İlkokul öğretmeni tarafından bir anda ‘matematikten anlamayan çocuk’ ilan edilen Polat, asla pes etmeyerek matematik yeteneğini ispat etti.
7 yaşındayken Alman öğretmenler tarafından matematikte üstün yetenekli bulundu, 9 yaşında Türkiye’ye geri döndüğünde ise ilkokul öğretmeni tarafından ‘matematikten anlamıyor’ denilerek ailesine şikayet edildi. Ama o bugün Türkiye’yi matematik olimpiyatlarına hazırlıyor.
Ülkesinde yaşadığı zorluklara rağmen matematiğe olan yeteneğini ve sevgisini Ege Üniversitesi Matematik Bölümü’nü birincilikle kazanmasıyla ispat eden İzmirli akademisyen Refet Polat, şimdi kendisi gibi üstün yeteneğe sahip öğrenciler için çalışıyor.
Üniversite yıllarında bursiyeri olarak destek aldığı Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) Yürütme Kurulu Üyeliği’ne seçilen Yaşar Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Refet Polat, “TEV bursiyeri olup yürütme kuruluna giren ilk kişiyim. Bu bana büyük bir gurur verdi” dedi.
BURS ALDIĞI TEV’E YÖNETİCİ OLDU
İzmir’de doğup, yaşamının 8 yılını Almanya’da geçiren Yaşar Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Refet Polat, Almanya’da öğrenim gördüğü 2 yıl boyunca matematikteki üstün yeteneği ile Alman öğretmenlerin dikkatini çekmeyi başardı. Uzman öğretmenler tarafından ailesine verilen yönlendirme belgesinde yaşıtlarının üzerinde işlem yeteneğine sahip olduğu aktarılan Refet Polat, 9 yaşında Türkiye’ye döndüğünde büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. İlkokul öğretmeni tarafından bir anda ‘matematikten anlamayan çocuk’ ilan edilen Polat, asla pes etmeyerek matematik yeteneğini ispat etti. 1996 yılında çocukluğundan beri hayalini kurduğu üniversitenin matematik bölümüne birinci sırada yerleşen İzmirli akademisyen, o dönem maddi desteğe ihtiyaç duyduğu için Türk Eğitim Vakfı’na başvurdu. Vakıftan 4 yıl boyunca karşılıksız burs desteği gören Polat, bu destek sayesinde kendisini ilgi duyduğu yabancı dil ve bilgisayar alanlarında da yetiştirdi.
TÜRKİYE’Yİ MATEMATİK OLİMPİYATLARINA HAZIRLIYOR
7 yıldır Yaşar Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Refet Polat, bu süre zarfından ülkesi adına da başarılı çalışmalara imza attı. TÜBİTAK Milli Olimpiyat Komitesi’nce ulusal ve uluslararası düzeyde matematik olimpiyatlarına katılacak öğrencileri yetiştirecek öğretmenleri yetiştirme görevini üstlenen başarılı akademisyen ayrıca ABD’nin Drexel Üniversitesi’nde düzenlenen 7’inci Uluslararası Yönetim Bilimi ve Mühendislik Yönetimi Konferansı’na katılarak büyük bir başarı gösterdi. Konferansta mühendislik ve fizik alanındaki makalesi bin 420 makale arasında 3’üncü olan Polat, geçtiğimiz günlerde büyük bir gurur daha yaşadı. Bursiyeri olduğu TEV’in İzmir Şubesi Yürütme Kurulu Üyeliğine seçilen Polat, TEV’le tanışma hikayesini ve hedeflerini şöyle anlattı:
TEV’LE PEK ÇOK HAYALİM GERÇEK OLDU
“Hangi işi yaptığınız, hangi bölümü okuduğunuz elbette önemlidir ama başarılı bir birey olmak adına daha önemli olan, yaptığınız işi en iyi şekilde yapmak, kazandığınız bölümü en donanımlı şekilde bitirmek ve kişisel gelişim sürecinizi hiçbir zaman sonlandırmamaktır. Mesela en az bir yabancı dili iyi seviyede öğrenmek, bilgisayar okuryazarlığınızı üst seviyede tutmak, lisansüstü eğitime devam etmek, alternatif yetilere ulaşmak gibi. Tabii bunların hemen hepsi yoğun bir çalışma temposu kadar ciddi maddi olanaklar da gerektiriyor. Bu olanakları ailelerimiz her zaman tam anlamıyla sağlayamayabilir. Muhtemelen TEV’den gelen o mektup olmasaydı bugün belki birçok hayalimi ertelemiş, zorlukla yaşama tutunmaya çalışan biri olacaktım. Şimdi en büyük mutluluğu TEV’in Yürütme Kurulu Üyeliği’ne seçilen ilk bursiyer olarak yaşıyorum. Hayallerini hayata geçirmek isteyen gençlere destek olmak benim için gurur verici. Gençlere de tavsiyem; umutsuzluğa hiçbir zaman kapılmayın ve her zaman hedefe odaklanın.”
Yrd. Doç. Dr. Refet Polat’ın görev aldığı bazı çalışmalar
-29. Balkan Matematik Olimpiyatları Akademik Asistanlık (2012)
-17. Genç Balkan Matematik Olimpiyatları Sınav Yürütme Komisyonu Başkanlığı (2013)
-3. Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatları Sınav Yürütme Komisyonu Başkanlığı (2014)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder