5 Aralık 2014 Cuma

AYM'den flaş ÖSYM kararı!

Anayasa Mahkemesi, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavların sorularının açıklanmaması hükmünü iptal etti. 

Mahkeme, karar Resmi Gazete'de yayımlanana kadar yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi. Buna göre ÖSYM yaptığı sınavların sorularını açıklayacak. Öte yandan Mahkeme, öğretmen adaylarına mülakat zorunluluğu getiren hükümle ilgili iptal başvurusundan sonra değişiklik yapıldığı gerekçesiyle karar verilmesine gerek olmadığına hükmetti.

12.7.2013 günlü, 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda soruları açıklaması Bilgi Edinme Kanunu kapsamından çıkarılmıştı. Düzenlemeye, sorular açıklanmayarak bir soru bilgi bankası oluşturulacak olması gerekçe gösterilmişti. Cumhuriyet Halk Partisi'nin iptal başvurusu üzerine konuyu görüşen Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin Anayasa'yla garanti altına alınan bilgi edinme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, önceki gün yaptığı Genel Kurul'da kanunun Anayasa'ya aykırı olduğuna vurgu yaparak düzenlemeyi iptal etti. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasına kadar uygulanmaması için yürürlüğü durdurma kararı da verildi.

Ayrıca, 6528 sayılı Kanun'un 5. maddesiyle, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 43. Maddesine bir fıkra eklenerek stajyerlik süresini tamamlayan aday öğretmenlere mülakat getirilmişti. Mahkeme, düzenlemenin 1. cümlesinde yer alan ‘yazılı ve sözlü sınava' ibaresinin, daha sonra 6552 ve 6569 sayılı Kanun'larla tekrar değiştirildiğinden başvuru konusunun ortadan kalktığını belirtti. Mahkem ‘konusu kalmayan bu cümleye ilişkin iptal istemi hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder