul olmak üzere, ulaşımın pek kolay olmadığı büyük şehirlerde, öğrencilere olabildiğince uygun mesafede okulların seçilmesi de önem taşımaktadır.

6-Aile Bütçesi: Özel bir eğitimden bahsettiğimizde, her ailenin kendi bütçesine göre seçim yapacağı da tartışılmaz bir gerçektir. Bu nedenle kolej fiyatlarının önemli bir kriter olduğunu kabul etmemiz gerekir. Aileler, gereksiz harcamalardan fedakarlık yapmayı düşünebilirler ama bütçelerini çok aşmayacak şekilde hareket etmeleri, faydalı olacaktır.

7-Öğrencinin Görüşü: Bütün bu noktalar gözden geçirildikten sonra, güvenli sınıflar, keyifli bir mimari, mutluluk veren bir okulun önemli kriterleri olarak öne çıkar. Özellikle küçük yaştakiler için okul, önce sevgi dolu, güvenli bir yuva olmalıdır. Son olarak mutlaka hatırlatmak istediğimiz bir nokta daha var: Bir öğrencinin okulunu sevmesi, başarısını etkileyeceğinden, okulları, çocuğunuzla birlikte gezin ve öğrencinin seveceği okula öncelik verin. Sözcü

11 Nisan 2016 Pazartesi

AÖF sınav giriş yerleri açıklandı! AÖF sınav giriş belgesi nasıl alınır?

AÖF sınav giriş yerleri az önce açıklandı. 16-17 Nisan tarihinde yapılacak olan AÖF sınavları için giriş belgeleri internette yayınlandı. AÖF sınav giriş belgesi almak için sisteme giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz. İşte AÖF sınavları ile ilgili merak edilenler..


AÖF sınav giriş yerleri bugün yapılan duyuru ile açıklandı. Hafta sonu yapılacak olan AÖF sınavına nerede gireceğinizi öğrenmek için sisteme giriş yapmalısınız. AÖF sınav giriş yeri sorgulaması için haberimizde yer alan linke tıklayabilirsiniz.

Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinde güz döneminde güz dönemi ara sınavı ve dönem sonu sınavı, bahar döneminde bahar dönemi ara sınavı ve dönem sonu sınavı olmak üzere ilgili öğretim dönemlerinde yeni kayıt yaptıran ve kaydını yenileten öğrencilere dört sınav yapılmakta olup öğrenciler Cumartesi-Pazar günleri sabah ve öğleden sonra dört oturumda sınavlara katılmaktadırlar.

Sınavlar Türkiye ve K.K.T.C. Lefkoşa’da aynı saatlerde sabah 9.30’da, öğlenden sonra 14.00’da yapılmaktadır.

Sınavlarda soru kitapçığı ve cevap kâğıdı olarak iki tür belge kullanılmaktadır. Sınavlar beş seçenekli çoktan seçmeli test şeklinde yapılmaktadır.

Sınavın yapıldığı Cumartesi ve Pazar günlerinde AÖF büroları 08.00 – 16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Öğrenciler seçmiş oldukları sınav merkezlerinde sınava katılırlar. Öğrencilerin; ara sınav ve dönem sonu sınavlarına hangi il, ilçe, bina, salon, sıra, tarihte ve saatte sınava gireceği “Fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi”nde belirtilmektedir.

SINAV GİRİŞ YERLERİ AÇIKLANDI

Öğrenciler, Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesini sınav tarihinden bir hafta öncesinde www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinin Öğrenci Girişi bölümüne TCKN ve şifreleri ile giriş yaparak kendi sayfalarından veya AÖF Bürolarından alabilirler.

Fotoğraflı Sınav Giriş Belgeleri öğrencilerin adreslerine posta ile gönderilmemektedir.
Öğrenciler Sınav Giriş Belgesinde yazılı olan sınav il, ilçe, bina, salon, sıra, tarih ve saatte sınava girmek zorundadırlar.

Öğrenciler sınava girecekleri binayı sınavdan en az bir gün önce mutlaka görmeli ve sınav saatinden bir saat önce sınava gireceği binada hazır bulunmalıdırlar.
Sınavların organizasyonu, uygulama ve değerlendirilmesi Anadolu Üniversitesince yürütülmektedir.

AÖF BAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHLERİ

Bahar Dönemi Ara Sınavı 16 - 17 Nisan 2016
Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı 04 - 05 Haziran 2016
2015-2016 Tek Ders Sınavı 16 Temmuz 2016

SINAVA GİRİŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER

*Fotoğraflı Sınav Giriş BelgesiFotoğraflı ve Onaylı Kimlik Belgesi
*Fotoğraflı ve soğuk damgalı nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, süresi geçerli pasaport, zorunlu askerlik görevini yerine getirmekte olan er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi, Türkiye Barolar Birliği tarafından verilen Baro Kartı/Avukat Kimlik Belgesi, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe/mavi kartlar, yurt dışında yapılan sınavlarda o ülkeye ait nüfus cüzdanı niteliğindeki resmi belge bu amaçla kullanılabilir.

SINAV GEÇME NOTLARI

Harf Notu - Katsayısı
AA                4,00
AB                3,70
BA                3,30
BB                3,00
BC                2,70
CB                2,30
CC                2,00
CD                1,70
DC               1,30
DD               1,00
FF                0,00

5 Nisan 2016 Salı

Bu okulda 1280 öğrenciden sadece 2’si erkek

Diyarbakır Merkez Yenişehir İlçesi’ndeki Dicle Mesleki ve Teknik Anadolu Lises’inde eğitim- öğrenim gören toplam 1280 öğrenciden sadece 2’si erkek.



Dicle Kız Teknik ve Meslek lisesi olan ve sadece kızların okuduğu okulun adı ve vasfı bu yıl değişince, iki erkek öğrencinin seçtikleri bölüm nedeniyle bu okulda eğitim gördükleri belirtildi.
Merkez Yenişehir ilçesi Aziziye Mahallesi’nde bulunan Dicle Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin adı, bu yıl Yenişehir Dicle Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi olarak değiştirildi. Okulda toplam 1280 öğrenci eğitim görürken, bu öğrencilerden sadece 2’sinin erkek olduğu belirtildi. 75 öğretmenin görev yaptığı 27 derslikli okulda Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Grafik ve Fotosğrafçılık, Yiyecek- İçeçek Hizmetleri ve Güzellik ve saç bakımı bölümleri bulunurken, iki erkek öğrencinin Grafik ve Fotoğraçılık ile Yiyecek- İçecek Hizmetleri bölümünde okudukları kaydedildi. 2 erkek öğrencinin, okudukları bölümün başka okulda olmaması nedeniyle nakil ile bu okula geldikleri bildirildi. DHA

Bugün dünya karekök günü!

Bugün dünya karekök günü. Takvimler 4 Nisan 2016'yı gösterirken ay ve gün rakamı, yılın son iki rakamının karekökü oldu.


Matematik severlerin yüzyılda sadece 9 kez kutlayabildiği gün olan ‘dünya karekök günü’ bugün de dünyanın çeşitli yerlerinde farklı şekillerde kutlanıyor.

Matematik tutkunları bir yüzyılda sadece 9 kez yaşanabilecek karekök gününü kutluyor. Takvimler 4 Nisan 2016′yı gösterirken ay ve gün rakamı, yılın son iki rakamının karekökü oldu. Bundan önceki son karekök günü 3 Mart 2009 tarihinde kutlanmıştı. Bundan sonraki ilk karekök günü ise 9 yıl sonra 5 Mayıs 2025′de kutlanacak.

Dünya karekök günü Kaliforniyalı bir lise öğretmenin icadı. Öğretmen Ron Gordon, 9 Eylül 1981′de ilk kutlamayı başlattı. Bugünü kutlamak için kare şeklinde kesilmiş kök sebzeleri yemek veya sabaha kadar karekök almak öneriliyor.

Bir yüzyılda toplam 9 tane karekök günü var. Bunlar;

1/1/01

2/2/04

3/3/09

4/4/16

Bir sonraki karekök günü ise 5/5/25 yani 9 yıl sonra. Yüzyılın son karekök günü ise 9 Eylül 2081′de gerçekleşecek.

Dünya karekök gününüz kutlu olsun.

4 Nisan 2016 Pazartesi

Boğaziçi, halka ‘Açık Ders’lere başlıyor!

Boğaziçi Üniversitesi, bu yıldan başlayarak sosyal, beşeri ve fen bilimlerini kapsayan Açık Ders adı altında halka açık seminer dizisine başlıyor.


Boğaziçi Üniversitesi, psikolojiden uzay bilimine, insan ve makine beyin sınırlarına uzanarak bilimsel konulara ilgi duyan herkes için ‘’Açık Ders’’lere başlıyor. Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliği ile Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından verilecek “Açık Ders”ler, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak yapılacak.

Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle düzenlenecek olan seminer programı, bilimsel merak, özgür düşünce ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına katkıda bulunacak bilgi ve tartışmaları toplumun her kesimine ulaştırmayı hedefliyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından verilecek seminerler 90 dakika sürecek. Bu sürenin yaklaşık 50 dakikası öğretim üyesi sunuşuna, 40 dakikası ise katılımcılarla gerçekleştirilecek soru-cevap bölümüne ayrılacak.

Programın hedef kitlesini, bilimsel alandaki son gelişmeleri takip etmeye meraklı toplumun her kesiminden insanlar oluşturuyor. Farklı temalar altında oluşturulan seminer dizileri, psikolojiden bilgisayar mühendisliğine fizikten dilbilime varıncaya kadar birçok alandaki güncel gelişmeleri ve önemli tartışma konularını katılımcılarla paylaşacak.

Katılımcılardan herhangi bir ücretin talep edilmediği Açık Ders programı ilgi duyan herkese açık olarak düzenleniyor.

İLK AÇIK DERS 19 NİSAN’DA!

Açık Ders 2016 Bahar döneminde, Prof. Dr. Cem Say’ın ‘’İnsan ve Makine Beyinlerinin Sınırları’’ başlıklı semineri ile başlayacak. Say, 19 Nisan tarihindeki ilk açık derste , bilgisayar biliminin kurucusu olarak kabul edilen, ünlü matematikçi Alan Turing’in temelini attığı Hesaplama Kuramı’nın bilim ve yapay zekaya dair sorularına verdiği yanıtları tartışmaya açacak.

Program kapsamında 10 Mayıs tarihinde Yrd. Doç. Dr. Elif Duman’ın ‘’Stresin Sinir Sisteminin Üzerindeki Etkileri’’ başlıklı semineri yer alacak. Duman bu seminerde stresli deneyimlerin beynin ve sinir sisteminin işleyişi üzerindeki etkilerinden bahsedecek. Bu bağlamda seminerde, öncelikle bu etkilerin genetik faktörlerle nasıl etkileşime girebildiği üzerinde durulacak, ardından bu etkileri depresyon gibi psikolojik sorunlarla ilişkisinden söz edilecek.

Doç. Dr. Mine Nakipoğlu’nun “Dil, Beyin ve Evrim” başlıklı semineri 23 Mayıs’ta yer alacak. Nakipoğlu, bu seminerde insan türünün belki de en büyük başarısı olarak adlandırabileceğimiz dil olgusunu dilin evrimi, dil-beyin ilişkisi ve dilsel birimlerin beynimizde nerede ve nasıl temsil edildiği konularına ışık tutarak tartışmaya açacak.

Yrd. Doç. Dr. İnci Ayhan’ın vereceği “Zaman Algısı” semineri ise 31 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Seminer, zamanı nasıl algıladığımızı, bu algıyı oluşturan biyolojik ve psikolojik faktörleri ele alarak zamana dair hepimizin deneyimlediği mutluluk, stres gibi durumları da ele alacak.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından verilecek “Açık Ders”ler, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak yapılacak.

Çocuğunuz ders çalışırken siz de kitap okuyun!

Ders çalışmak istemeyen çocuklara nasıl yaklaşmak gerekiyor? Uzmanlar ders çalıştırma konusunda ailelere "öncelikle hedefinizi belirleyin" diyor.


Bazı anne babalar çocuklarına ders çalıştırma konusunda oldukça sıkıntı çektiklerini belirtiyor. Kimileri çalışmamak için türlü bahaneler bulurken kimileri de ders çalışmayı sürekli erteliyor.  Peki, öğrenciler ders çalışmak istemiyorsa ebeveynler ne yapmalı? İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanı Dilek Ateş, ders çalışmak istemeyen çocuklarla başetmenin yollarını anlattı.
Çocuklarındaki ders çalışma isteğinin kendiliğinden gelmesini bekleyen anne babalara, İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanı Dilek Ateş, ailelere öncelikle hedef belirlemelerini öneriyor.

“HAYAL GÜCÜNE KATKIDA BULUNUN” 

Kısa vadeli hedeflerden başlayarak, isteklerin belirlenmesinin ardından çalışmaların beraberce planlanması, çocuğun seveceği etkinliklere ve özellikle açık hava etkinliklerine yer verilmesi çocukları rahatlatıyor. Ara sıra küçük sürprizlerle çocuğun şaşırtılmasını öneren Ateş, çocuğun elde ettiği bir başarı sonrası sıra dışı bir etkinlik ve kutlamanın çocuğu motive edeceğini dile getiriyor.
Her çocuğun gelecekte bir şeyleri hayal etmeyi sevdiğini ve anne babaların onun hayal gücüne katkıda bulunmaları gerektiğinin altını çizen Ateş, gelecekte doktor olmak isteyen bir çocukla, hayal oyunu oynayarak, beyaz önlüklü fotoğraf çektirmek gibi oyunlar oynanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Çocuktan beklenen davranışların tam tersi yönde davranılması çocuklarda olumsuz etki yaratıyor. Anne baba, çocuğuna ders çalışmasını söylerken kendi bilgisayar başında zaman geçiriyorsa, çocuk ders çalışmayı kendisine verilmiş bir ceza olarak görüyor. Ateş, anne babalara çocukları ders çalışırken kitap okumayı öneriyor ve anne babalığın en önemli kuralını unutmayın uyarısında bulunuyor; çocuk eğitiminde hiçbir şey bugünden yarına gerçekleşmez sabırla bekleyin, değişimleri görün ve takdir edin.

3 Nisan 2016 Pazar

Üniversitede enstrüman yasağı

İstanbul Üniversitesi yönetimi fakülteye enstrümanla girmeyi yasakladı


İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Büşra Aydın okula kemanı ile geldiğinde özel güvenlik görevlileri artık fakülteye enstrüman sokulmasının yasak olduğunu söyledi. Bu yeni yasağın gerekçesini soran öğrencilere cevap olarak "Nevruz kutlamalarında olay çıktı bu nedenle okul yönetimi artık okulda enstrüman istemiyor" denildi.

Evrensel'deki habere göre, kemanına el konulan Büşra Aydın, bu olayı şöyle değerlendirdi "Üniversitede birçok öğrencinin sosyal faaliyet göstermesini engellemelerine anlam veremiyorum. Okulda zaten sanatsal kültürel anlamda yok denecek kadar kısıtlanmış durumdayız. Üniversite öğrencileri böyle sindirilmek isteniyor. Sadece derslere giren ve sınavlara gelen bir öğrenci profili yaratmak istiyorlar. Oysa ben üniversitenin böyle bir yer olmaması gerektiğini düşünüyorum. Üniversite bizim aynı zamanda sosyal yaşam alanımız. Bu alanı elimizden almak istiyorlar. Biz öğrenciler olarak özgürce şarkı söyleyebilmek ve enstrüman çalabilmek istiyoruz. "

1 Nisan 2016 Cuma

YDS soruları erişime açıldı

ÖSYM, 27 Mart'ta gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ilkbahar dönemi sorularını erişime açtı.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, 27 Mart 2016 tarihinde uygulanan 2016-YDS ilkbahar dönemi temel soru kitapçığının, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden erişime açıldığı bildirildi.

Buna göre, sınava başvuran adaylar, 10 gün süreyle ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile soruların tamamına erişebilecek.

Üniversite adayları için LYS başvuru zamanı!

2016 LYS başvuru süreci bugün başlıyor. Bu süreçte LYS başvuru kılavuzu çok önemli. İşte haberin detayları ve LYS başvuru kılavuzunun indirileceği adres...


Bu yıl 1 Milyon 600 bin 49 aday 2016 LYS’ye girmeye hak kazandı. Lisans yani 4 yıllık üniversite eğitimi almak isteyen ve YGS sonucunda en az bir puan türünde 180 ve üstü puan almayı başlamış olan adayların asıl hedefi olan LYS başvuruları bugün başlıyor. 14 Nisan’da sona erecek başvurularda  her bir LYS için 35 TL ödenecek.

Geçen yıl 1 Milyon 369 bin 147 aday 180 barajını en az bir puan türünde geçerek LYS’ye başvuru hakkı kazanmıştı. Bu yıl 1 Milyon 600 bin 49 aday bu başarıyı yakaladı. Bu yıl 221 bin kadar daha fazla sayıda aday LYS’ye  (Lisans Yerleştirme Sınavları ) girme hakkı kazanmış oldu.
Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavlarına başvurular bugün başladı. ÖSYM, LYS başvurularında başvuru kılavuzu da yayınlıyor. Adayların bu kılavuz doğrultusunda başvurularını yapmaları gerekiyor. 1-14 Nisan 2016 olarak açıklanan son başvuru süresi uzatılmayacak.

LYS 2016 BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN!

Alt türleri hariç tutarsak LYS sonucunda oluşabilecek 4 tane puan türü var:

1. MF (Matematik – Fen Bilimleri)

2. TM (Türkçe – Matematik)

3. TS (Türkçe – Sosyal)

4. DİL (Yabancı Dil)

Bu puan türlerinin oluşmasında esas olan sınav sayısı ise beş. Bu sınavlar ve içerikleri şu şekilde:

1. LYS-1 Matematik (80 soru)

a. Matematik – 50 soru

b. Geometri – 30 soru

2. LYS-2 Fen Bilimleri (90 soru)

a. Fizik – 30 soru

b. Kimya – 30 soru

c. Biyoloji – 30 soru

3. LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı/Coğrafya (80 soru)

a. Türk Dili ve Edebiyatı – 56 soru

b. Coğrafya_1 – 24 soru

4. LYS-4 Sosyal Bilimler (90 soru)

a. Tarih – 44 soru

b. Coğrafya_2 – 14 soru

c. Felsefe Grubu/Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi – 32 soru

I. Psikoloji – 8 soru

II. Sosyoloji – 8 soru

III. Mantık – 8 soru

IV. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi – 8 soru

5. LYS-5 Yabancı Dil (80 soru)

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI

MATEMATİK SINAVI (LYS-1): 19 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak olan LYS-1, sabah saat 10.00′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-1′de, Matematik Testi ve Geometri Testi yer alacak. Matematik Testinde 50 soru
bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri Testinde 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar, LYS-1’de ilk testin (Matematik Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Geometri Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2): 25 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-2, sabah saat 10.00′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-2′de, Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar, LYS-2’de birinci ve ikinci testin (Fizik Testi ve Kimya Testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (Biyoloji
Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3): 26 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak olan LYS-3, sabah saat 10.00′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. LYS-3′te, Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya-1 Testi yer alacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-1 Testinde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar, LYS-3’te ilk testin (Türk Dili ve Edebiyatı Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Coğrafya-1 Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4): 18 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-4′te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacak. Tarih Testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-2 Testinde 14 soruya 20 dakika cevaplama süresi, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soruya 50 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar, LYS-4’te birinci ve ikinci testin (Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5): 25 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-5, öğleden sonra saat 14.30′da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. Sınavda adaylara 80 soru sorulacaktır. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek. Adaylar, LYS-5’te sınav süresinin ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

 LYS BAŞVURULARINDA HEDEFİNİZE YÖNELİN!

* (İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden yalnızca birisinden) Mühendislik, Mimarlık, Tıp, Diş Hekimliği ve benzeri sayısal programlara yerleşmek isteyen adaylar MF puanlarının hesaplanmasına esas olan LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmek zorunda. Hukuk Fakültesi, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ya da İktisadi ve İdari Bilimler programlarına yerleşmek isteyen adaylar ise LYS-1 ve LYS-3 sınavlarında başarı göstererek yeterli TM puanını almalı.

LYS-3 ve LYS-4 sınavlarındaki netleri ile TS puanı oluşacak adaylar, İletişim Bilimleri programları ile Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Coğrafya Öğretmenliği programlarını tercih etme hakkı kazanacak.

Son olarak LYS-5 ile hesaplanan DİL puan türü kullanılarak Mütercim-Tercümanlık, İngilizce Öğretmenliği ya da İspanyol Dili ve Edebiyatı gibi yabancı dil programlarına öğrenci alınacak.
Adayların dikkat etmesi gereken ilk nokta, hedefledikleri programın puan türüne katkısı olmayan sınavlardan kaçınmak olmalıdır. Örneğin, MF-4 puan türündeki Makine Mühendisliği programına yerleşmek isteyen bir adaya yalnızca LYS-1 ve LYS-2 puan katkısı sağlayacak. Bu aday, LYS-3 sınavına girip 80 soruya da doğru cevap verse bile MF-4 puan türüne katkısı sıfır olan bu sınavdan fayda sağlayamayacaktır. Bu adayın LYS-3′e girmek için TM puan türlerinden birisi ile öğrenci alacak bir başka programı daha hedeflemek gibi geçerli bir sebebi olması gerekir.
İşin psikolojik ve nörolojik kısmı daha da fazla önem taşımaktadır. Kimi adaylar, sadece “şansını denemek” için hedefi dışındaki bir sınava da girmek isteyebilir. Örneğin, LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına girerek ile TS-2 puanı ile Türk Dili ve Edebiyatı programına yerleşmeyi hedefleyen bir aday “belki şansım yaver gider ve iyi net yaparsam Hukuk Fakültesi tercih ederim” düşüncesi ile LYS-1 (matematik ve geometri) sınavına da girmek isteyebilir. Bu konuda hiçbir hazırlık yapmamış bir adayın sıfırın altında net elde etmesi hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak, ona asıl zarar verecek olan, kazanma ihtimali yok denecek kadar düşük olan bir kumar oynamak suretiyle zihnini ve bedenini yormuş olması olacaktır. Beynimiz, hiçbir bilgiyi yok saymaz. Hiç çalışmadığı bir sınava gireceğini bilmek bile öğrencinin hazırlandığı sınavla ilgili bilgilerin de bu karmaşadan olumsuz etkilenmesine sebep olacaktır.

Bazı adaylar ise ilerleyen yıllarda fikir değişikliği yaşayarak üniversitede okuduğu bölümü değiştirme ihtimalini düşünerek hazırlandıkları sınavların dışındaki sınavlara da girmeyi düşünmektedir. Örneğin, TM-1 puan türü ile öğrenci alan İşletme bölümünü hedefleyen bir öğrenci, çocukluk hayali olan mimarlık programına yatay geçiş yapabilme ihtimali için LYS-2 (fizik, kimya ve biyoloji) sınavına da girmek zorundadır. YÖK’ün yatay geçiş ile ilgili belirlediği kurala göre bir adayın kayıtlı olduğu yükseköğretim programından başka bir programa yatay geçiş yapması için, ÖSYM’ce yerleştirildiği sene yapılan sınavda, geçmek istediği programın en düşük puanla öğrenci almış olan emsalini kazanacak kadar puan almış olması gerekir.

Başka bir deyişle, Mimarlık Fakültesine yatay geçiş yapmak isteyen bir aday, üniversiteye yerleştiği sene Türkiye’deki en düşük puanlı mimarlık programını kazanmasına yetecek kadar MF-4 puanı elde etmiş olmalıdır. MF-4 puan türü de LYS-1 ve LYS- 2 sınavlarındaki başarı ile hesaplandığı için başka bir programa yerleşip de sonradan Mimarlık Fakültesine geçmek isteyen aday, bu iki sınava da girmiş ve yeterince yüksek bir başarı elde etmiş olmalıdır. Aksi takdirde, MF-4 puanı hesaplanmaz.

Bütün bunları göz önünde bulundurarak, adayların hedefleri doğrultusunda onlara kazanç sağlayacak sınavları tercih etmesi, hem onlar hem de cüzdanları için daha iyi netice almalarını sağlayacaktır; her bir LYS için 35 TL ödenmesi gerekmekte. Oldukça karışık olan bu sistemin içinde boğulmak çok kolay olduğu için adayların bu konularda uzman olan Rehber Öğretmenlerden destek almaları en doğrusu olacaktır.

LYS BAŞVURUSU ve SINAV ÜCRETLERİ

LYS’ye başvurmak için adayın en bir puan türünden 180 puan almış olması gerekiyor. Adaylar LYS başvuru işlemleri kapsamında girmek istedikleri her bir LYS için 35 TL ödeyecek. ÖSYM kılavuzuna göre ücret ödeme için son tarih 15 Nisan 2016. Başvuru hizmeti ücreti ise 3 TL. Adayın fotoğrafını güncellemesi veya yeniden şifre edinmesi gerekiyorsa bunlar da ücrete tabi. Şifre değişimi 5 TL, fotoğraf güncellemesi ise 10 TL.