28 Aralık 2016 Çarşamba

2017 MEB ehliyet sınav takvimini açıkladı

17 Aralık 2016 tarihinde sınava girenler "ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak" sorusunu sormaya devam ederken, MEB sonuçların ne zaman açıklanacağına dair net bir tarih vermese de, takvimine bakıldığında hangi tarihler arasında açıklanacağı tahmin ediliyor. Sonuçların ardından direksiyon sınavı var. Sonuçlardan sonra nasıl bir prosedür gerçekleşecek? Milli Eğitim Bakanlığı kendi sitesinden 2017 Ehliyet sınav tarihlerini açıkladı.

MEB ehliyet sınav sonuçlarını açıklamadan önce kendi sitesinde ehliyet sınav tarihlerini (2017) kamuoyuyla paylaştı. Sınava girenler sonuçların açıklanmasını beklerken, sonuçların açıklanmasından sonra, prosedür nasıl gerçekleşecek? Ve stajyer ehliyet belgesi aldıktan sonra nelere dikkat etmek gerekiyor?
Sonuçların açıklanma tarihi
Milli Eğitim Bakanlığı, 17 Aralık tarihinde yaptığı sınavın sonuçlarını en erken 15 gün sonra açıklama durumuna sahip. Sonuçlar için net bir tarih yoktur. Tahmini dönem Ocak ayının ilk haftası.
2017 EHLİYET SINAV TARİHLERİ

Hangi konulardan kaç soru soruldu?
4 konudan soru sorulacaktır: İlk yardım 12 soru, Trafik 23 soru, Motor 9 soru, Trafik adabı 6 soru. Toplam 50 soru, sınav süresi ise 60 dakika. 
Ehliyet sınıfları nelerdir?
M, A1, A2, A, B1, B, D1, D, C1, C ve F sınıfları sınavda İlkyardım, trafik, çevre, araç tekniği, trafik adabı konularındaki sorulardan sorumludur. 
Ehliyet sınavlarında videolu eğitim dönemi
Ehliyet sınavına girecek adaylar artık 20 dakikalık bir video izleyerek sınava girecek. Bu videoda direksiyon sınavında dikkat etmesi gereken kurallar olacak. 
Stajyer ehliyet nedir?
Ehliyet sonuçlarında kazanan adaylar, 2 yıl olmak üzere stajyer ehliyet belgesine sahiptir. Bu süre zarfında; 5 kez kırmızı ışık ihlali olursa, 5 kez hız limiti aşılırsa, 2 yıl süre zarfında toplam ceza 75 puan olursa, ölümcül veya yaralanma kazasına suçlu görünürse, stajyer ehliyet belgesi geri alınacak ve normal ehliyet belgesi verilmeyecek. 2 yıl sonra trafik kurallarına uyan ve yapılmaması gerekenlere dikkat eden stajyerehliyet belgesine sahip olan sürücü, 1 yıl içerisinde normal ehliyet belgesini alabilir.
Trafik kazalarına sebep olan faktörler nelerdir?
Trafik kazaları sebeplerine bakıldığında birinci sırada "hatalı sollama" gözükür. Hatalı sollama konusu trafik kurallarında çok net bir şekilde belirtilmiştir. Bu kurallar ya unutulmuştur ya da bireyin "acil" bir şekilde bir yere yetişme isteği vardır. Araç ne kadar hızlı olursa olsun belirli hızda giden araçtan en fazla 30 dakika önde olur. 30 dakika daha erken gitmek trafik kazasına davetiye çıkartmak demek.
Trafik kazalarında ikinci sırada olan ise "alkol" tüketimi. İçişleri Bakanlığı bu konuda sert bir tutum içerisindedir. Alkol kullanıp araç kullanan vatandaşların ehliyetlerine el konulmaktadır. Belirli süreler içerisinde ehliyetine el konulan kişi, belli bir para cezası ödemektedir. Kurallar gereği alkol kullanımı tekrarlanırsa ömür boyu araçlardan men edilmektedir.
Üçüncü sırada "uykusuzluk" Uzun yolculukta vatandaşların uykusuzluğundan ötürü trafik kazası yapmaları oldukça fazladır. Özellikle büyük araç kullanan kişilerin yeterince uyumamaları ve zamanında yetişme stresi baz alındığında, sonuçları istemsiz olarak karşımıza çıkmaktadır. cnntürk

Danıştaydan imam hatip liseleri kararı

Danıştayın aldığı karara göre, valilikler okulları istediği zaman imam hatip liselerine dönüştüremeyecek.

Danıştay, okulların imam hatiplere dönüşümü konusunda çok önemli bir karar aldı. Danıştayın aldığı karara göre, valilikler okulları istediği zaman imam hatip liselerine dönüştüremeyecek. Ayrıca okul isimlerini değiştirilmesi de Danıştayın kararında hukuka aykırı bulundu. Bu kararla birlikte, okulların ismi valilik tarafından değiştirilemeyecek. Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Konya'da valiliklere imam-hatip açma yetkisi veren yönetmeliğin iptali için açtıkları davada Danıştayın bu maddeyi iptal ettiğini belirterek "Bununla birlikte Konya'da açılan 8 adet imam-hatip ortaokulunun hukuka aykırı şekilde açıldığına hükmetmiştir. Bu karar emsal nitelikte bir karardır" dedi.
Sözcü'den Yurdagül Uygun'un haberine göre, Eğitim İş Başkanı Mehmet Balık, Eğitim-İş olarak, Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olarak düzenlenen yönetmelikte valiliklere imam-hatip açma yetkisi veren yönetmelik hükmünün ve Konya Valiliği kararı ile Konya'da çok sayıda okulun imam-hatibe dönüştürülmesinin iptali için dava açtıklarını belirterek, "Açtığımız bu davada Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, bu okulların, Valilikler tarafından keyfi olarak açılabilmesine olanak sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Kurumlara Ait Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nin ilgili maddesini iptal etmiştir. İptal gerekçesinde ise öncelikle bu okul açma yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı'nda olduğuna, valiliklerce gelişi güzel şekilde bu okulların açılamayacağına ve Bakanlığın da bu okulların açılmasına karar verirken mevcut ihtiyaçları ve gereklilikleri dikkate almak zorunda olduğuna işaret etmiştir. Bununla birlikte gereklilik, ihtiyaç ve talep olmaksızın Konya ilinde açılan 8 adet imam-hatip ortaokulunun hukuka aykırı şekilde açıldığına hükmetmiştir" dedi.
Okul isimleri değiştirilemeyecek
Yine bu karar bir başka önemli hususu daha içerdiğini belirten Balık, şöyle devam etti:
"Bilindiği üzere okul isimleri gündelik siyasetin karşılığı olarak sürekli şekilde değiştirilmektedir. Özellikle de Cumhuriyetçi kimliği ile bilinen kimselerin adının verildiği okulların ismi sürekli olarak değiştirilmektedir. Yine aynı dava içerisinde Konya Selçuklu'da bulunan İsmail Hakkı Tonguç İmam Hatip Ortaokulu'nun ismi Erdem Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu olarak, Mustafa Necati İlkokulu'nun ismi ise Cemil Meriç İlkokulu olarak valilik kararı ile değiştirilmiştir. Sendika olarak buna karşı çıkmış ve neden bu isimlerin değiştirildiği sorusunu sormuştuk. Tamamıyla keyfi ve hiçbir gerekçeye dayanmayan bu isim değişikliğinin hukuka aykırı olduğunu, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Ulu Önderimiz M. Kemal Aktatürk'ün Milli Eğitim Bakanlığı'nı da yapmış olan Mustafa Necati'nin ve bu ülkenin Milli Eğitim Sistemi'nin her taşında imzası olan İsmail Hakkı Tonguç isminin okullardan silinemeyeceğini ifade ettik. Nitekim Danıştay da bu gerekçeleri haklı görerek keyfi şekilde yapılan bu isim değişikliğinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmiş ve yürütmenin durdurulması kararı vermiştir."
"Gelişi güzel imam hatip okulu açılamayacak"
Bu kararın emsal nitelikte bir karar olduğunun altını çizen Balık, "Bu karar sonrasında artık öncelikle valiliklerce gelişigüzel şekilde imam-hatip açılamayacak ve Milli Eğitim Bakanlığı da bu okulların açılmasına karar verirken mevcut talepleri, ihtiyaçları ve gereklilikleri dikkate almak zorunda olacaktır. Konya'da Valilik kararlarıyla açılan imam-hatip ortaokullarının da hukuka aykırı şekilde açıldığı tespit edilmiştir. Mustafa Necati ve İsmail Hakkı Tonguç tabelaları tekrar ait olduğu yere asılacaktır" dedi.

26 Aralık 2016 Pazartesi

YÖK'ten öğretmenlik için flaş karar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Anadolu Ajansı  Editör Masası toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Saraç, öğretmenlik programları için alınan radikal kararları açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Saraç, "Bazı yükseköğretim programları, birinci aşama ile öğrenci alıyorlardı. Biz önce birinci aşama ile öğrenci alan öğretmenlik programlarını artık ikinci aşamaya nakletme kararı aldık. Bu çok radikal bir karar. YGS puanları ile öğrenci alan bu programları LYS puanlarına naklederken YGS'deki test içeriklerini dikkate alacağız. Bütün bu LYS'den öğrenci kabul edecek programlar için de başarı sıralaması şartı getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak." dedi.
'Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek'
Üniversiteye girişteki ikinci aşama olan LYS'de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak şekilde az sayıda soru sorulacağını belirten Saraç, "Öğrencilerimizi hiçbir şekilde tedirginliğe sevk etmememiz lazım. Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek. Bu bağlamda öğrencilerimizin açık uçlu sorularla tanışmasını istiyoruz." diye konuştu.
'İlahiyat fakültelerinde ikinci aşamadan öğrenci alınacak'
YÖK Başkanı Saraç, şöyle konuştu:
"Yıllardan beri ilahiyat fakülteleri ile alakalı 'Niye ikinci aşamadan girilmiyor. Bu, niteliği yükseltici bir husustur halbuki' diyerek bize başvurular, raporlar sunuluyordu. Yükseköğretim Kurulu olarak ilahiyat fakültelerinde artık bu yıldan itibaren ikinci aşamadan öğrenci alınacağını burada açıklamak isterim."

MEB'de 2 bine yakın personel açığa alındı

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), FETÖ soruşturması kapsamında, bin 980 personel açığa alındı.

MEB'de aralarında öğretmenlerin de bulunduğu bin 980 personel hakkında, FETÖ terör örgütüyle irtibatlı oldukları gerekçesiyle görevden uzaklaştırma tedbiri alındı.
Bakanlıkta, "görevde bulunmasında sakınca görülmesi nedeniyle" uzaklaştırma tedbiri uygulanan personel hakkında inceleme ve araştırma çalışmaları devam ediyor.

AÖF öğrencilerine müjde

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, tek ders sınavlarının bu yıldan itibaren üç derse çıkarıldığını bildirdi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Açıköğretim İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olmasına tek dersi kalan öğrencilerin dönem uzatmamaları için uygulanan tek ders sınavlarının, bu yıldan itibaren üç derse çıkarıldığını bildirdi.
Gündoğan, Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri’nin lisans veya önlisans programlarında kayıtlı, üç dersten başarısız olan ve bu dersleri başarması durumunda mezun olabilecek öğrencilere tanınan üç ders sınav hakkından hangi durumdaki öğrencilerin yararlanabileceğine de açıklık getirdi.
Kayıtlı olduğu bölüm/programlarda tüm dersleri alan ve üç dersten başarısız olduğu için mezun olamayan öğrencilerin üç ders sınavına girebileceğini yineleyen Prof. Dr. Gündoğan, üç ders sınav hakkına ilişkin esasları şöyle sıraladı:
“Öğrencinin üç ders sınavına girebilmesi için, 2016/2017 öğretim yılı güz veya bahar döneminde o derslere kayıt yaptırmış olması gerekmektedir. Başarısız olduğu üç dersten (DZ) ve/veya (YZ) harf notu alan öğrenciye üç ders sınav hakkı tanınmaz. Uygulamalı dersler (laboratuvar, pratik çalışma ve benzeri) için üç ders sınav hakkı tanınmaz. Üç ders sınav notu, dönem sonu sınav notu yerine geçer. Başarı notu; üç ders sınavı uygulanan her bir ders için dönem içi notları ile üç ders sınavı notunun yüzdelik oranları dikkate alınarak belirlenir. Öğrencinin başarı notu; üç ders sınavı uygulanan her bir ders için dönem içi notları ile üç ders sınav sonucu esas alınarak hesaplanır. Öğrencinin harf notları, dönem sonu sınavına ‘Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esasları’ dikkate alınarak oluşan harf notu aralıkları dikkate alınarak belirlenir. Her ne sebeple olursa olsun üç ders sınavına katılmayan ve katılamayan öğrenci için mazeret sınavı yapılamaz.”
SINAVLAR YURT İÇİ 22 TEMMUZ'DA YURT DIŞI 13 AĞUSTOS'TA
Rektör Gündoğan, sınav tarihlerini de açıklayarak, şöyle devam etti:
“Türkiye programları için üç ders sınavı; 22 Temmuz 2017 Cumartesi günü fakülte yönetim kurulu kararı ile belirlenen sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir. Türkiye programlarına kayıtlı bulunan ve halen cezaevinde/tutukevinde olup üç ders sınavına girme hakkı olan öğrencinin sınavı, 22 Temmuz 2017 Cumartesi günü bulunduğu ildeki cezaevinde/tutukevinde yapılacaktır. Yurtdışı programları için üç ders sınavı; 13 Ağustos 2017 Pazar günü fakülte yönetim kurulu kararı ile belirlenen sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir.”
Prof. Dr. Gündoğan, Açıköğretim Sistemi’nde kayıtlı öğrencilerin başarılarını arttırmaya yönelik yaptıkları çalışmaları sürdüreceklerini de belirterek, tüm öğrencilere başarılar diledi. ntvmsnc

22 Aralık 2016 Perşembe

Meslek liselerinden üniversiteye sınavsız geçiş kaldırıldı

Mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişi kaldırıldı. Sınavsız geçiş yerine getirilen ek puan katsayısı ise YÖK tarafından 0,06 olarak belirlendi.

Yükseköğretiim Kurulu Başkanlığı (YÖK), bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayının YÖK tarafından 0,06 olarak belirlendiğini açıkladı.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişi kaldırılarak ek puan getirildi. 2017'den itibaren uygulanacak ek puanın katsayısı ise YÖK tarafından bugün açıklandı. YÖK'ten yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere 9 Aralık 2016 tarihli 6764 sayılı Kanun ile bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirmelerinde sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmış olup, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayı Yükseköğretim Kurulu tarafından 0,06 olarak belirlenmiştir” denildi. Sözcü

21 Aralık 2016 Çarşamba

YÖK'e 19 üniversite için 358 kişi rektör adaylığı başvurusu yaptı

Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) 19 üniversitenin rektör aday adaylığı için 358 başvuru yapıldı. İzmir Demokrasi Üniversitesi 43 başvuru ile en fazla, Siirt Üniversitesi ise 4 başvuru ile en az rektör aday adaylığı başvurularının yapıldığı üniversiteler oldu.

Yükseköğretim Kuruluna (YÖK), 19 üniversite rektör aday adaylığı için 358 başvuru yapıldı. İzmir Demokrasi Üniversitesi 43 başvuru ile en fazla, Siirt Üniversitesi ise 4 başvuru ile en az rektör aday adaylığı başvurularının yapıldığı üniversiteler oldu.
YÖK'ten yapılan açıklamada, YÖK üyelerinin rektör ataması yapılacak üniversiteleri gruplar halinde ziyaret ettiği, bu üniversitelerin öğretim üyelerinin yanı sıra araştırma görevlileri, idari personeli ve öğrencileri ile de ayrı ayrı görüştüğü ifade edildi.
Kurul üyelerinin bu ziyaretlerinde ayrıca o ilin valisi, sanayi ve ticaret odası başkanları, kalkınma ajansı temsilcileri ile de görüştüğü, bu temaslarını bir rapor haline getirerek YÖK'e sunduğu bildirildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu süreç, adaylar ile görüşme maksadını taşımamaktadır. Rektör ataması yapılacak üniversitelerin tüm bileşenlerinden alınan görüşleri içeren bu rapor neticesinde üniversitenin ihtiyaçlarına uygun bir rektör profili ortaya çıkarılmıştır. Bu profile göre başvuru yapan adaylar arasından bir seçim yapılacaktır. Süreç sağlıklı bir şekilde yürütülmektedir."
YÖK'e toplam 19 üniversite için 358 kişi, rektör aday adaylığı başvurusu yaptı.
43 başvurunun geldiği İzmir Demokrasi Üniversitesi en fazla, 4 başvurunun yapıldığı Siirt Üniversitesi ise en az rektör aday adaylığı başvurularını alan üniversiteler oldu.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine 12, Ardahan Üniversitesine 13, Artvin Çoruh Üniversitesine 15, Bartın Üniversitesine 18, Batman Üniversitesine 10, Bitlis Eren Üniversitesine 9, Çankırı Karatekin Üniversitesine 30, Gümüşhane Üniversitesine 15, Hakkari Üniversitesine 8, Iğdır Üniversitesine 22, İzmir Bakırçay Üniversitesine 28, İzmir Demokrasi Üniversitesine 43, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesine 19, Kırklareli Üniversitesine 20, Kilis 7 Aralık Üniversitesine 8, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine 26, Osmaniye Korkutata Üniversitesine 18, Siirt Üniversitesine 4, Yalova Üniversitesine 40 rektör aday adaylığı başvurusu geldi.

ÖSYM KPSS Ortaöğretim Önlisans Lisans tercih kılavuzu yayımladı

2016 ÖSYM KPSS Ortaöğretim Önlisans Lisans tercih kılavuzu 21 Aralık tarihinde yayımladı. Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girenler tercih kılavuzuna göre başvuru yapabilecekler. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi başvuruların ne zaman biteceğini kendi sitesinden açıkladı. Ve nitelik kodları... Nitelik kodları üzerinden başvurular yapılacaktır. Nitelik kodları üzerine önemli uyarılar...

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kendi sitesinden KPSS Ortaöğretim Önlisans Lisans tercih kılavuzunu yayımladı.
Başvurular 21 Aralık 2016 tarihinde başlıyor; 31 Aralık 2016 tarihinde sona eriyor.   
Eğitim uzmanlarından önemli uyarılar (Nitelik kodu)
Kılavuz açıklandıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususlar: Kadro tercihinde bölümünüz kaçıncı sırada? Kadro açan kurum, bölüm sıralandırmasına dikkat ediyor. Örneğin; Kütüphane memuru olmak istiyorsanız; nitelik kodu sıralandırmasına bakmanız gerekmektedir. Nitelik kod sıralandırmasına göre alımlar gerçekleşecektir. Nitelik kod sıralandırmasında istediğiniz bölüm üçüncü veya dördüncü sırada ise ilk alınacaklar birinci veya ikinci sırada olanlar olacaktır. Kurumların istediği özel şartlar dikkatlice okunmalı ve incelenmeli. Örneğin; Bilgisayar programcılığı için kurumlar sertifika isteyebilir.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, geçen hafta cevap kağıdını yayımlamıştı.
15 Temmuz Darbe Girişimi KPSS’ye damgasını vurdu
15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi sorusu, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda en dikkat çeken sorulardan bir tanesiydi. Darbeyi önleyen en önemli isimlerden Şehit Ömer Halisdemir üzerine kurum bir soru hazırladı: "Hangi üniversitenin ismi Ömer Halisdemir olarak değiştirildi? Birçok insan sorunun cevabını “Niğde” olarak cevap verdi. Darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Niğde Üniversitesi’nin yeni adını “Şehit Ömer Halisdemir Üniversitesi” olarak değiştirdiklerini açıklamıştı.
KPSS puanı nasıl hesaplanır? Standart sapma nedir?
Kurum 120 soru sormaktadır. 60 tane genel yetenek, 60 tane genel kültür. 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Ve bu sayede net durumu oluşuyor. En önemli durum standart sapma konusu. Adayların en çok yapamadığı soru, belirli adaylar tarafından yapıldığında o sorunun puan değeri +5 veya -5 olarak hesaplanabiliyor. Puan hesaplamasında öngörülen bir puan sistemi mevcuttur. Klasik olarak 0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla ortalama puan belli olmaktadır. Genel Kültürden ve genel yetenekten doğru ve yanlış soruların oranında net belli olmaktadır ve net üzerinden 0.5 ile çarpma işlemi yapılır. En son olarak + veya – 5 puan üzerinden puan belli olur.
Tercih durumu
Sonuçların açıklanmasından sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, tercih işlemlerine başlayacak. Tercih işlemlerinde herhangi bir ücret ödenmeyecek. Önlisans sınavına giren adayların da tercihleri beklemesinden ötürü tercih işlemleri bütün olarak yapılması bekleniyor. Kılavuz üzerinden yapılacak olan işlemler, kurumların açacağı kadroya göre şekil alacaktır.

20 Aralık 2016 Salı

Üniversite sınavı kalkıyor

Üniversite sınav sistemi değişiyor. Yükseköğretime Geçiş Sınavı kalkıyor, üniversiteye sınavsız geçiş geliyor. Öğrenciler, iki yıllık ön lisans programları ile bazı dört yıllık lisans programlarına, lise puanıyla yerleşebilecek.
Her yıl milyonlarca öğrencinin iyi bir gelecek hayaliyle ter döktüğü üniversite sınavı değişiyor. 2010 yılındaYükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak iki aşamalı hale getirilen sınavın ilk ayağı kalkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ortaklaşa çalıştığı yeni modelle üniversiteye sınavsız geçiş hedefleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ortak çalışması olan yeni sistemin 2017’de son şeklini alması ve 2018’de uygulamaya geçirilmesi öngörülüyor. Sınavsız sistemin detayları şöyle:
TOEG benzeri merkezi sınav
Öğrencilerin lise diploma puanları üniversiteye geçişte kullanılacak. Diploma puanlarının esas alınacak olması nedeniyle MEB, lisede de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı benzeri merkezi sınav yapılması için çalışma yürütüyor. Buna göre liselerde her yıl bir sınav, merkezi sistemle yapılacak. Açık uçlu sorularla yapılması öngörülen sınavla hormonlu notların önüne geçilmesi planlanıyor.
YGS’yle iki yıllık ön lisans programlarına yerleşen yaklaşık 100 bin öğrenci için sınava girmeden lise diploma puanıyla kayıt yaptırabileceği bölümler açıklanacak. Öğrenci, lise diploma puanına göre bu bölümlerden birine doğrudan kayıt yaptırabilecek. Açıklanan listeden tercih etmeyen öğrenciler, LYS’ye girebilecek. Yeni sistemin bazı 4 yıllık lisans programlarında da uygulanması planlanıyor.
Mezunlar ne yapacak?
Mevcut sistemde öğrencilerin YGS barajını aştıktan sonra 4 yıllık lisans programlarına yerleşmek için girdiği LYS devam edecek. Yüksek puanlı lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylar, bu sınava girmek için başvuruda bulunacak. Meslek lisesi öğrencilerine kendi alanlarında özel kontenjan ayrılması için de çalışma yapılıyor.
Geçmiş yıllarda mezun olanlar da yeni sistemde diploma puanlarıyla önlisans ve bazı lisans programlarına kayıt yaptırabilecek. Mezunlar da liseden yeni mezun olan öğrenciler gibi LYS’ye girebilecek.
6 yıldır üniversiteye giriş iki sınavla
Üniversiteye giriş sınavı, 1999-2010 yılları arasında tek sınav olarak uygulanırken, 2010’da iki sınav uygulamasına geçilerek son şeklini aldı. Buna göre; ortaöğretimden yükseköğretime geçişte iki aşamalı sınavın birinci aşaması YGS, ortak ve tek sınav olarak yapılıyor. YGS, ortaöğretimini başarı ile tamamlayan ve yükseköğrenim görmek isteyen kişilere uygulanıyor. Bu sınavla, açıköğretim programları ile örgün ön lisans programlarına yerleştirilmesinde esas alınacak olan başarı puanı, lisans programlarına yerleştirme amacıyla yapılacak LYS’ye girebilmek için aranan asgari başarı puanı belirleniyor.
İkinci aşama
İkinci aşama olan LYS ise adayların bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açıköğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmedeki puanını belirleyen sınavlar. Bu sınavlar LYS 1 (Matematik – Geometri), LYS 2 (Fizik – Kimya – Biyoloji), LYS 3 (Türk Dili ve Edebiyatı – Coğrafya 1), LYS 4 (Tarih – Coğrafya 2 – Felsefe) ve LYS 5 (Yabancı Dil) olmak üzere beş alanda, iki hafta sonunda ve ayrı ayrı oturumlarda yapılıyor

18 Aralık 2016 Pazar

Oxford'da kız-erkek devrimi

Oxford Üniversitesi öğrencileri bundan sonra, İngilizce'de üçüncü tekil şahıs için cinsiyetleri belirlenmiş “he” (erkek) ve “she” (kadın) yarine, cinsiyet ifadesi olmayan “ze” zamirini kullanacak

İngiltere'nin köklü eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi, LGBTİ öğrencilere yönelik ayrımcılığın önüne geçmek için ilginç bir karara imza attı. Üniversite öğrencileri bundan böyle “he” (erkek) ve “she” (kadın) yarine, cinsiyet ifadesi olmayan “ze” zamirini kullanacak.

Üniversitenin kurallarına göre, LGBTİ bireylere yönelik yanlış zamir kullanmak, kusur sayılıyor. Bu uygulama ile birlikte “ze” zamirinin sadece sosyal yaşamda değil, ders ve seminerlerde de kullanılmaya başlanması hedefleniyor.

Oxford Üniversitesi'nin bu uygulamasının kısa süre içerisinde ülkedeki diğer eğitim kurumlarında da yaygınlaşabileceği konuşuluyor. The Times’da yer alan habere göre, Cambridge Üniversitesi de benzer bir uygulamayı hayata geçirmek için kolları sıvadı.

İngiliz dilince üçüncü tekil zamiri, Türkçe'dekinin aksine cinsiyet belirtilerek kullanılıyor. Hem atanmış cinsiyetini benimsemeyen, hem de kendini cinsiyetsiz olarak ifade eden kişiler için bu büyük bir sorun teşkil ediyor. Cinsiyetsiz zamir önerileri olan “ze” ve “xe”, geçitiğimiz günlerde Tennessee Üniversitesi tarafından da yaygın olarak kullanılmaya başlandı ve bu yaz Yatılı Okullar Birliği öğretmenleri, trans öğrenciler için “zie” zamirini kullanmalarına sevk etti. cnntürk

15 Aralık 2016 Perşembe

KYK burs ve kredi (E-Devlet) | Taahhütname onay süresi ne zaman bitiyor?

KYK burs ve kredi sonuçlarından sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı öğrencileri uyarıyor: Taahhütame onayı yapmayan öğrenciler, burslardan yararlanamayacak. Onay ne zaman bitiyor? E-Devlet sitesinde onay işlemleri nasıl gerçekleşecek?


Gençlik ve Spor Bakanlğı KYK burs ve kredi kazanan öğrenciler için son kez taahhütname onay süresini uzatma kararı aldı. Onaylatmayan öğrenciler, burslardan yararlanamayacak. Taahhütname onay süresi ne zaman bitiyor? 18 Aralık 2016 saat 23:59. Bu süre zarfında öğrenci veya veli E-Devlet sitesine girerek onay işlemlerini yapabilir.

Kredi ve Yurtlar Kurumu onay işleminden sonra Ocak ayından itibariyle 4 aylık burs ve kredi ücretlerini alabileceklerini açıkladı.

Taahhütname onayı nasıl yapılır? Kurum şunu diyor: Sonuç ekranında tahsis edilen burs/kredi imkânından faydalanmak için e-devlet üzerinden taahhütname onayı yapılması zorunludur. Eğer öğrenci taahhütname onayını yapmazsa ne olacak? Kurum uyarıyor: Taahhütname onayı yapmayan öğrenci sisteme dahil olmayacağından ertesi yıl yeniden burs/kredi için başvurabilir.

BURS VE KREDİ ÜCRETLERİ NE KADAR OLACAK?

2016 2017’de KYK burs ve kredi ücretleri 400 Türk Lirası olacak. Geçen sene 320 Türk Lirası olan burs bu sene 80 Türk Lirası zam ile 400 Lira oldu. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 2016 yılında burs ücretlerinin artacağını söylemişti. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu ise üniversiteye yeni başlayan öğrenciler için müjdeli haber verdi. Genel Müdür Aksu, üniversite 1’inci sınıfta okuyan öğrenciler burslarını Ocak ayında değil Kasım ayında alacaklarını açıkladı.

Hangi bankadan alınacak?

Burs ve kredi ücretleri Ziraat Bankası'ndan alınacaktır. Banka, öğrencilere bankamatik kart vererek burs veya kredi ücretlerini alabilecekler.

Kimler burstan yararlanabilir?

Kurumun en çok hassas olduğu alanlardan biri olarak kimlere burs veriliyor:

- Herhangi bir üniversitede "ön lisans" öğrencisi olana
- Bir üniversitede "lisans" öğrencisine
- Açık Öğretimde okuyan "önceliğe sahip olan öğrenciler"e. Önceliğe sahip olanlar: Şehit çocuğu veya kardeşi, gazi çocuğuna, anne ve babası ölü olanlara.
- İki yıllık bir üniversiteyi bitirdikten sonra, dört yıllık üniversiteye geçenlere.
- Öğrenci, yüksek lisans yapıyorsa veya doktora öğrencisiyse. (Dikkat edilmesi gereken husus: hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere burs verilmemektedir.)
- ÖSYM'nin yaptığı sınavda ilk 100'e giren öğrencilere otomatik olarak verilmesi
- Öğrenci şayet "amatör milli sporcu" belgesine sahipse
Bu maddeleri karşılayanlara kurum tarafından burs verilmektedir.

Kimler krediden yararlanabilir?

Kredi ve Yurtlar Kurumu hangi öğrencilerin kredi alabileceğini kendi sitesinden yayınladı. Buna göre:

- Üniversitede okuyanlar (Önlisans ve Lisans)
- Herhangi bir iş yerinde çalışmayanlar, asgari ücret almayanlar,
- Vakıf üniversitesinde okuyan öğrenciler
- Ailesinde şehit olan öğrenciler

12 Aralık 2016 Pazartesi

ÖSYM 2016 Kaymakamlık sınav yerleri açıklandı

17 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilecek olan kaymakamlık sınavı için sınava giriş belgelerini yayınlayan ÖSYM, kaymakamlık sınavı yerlerini öğrenmek isteyen adaylar için sınava giriş belgelerini güncel işlemler listesine soktu.


Kaymakam adaylarının 17 Aralık Cumartesi günü girecekleri sınav için hangi adayın hangi merkezde sınava gireceğini gösteren belgeleri yayımlayan ÖSYM adayların sınavın gerçekleştirileceği tarihe kadar bu belgeleri elde edebileceğini ifade etti.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başlayacak olan kaymakamlar

Pazartesi günü 14:00 işleme alınan liste ile birlikte kaymakam adayları sınav merkezlerini öğrenme fırsatı bulurken sınavın başlayacağı saat olan 09:45’e kadar adayların bu belgeleri temin edebileceği dile getirildi.          

KAYMAKAMLIK SINAVI SORULARI NASIL OLACAK?

Geçtiğimiz yıl 50 açık uçlu sorunun sorulduğu kaymakamlık sınavında kaymakam olmak isteyen adaylar kendileri için belirlenen soruları kendi özgün cevaplarını vermiş ve puanlama sistemi doğrultusunda ön sıralarda olan adaylar İçişleri Bakanlığı bünyesine kaymakam olarak atanmıştı.

KAYMAKAMLIK ALIMLARI NE KADAR OLACAK?

35 yaşını bitirmeyen, askerlik ile ilişiği bulunmayan ve  1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’na uygun olan adayların girebildiği sınav çerçevesinde kaymakamlık görevine atanan adaylar için geçen yıl ocak ayında yapılan duyurularda 60 kaymakamın alınacağı ifade edilmişti. Bu yıl rakamı arttıran İçişleri Bakanlığı görevden almaların gerçekleştiği bölgelere daha yoğun atamalar yapmak kaydı ile Ekim ayında yaptığı duyuruda 100 kaymakamın alınacağını açıklamıştı.


YDUS 2016 sınava giriş belgeleri ÖSYM tarafından açıklandı

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Giriş Sınavı (YDUS) başvurusu yapan adayların sınava gireceği yerler belli oldu. ÖSYM’nin internet sitesinde açıklanan verilerde YDUS sınav yerleri ve sınava girecek olan adaylar için sınav tarihleri belirlendi.


Tıp öğrenimi tamamlayarak bulunduğu alan içerisinde bulunan yan dal içerisinde uzmanlaşmak isteyen adayların Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), araştırma hastaneleri ve tıp fakültelerinde uzmanlaşmalarını sağlamak amacıyla girdikleri sınav olan YDUS ÖSYM tarafından yılda 1 kez gerçekleştirilirken adayların kazandıkları bölümlere göre eğitim süreleri de farklılık gösterecek. Bu süre adaylar için en az 2 yıl en fazlada 3 yıl olmak üzere bağlı bulundukları yan dal uzmanlık için hazırlanan sisteme göre belirlenecek.

HANGİ ADAYLAR GATA’DA EĞİTİM GÖRECEK?

Öte yandan askeri psikiyatrisi ve harp cerrahisi alanında uzmanlaşmak isteyen adayların eğitimleri GATA’da alınacağı gibi adaylar uzman olduktan sonra Türk Silahı Kuvvetleri’nin bünyesinde çalışacak.

YDUS başvurusunu tamamlayarak sınava girmek üzere 220’TL’lik ücret ödeyen adaylar cumartesi günü gerçekleştirilecek olan sınava girmeye hak kazanacaklar.


YDUS SINAV SÜRESİ

17 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan YDUS’ta adaylar 9:30’da bağlı bulundukları sınav bölgelerinde sınava giriş için hazır olmak zorunda. 100 dakikalık sınav süresi boyunca oturuma katılan adaylar sınav içerisinde ilk 60 dakikalarını tamamlamadan sınav merkezinden ayrılamayacak. Güvenlik önlemelerini arttıran ÖSYM sınava girecek olan adayların sınav bölgesine gelmeden önce ÖSYM’nin yayımlamış olduğu sınava giriş ile ilgili önemli hususları dikkatle okuması gerektiğini duyurdu.

9 Aralık 2016 Cuma

KPSS Ortaöğretim sonuçları açıklandı

KPSS sonuçları: Beklenen haber ÖSYM'den geldi KPSS Ortaöğretim sınav sonuçları açıklandı. Sınava rekor katılım (3.5 milyon insan) varken, sonuçların geç açıklanma durumu söz konusu oldu. Söz konusu durumunu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi 19 gün sonra sonuçları açıklayarak, sistemi en iyi şekilde kullandı. Sonuçların açıklanmasının ardından gözler, KPSS ortaöğretim önlisans tercih kılavuzuna çevrildi.

KPSS Ortaöğretim sonuçları 9 Aralık 2016 tarihinde açıklandı. Sınava girenler sonuçların açıklanmasını beklerken, ÖSYM tercih kılavuzunu kendi sitesinden en yakın zamanda yayınlayacaktır. Aşağıdaki linkten sonuçları öğrenebilirsiniz.

15 Temmuz Darbe Girişimi KPSS’ye damgasını vurdu

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi sorusu, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda en dikkat çeken sorulardan bir tanesiydi. Darbeyi önleyen en önemli isimlerden Şehit Ömer Halisdemir üzerine kurum bir soru hazırladı: "Hangi üniversitenin ismi Ömer Halisdemir olarak değiştirildi? Birçok insan sorunun cevabını “Niğde” olarak cevap verdi. Darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Niğde Üniversitesi’nin yeni adını “Şehit Ömer Halisdemir Üniversitesi” olarak değiştirdiklerini açıklamıştı.

KPSS puanı nasıl hesaplanır? Standart sapma nedir?

Kurum 120 soru sormaktadır. 60 tane genel yetenek, 60 tane genel kültür. 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Ve bu sayede net durumu oluşuyor. En önemli durum standart sapma konusu. Adayların en çok yapamadığı soru, belirli adaylar tarafından yapıldığında o sorunun puan değeri +5 veya -5 olarak hesaplanabiliyor. Puan hesaplamasında öngörülen bir puan sistemi mevcuttur. Klasik olarak 0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla ortalama puan belli olmaktadır. Genel Kültürden ve genel yetenekten doğru ve yanlış soruların oranında net belli olmaktadır ve net üzerinden 0.5 ile çarpma işlemi yapılır. En son olarak + veya – 5 puan üzerinden puan belli olur.

Sonuçlar ne zaman yayınlanacak?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin yaptığı sınav sonrası sonuçlar ne zaman açıklanacak sorusu gündemde yerini alırken, kurumun sınav takvimine bakıldığında sonuçlar 15-22 gün için açıklandığı gözükmektedir. Gün sayısı sınava giren kişi sayısı ile orantılı olduğundan ötürü sonuçların açıklanması 22 günü geçebilir.

Standart olarak sonuçların açıklanma tarihi olasılık olarak: 5 Aralık 2016 ile 12 Aralık 2016 olarak gözükmekte. 3.5 milyon kişinin girdiği sınavı baz alırsak, sonuçların geç açıklanma durumu söz konusu.

Tercih durumu

Sonuçların açıklanmasından sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, tercih işlemlerine başlayacak. Tercih işlemlerinde herhangi bir ücret ödenmeyecek. Önlisans sınavına giren adayların da tercihleri beklemesinden ötürü tercih işlemleri bütün olarak yapılması bekleniyor. Kılavuz üzerinden yapılacak olan işlemler, kurumların açacağı kadroya göre şekil alacaktır.
Önemli bilgi: Sorular ve cevaplar çoğaltılamaz, kurumun sitesi haricinde başka bir yerde yayınlanamaz. Sonuçlar ise sınava girenlerin adresine gönderilmeyecektir. Sonuçlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin sitesinde yayımlanacaktır.

8 Aralık 2016 Perşembe

ALES sınav yerleri ÖSYM tarafından yayımlandı

ÖSYM 8 Aralık 2016 tarihinde ALES sınav yerleri giriş belgesini kendi sitesinden yayımladı. Sınav ne zaman başlıyor, sonuçlar ne zaman açıklanacak? Sonuçların geçerlilik süresi ne kadar? Sınavda alınacak puan durumu üzerinde değişiklikler nelerdir? Soru ve cevaplarla ALES…


Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ALES sınav yerleri, giriş belgelerini resmi web sitesinden yayımladı.

Giriş belgesi nasıl alınır?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin sitesine girerek, T.C. kimlik numarasını ve şifrenizi yazarak giriş belgesini alabilirsiniz.

Şifre unutulduysa ne olacak?
Unutulan şifreyi internetten almak kolay. T.C. nüfus cüzdanınızdan istenenleri yazarak yeni şifre oluşturabilirsiniz.

Sınav ne zaman başlıyor?

Sınav 18 Aralık 2016 tarihinde saat 09:30’ta başlıyor. Kurum önceki zamanlarda 120 soru için 150 dakikalık bir süre vermişti. Süre değiştirildi; Sorulacak soru: 120, Sınav süresi: 180 dakika.

Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Resmi bir tarih yoktur. Kurumun sınav-sonuç takvimine bakıldığında 15 gün önceden açıklanmamaktadır. Sonuçların açıklanacağı tarihler arası: 9 Ocak 2016 ila 17 Ocak 2016

Sonuçların geçerlilik süresi kaç yıl?

Kurumun belirlediği süre 3 yıl. Bu süre zarfında yeni sınavlara girilebilir, 3 yıl içinde aldığınız en yüksek puanla başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru süreci nasıldı?

20 Ekim'de yapılacak olan sınav ÖSYM tarafından değiştirildi. Yeni sınav tarihi 18 Aralık 2016. ÖSYM sınav başvurularını 27 Eylül'de başlattı. 10 Ekim'de başvurular sona erdi. Sınav ücretini 80 Lira olarak gösterdi. Başvuru hizmet ücreti ise 3 Lira. Fotoğrafınız eskidiyse, ücret 10 Türk Lirası. Sınav ücreti ÖSYM'nin kendi sayfasında olan "ÖDEMELER" kısmından ödeyebilirsiniz. İnternet üzerinden ödeme yapılmayacaksa şayet, kurumun belirlediği bankalardan bir tanesine giderek ücret ödenir. Aldıkları dekontu muhakkak saklamaları gerek.

Sınavda başarı puanı durumu?

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca sınavda puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu 2016-SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU 2 sınav sonuçları kullanacaklardır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.

Güzel sanatlar bölümü için şart aranır mı?

Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, Sınava girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca sınavda puan şartı getirilebilir. Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir.

ÖSYM sonuç takvimi

Sınava giren 3.5 milyon insan ÖSYM tarafından KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak sorusuna cevap ararken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin sonuç takvimine bakıldığında sonuç tarihleri sınavlardan belli bir süre sonra belli olmaktadır. Sınava giren kişi sayısı baz alındığında sonuçlar ne zaman açıklanacak?


Sınava girenler 18 gündür KPSS sonuçlarının açıklanmasını beklerken, ÖSYM'nin resmi web sitesinde şu ana dek bir açıklama gelmedi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi sınav ve sonuç takvimine bakıldığında açıklanma tarihi sarkabilir, sınava giren kişi sayısından ötürü sonuçların açıklanma tarihi sarkabilir. Sonuçlar sadece Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin resmi websitesinde yayınlanacaktır. Haber içeriğimizde hangi konular bulunmaktadır: Türkçe sorusunda 15 Temmuz darbe girişimi, soru ve cevaplar, sonuç açıklanma tarihi, standart puan, puan hesaplama, tercih durumu...

15 Temmuz Darbe Girişimi KPSS’ye damgasını vurdu

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi sorusu, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda en dikkat çeken sorulardan bir tanesiydi. Darbeyi önleyen en önemli isimlerden Şehit Ömer Halisdemir üzerine kurum bir soru hazırladı: "Hangi üniversitenin ismi Ömer Halisdemir olarak değiştirildi? Birçok insan sorunun cevabını “Niğde” olarak cevap verdi. Darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Niğde Üniversitesi’nin yeni adını “Şehit Ömer Halisdemir Üniversitesi” olarak değiştirdiklerini açıklamıştı.

KPSS puanı nasıl hesaplanır? Standart sapma nedir?

Kurum 120 soru sormaktadır. 60 tane genel yetenek, 60 tane genel kültür. 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Ve bu sayede net durumu oluşuyor. En önemli durum standart sapma konusu. Adayların en çok yapamadığı soru, belirli adaylar tarafından yapıldığında o sorunun puan değeri +5 veya -5 olarak hesaplanabiliyor. KPSS puan hesaplamasında öngörülen bir puan sistemi mevcuttur. Klasik olarak 0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla ortalama puan belli olmaktadır. Genel Kültürden ve genel yetenekten doğru ve yanlış soruların oranında net belli olmaktadır ve net üzerinden 0.5 ile çarpma işlemi yapılır. En son olarak + veya – 5 puan üzerinden puan belli olur.

Sonuçlar ne zaman yayınlanacak?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin yaptığı sınav sonrası sonuçlar ne zaman açıklanacak sorusu gündemde yerini alırken, kurumun sınav takvimine bakıldığında sonuçlar 15-22 gün için açıklandığı gözükmektedir. Gün sayısı sınava giren kişi sayısı ile orantılı olduğundan ötürü sonuçların açıklanması 22 günü geçebilir.

Standart olarak sonuçların açıklanma tarihi olasılık olarak: 5 Aralık 2016 ile 12 Aralık 2016 olarak gözükmekte. 3.5 milyon kişinin girdiği sınavı baz alırsak, sonuçların geç açıklanma durumu söz konusu.

Tercih durumu

Sonuçların açıklanmasından sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, tercih işlemlerine başlayacak. Tercih işlemlerinde herhangi bir ücret ödenmeyecek. Önlisans sınavına giren adayların da tercihleri beklemesinden ötürü tercih işlemleri bütün olarak yapılması bekleniyor. Kılavuz üzerinden yapılacak olan işlemler, kurumların açacağı kadroya göre şekil alacaktır.

Önemli bilgi: Sorular ve cevaplar çoğaltılamaz, kurumun sitesi haricinde başka bir yerde yayınlanamaz. Sonuçlar ise sınava girenlerin adresine gönderilmeyecektir. Sonuçlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin sitesinde yayımlanacaktır. cnntürk

7 Aralık 2016 Çarşamba

AÖF sonuçları açıklandı (2016) | AÖF sorgu sayfası

Beklenen haber geldi: 2016 AÖF sonuçları Açıköğretim'in kendi sitesinden son dakika olarak açıklandı. Fakülte sınav soruları ve cevapları E-KAMPÜS sitesinden vermişti. Sonuçların açıklanmasını sabırsızlıkla bekleyen öğrenciler sonuçları içerikteki linkten ulaşabilirler. Açıköğretim'in yeni sınav sisteminde ilk defa sınava giren öğrenciler heyecanla sonuçların açıklanmasını bekliyordu.


Açıköğretim 2016 AÖF sınav sonuçlarını kendi sitesinden duyurdu. Aşağıdaki linkten AÖF sorgu sayfasına gidebilirsiniz. Sınava giren öğrenciler için final tarihleri haberimizin içinde yer almaktadır.


Açıköğretim Fakültesi sınavdan hemen sonra sınav sorularını E-KAMPÜS sitesinde yayımlamıştı, sınava giren öğrenciler doğrularını ve yanlışlarını görürken, yeni sınav sisteminde kaç puan aldıklarını merak ediyordu.


FİNAL SINAVLARI NE ZAMAN?

Finaller 14 Ocak 2017 Cumartesi  ve 15 Ocak 2017 Pazar günü yapılacaktır.

Bahar döneminde ise ilk vize 15 Nisan 2017 – 16 Nisan 2017 (Cumartesi-Pazar) günleri yapılacaktır. 2017’nin son finali ise 27-28 Mayıs 2017 tarihlerinde olacaktır.

Sınavlar bittikten sonra “tek ders sınavı” ise 15 Temmuz 2016 Cumartesi günü olacaktır.

YÖK SİSTEMİ DEĞİŞTİRDİ

Yüksek Öğretim Kurumu yeni sistem doğrultusunda 4 yanlış bir doğruyu eksiltecek. Bu sistem ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda kullanılmaktadır. Aynı sistem artık Açıköğretim’de okuyan öğrencielr için de geçerli olacaktır. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci GÜNDOĞAN, YÖK’in AÖF’te bir standart oluşturmak istediğini söyledi. Gündoğan, 2016 yılından itibaren bu sistem, usul ve esaslara göre yapılacağını, 4 yanlışın 1 doğruyu götüreceğini ve ona göre sonuçların açıklanacağını dile getirdi. Bu sistemi sadece Anadolu Üniversitesi’nde değil tüm Açıköğretim Fakültelerinde olacağını söyledi.

0.25 DOĞRU GİDECEK

Bu sistem doğrultusunda, dört yanlış bir doğruyu götürürken, 0.25 puan sistemi geliyor. Tek soruyu yanlış yapan öğrenci 0.25 puan doğru hanesinden düşecek.

YÜZYÜZE DERSLERDE HANGİ İÇERİKLER VAR VE NE ZAMAN BİTİYOR?

Anadolu Üniversitesi’nin Merkezi Açıköğretim ve Uzaktan eğitim Sistemi dahilinde eğitim ve öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri öğrencilerine yönelik yüzyüze derslerin Güz Dönemi tüm yurtta 22 Ekim 2016 Cumartesi günü başlayıp, 13 Ocak 2017 Cuma günü sona erecek.

2016 – 2017 Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde Yüzyüze Öğretim Hizmetleri kapsamında yüzyüze öğretimi yapılacak 11 ders şunlardır:

Matematik I
Genel Muhasebe I
İktisada Giriş I
Osmanlı Türkçesine Giriş I
Mikro İktisat
İstatistik I
Maliyet Muhasebesi
Finansal Yönetim I
İngilizce I
Arapça I
Arapça III

5 Aralık 2016 Pazartesi

İstanbul Teknik Üniversitesi hakkında mutlaka bilinmesi gerekenler!

Türkiye'nin en başarılı üniversitelerinden bir tanesi olarak kabul edilen İstanbul Teknik Üniversitesi hakkında merak edilenleri, üniversitesinin Öğrenci Konseyi Başkanı Ali Ercan'a sorduk. İşte İstanbul Teknik Üniversitesi'nin merak edilen yönleri.


Merhaba Ali Bey, öncelikle biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Hangi üniversitede ve bölümde eğitiminizi sürdürmektesiniz?

Merhaba. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyorum. Şu aralar bitirme tasarım projemin üzerinde çalışıyorum. Allah nasip ederse, birkaç ay içerisinde mezun olacağım. Aynı zamanda henüz mezun olmamama rağmen, İTÜ Arı Teknokent’te Hitit Bilgisayar adlı bilişim firmasında çalışıyorum. Kendimden bahsetmem gerekirse öncelikle şunu söylemek isterim; çok yönlü bir insan olduğumu düşünüyorum. Üniversite hayatım boyunca kendimi mesleki açıdan olduğu kadar birçok farklı alanda geliştirdim. Genel olarak; mühendislik, tarih, siyaset, edebiyat ve futbol ile ilgileniyorum. İlk yılımdan bu yana fakültemin futbol takımında orta saha oyuncusu olarak İTÜ Stadyumu’nda düzenlenen fakültelerarası turnuvalarda oynadım. Son 3 yılda da takımımın kaptanlığını yaptım. Ayrıca fanatik bir Galatasaraylı olarak ultrAslan taraftar grubunun İTÜ’deki alt grubu olan İTÜ’lü Aslanlar’a mensubum. Yıllarca tribüncülük yaptım. Bunlara ek olarak İTÜ’de büyük ve aktif bir kulüp olan Stratejik Araştırmalar Kulübü’nün faaliyetlerinde görev aldım. Son olarak ise; 2014 yılında gerçekleştirilen Öğrenci Konseyi seçimlerini kazandım ve günümüze dek uzanan İTÜ Öğrenci Konseyi Başkanlığı sürecim başlamış oldu.

ÖSYS sonuçlarına göre, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Bilgisayar Mühendisliği alanında oldukça iyi bir sıralamaya sahip olduğunu görmekteyiz. Bu bölümü kazanmak için aday öğrencilerin çok çalışması gerekiyor, peki kazandıktan sonrası nasıl oluyor? Üniversitede görmüş olduğunuz eğitim sizi zorluyor mu?

Bölümümüzün sıralaması sizin de söylediğiniz gibi iyi bir yerde. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği’ni kazanabilmek için % 0.5’lik dilime girmek gerekiyor. Mesele tabii ki kazanmakla bitmiyor. Esasında meslek hayatınızı tümüyle etkileyecek olan her şey tam da bu noktada başlıyor. Öncelikle; kayıt sonrasında yapılan İngilizce Yeterlilik Sınavı’nı geçemediyseniz Yabancı Diller Yüksekokulumuzda 1 yıl İngilizce hazırlık eğitimi alıyorsunuz. Sonrasında İngilizce Yeterlilik Sınavında başarılı olunca Lisans hayatınız tam anlamıyla başlamış oluyor.

Teknik Üniversite, yüzyıllardır olduğu gibi bugün de öğrencilerine nitelikli bir eğitim imkanı sunuyor. Özellikle temel mühendislik bilimlerinde bu nitelik üst seviyeye ulaşıyor. Bu durum haliyle Teknik Üniversiteli öğrenciler için akademik anlamda birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Bugün, herhangi bir bölümde okuyan bir İTÜ’lüyle konuşun; derslerin zorluğundan yakınacaktır. Fakat biz İTÜ’lü öğrenciler olarak aynı zamanda şunun da farkındayız; burada almış olduğumuz eğitimin zorluğu, bizi diğer üniversitelerin mezunlarından bir değil, birkaç adım öne geçirecek. Bahsettiğim bu durum somut gerçeklere dayanıyor. İstanbul gibi bir metropolde mühendislik ve mimarlık alanındaki iş sektörlerine çoğunlukla İTÜ mezunlarının hakim olduğu gerçeğini düşündüğümüzde önermemin doğruluğunu anlayabilirsiniz. Özel sektörde kariyer yapacak olanlar için de, akademik kariyer düşünenler için de bu durum güzel bir motivasyon kaynağı oluyor. Sonuçta; ortaöğretimde almış olduğunuz kaliteli eğitim size iyi bir üniversite kazandırır, üniversitede almış olduğunuz kaliteli eğitim ise size hayatınızı kazandırır…

İstanbul Teknik Üniversitesi 2016-2017 URAP verilerine göre Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri listesinde ilk 10’da yer alıyor. Böyle büyük bir üniversitenin Öğrenci Konseyi Başkanı olmak nasıl bir duygu? Bu kapsamda neler yapıyorsunuz acaba?

Teknik Üniversite bizim için; 1773 yılında Osmanlı’nın batı referanslı olarak kurduğu ilk eğitim kurumlarından birisi olan, gücünü ve büyüklüğünü kendi tarihinden alan köklü bir eğitim yuvasıdır. Böyle köklü bir üniversitenin başkanlığını yapıyor olmak, benim için tabii ki büyük bir onur ve gurur vesilesi oluyor. Öğrenci Konseyi Başkanlığı; 40.000’e yakın İTÜ öğrencisinin temsilcisi olmak aynı zamanda üzerime ciddi bir sorumluluk yüklüyor. Biz de Öğrenci Konseyi olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyor; tüm çalışmalarımızı İTÜ öğrencilerinin yararı doğrultusunda yürütüyoruz.

Yürüttüğümüz çalışmaları şöyle özetleyebilirim; İTÜ’de okuyan bir öğrencinin eğitim hayatını etkileyen her yerde biz de varız. Eğitim-öğretime yönelik çalışmalarımız başta olmak üzere; kampüs içerisinde öğrencilerin yurt sorunlarından tutun, yemekhanelere, kütüphanelere, özel işletmelere, kantinlere varıncaya kadar tüm sorunlarını ve taleplerini inceleyip çözüm üretmeye çalışıyoruz. Taleplerimizi, çözüm önerilerimizi, öğrencilere yönelik projeleri İTÜ Rektörlüğü ile görüşerek, müzakere ederek tüm bunların hayata geçirilmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda İTÜ Senatosu’nda Öğrenci Konseyi Başkanı sıfatıyla İTÜ öğrencilerini temsil vazifemi her toplantıda yerine getiriyorum.

Öğrenci Konseyi, göreve geldiğim 2014 yılından bu yana öğrencilerin birçok sorununu çözüme ulaştırdı. Birçok kriz durumunda devreye girip öğrencilerin sesi oldum ve bu sorunlar aşıldı. Öğrencilere akademik anlamda sıkıntılar yaratan durumlar için çözüm önerilerimizle gittik ve İTÜ’de daha önce görülmemiş köklü akademik değişiklikler hayata geçirildi. Bu vesileyle taleplerimize olumlu yaklaşan başta Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca olmak üzere beraber çalıştığımız tüm birimlere buradan teşekkür etmek istiyorum. İTÜ’nün tüm yurtlarında her yıl yerel toplantılar organize ederek ilk ağızdan talepleri dinleyip çözüme ulaştırılmasını sağladık. Özel işletmelerle görüşmeler ve müzakereler sonucu İTÜ’lülerin kampüs şartlarını iyileştirdik. Varolan diğer sorunlar ve talepler için çalışmalarım ise halen devam ediyor. Bugünlerde İTÜ öğrenci kamuoyunun en önemli ve ciddi talebi ise yemekhanede sabah kahvaltısı verilmesi. Bu haklı talebin hayata geçirilmesi için çaba gösteriyorum.

Aday öğrenciler, öğrenci kulüplerini oldukça merak ediyor. Bu kapsamda İstanbul Teknik 
Üniversitesi’nde Öğrenci Kulüpleri aktif mi? Kulüpler ne tür çalışmalar yapıyor?

Öğrenci kulüpleri, bir üniversite öğrencisinin sosyal yaşamında şüphesiz önemli bir yer tutuyor. Günümüzde bir bireyin hayatta başarılı olabilmesi için mesleğine ek olarak en az birkaç alanda kendisini geliştirmesi gerekir diye düşünüyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi de bu gerçeğin farkında ve kulüplere, kulüp faaliyetlerine büyük önem veriyor. Kampüslerdeki tüm fiziksel ve sosyal imkanlar öğrenci kulüplerine sağlanılmaya çalışılıyor. İTÜ’de 120’yi aşkın öğrenci kulübü faaliyet yürütüyor. Yılda en az birkaç kez Kulüpler Festivali düzenleniyor. Hatta 2015 yılında toplamda 3000’e yakın kulüp etkinliğinin düzenlendiği bilgisini vermem gerekiyor.

Kulüpler; Uzmanlık Kulüpleri, Kültür-Sanat Kulüpleri, Spor Kulüpleri şeklinde 3’e ayrılıyor. Uzmanlık kulüpleri, daha çok mesleki alanlarda çalışma yürüten, projeler üreten kulüpler olarak göze çarpıyor. Bu kulüpler ulusal ve uluslararası yarışmalarda kazandıkları başarılarla sık sık ulusal basın ve medyada yer buluyor. Spor kulüpleri ise takımlar halinde ilgili spor dallarında çalışmalarını yürütüyorlar ve aynı şekilde ulusal ve uluslararası müsabakalarda kazandıkları başarılarla üniversitemizin yüz akı oluyorlar. Kültür-Sanat kulüpleri; İTÜ öğrencilerinin yalnız bilimde ve teknikte değil, aynı zamanda stratejik, sosyopolitik konularda, tarih, kültür, sanat, müzik ve edebiyat gibi alanlarda kendisini geliştirmesini sağlıyor. Ben de Stratejik Araştırmalar Kulübü’nün etkinliklerini kaçırmayan birisi olarak şunu söylemeliyim ki; Kültür-Sanat Kulüpleri İTÜ’lülere çok şey katıyor…

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kampüs olanakları nasıl? Kampüsünüzden memnun musunuz?

İTÜ 5 farklı kampüse sahip olan bir üniversite. Merkez kampüsümüz Maslak’taki iş merkezlerinin karşısında bulunan Ayazağa Kampüsü. Diğer kampüslerimiz ise Maçka, Gümüşsuyu, Taşkışla ve Tuzla’da bulunuyor. Maçka, Gümüşsuyu ve Taşkışla gibi şehir kampüslerimizde Osmanlı döneminden kalma tarihi kışla binalarında eğitim veriliyor. Bu fakültelerin koridorları adeta tarih kokuyor.

Genel olarak kampüslerimizden memnunuz. Özellikle merkez kampüsümüz olan Ayazağa Kampüsü’nün son yıllarda çehresi oldukça değişti. Kapısından içeri adımınızı atar atmaz üniversite ortamının güzelliğini hissedebiliyorsunuz. Aynı zamanda 7/24 açık bulunan ve ülkemizin sayılı üniversite kütüphanelerinden birisi olan Mustafa İnan Kütüphanesi’ne sahibiz. Kampüslerimizde 7 kapalı, 6 açık olmak üzere 13 tane spor salonu, 17 yurt, 12 konferans salonu, 357 laboratuar, 8 kütüphane bulunuyor. İTÜ Stadyumu, İTÜ Göleti, Olimpik yüzme havuzu, halısahalar gibi imkanları düşündüğümüzde sosyal alanlar olarak Türkiye’deki sayılı birkaç üniversiteden birisiyiz. Vakıf üniversitelerinin tamamına yakınında bu imkanları bulamıyorsunuz…

Yürüttüğümüz çalışmaları şöyle özetleyebilirim; İTÜ’de okuyan bir öğrencinin eğitim hayatını etkileyen her yerde biz de varız. Eğitim-öğretime yönelik çalışmalarımız başta olmak üzere; kampüs içerisinde öğrencilerin yurt sorunlarından tutun, yemekhanelere, kütüphanelere, özel işletmelere, kantinlere varıncaya kadar tüm sorunlarını ve taleplerini inceleyip çözüm üretmeye çalışıyoruz. Taleplerimizi, çözüm önerilerimizi, öğrencilere yönelik projeleri İTÜ Rektörlüğü ile görüşerek, müzakere ederek tüm bunların hayata geçirilmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda İTÜ Senatosu’nda Öğrenci Konseyi Başkanı sıfatıyla İTÜ öğrencilerini temsil vazifemi her toplantıda yerine getiriyorum.

Öğrenci Konseyi, göreve geldiğim 2014 yılından bu yana öğrencilerin birçok sorununu çözüme ulaştırdı. Birçok kriz durumunda devreye girip öğrencilerin sesi oldum ve bu sorunlar aşıldı. Öğrencilere akademik anlamda sıkıntılar yaratan durumlar için çözüm önerilerimizle gittik ve İTÜ’de daha önce görülmemiş köklü akademik değişiklikler hayata geçirildi. Bu vesileyle taleplerimize olumlu yaklaşan başta Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca olmak üzere beraber çalıştığımız tüm birimlere buradan teşekkür etmek istiyorum. İTÜ’nün tüm yurtlarında her yıl yerel toplantılar organize ederek ilk ağızdan talepleri dinleyip çözüme ulaştırılmasını sağladık. Özel işletmelerle görüşmeler ve müzakereler sonucu İTÜ’lülerin kampüs şartlarını iyileştirdik. Varolan diğer sorunlar ve talepler için çalışmalarım ise halen devam ediyor. Bugünlerde İTÜ öğrenci kamuoyunun en önemli ve ciddi talebi ise yemekhanede sabah kahvaltısı verilmesi. Bu haklı talebin hayata geçirilmesi için çaba gösteriyorum.

Size göre İstanbul Teknik Üniversitesi’nin en önemli özellikleri nelerdir?

Bana göre İstanbul Teknik Üniversitesi’nin en önemli özelliği ilklerin üniversitesi olmasıdır. Bu topraklarda kurulan ilk teknik üniversite, dünyanın da en eski teknik üniversitelerden birisidir. Yalnızca Osmanlı döneminde iyi mühendisler yetiştirmekle kalmamış; aynı zamanda Cumhuriyetimizin kurulmasında, geliştirilmesinde ve çağı yakalamasında çok büyük emekleri olan mühendis kadrolarının yetiştirildiği üniversitedir. Bu bakımdan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne katkılarını düşününce üniversitemi çok değerli buluyorum…

Türkiye’de ilk TV yayınlarının yapılması, ilk üniversite radyosu olan İTÜ Radyosu, bilgisayarı akademik anlamda kullanan ilk kurum olması, uzaya uydu gönderen ilk Türk üniversitesi olması, ilk yerli helikopter ve ilk yerli insansız otomobil gibi projeleri hayata geçirmesi bahsettiğimiz ilklerden yalnızca bazılarıdır. ODTÜ de dahil olmak üzere, Anadolu’daki birçok üniversiteyi İTÜ’lü akademisyenler kurmuştur. Kurulduğu dönemden bu yana, çağın bilimini ve teknolojisini yakalamayı başardığı ve her dalda diğer Türk üniversitelerine öncülük yaptığı için “İTÜ Asırlardır Çağdaş” mottosu ortaya çıkmıştır. Mezunlarına kattığı analitik düşünme yeteneği, çalışkanlık, disiplin, alçakgönüllülük gibi özellikler sayesinde de birçok alanda başarılı olmasını sağlayan olgu, yine üniversitede görmüş olduğumuz eğitimdir. Tüm bunları biraraya getirdiğimizde, İTÜ öğrencisi kendisini haklı olarak ayrıcalıklı hissediyor.

Peki sizce İTÜ’nün olumsuz yanları var mı? Üniversitede Eksik gördüğünüz noktalar nelerdir?

Tabii ki her kurumda ve üniversitede olduğu gibi İTÜ’nün de olumsuz yönleri mevcut. Dürüst olmak gerekirse bunlardan da bahsetmek gerekiyor. Özellikle son yıllarda YÖK’ün belirlediği kontenjan artırımları birçok üniversiteyi etkilediği gibi bizi de olumsuz etkiliyor. Öğrenci mevcudunun aşırı artmasının sonucu olarak derslik ve yurtlardan tutun, yemekhanelere, kütüphanelere kadar nüfus yoğunluğu inanılmaz derecede artmış durumda. Bu İTÜ’de hem eğitimin niteliğini düşürüyor, hem sosyal yaşantıyı zorlaştırıyor. Her ne kadar üniversite dışı bir sebepten kaynaklansa da bunu dürüstçe dile getirmek gerekiyor.

Öğrencilerin bugünlerde en çok talep ettiği şey ise sabah kahvaltısı sorununun çözülmesi. Ayrıca İTÜ’lü öğrenciler kampüs içerisindeki özel işletmelerin fiyatlarının öğrenci bütçesinin üzerinde olduğunu düşünüyorlar ve bu durumdan sikayetçiler.

Üniversite hayatınızda yaşadığınız unutulmaz bir anınız var mı?

Üniversite hayatıma birçok güzel anı ve güzel insan sığdırdım. Geride bıraktığım yıllarıma baktığımda unutamayacağım çok şey yaşadım. Bunlar arasında en önemlileri ise; genç bir mühendis adayı olarak ülkemin toplumsal meselelerine duyarsız kalmayıp arkadaşlarımla beraber elimizi, bedenimizi taşın altına koyduğumuz dönemlerdi. İTÜ’de yaşadığım en unutulmaz anı ise geçtiğimiz yıl Süleyman Demirel Kongre Merkezi’nde yaşadım. 2015 Nobel Kimya ödülünü kazanarak, temel bilimlerde Nobel ödüllü ilk ve tek Türk bilim insanımız olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ı İTÜ'de ağırladık. Ülkemize büyük bir gurur yaşatarak Türk gençliğine ışık olan büyük bir bilim insanıyla biraradaydık. Aziz Sancar'ın, Nobel konuşmasını ve bilimsel sunumunu yaptığı törenin sonunda kendisine İTÜ öğrencileri adına çiçek takdim etme şerefine eriştim. Bu benim için unutulmaz bir andı, kendimi çok şanslı hissettim.

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde oldukça başarılı akademisyenler bulunmakta, onlardan aldığınız eğitim hakkında neler söylemek istersiniz?

Üniversitemizde hakikaten alanında duayen diyebileceğimiz çok sayıda akademisyen hocamız var. 1300’ü aşkın akademisyenimizin 500’den fazlası profesör. Bu, Türkiye şartlarında oldukça yüksek bir orana tekabül ediyor. Araştırma görevlilerini de dahil ettiğimizde akademisyen başına yalnızca 24 öğrenci düşüyor ki, bunun da gayet iyi bir oran olduğunu düşünüyorum.

Akademisyenlerimiz yalnızca ders vermiyor; aynı zamanda çok sayıda bilimsel projeyi de yürütüyorlar. İTÜ’de 2015 yılı içerisinde 1.010 adet bilimsel araştırma projesi yapıldı. Bu, akademisyen hocalarımızın özverisiyle gerçekleşiyor. Ben, akademik kadronun gücünün, üniversitenin başarısını doğrudan etkilediğini düşünüyorum. Almış olduğumuz eğitimin zorluğu konusunda çizgilerini korumalarını da çok doğru buluyorum. Bu bakımdan asırlardır var olan bir geleneğin son temsilcileri olan mevcut akademisyenlerimize saygı duyuyorum.

Son olarak İstanbul Teknik Üniversitesini düşünen adaylara neler söylemek istersiniz? Aday öğrencilere mesajınız nedir?

Aday öğrenci kardeşlerime verebileceğim en net mesajlar, sorularınıza verdiğim cevapların satır aralarından yer alıyor. İTÜ’yü kaliteli ve farklı kılan zorluklarla mücadele edebileceğini düşünen herkese hiç düşünmeden hayal ettikleri bölümü yazmalarını ve geniş ailemize katılıp bu güzel duyguyu bizimle paylaşmalarını tavsiye ediyorum. İTÜ’lü olmak bir ayrıcalıktır. Ben de İTÜ Öğrenci Konseyi Başkanı olarak; Teknik Üniversite’ye mensup olmanın ayrıcalığını hayatları boyunca hissedeceklerinin bizzat garantisini veriyorum. Sevgiler. (cnntürk.com.tr)

1 Aralık 2016 Perşembe

Yaşar Üniversitesi’nden dünya devleriyle işbirliği

Türkiye’de boya-gıda ve turizm sektörlerinin öncüsü olan Yaşar Holding’in Onursal Başkanı Selçuk Yaşar tarafından 2001 yılında İzmir’de kurulan Yaşar Üniversitesi, Hollanda’nın küresel markası Philips tarafından araştırma geliştirme amacıyla Eindhoven kentinde kurulan ve 2003 yılında diğer şirketlere de açılan toplam 10 bin kişinin çalıştığı 140 firmaya tahsisli yüksek teknolojiye sahip dev kampüse işbirliği için davet edildi.


Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer, Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur'dan oluşan heyet Hollanda'nın tek özel teknoparkında İş Geliştirme Direktörü(Director Business Development) Cees Admiraal tarafından bilgilendirildi.

Ahmet Yiğitbaşı'nın başkanlığındaki Yaşar Üniversitesi heyeti daha sonra ülkenin tarım ve gıda teknolojilerinde dünya lideri olan kuruluşu Wageningen UR'yi de ziyaret etti.

Yaşar Üniversitesi heyetine Wageningen UR'de Hayvan Bilimleri Genel Direktörü(General Director Animal Sciences) Martin Scholten , Bitki Bilimleri Grubu Yeni İş Geliştirme Müdürü(Plant Sciences-Group Manager of New Business Development) Jose Vogelezang ve diğer yetkililer tarafından brifing verildi.

Wageningen UR yöneticilerinden Martin Scholten, Türkiye'de uzun süredir partner aradıklarını belirterek, Yaşar Üniversitesi'nin ve Yaşar Holding'in önemine dikkat çekti. Yaşar Üniversitesi ile işbirliğini devam ettirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Scholten ‘'Türkiye'de uzun süredir hem üniversite hem de şirket olarak güvenilir partner arayışındaydık. Yaşar Üniversitesi, bizimle işbirliği yapmaya en uygun kurum. İkili işbirliğimizi güçlendirerek devam ettirmeye kararlıyız'' diyerek sözlerini tamamladı.

NELER YAPILACAK?

Gerçekleştirdikleri ziyaretin son derece önemli olduğunu ifade eden Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ise Hollanda'da kurumlarına gösterilen ilgiden son derece memnun olduklarını belirtti.

Uluslararası bir kent üniversitesi olma hedeflerinin 2015-2020 stratejik planlarında belirlenen ilkelere uygun biçimde süreceğini ifade eden Ahmet Yiğitbaşı ‘'Yaşar Üniversitesi, High Tech Campus Eındhoven'da Philips tarafından kurulan laboratuvarlardan yararlanacak. Ayrıca Wageningen UR'da tarım ve gıda sektörlerine yönelik çalışmalara da imza atmayı planlıyoruz. İzmir'de kurmayı planladığımız modern teknopark için dünyanın en iyileri arasında bulunan Hollandalı kuruluşlarla işbirliğimizi sürdüreceğiz. Üniversitelerin bilim üretmek kadar topluma fayda sağlama misyonlarının olduğuna da inanıyoruz'' dedi.

Yaşar Üniversitesi'nin sahip olduğu 9 fakülte, 2 yüksekokul ve 2 meslek yüksek okuluyla Türkiye'nin yükselen değeri olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. M. Cemali Dinçer de 2016 yılında ÖSYM verilerine göre tercih edilme oranlarının yüzde100 olduğunu vurguladı. Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, İnsan ve Toplum Bilimleri, Sanat ve Tasarım, İşletme, Hukuk, Mühendislik ile Mimarlık olmak üzere 9 fakülte, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu ile (Genel) Meslek Yüksekokulu ve Adalet Meslek Yüksekokulu'nda halen 9.507 öğrenciye modern imkanlarla eğitim verdiklerini ifade eden Prof. Dr. M. Cemali Dinçer, saygın uluslararası kuruluşlarla ikili işbirliklerinin artarak süreceğine dikkat çekti.

Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur'da Hollanda'da incelemelerde bulundukları High Tech Campus Eındhoven ve Wageningen UR'de üniversite-sanayi işbirliği kavramlarının son derece başarılı uygulandığını söyledi. Emrah Tomur, hedeflerinin İzmir için iz bırakacak çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu belirtti.

E-Okul'da sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

E-Okul sisteminde sınav sonuçlarını öğrenmek oldukça kolay ve hızlı. Sınavlar bittikten sonra öğretmenler sonuçları sisteme kaydeder. Kaydetme işlemi bittikten sonra sonuçlar aktif olur. Aileler ve öğrenciler sınav sonuçlarını rahat bir şekilde görebilir. Aileler sadece öğrencilerin sınav sonuçlarını değil, devamsızlıkları, okuldaki başarı durumu devamsızlıkları hakkında bilgi sahibi olabilirler. Haber içeriğinde güncel bilgiler mevcuttur.


E-Okul sistemi 2016 2017 senesinde yenilikleri neledir? Bu site, Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi web ve mobil uygulamalarındandır. Bu uygulama sayesinde iletişim internet üzerinden rahatça edilebiliyor. Bu sistemi en çok öğrenciler kadar veliler kullanmakta. Kullanılan bu uygulama sayesinde hem öğretmenler hem öğrenciler hem de veliler okula dair en son bilgileri elde edebiliyor.
Dokuz yıldır faaliyetini sürdüren e-okul veli, öğretmen, öğrenci arasındaki ilişkiyi teknolojik açıdan en iyi yere getirmeye çalışıyor. 2007 yılından önceki süreçlerde, koodirnasyon eksikliği yüzünden birçok öğrenci tam olarak kendini yetiştirememiştir. Öğretmen ve veli arasındaki kopukluğun en büyük bedelini öğrenciler yaşamıştır. Her ne kadar veli toplantıları gerçekleşse de, bu toplantılar birebir değil, genel olarak gerçekleşmiştir. Bu da öğrencinin gerek ders başarısını gerek ahlaki durumunu oldukça etkilemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sistemi sayesinde daha profesyonel, daha modern ve en önemlisi öğrencinin üzerinden daha iyi bir eğitim sağlanmıştır. 2007 yılında açılan  site, ilk başlarda sadece öğrencinin sınav notalarına göre sistemini kurarken, ilerleyen yıllarda büyük bir yol katetmiştir. Bu da veli açısından oldukça önem taşımaktadır. Evladını en iyi şekilde takip edebilmekte ve ona göre tedbir sağlayabilmektedir. Sistemin üç farklı girişi bulunmaktadır.

Öğretmen/idari giriş, öğrenci girişi, veli bilgilendirme sistemi girişi. Öğretmenler ve idareciler, öğrencilerin notlarını, davranışlarını, başarı grafiğini kendi sistemi üzerinden girebilmektedir. Öğrenci girişi ise okuldaki sınav notlarını, başarısını veya başarısızlığını öğrenci sistemi içerisinde görebilir. Veli, ise bilgilendirme sistemi üzerinden öğrencinin görmediği, öğretmenin öğrenciyle alakalı düşüncelerini bu sistem üzerinden görebilmektedir. Veli ve öğrenci TC Kimlik üzerinden sistemi kaydedebilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu sistemin daha çok yararlı olabilmesi içinde dünya üzerindeki eğitim sistemi üzerinden hareket etmektedir. Yetkililer, öğrencilerin başarısının daha iyi olabilmesi için teknolojinin tüm imkanlarından yararlanmaktadır. Avrupa’daki ve Amerika’daki sistemler incelenmektedir ve bu inceleme üzerinden Türkiye’deki sistemi daha iyi bir şekilde entegre edebilmektedir. MEB, e-okul sistemini 2016-2017 yıllarında görsel olarak değiştirmiştir ve görsellik açısından daha rahat ve daha hızlı sonuçlar almayı bekliyor. İlerleyen zamanlarda bu sistemin daha çok gelişmesi beklenilmektedir.

Ehliyet sınavı ne zaman? | 2016 MEB sınav tarihi değişti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı ehliyet sınavı ne zaman gerçekleşecek? 2016 yılı sınav takvimini açıklayan MEB, sınavın ne zaman gerçekleşeceğini açıkladı. Sınava girecek olanlar, hangi konulardan sorumlu olacak? Sonuçlar ne zaman açıklanacak? Haber içeriğimizde...


Milli Eğitim Bakanlığı'nın her sene yaptığı ehliyet sınavında süreç başladı. Sınav 10 Aralık 2016'da gerçekleşecekti, sınav tarihi MEB tarafından değiştirildi. Sınav 17 Aralık 2016 tarihinde yapılacaktır.

Hangi konulardan kaç soru sorulacak?

4 konudan soru sorulacaktır: İlk yardım 12 soru, Trafik 23 soru, Motor 9 soru, Trafik adabı 6 soru. Toplam 50 soru, sınav süresi ise 60 dakika.

Sonuçlar ne zaman yayımlanacak?

MEB; sonuçlar sınavdan 2 hafta sonra yayımlamaktadır.

EHLİYET SINIFLARI NELERDİR? SINAVDA HANGİ KONULARDAN SORU SORULMAKTADIR

M, A1, A2, A, B1, B, D1, D, C1, C ve F sınıfları sınavda İlkyardım, trafik, çevre, araç tekniği, trafik adabı konularındaki sorulardan sorumludur.

Stajyer ehliyet nedir?

Ehliyet sonuçlarında kazanan adaylar, 2 yıl olmak üzere stajyer ehliyet belgesine sahiptir. Bu süre zarfında; 5 kez kırmızı ışık ihlali olursa, 5 kez hız limiti aşılırsa, 2 yıl süre zarfında toplam ceza 75 puan olursa, ölümcül veya yaralanma kazasına suçlu görünürse, stajyer ehliyet belgesi geri alınacak ve normal ehliyet belgesi verilmeyecek. 2 yıl sonra trafik kurallarına uyan ve yapılmaması gerekenlere dikkat eden stajyerehliyet belgesine sahip olan sürücü, 1 yıl içerisinde normal ehliyet belgesini alabilir.

TRAFİK KAZALARINA SEBEP OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Trafik kazaları sebeplerine bakıldığında birinci sırada "hatalı sollama" gözükür. Hatalı sollama konusu trafik kurallarında çok net bir şekilde belirtilmiştir. Bu kurallar ya unutulmuştur ya da bireyin "acil" bir şekilde bir yere yetişme isteği vardır. Araç ne kadar hızlı olursa olsun belirli hızda giden araçtan en fazla 30 dakika önde olur. 30 dakika daha erken gitmek trafik kazasına davetiye çıkartmak demek.

Trafik kazalarında ikinci sırada olan ise "alkol" tüketimi. İçişleri Bakanlığı bu konuda sert bir tutum içerisindedir. Alkol kullanıp araç kullanan vatandaşların ehliyetlerine el konulmaktadır. Belirli süreler içerisinde ehliyetine el konulan kişi, belli bir para cezası ödemektedir. Kurallar gereği alkol kullanımı tekrarlanırsa ömür boyu araçlardan men edilmektedir.

Üçüncü sırada "uykusuzluk" Uzun yolculukta vatandaşların uykusuzluğundan ötürü trafik kazası yapmaları oldukça fazladır. Özellikle büyük araç kullanan kişilerin yeterince uyumamaları ve zamanında yetişme stresi baz alındığında, sonuçları istemsiz olarak karşımıza çıkmaktadır.

Açığa alınan öğretmenlerin göreve iadesi başladı!

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan beklenen müjdeli haber geldi. İlk bilgilere göre, açığa alınan 4 bin 444 öğretmen görevine iade edildi. Akşam saatlerinde bu rakam artarak 6 bin 7 öğretmene çıktı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından görevden alınan öğretmenlerin, herhangi bir suça karışmayanların göreve iadesi başladı. Açığa alınan öğretmenlerden 6 bin 7’si görevlerine geri döndü.

Konuyla ilgili sozcu.com.tr’ye bilgi veren Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Hatay’da 925, 800 Batman’da 466 Van’da, 400 Adıyaman’da, 400 Urfa’da öğretmenin görevlerine geri döndüğünü açıkladı. Karaca, “İlk etapta 9 bin 400 üyemiz sendikal faaliyetlerinden dolayı açığa alınmıştı. Buradan bakıldığında hepsinin görevine dönmesi gerekiyor” diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Ceyhun İrgil de Twitter hesabı üzerinden “Nihayet iyi bir haber TBMM’deyiz. MEB görüşmeleri devam edecek. 6000’den fazla açığa alınan öğretmen göreve iade edildi. İllere tebliğ edildi” açıklamasında bulundu.

DİYARBAKIR’DA 2 BİN 253 ÖĞRETMEN DÖNDÜ

Bu arada Diyarbakır’da da Kamu Hükmündeki Kararname ile açığa alınan 4 bin 319 öğretmenden, 2 bin 253 öğretmenin göreve başlamasının önünü açan bakanlık yazısı, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ulaştı.

Bakanlık Teftiş Kurulu’ndan geçen ve soruşturması tamamlanan ve göreve başlayacak 2 bin 253 öğretmenin isim yer aldığı liste ve görev izni Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ulaştı. Soruşturmaları tamamlanan 2 bin 253 öğretmenin, pazartesi günü görevlerine başlayacağı öğrenildi.

Van Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise yaptığı açıklamada  “Van’da açığa alınan öğretmenlerimizden 466’sı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlerine iade edilmiştir. Bugün okullarına tebliğ edilecektir. Hayırlı olur inşallah” dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da Twitter adresinden yaptığı duyuruda, “6 bin kişinin iade yazıları valiliklere gönderilmeye başlandı. Ancak bunların ağırlıklı olarak eylemden açığa alınanlar olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

Diğer yandan, CHP’li milletvekili Twitter adreslerinden yaptığı duyuruda, açığa alınan öğretmenlerden bugün 5 bin tanesinin görevine iade edileceği bilgisini paylaşmışlardı.

2016 AÖF sonuçları: Sorular ve cevaplar yayımlandı

2016 AÖF sonuçları Anadolu Üniversitesi'nin sitesinde ne zaman yayımlanacak sorusunu soran öğrenciler, sonuçları bekliyor. İlk defa girdiği yeni sınav sistemine göre kaç puan aldığını merak eden öğrenciler, sosyal medyada yeni sınav sistemini eleştirdi. Soruların ve cevapların yayınlanmasından sonra gözler AÖF'e çevrilmiş durumda.


Açıköğretim sonuçları açıklanmasa da, Açıköğretim'in alt sitelerinden olan E-kampüs sitesinde sorular ve cevaplar yayımlandı. AÖF sonuçları ne zaman açıklanacak sorusu Google'da en çok aranan içeriklerden biri. Bunun sebebi ise ÖSYM sınav sisteminin Açıköğretim sınavlarında da kullanışlması: 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi.

Sonuçlar ne zaman yayımlanır?

Sonuçlar, sınavdan sonra açıklanacaktır. Sonuçlar öğrenci girişinden açıklanacaktır. Net bir tarih yoktur. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz haber içeriğimizde güncellenecektir. İnternet adresinden öğrenilip, adreslere posta üzerinden yollanılmayacaktır. 

FİNAL SINAVLARI NE ZAMAN?

Finaller 14 Ocak 2017 Cumartesi  ve 15 Ocak 2017 Pazar günü yapılacaktır.

Bahar döneminde ise ilk vize 15 Nisan 2017 – 16 Nisan 2017 (Cumartesi-Pazar) günleri yapılacaktır. 2017’nin son finali ise 27-28 Mayıs 2017 tarihlerinde olacaktır.

Sınavlar bittikten sonra “tek ders sınavı” ise 15 Temmuz 2016 Cumartesi günü olacaktır.

YÖK SİSTEMİ DEĞİŞTİRDİ

Yüksek Öğretim Kurumu yeni sistem doğrultusunda 4 yanlış bir doğruyu eksiltecek. Bu sistem ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda kullanılmaktadır. Aynı sistem artık Açıköğretim’de okuyan öğrencielr için de geçerli olacaktır. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci GÜNDOĞAN, YÖK’in AÖF’te bir standart oluşturmak istediğini söyledi. Gündoğan, 2016 yılından itibaren bu sistem, usul ve esaslara göre yapılacağını, 4 yanlışın 1 doğruyu götüreceğini ve ona göre sonuçların açıklanacağını dile getirdi. Bu sistemi sadece Anadolu Üniversitesi’nde değil tüm Açıköğretim Fakültelerinde olacağını söyledi.

0.25 DOĞRU GİDECEK

Bu sistem doğrultusunda, dört yanlış bir doğruyu götürürken, 0.25 puan sistemi geliyor. Tek soruyu yanlış yapan öğrenci 0.25 puan doğru hanesinden düşecek.

YÜZYÜZE DERSLERDE HANGİ İÇERİKLER VAR VE NE ZAMAN BİTİYOR?

Anadolu Üniversitesi’nin Merkezi Açıköğretim ve Uzaktan eğitim Sistemi dahilinde eğitim ve öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri öğrencilerine yönelik yüzyüze derslerin
Güz Dönemi tüm yurtta 22 Ekim 2016 Cumartesi günü başlayıp, 13 Ocak 2017 Cuma günü sona erecek.

2016 – 2017 Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde Yüzyüze Öğretim Hizmetleri kapsamında yüzyüze öğretimi yapılacak 11 ders şunlardır:

Matematik I
Genel Muhasebe I
İktisada Giriş I
Osmanlı Türkçesine Giriş I
Mikro İktisat
İstatistik I
Maliyet Muhasebesi
Finansal Yönetim I
İngilizce I
Arapça I
Arapça III